Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 29 November 2013

bunga penanggah kipas....

selamat pagi cantik manis..mommies2 semua...hari ni cerita lain pulak lah..asyik cerita persiapan bby je kan...persiapan umminya mana???hehehe...tu xsempat lagi nk mengarang...ummi bz kebelakangan ni...hehehe....

wahhh...semakin seronok menjadi suri rumah..lebih2 seronok bila sebagai suri rumah pun kita still boleh membantu en suami...terasa lebih seronok...alhamdulillah bisnes online yg cik mah wat semakin maju...syukur sngt...

kali ni cerita tentang yg sampingan punya...boleh baca sini juga ek...

sempena majlis anak paklang cik mah minggu ni...so cik mah dipertanggungjawabkan untuk wat bunga penanggah...bermula dengan wat bunga penanggah majlis sendiri..ramai yg tertarik ngan bunga penanggah dari felt....

so...suhlah paklang pilih design yg nak...skali paklang nk yg selain daisy n bunga tu punya design...

paklang nk design yg mcm paper wheel tu...n warna yg di pilih.,..kelabu..kuning n merah...

paklang nk 75pcs semuanya....

tadaaa....jom tgok...



ni masa sesi ukur mengukur...wat 30 kuning...30 kelabu...saiz...7cm lebar..panjang xingt...


ni pulak yg setelah dilipat2 kan n diikat ngan dawai....dawai jgnlah terlalu pnjng ye,....mmbazir nnti..hehehe...nnti nmpk xkemas...


pastu paklang request letak duit rm1 kat bunga penanggah...lipat duit mcm yg cara lama juga..
.leh refer cn ye..


tadaaa...yg ni dah  separuh siap dah...cik mah wat bulat2 tgh tu ngan kain felt juga....bila dah separuh siap ni nmpk comel pulak...hehehe...eh..perasan pulak...


yg ni pulak yg untuk budak2..paklang pilih merah untuk budak2...aka anak sedara + sepupu....
ni xbnyk pun...15pcs je yg ni...


tadaaa....yg dari instagram....semangt x????alhamdulillah paklang suka....tunggu full review pulak ye nnti lepas mjlis..nk amik gmbar pemakai2 yg bertuah..le cantik manis tgok mcm ne real situation...eh2...poyo je ayat kan...

pada yg berminat nk yg mcm ni punya boleh email cik mah...rahmah2287@yahoo.com...
atau whatsup 0176626152

jgn lupa gtau reader cik mah ye....cik mah bg special punya price...

pada yg nk DIY gud luck ye..harap2 dpt berkongsi idea ngan semua...


TQ

PUAN MAH


Wednesday, 27 November 2013

hasil kemenangan....

selamat pagi cantik manis semua....semoga semuanya sihat2...seronok dpt baca update dari cantik manis blogger...ade perkongsiaan...ade info...n mcm2...mmg best...

kali ni cik mah nk cerita pasal barangan baby lagi...harap2 xbosanlah ek hendaknya...mklumlah..kisah2 persiapan kawin dah hbis...so sekarang kisah persiapan menyambut bby pulak...

al kisahnya...ofis en suami slalu je wat event game...slalunya futsal n badminton..untuk pekerjanya bersukan...slalu juga en suami g berfutsal...cik mah???dok umahlah..ngan bdn yg semakin2 sihat ni...terkedek2 jln....hehehe...so dok umah siapkan order tasbih je ...xpun bunga tgn...

slalunya xde pun hadiah2 ni..tp ade skali tu game bowling...hari sabtu...cik mah mcm biasa mlaslah nk ikut...en suami pun g naik motor je...dok umah menyiapkan order juga..alhamdulillah rezeki bby...

kali ni game bowling...wahhhh...ade hadiah rupanya...pendekkan cerita..en suami n groupnya menang tempat ke 4...n 1 group dpt baucer parkson RM200...then bhgi 4 orang..so dapatlah RM50......

alhamdulillah..blik2 je en suami tunjuk...wah...excitednya....semestinyalah kan...

bila imbas balik...adelah sebelum2 ni cik mah n en suami ckp xnk beli beg baby..pkai dulu bag yg dah ade..hahahha...kedekut ek ummi n abah...hahahha...alasan klakanya..nnti mesti orang bg sebagai hadiah bila bby lahir...wahhh...perasan je...

sekalinya...2 3 hari lepas tu mimpi pulak...hahhaha.

mimpi yg masa tu nk bersalin dah...tetiba beg baby xready lagi...smbil dok kalut cari beg xjumpa...skalinya amik bakul g picnic tu je isi baju bby....hahahha...kelam kabut abah tau dlm mimpi tu...

esoknya bila ummi bgn je...cerita kat abah...terus je abah ckp...

"t free2 kita g beli beg bby lah ek"

hahahhaa...tgok2 penangan mimpi..abah terus kelam kabut...hahaha...masa ni baru masuk 6 bulan...hehehe..

so..bila je abah tunjuk baucer tu n RM50 nilainya...ummi cdangkan kat abah beli beg baby jom..at least nmpk hasilnya...yeah...abah setuju....so petang tu juga ummi g parkson....yeahhhh...


tp kat parkson bahgian bby xde bnyk sngt pilihan bag bby pun...plain je...hrga alhamdulillah semua bawah rm50...punyalah pilih n pilih...xtau nk pilih...hahahha'

last2 ummi suh abah yg pilih...

tadaaa...ini pilihan abah....sebb harga beg ni rm43...n xmo bazirkan rm7 tu..ummi n abah semngt cari bj untuk cukupkan..tp xde pulak bj yg murah2...so pilih2 lagi...amik ha..pilih bj nk cukupkan baucer lagi lama dari pilih bag...hahaha....last2 jumpa juga yg berkenan di hati ni...RM19 xsilap...so tolak RM7...jadi ummi tambah lagi RM12...so dapatlah beg n baju anak ummi...

tadaa.....comelkan bj...warna merah gitu....mesti comel anak ummi pkai nnti kan....





alhamdulillah tambah lengkap lagi 1 persiapan bby....

BEG BABY...

TQ

PUAN MAH



Monday, 25 November 2013

Baby Outlet Sunway....Part 1...

selamat pagi cantik manis semua....hari ni semngt lagi nk share2 hal2 ummi n baby...hehehe...selepas beli bbrapa brng di GM klang...boleh baca entry lepas kat cn ek...

kali ni pulak g jualan gudang...ni selepas dapat tau dari geng B2B to M2B...terima kasih mommies semua...

jualan gudang ni dekat sunway..mula2 tu g sj je nk tau ade ape kat jualan gudang...mklumlah baru2 nk beljar kan....so g lah ngan en suami...

masa g ni ramai jugalah orang...mcm xtau nk beli ape..pusing 1 gudang dulu baru decide nk beli ape...hahhaa...

nk bg harga 1 1 barang cik mah xingt dah...tp total semua barang ni dlm RM120....

cik mah beli wet tissue yg 1 balang tu then ade free yg besar tu dua...dlm RM21 kot..


pastu jalan2 kat bhgian bawah ade less untuk botol AVENT..mmg nk beli..dah survey pun..tp xmolah beli bnykkan,...nk beli 1 je klau boleh...

survey sebelum ni 1 botol yg mcm ni dekat RM40...kat jualan gudang ni dptlah RM25....
alhamdulillah tersnyum lebar n terus je grab....


then..yg dah lama juga cari...skrecth mark punyer lotion...sebelum ni ade tgok kat watson..tp jenama lain dlm RM35....kat sini just RM26 mcm tu..siap ade free gift wet tissue yg kecil 2 paket tau...suka betul ngan free gift..hahahha...yg ni cik mah dah guna...sebab dah terjadi skrecth mark..hahahha...tu nnti cik mah share ye...

pastu pulak...beli yg travel pack punyer set lengkap tu...beli 2 pack terus...yg ade lotion..bedak..sabun badan...syampu yg kecil2 tu...beli jenama bby johnson...RM19.80 untuk 2 pek..

sbb pilih baby johnson adalah kerana..umminya pun pkai baby johnson..so harap2 ank ummi pun suka....so...kita leh r share2 nnti..jimat...hahhaha...

nk beli yg besar2 punya set ni mcm awal lagi kan..so beli yg kecil2 je lah dulu...in case bby kuar awal kan...hehehe...

then ummi beli lampin yg comel ni..ade 2 corak..ummi suka sngt...RM30 untuk
10 helai...okeylah kan...



so settle beberapa barang sudah...syukur sngt...so lepas ni cari barang2 untuk breastpump n beberapa keperluan lain yg diperlukan...

ummi sngt excited sudah tau...hehehhe...

Ummi & abah harap anak ummi akan suka ngan botol susu yg dah ummi n abah belikan...pastu...ummi doakan anak akan serasi ngan baby johnson yg dah ummi belikan...moga2 kulit anak ummi akan cantik n lembut mulus...ewah.....hahhaha....

nnti cik mah sambung cerita part 2 untuk baby outlet sunway ye...

oh ye...pada yg nk cari barang bby..boleh ke pages kakak cik mah...


barang yg dah ade untuk kali ni..

1-Botol susu AVENT...
2-Wet tissue pureen..
3-Travel pack  2 set  untuk KECOMELAN bby..
4- 10 helai lampin comel baby...

TQ

PUAN MAH

Friday, 22 November 2013

mari berkongsi...





salam jumaat cantik manis semua...alhamdulillah masih diberi kesempatan lagi nk berkongsi2 ngan cantik manis mcm2 cerita...hari ni nk share sesuatu...lama dah terbaca...cuma dok draft je..xsempat nk kongsikan...

kali ni bercerita mengenai doa yg dimakbulkan...

sumber dari google...

YANG PERTAMA...

betullahkan orng kata..berbuat baiklah ngan ibu bapa kita..n minta ibu bapa kita mendoakan kita...semestinya tanpa kita pinta pun ibu bapa akan tetap mendoakan kita...dari dalam perut lagi ibu bapa kita dah mendoakan kita...mlah sebelum kehadiran kita pun...ibu bapa sentiasa memohon kehadiran kita sbgai penyeri hidup mereka....

bila dah berkahwin ni n bakal menjadi ibu kepada seorang anak anugerah Allah...sngtlah terasa...inginkan yg terbaik untuk anak ummi ni...semoga anak ummi menjadi anak yg baik n berguna nnti..insyaAllah...

walaupun sburuk mana kita sebgaia anak...ibu bapakita tetap akan sentiasa mendoakan yg terbaik untuk anak2nya kan...semoga kita semua pun akan menjadi anak yg sentiasa ingt n berbakti pada ibu bapa kita...

YANG KEDUA

doa orang yg bermusafir...ni cik mah pernah dengar dalm  1 ceramah...yg mana..mmg sngt digalakkan kita berdoa n berzikir speanjang perjalanan kita...yakni bermusafir...doa semoga perjalanan kita selamat...kenderaan kita selamat...n orang2 yg disekeliling kita juga selamat...bermusafir juga mestilah dengan niat yg baik...contohnya seperti bermusafir pulang ke kampung dengan niat menziarahi kaum keluarga...atau bermusafir untuk melawat rakan yg sedang sakit...berdoalah buat meraka n buat diri kita juga...Allah maha mendengar...insyaAllah semuanya pasti akan ade ganjarannya..klau x sekarang pasti masa depan...yakin dengan Allah...

YANG KETIGA..

doa orang yg dizalimi...ni selalunya berkaitan dengan orang yg difitnah...klau difitnah tu..semestinya bukan perbuatan orang yg dizalimi tu...jgnlah kita menfitnah sesiapa pun tanpa ada asal usul serta bukti..krn apabila mereka tidak berdoa maka doa mereka pasti akan dimakbulkan..seseungguhnya Allah maha mengetahui segala sesuatu...sentiasalah berbuat baik dengan semua orng...klau kita nk yg baik2 maka kita mestilah mulakan dengan yg baik2...


Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat semua n sama2 kita berubah menjadi hamba Allah yg sentiasa ingt akan Allah n kekuasaannya....

TQ

PUAN MAH...

Wednesday, 20 November 2013

Di pantai timur...

selamat pagi..alhamdulillah sihat cik mah hari ni...cantik manis sihat??? moga sihat n bersemngt bekerja pada yg bekerja...pada yg bercuti...rehat puas2 ek..hehehe...hari ni teruskan lagi share tentang persiapan baby...

alhamdulillah...rezeki bby sentiasa murah...syukur sngt2...

entry ni skip yg baby outlet punyer cerita ek..yg tu nnti cik mah sambung..
masa raya haji yg lepas...cik mah beraya di kampung en suami...bersama mama n ayah cik mah...hehehhe....angkut skali mama n ayah..kan senang..dpaat raya sekali dua family...hehehe...

seperti biasa..bnda wajib bila blik kampung en suami mesti nk g pasar tani kuala besut..pasar tani yg semestinya meriah n best2 sngt2...cumanya xle g lewat...t penat...panas n mcm2 lah yg dtg...nk air lah nk duduklah..hahahha....mcm2 betul ummi ni...

sambil2 g pasar tani..mama cik mah shopping tupperware kat pasaraya pantai timur..mama kata murah sngt2 berbanding K.L...kat k.l rm9...kat kampung RM3.50...huyooo...ape lagi..mama borong tupperware...hehehe...

pasaraya pantai timur ni dua tingkat...tingkat bawah brng2 keperluan dapur n lain2..tingkat atas baju2 n lain2...tetiba masa hari tu nk naik tingkat atas...bila naik je..tempat harus terjah sekarang ni adalah bahagian bby...

sebelum ni cik mah mmg dah bnyk survey untuk tilam bby...harga mmg boleh tahan...mmg rasa mcm xberapa nk mampu je..harga mcm sama je ngan breastpump..huhhhh...so cik mah berdoa n bersabar harap2 jumpa yg murah n cantik n berbaloi untuk bby cik mah nnti...

masa g tempat bby...terpandang...1 set tilam baby tu...warna BIRU POLKADOT!!!!

wahhhhh....cantiknyer..ade dua warna..1 lagi mcm PINK OREN...tapi cik mah mestilah nk BIRU punyer...hehehhe...

belek2 tgok mmg berbaloi...mmg jenis kekabu yg cik mah nk..lembut...tilam pulak tebal ...harga...mmg berbaloi...RM70 je...

pandang en suami tanya pendapat...

en suami suh amik je..tp mcm blur2 pulak..hahahha...

pastu ckp..xpelah..blik tnyer mama dululah mcm ne...siap amik gmbar nk tunjuk...hehehe...

TEKA!!!!!

esoknya dtg lagi pasaraya pantai timur...hahahhaa...

semata2 nk tunjuk kat mama n mak mertua tilam baby yg dimaksudkan...

bila mama tgok..n mama pun kata okey n berbaloi..sbb tilam tebal..kekabu berkualiti n warna feveret ummi...so ummi beli..hehehe...


then mama suh beli bantal kepala yg besar sikit...sbb yg ade tu xla besar sngt..
mama cik mah mmg suka bnyk bntal untuk bby...suka dikepung keliling nnti..hehehe...so..amik je masa tu RM12 mcm tu...comel je...tgok2...

then...usha2 lagi...jumpa pulak washable breastpad..mama mmg ade suh beli..tp sebelum ni jumpa yg pakai buang je...so bila jumpa ni beli je terus..terus grab 3 pasang...total dlm RM16.50...

pastu lah pulak...selagi x ke kaunter bayar ade je yg di grab...ummi tergrab sarung tgn...
sarung kaki yg comel ni...hehehhe...murah je..RM5.90..en suami senyum je melayan cik mah...


then....baby tau x..rezeki bby tau...
mama abah belikan bby baju tau...eh...nenek baby lah...ehhehe..

mak mertua tanya..dah beli lampin???

dah...hari tu...

baju lubang2 dah beli? sambil belek2 baju...

ade...tp dua helai je..tp selauar xde..hehehe..

pastu...mak mertua kata..xpelah mama belikan dua helai...sambil tu dok pilih2...

ummi..mestilah tersenyum gembira...

sekalinya..bukan dua helai yg nenek bby belikan tau..nenek beikan 4 HELAI tau...

wah!!!!!nenek beli yg mahal2 pulak tu...terharunya...total bj baby dlm RM75 nenek belikan...

TERIMA KASIH NENEK....

ni yg pling ummi suka...agak besar sikit...tp xpe...mane le pkai bj ketat2 kan.kena asuh dari kecil lagi....hahhaha...siap ade hood lagi tau...comel...


n beberapa helai lagi...seronok sngt2...


TOTAL ummi belanja dlm RM110...lepas tu dpat less lagi...seronok...


barang yg dah ade untuk kali ni..

1-Set tilam baby...biru polkadot...

2- 3 pasangwashable breastpad..

3- 1 bantal tambahan empat segi comel...

4- set sarung tgn & kaki bby yg sngt comel..

mmg berbaloi2 blik kg raya haji hari tu...memang hari2 tgok set tilam bby atas almari tu..hahahaha..

abh siap pesan...ummi jgn amik wat tdo sudahlah...hahahha...xpe2..ummi sabar menanti bby baring2 n golek2 atas tilam polkadot....t kita golek2  sama2 ek..

TQ

PUAN MAH


Monday, 18 November 2013

Jualan gudang dekat rumah....

selamat tgh hari cantik manis semua....
moga2 semuanya sihat2 n hepy2 selalu....rindu ngan mommies semua....
selepas share yg  hari tu tentang barang2 bby yg dah beberapa settle...so hari ni cik mah smbung lagi ye...

kali ni di share dari geng2 M2B...tq korang....bila tgok jualan gudang tu mmg dekat sgt ngan rumah...dlm 10 minit je sampai...so excitedlah ummi nk g ngan abah....sambil tu adik cik mah pun nk mengikut juga...kami plan nk g usha2 jap je...

jualan gudang HYTEX ni dekat greenwood..dekat dewan MPS...masuk je boleh tahan gak ramai mommies...fokus utama jualan gudang ni adalah bj2 baby n kanak2...mmg bnyk giler r baju...tp yg agak susah sbb nk kena matching...dah dikucar kacirkan oleh mommies semua..hehehhe....harga mmg serendah RM3 tu...mmg murah kan...

selain baju ade juga tilam2 baby....jenama POOH tu....harga okey sngt...harga asal RM80...harga jualan gudang RM50...cantik,.then ade juga aksesori lain contohnyer wet tissue...lampin..tuala...stroller...

ada gak lah setngah jam ke hulu ke hilir dlm dewan tu dok belek2 nk beli n pilih2 yg mana berkenan...

so...ummi n abah grab 3 helai je...TOTAL RM14...

ummi beli 2 helai bj lubang2...RM4 sepasang...then seluar sepasang RM6...


comel sngt...warna pun menarik...ummi suka n abah pun suka...abah lah yg carikan seluar n baju yg sesuai ngan bby...sbb ummi biasalah..xle crowded2 ni..rasa nk muntah je...hehehe..

g mane je..ade je yg ummi akan belikan untuk anak ummi..hehehe...so ummi akan beli sikit2..xla terasa sngtkan mengalir duit dngan deras...hahhaha...bnyk sbnarnya bj lubang2..tp untuk yg 6 month keatas...yg new born n 3 month susah nk dpt..dah hbis kot...

so klau mommies semua nk bj yg murah n berbaloi2..knlah rajin2 kan diri g jualan gudang ye...

barang yg dah ade untuk kali ni..

1- 2 helai bj lubang2 berangin untuk baby...

2-seluar pnjng comel...

TQ

PUAN MAH..


Sunday, 17 November 2013

Polkadot lagi!!!

selamat pg nk ke tgh hari....wah2....tetiba tgok2 entry kan..lamanyalah xde teaser ek...rindu nk bg teaser mcm masa b2b dulu..seronok sngt...berteka-teki..hehehe...tetiba hari ni nk bg teaser lah..sempena persiapan bby...lama dah pun beli...ni sebahagian DIY...rasa ada dlm sebulan dah dok tersimpan...mama dah start tanya bila nk start..jnji ngan abah to be...bila 6 bulan...sekali masuk je 6 bulan..order TASBIH CINTAKU berderet pulak masuk...

xsmpai hati tolak permintaan customer...so cik mah kena tangguh..tp jnji nk siapkan sbelum hujung tahun ni..

mak aiiii....hujung tahun tu..hehehhe...ye lah..kena curi2 masa lah nmpaknya nk siapkan...

doakan cik mah dapat siapkan sblum bby kuar..klau x..mahu ngamuk mama n abah to be..hehehe...



sape boleh teka ni ape????

hehehe...

t cik mah bg hadiah sape dapat teka cik mah nk wat ape ngan bnda2 ni...sape comment n teka pling cepat dulu yg dpt...Seutas TASBIH CINTAKU yg pnajng...cepat2 teka...

TQ

PUAN MAH

Friday, 15 November 2013

DIY tasbih cintaku...

selamat pagi nk ke tgh hari cantik manis semua..lewat pulak update hari ni...bz sikit...huhhh...terkejar2 nk menyiapkan order..alhamdulillah...syukur..rezeki anak ummi...

kali ni nak share pada yg berminat nk DIY tasbih cintaku...

selain dari menerima tempahan untuk tasbih cintaku...

cik mah pun menjual juga aksesori pada yg berminat nk DIY tasbih cintaku...

ni antara aksesori yg cik mah gunakan untuk tasbih cintaku...

DIVIDER bintang2...


HIASAN bulat2...


STOPPER...



 CANGKUK kristal..


KRISTAL warna warni..


DIVIDER bulat2...


Tu lah antara aksesorinya..pada yg berminat nk DIY tasbih bolehlah dapatkan aksesori dari cik mah...boleh ke pages TASBIH CINTAKU...


ni pulak beberapa order aksesori dari customer TASBIH CINTAKU...



klau berminat nk beli skali pearl ngan cik mah pun boleh...cik mah bg harga terbaik...


so...pada B2B n EX-B2B n sesiapa je...yg berminat nk DIY tasbih...bolehlah contact cik mah...
email  rahmah2287@yahoo.com....
xpun whatsup @ wechat 0146891789...

bagi 1 lah gmbar hasil kerja cik mah untuk customer TASBIH CINTAKU...

ni untuk EX-B2B farhana iezana..
30pcs tasbih cintaku PINK + WHITE...


TQ

PUAN MAH

Wednesday, 13 November 2013

Kesihatan Ummi...

Salam rindu cantik manis semua....kejap je dah nk masuk setengah bulan november kan..masa cepatnya berlalu..cuba mengupdate sekerap mungkin sbgai perkongsian n kenangan kita bersama nnti ye anak ummi...

klau nk cerita semua skali...xhbs 1 entry ni...so ummi ceritakan yg betul2 terkesan n ummi betul2 ingt ek..hehe...

tgok pada tjuk entry je dah tau kan...kesihatan ummi...

mmg sebelum2 ni ummi mmg pernah ade astma...dari ummi kecil lagi...tp ummi dah lama xkena..last kena masa 8 thun lepas...masa tu kena serangan asthma teruk....tp lepas dari tu xpernah kena...just sikit2 je pernah...xla smpai kena amik inhaler tu..eh betul ke ek ejaan...belasahlah ek..yg tempat sedut2 tu...

tetiba bila ummi preggy je...masa masuk 5 bulan ummi kena mcm sesak nafas je memula tu...ummi tahan lagi sbb xteruk sngt..mungkin sbb sejuk kot..so ummi pkai bj sejuk..xminum air sejuk...tp malam2 ummi sesak nafas...smpai nafas n dada ummi berbunyi2...

ummi kena tinggikan bantal baru rasa selesa...

esoknyer ummi sakit dada n sesak nafas...so ummi ajak tok ayah temankan ummi g klinik..kebetulan tok ayah blik tgh hari tu...abah keje...ummi xnk lah kacau..tp ummi dah gtau abah...

g klinik dapat inhaler...doktor kata mmg ade kes mcm ni...bila preggy je penyakit mcm asthma..kencing manis..darah tinggi boleh dtg menyerang.....so ummi kena berjaga2 lepas dari serangan sesak nafas yg pertama...abah kata kn bawa g mana2 je inhaler tu..

baiklah abah...


sebulan lepas tu baru ummi kena lagi sesak2 nafas...ni mungkin kerana sejuk cuaca xmenntu...so ummi sedutlah inhaler bg lega..syukur ummi semakin sihat...

selain dari kena asthma tu...cik mah kena juga gatal2...ni pun mmg cik mah ade gatal2 kaki n tgn dari kecil lagi...masa tu 12 tahun..eh xla kecil sngt kan..hehehe...dah lama juga xkena..dlm 3 tahun gitu..nama penyakit ni enzema...dulu klau kena dlm 3 4 bulan je...tp ni ummi knlah berdepan selama 9 bulan mungkin...hehehe...smpai ank ummi kuar nnti...xla sakit sngt..cuma pedih2 n gatal je...sapu krim je..xpun rendam air panas je...tp slalunyer ummi bia je...akan baik ngan sendirinya...hehehe...ummi ni bab2 nk sapu2 krim mmglah malas bebenar..ade je alasan ummi bg kat abah..hahaha...

anak ummi dok baik2 ye dlm tu...jgn tendang kuat2 sngt..hehehe...doktor ade kata usus semua jadi sempit sebab rahim mengembang n menekan keatas...jadinya ade yg jadi sukar bernafas mcm ummi...

Anak ummi jadi anak yg baik ye..ummi tau anak ummi aktif sbb slalu je tendang2 perut ummi bila ummi sembang2...
sayang anak ummi...

TQ

PUAN MAH

Monday, 11 November 2013

Persalinan anak ummi....

selamat pagi cantik manis semua....senyum!!!!!

pndai..alhamdulillah...jom..sama2...hari ni seperti yg dah jnji...wah..siap draft tau entry ni xnk kasi luper punya pasal..hahahhaa....


ade 6 story nnti...almak mcm bnyk je...btul ke ni??? xpe2...t cik mah gabungkan..bg cepat sikit habis..hehehe...t smpai ke bby lahir xhabis lagi cerita..hahahha...


ke GM klang memborong...al kisah nk borong lain terborong lah skali...mmg awal sbnarnya...masa ni xsilap 5 oktober 2013...21 minggu bby dlm rahim ummi tau...abah mmg smngt..nebeslah tu takut baby kuar awal..hahahha...kagi2 bila dngr maktok cerita yg pakusu kuar masa 6 bulan..hahahhaa....

ummi & abah survey je dulu...mula2 nk beli sikit je sebnrnya...dlm 5 pasang baju je dulu..skali tgok n survey..laagi berbaloi klau beli borong...n yg bestnyer boleh campur baju yg jumpsuit n bj yg ala2 rompers tu...tp bukan rompers...hehehe...xtaulah nm ape ntah...

1 paket tu ade 3 pasang bj RM48 xsilap...tp klau beli 6 paket harga jatuh pada RM35 je...RM35 untuk 3 pasang...so sepasang dlm RM11.67...

buat kira2 ngan abah...n memandangkan ummi ni mls nk dtg 3 4 kali..ummi setuju beli..so ummi share ngan abah 50-50...hehehhe...xsmpai hati nk suh abh bayar semua kan...

bj pulak boleh juga campur yg new born n 3-6month...so ape lagi..pilih2 n campur je...sbb jimatlah..smpai 6 bulan insyaAllah boleh pkai lagi klau bby bam bam sngt..hehehhe...


ni lah hasilnya...

then abah suh cari skali stoking baby...alamak ai smngt abah kamu tau sayang ummi...

ummi terpaksalah ikutkan je...tp ummi pujuk abah supaya beli sikit je dulu..sbb mana tau nnti jln2 terjumpa yg comel2...hehehhe...tgok permainan disitu..ckp xnk jalan2 bnyk kali..tp bg alasan tu pulak..

stoking pulak rm19.80 untuk 6 pasang...murah ke ek??? xtaulah..beli je...hehehe...


then jalan2 cari juga sarung tgn..sbb abah suh beli juga...baiklah abah...ummi menurut perintah...hehehhe

ni pling klaka...beli 1 set RM14.00...tp klau beli 6 set jadinya 1 set RM6...tgok permainan disitu...1 set ade 2 pasang sarung tgn ye...so cik mah decide beli 6set..total RM36...murah kan!!!!


last skali sebelum balik menyempat diri cari suar sikit..terpengaruh sbb tgok anak buah cik mah pkai comel je...hahahah....tp xbnyk pun kedai yg jual suar ni..rata2 RM10 sehelai...huhhh...agak mahal ye...

then ternmpk yg berkenan...tnya2 boleh tukar ikut yg kita berkenan nk...teruslah ckp kat abah nk beli..oh...ummi pulak excited..sbb ade warna biru!!!!hhhahahaha....

3 pasang seluar panjang RM25...jimat RM5 disitu..yeah...so ummi beli 6 pasang RM50..jimat RM10 disitu...yeah..suka lagi...pilih yg plain2 sikit..snng nnti nk mathcing...amboi ha...bby pun kena matching okey...


huhhhh...setel dah bab2 baju...so total bj yg ade sekarang ni 18pasang...baju tidur n bj pkai siang...bnyk dah tu..so nezt ummi nk cr bj yg lubang2 tu je...hehehe...ade sales murah punyer..next story ye cantik manis...!!!

oh ye..luper pulak...lepas g GM Klang..cik mah g umah mak cik kat klang tu..ade kedai sukaramai,.kedai ni murah n berbaloi...en suami kata nk cari topi juga untuk bby...ha?????

en suami xpuas lagi shopping???hehehe...okey..turutkan juga...nasib ade..sempatlah rembat 2 pasang..skali ngan sarung tgn n kaki...RM16.80..



TOTAL RM332.60..

..harapan ummi & abah..supaya bby jadi seorang anak yg baik...comel je bila pkai bj n barang2 yg ummi & abah belikan...jadi anak yg sentiasa ingt pada agama n ummi & abah ye...

semoga baby sihat walafiat didlam rahim ummi...dok berenang baik2 ye...hehehe...

TQ

PUAN MAH

Friday, 8 November 2013

kena cucuk-cucuk...


chak!!!!!nk masuk tgh hari baru dpat nk update....lama dah ni nk share....tp xsempat btullah...huhhh....so...bila ade je masa...cepat2 buka laptop nk update...pakai IPAD bukan xle nk upload...tp xbest sngt..kecik..so xpuaslah nk update...hahahha...

al kisahnya masa checkup 3 oktober 2013....klinik kesihatan gombak setia...

masa ni mcm yg pernah cik mah cerita kat entry ni...cik mah naik 2kg setiap checkup..so kali ni naik juga lagi...APAKAH?????hahhahaha

daripada 57kg naik ke 59kg pulak..huhhh....bersemngt betullah cik mah ni...setakat ni je dah naik 7KG tau....ade kurang 3 bulan lagi ni....klau boleh xmolah smpai 65 KG...hehehehhe...

sbb naik lagi..so nurse mestilah sngtlah risaukan...conclusionnya..kena minum air gula esoknya...sbb checkup hari khamis...air gula pulak mmg ditetapkan setiap jumaat...haaah???esok ke????huhhh...alamak...dah ready ke???nurse suruh puasa start mlm tu...

hari ni juga nurse suh cucuk kancing gigi yg pertama...

okey je kena cucuk kancing gigi tu...xla sakit sngt...lenguh sikit je...boleh lagilah kan drive kete blik rumah yg xsmpai 5 minit tu...hehehe...

blik rumah je letih..huhh...xlarat pulak dah..penat menunggu + berdebar nk kena minum air gula...bnyk bc review..mcm2 ade...

so esoknya...

4 OKTOBER 2013...

cik mah xg pun minum air gula!!!!!

sbbnya..bukan xmo g..puasa dah pun..cumanya tgn ni lenguh sngt pulak + pening kepala...xlarat nk drive n tunggu 2 jam untuk tunggu lagi..so tepon klinik tukar tarikh lain...jadinya 11 oktober 2013 barulah minum air gula...

11 OKTOBER 2013..

pagi2 kol 8 dah kena ade kat klinik..smpai klinik dapat no 0021...wah..awal lah juga tu...g sorang2 je...bila sampai je turn kenalah cucuk amik darah dulu..masa ni bby dah bergolek2 agaknya..minta ummi makanlah tu...sbar ye syg ummi...

nk tunggu dpat minum air gula je dah pukul 9pg okey....smpai turn tu nurse dah sediakan air gula..suam2 je rase...rase okey je..xla tahap manis giler smpai xle minum...cumanya sbb bau gula yg kuat sngt kot yg jadi muak...

nurse bawa kuar masa tu adelah dalam 15gelas...semua yg dah amik darah terus grab cawan....dlm ramai2 cik mah kira yg berjaya minum ngan cepat..orang kedua...

oh...masa kena cucuk amik darah yg first tu..sempat tanya nurse boleh x blik dulu semntara nk tunggu 2 jam...

nurse xkasi blik..katanya t bacaan tinggi..

ala...masa ni dah sudah minum...duduk kat luar klinik..tgok ibu2 lain dok minum..ade yg xle nk minum..mcm2 gelagat ade tau...

tersenyum sendiri...

xlarat sebnarnya nk duduk kat kerusi tu smpai 2 jam...dok dlm 15 minit..terus g kat kereta..sbb..nk tdo...hahahha....kereta xjauh dari klinik pun...tdolah cik mah dlm kete...siap set jam lagi nk bgun kol 10.15...hahahahha...

bila terjaga je rasa nk muntah pulak...kawal2...pastu terus g masuk klinik blik...tunggu2 n borak2 ngan ibu2 lain..

tgok2 dah pukul 11 dah...nurse panggil n kenalah cucuk lagi untuk dapt result nnti...2 minggu nnti baru dapat result..lepas je kena cucuk terus mesej en suami ckp lapar giler..


drive kete p cari makan...tetiba nmpk KFC..wah...rembat je...makan sorang2 pun sedap...hahahah...

blik ngan senang hati..perut kenyang..blik tdo..hahahha...

tgn ummi dah bnyk kali tau kena cucuk duhai anak ummi tersayang...


31 oktober 2013

Masa ni checkup minggu yg ke 24 untuk ank ummi...ummi ade problem kesihatan...tu nnti ummi sharekan ye ngan M2B semua...tp kali ni kena cucuk lagi...huhhh..cucuk lagilah kan...

cucuk yg wajibnya..sbb cucuk untuk amik darah...then kena cucuk kancing gigi yg kedua pulak..

nurse kata ank pertama kena cucuk 2 kali...

so...layankan je lah nurse ye...

sbb dah tau mmg xsakit masa cucuk..so rilex je..cuma tdo xle tindih tgn yg kena cucuk..sakit sikitlah..

beres sudah bab kena cucuk2 n minum air gula...oh ye...result air gula dah dapat...tgok kat buku merah...




alhamdulillah...nurse kata okey...

then bila jumpa doktor tnyer lagi..mcm ne nak tau bacaan okey ke x..

Doktor gtau yg sebelum minum bacaan kena 
kurang dari 5.8 n bila dah minum..bacaan ke kurang dari 7.8..

so..bacaan cik mah alhamdulillah...

hahaha...lepas ni ummi le makan ngan jayanya..ewah...padahal xle melantak teruk sngt pun...klau mkanan kesukaan je semngt makan..heheheh...

apa-apa pun syukur..xde maslah kencing manis masa pregnant...

tp ade masalah lain...nnti cik mah cerita ye...entry dah pnjng...nk p mkn jap..lapar lagi pulak..hahhaha

jumpa next entry ye...

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 6 November 2013

mmg tepat skali....

selamat pagi cantik manis...alhamdulillah cik mah sihat hari ni...meneruskan kerjaya sebagai suri rumah n sbgai usahawan kecil kecilan....sbnarnya nk share checklist bby yg cik mah dah wat sikit2...berpandukan pada ex-b2b yg sngt expert...maklumlah baru2 nk berjinak2 n amik tau kan...ummi to be...tp sebelum share yg checklist tu share sikit yg berkaitan ngan checklist...

teringt masa jadi B2B dulu...ewah...hehhee...masa tu semngt betul amik tau bila event pameran pengantin ...mmg siap2 dah wat reminder n clearkan schdule untuk ke pameran pengantin...smpaikan cik mah pernah join contest dari urban vibe...n alhamdulillah rezeki B2B dulu kan ...cik mah dapat tempat kedua...


n pernah 1 hari tu otw g site ngan abg kat tempat keje...tgh2 drive tetiba abg tu kata...

"ha...xla lagi kamu g situ pulak lah siti"

"g mane???"
smbil ngan drive tu sempatlah kerling papan tanda tepi jalan yg abg opis maksudkan tu...

"tu...skrng kamu sibuk ke pameran pengantin..nnti kamu sibuk pulak ke expo baby"

"hahaha...lambat lagilah"
masa ni mmg gelak2 dengar abg tu ckp..sbbnya...pernah sekali tu..cik mah heret abg opis tu sama2 g pameran pengantin kat pwtc..gara2 masa tu rehat lama tunggu nk masuk keja balik...hahahha

bila teringat blik masa2 tu...tersenyum sendiri...sebabnya mmg tepat skalilah tekaan n kata2 abg tu...hahahha...

sekarang ni jadi ummi to be mmg sibuk pulak nk ke expo bby...

mula2 tu xdelah excited sngt...tp bila kawan2 group dari B2B ke M2B sama2 berkongsi cerita..pengalaman...n kat mana ade expo..tu yg wat tambah excited tu..hehehe...

antaran expo yg cik mah dah g sudah wat beberapa persiapan bby adalah...


ni perispan yg first skali g...niat sebenarnya nk cari barang2 untuk stok tasbih...tetiba abh to be excited nk beli...so ikutkan je..alang2 dh dtg kan...masa ni anggaran dlm RM330


ni yg kedua yg cik mah belajar2 g masa tu...sempat grab beberapa juga tau barang yg mmg dah di list kan...tunggu ye next story...masa ni belanja dlm RM120


Yg ni pling dekat ngan rumah...blnja sikit je RM14 je..hehehe


ni masa blik kg raya haji kat kg en suami...mula2 mmg xde niat pun nk beli pape...tp tetiba terjatuh cinta bila tgok...sbb????tu nnti cik mah story....pasal tilam baby...masa ni blnja dlm RM120



wah ni yg pling bnyk skali melabur...huhhh....anggarannya dekat RM500 juga...tp ni mmg dah hmpir mensettlekan persiapan..ade ek ayat mensettlekan...bolehlah...



ni tetiba g lagi skali pulak..hahahha..sbbnya bawa mama sbgai penasihat..masa yg pergi dulu tu..biasa2 je..hahaha...blnja dlm rm110....

rata2nya..persiapan bby dekat RM1000 jugalah...sikit je lagi nk completekan...mungkin cik mah terlalu awal..yelah baru 6 bulankan...sbnarnya cik mah xnk g masa perut dah besar...  + takut bersalin awal sbbnya kakak cik mah pun bersalin awal kan..kami adik beradik pun semua kuar xcukup bulan...adik cik mah 6 bulan dah kuar...cik mah 8bulan..kakak 7 bulan..so..mmg prepare siap2 dah ni...

so..tunggu next entry ek untuk checklist yg dah dibeli...seronok juga ade checklist bby...mcm checklist nk kawin dulu2 pulak..hehehe..

TQ

PUAN MAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...