Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 31 October 2013

mama yg mana yg bertuah ye????


selamat pagi...berkeyakinan minggu ni update blog..hahahha...bukan ape..rindu pulak rase ngan blog..+ jeles tgok ramai yg semakin rajin.seronok bc perkembangan cantik manis....harap2 ade yg sudi baca update cik mah pulak..hehehe..

tgok pada tjuk entry...wahhh..tetiba nk bikin panas pulak...

mama yg mana yg bertuah...???

jeng2...mama yg cik mah maksudkan adalah antara mama cik mah...atau mama aka mak mertua cik mah...dua2 ni cik mah panggil mama..sbb mak mertua mmg en suami panggil mama.so cik mah ikutkan je..

yg bertuah pulak kerana...mama kandung cik mah..dah ade 2 orang cucu lelaki...wawan n affan..anak kakak cik mah...dua2 hero...sorang dah nk 6 tahun n sorang nk setahun dah...

yg mak mertua pulak dah ade 2 orang cucu perempuan...sorang dah nk masuk 3 tahun...sorang dah nk setahun juga...

alkisahnya disini..mama mana yg bertuah berjaya melengkapkan gelaran nenek pada cucu perempuan n lelaki...

hahahha....cik mah n en suami mmg teruja btullahkan..yelah..mama cik mah konferm teringin nk cucu gegirl..yg mama mak mertua teringin nk cucu boboy...wah2....

en suami kata ntah2 dua2...amboi2..pndai2 je...kan kita scan ade sorang je..hahhaha...tp mane tau rezeki kan...heheheh

so..cik mah amik dari babycenter dan dari sumber2 lain untuk sama2 share ngan cantik manis...

BOBOY VS GEGIRL...

gmbar dari yahoo ye...

Kadar degupan jantung bayi anda kurang daripada 140 degupan seminit.Ini adalah beberapa kepercayaan yang paling biasa didengar mengenai mengandungkan anak lelaki.
Cik mah check degupan jantung masa 20weeks kat KK hari tu 152 degupan seminit...  GEGIRL

Perut anda bulat & Perut anda “tinggi”.
Yg cik mah tgok sendiri begitulah rasenyer...tinggi je...mcm rase nk kedada pun ade..hahahaha  GEGIRL

Anda sangat berseri-seri ketika hamil.

ni ramai juga yg tegur...kuar g mana2 just pkai bedak sikit pun dh kata berseri2...eh pelik pulak..pastu cik mah sibuk btul kena ade lipstik..hahaha..  BOBOY

Anda mengalami mabuk hamil semasa 12 minggu pertama kehamilan.
Ni mmg alami sngt2 okay..sngt2lah mencabar...huhhh...berjaya akhirnya..  GEGIRL.

Payudara kiri anda lebih besar daripada yang kanan.
ops..sensored sikit...ni mmg rasenyer sejak azali kot...hehehhe... GEGIRL..

Kulit anda lembut.

mungkinlah rasenyer..xla kering mcm sebelum2 ni..padahal biasa2 je..xde pulak losyen bgai...GEGIRL..

Apabila anda mencampurkan umur anda semasa persenyawaan dengan nombor bulan semasa ia berlaku, jumlahnya adalah nombor genap.
uiii...mcm ni pun ade ke...so jawapannyer 30..makanya genaplah ek...ooo..BOBOY..

Anda lebih mudah diserang sakit kepala.
Ni mmg sama sekali seringlah terjadi..huhuhu...BOBOY..

Anda tidur mengiring ke kanan.
aaa..rasenyer mengirining kekanan lebihlah selesa..GEGIRL..

 Melihat garisan pada perut ibu.

Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki..
cik mah rasenyer xputus2 pun..tetiba je wujud garisan ni..sblum2 ni xde pulak rasenyer..

BOBOY..

Melihat kepada response baby lelaki atau perempuan terhadap ibu yang mengandung. 
Katanya, kalau baby BOBOY tu suka kat ibu mengandung ni..anak dalam kandungan kemungkinan GEGIRL. 

ni rasenyer affan anak kakak cik mah mmg teruja ngan makngahnya..klau jumpa semngt tol nk berbaring bersama dlm bilik smbil tgok ipad..hahha..so GEGIRL KOT..

so jom kita kira sama2..mana yg bnyk...BOBOY=4 & GEGIRL=7

wahhh..pemenangnya gegirllah...so mama cik mah yg bertuah...tp xtaulahkan...nnti cik mah update pulak entry alkisah nk tau jantina baby...hehehe...apapun2 moga2 baby sihat n membesar dengan baik ye..ummi n abah xsbar nk bersama2 anak ummi n abah ni...

Oh ye..luper..promo oktober di TASBIH CINTAKU nk tamat dah..cepat2 grab...setiap tempahan 100pcs keatas tasbih akan dapat free 2 tasbih pnjng...cepat2...

TQ

PUAN MAH


Tuesday, 29 October 2013

selamat pengantin baru!!!


chak!!!!!

selamat pagi semua....sarapan dah ke????jom sambil2 sarapan sambil2 baca blog cik mah...hehehe...rasenyer lama btul xupdate kenduri kawin kan....bukannya xpergi kenduri kawin..cumanya...diri ni shj yg malas nk update..keterujaan kenduri tu dah kurang sikit...mklumlah idea2 untuk kenduri kawin xdiperlukan lagi...hehehe...tunggu majlis adik cik mah dekat2 nnti baru start blik semngt ngan kenduri kawin..hahahah...

tp kali ni mesti kena update...sebabnya...

hasil kerja cik mahlah...+ pengapit cik mah yg kawin ni ambil kak zetty sebagai vendor untuk pelamin + baju kawinnya juga!!!!

wowww...mestilah excited..sbb tau dah mestilah sngt2 cantik..


lebih mengujakan adalah..tema pengapit cik mah ELCTRIC BLUE!!!!!

sukanyalah cik mah..biru kan....

alhamdulillah rezeki cik mah sebab pengapit cik mah aka PUAN AMELIA...sudi menempah bunga tangan roses biru dengan cik mah....


ni antaranya gmbar bunga ngan pengantin n kawan cik mah uya yg sempat cik mah edit2 sikit masuk application baru..hehehhe


permintaan pengantin nk biru + cream..so cik mah gabungakan 2 warna biru yg cair n pekat + cream...alhamdulillah pengantin suka sngt....


tahniah!!!!tadaaa...pengantin baru dah masuk dah masuk blog...hehehe...semoga korang berdua akan sentiasa bahagia selalu...comel tgok pengantin ngan bunga tgn roses tu kan...berminat???bolehlah email cik mah...rahmah2287@yahoo.com


wah2....cik mah mestilah xle lepaskan peluang nk bergambar ngan ex pengapit cik mah ye...semngt okey...cik mah cari bj biru..lagi2 jumpa yg polkadot..memang sukalah...+ baby bump tersembunyi disebalik bj yg besar itu..hahahha....masa ni 22 weeks dah...alhamdulillah sihat betul masa ni...


itu die...semuanya biru...kami mmg sepakat nk pkai biru sama2....xsangka..mmg biru btullah...hahaha...tgok!!!cantikkan pelamin dari kak zetty...rasenyer ni pelamin mampu milik..simple n sngt cantik tau...kena pulak ngan bj biru kerusi putih..mmg menaikkan serilah...ewah!!!


sorry gmbar mcm kabur sikit..xtau np..hehehe..ni masa kami beratur konon2 jadi flower girl..hahaha..sempat lagi nk amik gmbar...


yg ni pulak yg dah disiap edit dari insta BFF cik mah ayu....moment2 indah sepanjang majlis...


nilah kelebihan klau datang awal ye..le amik2 gmbar dalm bilik pengantin...hehehe..masa ni ade beberapa orang lagi geng yg belum sampai...

apa2 pun tahniah diucapkan pada Amelia & suami...

berminat ngan bunga tangan roses tu...le like pages TASBIH CINTAKU atau whatsup 0146891789

TQ

PUAN MAH


Friday, 25 October 2013

Roses 3 warna peberet....


selamat pagi cantik manis....wah mcm lama pulak rase xupdate blog....rindu...bukan xmo update..cuma xsihat sngt + tergesa2 menyiapkan order customer...huhuhu...

so hari ni free sikit nk update perkembangan TASBIH CINTAKU....alhamdulillah semakin mendapat sambutan walaupun xla femes mana kan...terima kasih pada semua yg sudi like n bg support...pada yg belum like..jemput like ye...

kali ni nk share promo yg cik mah wat dekat page TASBIH CINTAKU...

cik mah wat promo hari tu...untuk 3 customer terawal tempah bunga tangan roses akan dapat free tasbih cintaku panjnag beserta kotak...alhamdulillah...sekejap je dah ade 3 orang yg booking...

mari sama2 lihat...


sebelum ni cik mah mmg xreti langsung mcm ne nk wat bunga yg bentuk roses ni..hehehe...pastu try & error bnyk kali alhamdulillah berjaya...ni masa2 pembikinan selepas dapat 3 order tadi....semua berkenan ngan warna yg cik mah postkan di pages TASBIH CINTAKU....warna pastel biru + peach + purple...


seronok sebenarnya wat yg roses ni..cuma part yg susah sikit masa nk memintal je...sakit sikit tgn ni...pearl tu...cik mah guna pearl yg sama dengan tasbih cintaku..jimat kos...hehehe..senng nk cari...


hasilnya....ni yg pertama siap untuk fira...requestnya nk sama dengan bunga tgn roses yg cik mah pernah wat sebelum ni...saiz medium...selamat dah sampai pada customer dengan free tasbih cintaku yg pnjng....

TERIMA KASIH FIRA..


yg ni pulak untuk afzal...owner KAHWIN JOM!! DESIGN yg cik mah mnng mini pelamin untuk nikah tu..afzal tempah dua tau..alhamdulillah...request dari afzal nk collar riben nett semuanya warna kelabu...saiz medium juga...

TERIMA KASIH AFZAL...


yg ketiga tempahan dari afzal juga...tp yg ni special design...cik mah selitkan pearl2 besar untuk bg nmpk perbezaan ngan yg lagi 1 tadi tu...design n warna semuanya sama juga...

TERIMA KASIH SKALI LAGI AFZAL..

pada cantik manis yg berminat...cik mah buka juga harga promo untuk cantik manis..tp kali ni untuk 2 cantik manis yg terawal je ye...hehhe...pape bolehlah email cik mah...rahmah2287@yahoo.com atau whatsup 0146891789...bgtau ye yg cantik manis dapat promo ni dari blog...supaya cik mah boleh bg harga promo baik punyer..hehehhe..

ARRGGHHH...email yahoo problem..ntah ape ntah..server ape kejadahnyer..so sila whatsup ye untuk sebarang pertanyaan..huhuhu

ade lagi bunga tgn roses yg cik mah dah siap n dah digunakan customer pun..t cik mah try update ye secepat mungkin...tunggu....

TQ

PUAN MAH...


Monday, 21 October 2013

apa yg dimimpikan???


selamat pagi cantik manis....tgh sarapan ke???good2...cik mah baru je sudah...sarapn biasa2 je..susu n biskut je.....hari ni pulak..bnda yg lepas lama dah...tp dok lupa je nk share kat blog ni ha...adoihai...bila nk wat entry baru je luper nk cerita...tersimpan lagi...tp kali ni ingt dah nk cerita...

sepanjang trimester pertama cik mah xhabis2 mimpi...hari2 boleh kata mimpi...tdo malam je lah yg mimpi klau siang xpun lah mimpi..elok je tdo..hehehe..

APA YG DIMIMPIKAN?

agak2nya mmg ibu mengandung ni slalu mimpi ek..sbb ade terbaca hari tu yg ibu mengandung kerap bermimpi kerana tekanan perasaan n terlalu bnyk pikir..terutama tentang tanggungjawab baru yg bakal dipikul xlama lagi...

xtaulah sama ada ni fakta ke x...xingt sudah bca dimana..hehehe....

yg cik mah mimpikan sepanjang trimester pertama adalah...anak cik mah bila dah besar nnti...

giler haaa...maksudnya..cik mah dah tualah...hahahahha...masa tu mungkin umur bby dah pun 20lebih...maknanya cik mah dah dekat 50 thun sudah..hahahha...

cik mah mimpi yg anak cik mah nnti jadi tentera gtu..ala2 SWAT pun ade...hahahhaha...mmg kerap sngtlah..asal tdo malam je mimpi..

yg pling xtahan tu sbb siap jadi SWAT lagi,..pkai bj hitam tutp muka untuk sesi menyelamat..n selesaikan kes2..hahaha..

gmbar amik dari yahoo ye...

so..dah tutup sampai ke muka xnmpklah anak cik mah girl ke boy..hahhaha...tp mmg bestlah..mmg bersemngt btul..ngan berperang2 bgi..pkai bj hijau tentera tu..hahaha..


ni pun dari yahoo juga..

serius kalau je mimpi swat2 n tentera2 ni mmg semngtlah bgn pagi nk cerita kat abah to be tu...hahahha
habis semua orang kat rumah kena dengar cerita cik mah punya mimpi..hahahha...tp np x mimpi POLIS ek???

ummi kan ade semngt kePOLISan...hahhaha...dulu masa belajar diploma semngt masuk sukarelawan polis 3 tahun..jadi jugaklah inspektor sukarelawan..ummi n abah tau..np bby xmo ummi mimpi jadi POLIS???

hahahha...bby nk kelainan ye...

kadang2 tu mimpi kes2 yg mengarut ntah pape ntah...tempbak menembaklah...smngt ngan mcm2 snjata lagi,.ntah smpai kenegara mana ntah merantaunya...kelas haaaa.....anak ummi????anak ummi konfermlah yg ketua je..mana le jadi ank buah kan..hahhaha

terasa kagum sngt masa tu ngan anak ummi...xtau lah klau2 ni mmg petanda awal kerjaya ank ummi nnti..hehehe...

ape2 pun ummi nk ank ummi berjaya dlm bidang2 yg terbaik diceburi suatu hari nnti...jnji pekerjaan ini semua halal n berkat kan...

cantik manis pulak ade mimpi pape x sepanjang pregnant????

jom share2...rase menarik sngt bila ingt2...sekarang ni dah trimester kedua xde dah mimpi2...sbbnya..nk tdo pun susah dah..manekan nk mimpi kan..hehehe...

t kita story2 lagi ek... 

TQ

PUAN MAH...

Monday, 14 October 2013

dup dup...dup dup...

selamat pagi cantik manis semua..schedule entry sbb dah kat kampung en suami beraya haji esok...hari ni nak share lagi pengalaman bersama si kecil ini...al kisah checkup yg ketiga pulak...

third checkup klinik kesihatan...

29 ogos pulak checkup ketiga...huhhh...masa nidtg awal...kol 8.10pgi dah kat kaunter okey...smngt tau...

kali ni mmg lama giler la nk dptkan nombor je dah sekian lama..ade dekat 45 minit..nasiblah juga kakak bw zafran checkup...so adelah penghibur dok tunggu lama2 ni..huhhh...lepas 45 minit baru dapat nombor..then tunggu lagi turn nurse panggil nk check tekanan darah..berat n air kencing..huhuhu..ni dkt setngah jam...xtaulah nape lambat giler..maybe ramai sngt orang kot...aduhai...huhuhu...

huhhh...ni yg xbest nk cerita ni tau...

sama mcm kes sblm ni masa timbang berat...naiklah atas penimbang...

57KG....

amik ha...sebelum ni 52kg...naik pulak dah 5KG...sudah...adoihai...
nurse biasalah terkejut..hahahha...lepas dah amik2 darah tunggu turn jumpa nurse lagi baru jumpa doktor..

bila jumpa nurse..ngadulah sikit kononnya..minta simpati..hahaha...yg rasenya hari tu salah bacaan berat cik mah...huhuhu...then nurse tnyer naik penimbang mana..bila gtau...nurse kata mmg ade problem kot..ke nurse pelatih hari tu salah baca..huhu...

nurse kata...ni klau doktor tgok mesti awak kena minum air gula...

cik mah..tersengih je lah..hahahaha....

then nurse kata tunggu jumpa doktor jap lagi...

part yg sedih n gembira sikit bila jumpa doktor..

dokotr mmg n semestinyalah terkejut bila tgok naik 5KG kan..bila turun 5KG xde pulak nk kecoh2 kan..hahahha...then doktor kata doktor bg peluang sekali lagi...tp doktor nk pantau...seminggu dua kali kn dtg untuk check tekanan darah n air kencing n berat..selama dua minggu...

wahhhh...terpaksalah iyekan aja...daripada kena minum air gula kan...relakan jelah...kira gembiralah terlepas azab minum air gula...hahahaha...

part yg xbest pulak..sbb doktor xscan bby pun..huwaaaaa...ummi rase nk nangis tau..adelah jugak dekat 4 jam ummi kat klinik ni tau syg ku...last2 berakhir tanpa dapat tgok anak ummi...adoihai...kecewa giler punyer lah,...huhuhu...

kuar je klinik terus tepon en suami..mengadu domba..hahaha...nk nangis tp control lah kan...sikit2 je nk nangis..mmg xde keje lain..hahaha..en suami kata t mlm g klinik panel check...so..ke klinik panllah ummi nk tgok ank ummi...

third checkup klinik panel....

disebabkan...bila petang je slalu sakit belah kiri bahgian bawah tu...takut juga kenapa2 kan..so bila en suami blik ajak g klinik panel check...

bila cerita kat doktor...doktor ckp maybe kencing kotor...so kena check kencing...

rasenyer kencing okey..sbb pagi td nurse kat klinik kesihatan tu ckp okey...

lepas dah check..alhamdulillah okey...so doktor kata die nk try scan pulak..tgok macam ne...

masuklah en suami dlm bilik doktor nk sama2 tgok bby discan..hehehe...

amboi..anak ummi....xtdo2 lagi ek...masih aktif juga berenang2 kata doktor...

"wahhh..bby dah besar dah...14 minggu 6 hari.."

then doktor tunjukkan kepala bby..kaki..tulang belakang,...tgn..tulang peha..perut...n ukur skali..alhamdulillah EDD masih sama...cuma berat bby lebih sikit dari sepatutnya..sepatutnya antara 90gram ke 100gram..tp bby cik mah 110gram..lebih sikit je..okeylah..asalkan bby sihat...

buat pertama kalinya dengar denyutan jantung baby...

DUP DUP DUP DUP...

wahhhh..sekali lagi air mata ummi nk menitis tau...tp malu pulak..tahan2 sikit..hehehe...

abah to be mestilah lagi teruja kan...hahahha...suka btul...bby pulak..amboi..mentang2 tau yg doktor ngah scan..berenang2 pusing2 belakang tunjuk..depan..kiri kanan...sukalah tu...syukur alhamdulillah.

puncanya sakit belah kiri bawah tu sbb bby duduk kat situ..kerap dok belah kiri je..smpaikan kadang2 tu nk jalan pun terbongkok2...nk tdo malam pun sama..suka btul dok himpit belah kiri...xpelah syg ummi...mana2 pun boleh..jnji anak ummi sihat...


kasi kenang kenangan untuk anak ummi...ni xpayah dah kot nk tunjuk2 arrow..sb dah jelas nmpkkan..hehehe...pling seronok..hidung bby pun nmpk juga...ngan pipi2 skali...

oh ye masa scan tu bby menghadap hadapan..nmpk mata..hidung n mulut yg terbntuk..sbb bukan 4d ke 3d ke xnmpklah btul2 sngt kan..tp ini pun dah cukup bersyukur...

TQ 

PUAN MAH

Wednesday, 9 October 2013

xmain sembunyi-sembunyi dah...

selamat pagi cantik manis...moga2 semuanya sihat2 sentiasa...lama rase xkongsi pengalaman p checkup..yg dulu pun share untuk pengalaman first checkup je..

checkup kat klinik kerajaan ni mmg sngtlah memerlukan kesabaran..yelah..ade tu kerenah ibu2 n anak2 yg dlm 1 klinik tu..ade je yg meragam..ibu mengandung pulak ade yg xle sabar...kesian tgok kat jururawat tu...

second checkup klinik kerajaan...

masa ni dah 10 minggu 1 hari..checkup hari khamis...seperti biasa g sendiri je..klau nurse xtulis kol berapa..slalunya cik mah g kol 9...tp sbb masa ni nurse tulis kol 8.30pg...so kol 8.20pg dah terpacak depan kaunter...hehehe...checkup 25 julai..yg awal julai tu admitted ..then cerita2 lah kat nurse tu...nk dijadikan cerita...

yg amik tekanan darah...tgok air kencing ok x kat kertas ape ntah namanya tu...then timbang berat adalah nurse pelatih..masa ni boleh kata ramai juga orang..huhuhu...

masa ni mmg alahan sngt2 teruk...boleh baca sini untuk pengalaman first trimester...tapi xrase pun kurus ke apa pun..then tetiba bila timbang je..

52KG...  (sebelum ni 57KG ye...)

bukan nk salahkan nurse ke ape...tp nurse tu tgok pun dari tepi je kat penimbang tu..so rasenya macam salah baca je...ikutkan cik mah 56KG...

tp dah nurse katakan..xkn nk melawan pulak...sudahnya turunlah berat ummi ni ha 5KG...huhuhu...

tetiba nk bg cdngn...

agak2 boleh x ek klinik kesihatan upgradekan penimbang manual baca tu ke digital..so xdelah kesalahan dari nurse baca ke ape ke kan...klau bolehlah..rsnya lebih mudahkan kerja n lebih efisien...

jumpa doktor ok je...
xde pulak doktor kisah klau berat ibu mengandung turun ek..klau bertambah beratnya terus masalah besar bagai..huhhhh...

masa ni lah saat2 yg cik mah nntikan..mklumlah excited nk tgok bby..yelahkan..masa g klinik panel tu doktor kata xnmpk pun..padahal cik mah nmpk je..hahahaha...boleh tgok sini ek...

baring n doktor pun scan..smpaikn dua2 doktor dtg nk tgok scan..sbb baby bergerak2 xmo berhenti..xle nk snap gmbar bby...

"amboi...anak awak ni..kecil2 lagi dah xle dok diam ni...awak nmpk x tgn anak awak lmbai2 tu..."
"aaa...tu tgn bby...yg tu kaki bby ek doktor?"
"aaa..kaki bby pun sama...dok tendang2..cuma awak xdpt rase lagilah wat masa ni..sbb baru 10 minggu...so..okey..baby sihat n aktif...bgus.."

alhamdulillah..masa ni menitis air mata kegembiraan ummi tau bila dapat tgok anak ummi bergerak2...mmg excited sngt..then doktor pun printkan sekeping untuk tatapan abah nnti bila balik umah..hehehe...


terima kasih anak ummi sebab xmain sembunyi-sembunyi dah..risau ummi tau...blik tu abah sibuklah belek2 gmbar scan ni..then ummi tmbahkan jeles ngan cerita yg bby aktif gerak2..hehehe...masa ni xdengar lagi pun jantung bby...so..cik mah g checkup kat klinik panel untuk details lebih lanjut...gara2 sakit belah kiri slalu..yg bhgian bawah..n nntikan third checkup yg haru biru....tu nnti next entry pulak ye...

entry dah pnjng sngt ni..bby pun mula dah cramp2 kan perut ummi ni ha...nk minta baring n layan bby lah tu...okey..jumpa lagi cantik2 manis...

TQ

PUAN MAH


Monday, 7 October 2013

shauqina amani...


selamat pagi cantik manis....hari ni teringt pulak kat anak sepupu cik mah...kitaorang mmg rapat...patut panggil cik mah dengan panggilan makcik...tp dah melekat ngan panggilan kak mah..hahahha...layankan je lah...

so hari ni nk cerita beberapa keletah SHAUQINA AMANI ni...sekarang ni amanai 5 tahun...12 oktober nnti dah 6 tahun..so tahun depan darjah 1 dah...SHAUQINA AMANI...atau lebih dikenalai ngan panggilan adik....sama tarikh lahir ngan en suami tersayang...so secara automatiknya..mmg dieorang rapat...

bnyk situasinya...cik mah cerita yg ingt je ek...

SITUASI 1....

MINUM AIR...

amani dah masuk skaolah PASTI...yg tadika islam PAS....mmg bagus skolah ni...so sejak dari tu....die mmg pantang betul bab2 minum berdiri ni...ustazah kat skolah amani ajar agaknya...klau minum berdiri t keluar tanduk syaitan...

"haaaa....adik nmpk kakak minum berdiri" jerit amani pada kakak die yg minum berdiri kat dapur"..sedangkan masa tu die tgh mandi kat bilik air...hahahha.

tgok tu..nmpk aje...

"umi....tuttttt....(masa ni kat kenduri kawin...adelah pakcik tu minum berdiri...pakcik tu kawan ummi amani..)sambil muncungkan mulut tunjuk kearah pakcik tu...pakcik tu minum berdiri...."

hahahha..terus umi die ckp kat kwn die...eh anak aku marahlah ko minum berdiri...ops...sorry2..pakcik xperasan..hahahha...sempat pulak pakcik minta maaf...

amani mmg xkisah orang tua ke muda ke..die ttp akan tegur klau die nmpk minum berdiri..xkiralah die kenal ke x...amani mmg pndai...bgus2...pndai ustazah die ajar...

SITUASI 2...

SAKIT...

ayah amani demam n selesema...xlarat nk bgun dari katil...tetiba smpailah amani kat kat ayah die....

"ayah demam ke???"

"aaaa"

"oooo..klau ayah demam...cuba ayah selawat nabi bnyk2 pastu amik wuduk n semayang...nnti baiklah tu...jgn dok tdo je.."

haaa...ayah amani ape lagi..terkejutlah....xmenyangka amani boleh ckp macam tu..masa tu die baru 4 tahun...

yg klaka pulak..nenek amani pening kepala...

"adik tolong picitkan kepala nenek...nenek peninglah.."

baru pegang kepala nenek die konon2 nk picit...

"eh..nenek..kepala adik pun peninglah...xlelah nk picit kepala nenek..."

tgok tu...ade je alasan die kan...tergelak nenek die....

then...1 hari tu cik mah g umah amani...tp dah malam..nenek amani xsihat...dah tdo..smpai je cik mah kat rumah...

ni yg amani ckp...  "kakma jgn bising2 tau..nenek tdo..nenek sakit.."
tgok..budak 6tahun ni..pndai sngt2...alhamdulillah sngt...memahami keadaan orng sekeliling....

SITUASI 3

MULUT..

amanai mmg xle nk berhenti bercakap walaupun kejap...yg diamnya hanya masa amani tdo je...hahaha...

1 hari tu..ayah amani ckp kat die...

"adik...adik boleh tolong ayah x???"

"xboleh...adik tau ayah suh adik tolong diam kan...adik dah cubalah ayah..tp mulut adik ni xle diam nk ckp je...ape guna ade mulut kalau adik xle nk ckp..."

tgok tu...penjelasannya pnjng lebar bebenar untuk ayahnya..smpai jemu dah ayahnya nk suh minta tolong diam..haahha...

SITUASI 4

SOLAT & ZIKIR..

nenek amani berehat sekejap smentara tunggu waktu solat zohor sbb sakit pinggang...
then nenek pesan kat amani...bila azan nanti kejut nenek..nenek nk solat...

habis je azan...

"nenek..bgn...dah hbis azan...nnk kata nk solat..."

"jap ek...jap lagi nenek bgn..nenek sakit pinggang ni.."

"bangunlah nenek sembahyang...sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan.."

terkejut nenek amani..terus je bgn lepas amani ckp mcm tu...seram katanya..hehehhe..pndai amani psiko nenek die...

satu hari pulak amani sakit...

ummi amani kata zikirlah bnyk2 mcm yg amani selalu pesan kat lain2..

jawpan amani...
"adik dah xle nk zikir...bnyk dah adik zikir...mulut adik dah lenguh dah...ummilah tolong zikirkan untuk adik.."

ade je alasan die kan....

SITUASI 5.

OTAK..

nenek amani suruh die baca buku daripada die dok tgok kartun je...
"adik syauqina...g baca buku tu..tgok tv je.."

"adik xle nk bacalah nenek...kan hari tu g doktor yg otak adik bocor tu...doktor tu salah tmpal..doktor tampal kat tempat yg xbocor..yg bocor ni terus bocor..bila adik baca buku je kuar blik...so adik xpyhlah baca buku.."

tgok tu..otak die bocor tu sbb hari tu die jatuh basikal kakak die n jatuh kat pintu..die salahkan doktor tu wat otak die bocor xtampal betul2...hahhahhaha...xlogik je alasan..

yg lain pulak n yg terakhir wat masa ni...

kakak amani nk UPSR....so bzlah studykan...

"kakak,adik nk pinjam buku kakak"
"mana boleh..ni kakak punya..adik baca buku adik..."
"buku adik semua adik dah hbis baca...bialah adik baca buku kakak pulak..."

amik ha...dan2 je dah hbis baca buku die...nk baca buku kakak...amani mmg mempunyai pelbagai alasan n sbb untuk diberikan...

sampaikan yg nk marah amani pun xjadi marah...

moga2 amani akan menjadi seorang anak n cucu yg baik n pndai...
n moga2 ank cik mah nnti pun akan sekeletah amani..pndai n rajin serta baik hati..insyaAllah...

tempek 1 gmbar amani yg latest masa g kenduri kawin sepupu hari tu...



TQ

PUAN MAH..


Friday, 4 October 2013

Clearance sale kakak...

selamat pagi semua cantik manis...alhamdulillah jumaat dah..kejap je kan...yeah..esok en suami cuti..boleh p jalan2...masuk trimester kedua ni mmg suka btul g jlan2...pastu balik..haahahhaa...gediklah datg...sakit pinggang..lenguh kaki..sakit bahu..semua ade...cian en suami kena urutkan...

direct to tajuk entry hari ni...

seperti entry sebelum2 ni..kakak cik mah wat bisnes online barang bby...boleh tgok sini ek...

then...kakak ngan baik hati nya nk wat clearance sale untuk beberapa brang..xbnyk pun...cik mah yg bnyk masa ni ngn rela hati nk tolong watkan clearance sale..hahahha...

ni antaranya...

baju2 baby dulu ek untuk clearance sale kali ni...

PERTAMA

RM40 include postage..klau nk COD RM34...
untuk 0-6 month...

SOLD OUT


KEDUA

RM40 include postage..klau nk COD RM34...
untuk 9 month...

SOLD OUT



KETIGA

RM36 include postage...COD just RM30...
untuk 3 month...

SOLDOUT



KEEMPAT

RM36 include postage...COD just RM30...
untuk 12 month...

 SOLDOUT


KELIMA 

RM24 include postage..
untuk new born..


KEENAM...
RM24 include postage...
untuk 3 month...


insyaAllah kualiti kain mmg sngt2 mmuaskan hati...ramai dah beli dari kakak...n ni tinggal beberapa PCS je lagi..nk bg peluang untuk cantik manis yg berminat nk order...boleh whatups cik mah 0146891789...
no cik mah ye...

TQ

PUAN MAH...

Wednesday, 2 October 2013

half way....insyaAllah.


selamat petang...wahhhhh...lewat petang baru sempat nk taip entry..bnyk bnar nk share..tp kesempatan je xmengizinkan...menyiapkan tempahan2 tasbih..alhamdulillah rezeki anak ummi...

minggu ni kerap pulak dapat tempahan last minute...xsampai hati nk menghampakan customer tersayang...nasiblah aksesori semua cukup...so gigih ummi siapkan untuk kumpul duit beli barang2 ank ummi nanti..hehehe...

pada yg berminat nk order tasbih..silalah ke page cik mah ye...  tasbih cintaku...

teringat pulak dulu2 masa nk kawin..persiapan perkahwinan...siap countdown lagi..itu bolehlah nk countdown kan..ye lah sbb mmg tetap sudah n konferm sudah tarikh majlis..mcm sekarang ni..mmg xle nk countdown...berserah pada ALLAH shj..Allah yg lebih mengetahui...tp ummi harap ank ummi melihat dunia ciptaan Allah yg indah ini on time tau..ummi baru terkedek nk cari check list bby ape yg patut..ni gara2 abah yg suruh..hahahha...

okeylah...ummi wat countdown sikit ek hari ni...mmandangkan..rata2 akan mengandung 40minggu...yakni 9bulan 10 hari...so..alhamdulillah..hari ni genap 20 minggu anak ummi bersama2 bersatu dlm rahim ummi..hehehe...ayat xnk kalah okey...



sekarang ni kiranya terimester kedua pulak...alhamdulillah..kira sederhana mencabar dari trimester pertama..yg TRIMESTER PERTAMA MMG SNGT MENCABAR....hehehhe...

pengalaman trimester kedua insyaAllah akan share nnti ye...ape yg ummi dah wat setakat ni untuk anak ummi...hehehe...ummi mmg suka wat bnda2 mengarut je..abah pun layankan je ummi...ni diari khas ummi untuk perjalanan anak ummi sepanjang dlm rahim ummi...ummi xsiapkan sngt lagi..baru half...t dah siap ummi share ngan aunty2 yg cantik ye...


pastu...alhamdulillah rezeki anak ummi juga...aunty suria blogger hadiahkan ank ummi set bj bby tau..masa week 19 hari tu dapat...wahh..ummi yg nk bg aunty suria hadiah sbb dapat bby..ummi pulak yg dapat hadiah...syukur alhamdulillah...


pastu..biasa lah bnda pelik2 je ummi terpikat..hahaha...abah pun layankan juga...ni gara2 terpengaruh ngan blogger jugalah...irene...hehehe...pasal entry tu ummi dah terbeli hadiah untuk ank ummi lagi..heheheh..ni pun kira rezeki ank ummi..sepatutnya dah hbis stok...tp alhamdulillah ade customer xjadi beli pulak..terus ummi grab..warna tu ank ummi xkisahkan..ikutkan hati nk warna biru...biru...biru...tp xpelah...ni pun cantik kan...

pada yg berminat bolehlah ke fb mereka ni...


ini adelah diaper clutch...mudah untuk dibawa kemana2...boleh letak pampers n macam2 lagi dlm ni tau...hehehe

insyaAllah nnti berkesempatan lagi cik mah share cerita abah to be pulak..hahahha..
abah to be mmg excited ek????

TQ

PUAN MAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...