Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 31 January 2014

D.I.Y: Hantaran

selamat pagi cantik manis....hari ni nk bg teaser je sebenarnya.hari2 cuti ni kan...esok??? ulang tahun perkahwinan...excitednya....sbb xsempat nk menaip pnjng2....bby dah mula menunjukkan tanda2 yg mcm nk kuar je....dah lebih seminggu ni terasa2 sakitnya...huhhh...berdebar pulak...hntaran ni cik mah wat untuk customer TASBIH CINTAKU....selain hantaran dari beg-beg comel cik mah...customer tempah juga bunga penanggah design baru dari cik mah....request dari customer..ain namanya...




ain seorang yg sngt mudah..just bg tema apa yg die nk...n semua terpulang pada cik mah...alhamdulillah..semua hntaran ni berjaya siapkan dlm masa 1 hari je...syukur sngt...

TEMA: hijau + krim + putih...

pada yg tgok beg-beg comel cik mah kat entry ni ek...mmg berbeza ngan cik mah punya yg cik mah wat untuk ain..sbb ain request just bunga artifial rose n campur je katanya...so nntikan ye...

TQ

PUAN MAH

Thursday, 30 January 2014

hadiah beg idaman ummi...

selamat pagi cantik manis...aunty2 semua...wahhh...ummi dah termimpi2 bby dah kuar...wah...penangan btul ni...tidur pun dah xlena dah...dok mimpi je..hahaha....mimpi katil bby dah kat sebelah...parah dah ni kan...hahahaha

wah...kali ni rezeki bby lagi...alhamdulillah...

ingt x entry ni???



kali ni..bby dapat lagi hadiah dari maktoknya lagi...

seronok sngt2...sbbnya...tgok tajuk entry...hadiah beg idaman ummi...hahahha...sbnarnya bby xde ape pun kan..bukan tau pape pun pasal beg2 ni..umminya yg lebih2...

sbnrnya juga..xla bercadang pun nk beli beg lagi pun..sbbnya dah ada beg untuk bby dari entry ni...yg abah menang tu...

so..untuk brng2 ummi yg nk bw p hospital nnti ingt nk pkai beg biasa je..yg beg sandang belakang tu je...

tp..tetiba..masa g rumah kakak cik mah..ada pulak ternmpak beg yg menjadi idaman ummi ni..seperti yg cantik manis tau...kakak cik mah wat bisnes online barang2 baby...


pastu..sj2 tnyer harga...wahhhh..mmg kakak cik mah jual murah sngt dari pasaran yg lama dah cik mah survey...senyum2 je...pernah lah tunjuk kat mama gmbar beg ni dulu2..masa ngah2 survey tu...pastu...

NK KE???

(ape????alamak bby...mak tok tnyer ni...nk ke??)
ngan gedik2 senyum...ummi pun jawab..

MAMA NK BELIKAN KE???

KALAU NK AMIKLAH....ADA WARNA APA JE??

wahhh..terus mama tgok2 warna ape yg ada...sbnarnya minat warna biru kan..tp biru tu cair sngt...tergoda ngan purple..so amik purple lah ckp kat mama...

OKAY...NAH..
mama bg kakak duit n bg cik mah beg tu...


wahhhhhh....ummi mcm dah berterbangan dah bby tau....mmg hepy sngt2lah gamaknya...huyooooo....
rezeki bby lagi...

TERIMA KASIH MAKTOK...


tadaa...semngt dah packing barang2 tau...yg beg coklat tu..letak barang bby...yg beg baru maktok hadiah tu..letak barang ummi ek..hehhee...1 tu beg bj..yg 1 lagi tu..letak breastpump...in case perlu kan nnti...so..packing je dululah...

ni details untuk beg yg kakak cik mah jual tu...

5 in1 carter beg diaper rm 47
self pickup: Gombak/keramat/batu caves
Details:
1 big diaper bag (size : L*W*H= 41*18*33CM )
1 small diaper bag (size : L*W*H*=33*10*27CM)
1 changing pad (size : L*W*H*=31*55CM)
1 bottle bag (size : L*W*H*=20*8CM)
1 food bag (size : L*W*H*=13*12*7CM


mesti cantik manis terkejut kan ngan harganya..mmg murah berbanding online shop yg lain...cik mah..of courselah dpt harga lagi murah..ni siap promote lagi ni ha...sbb berpuas hati ngan beg n harganya..berbaloi2 tau...


wahhh..mmg suka sngtlah...so..pada cantik manis yg berminat..bolehlah oder ngan kakak cik mah ye...bglah tau..cantik manis bc dari blog cik mah n kawan cik mah..kot2 kakak bg diskaun lagi kan..

ape yg cik mah isi dlm beg tu nnti cik mah share ek...

yeah..hari ni ada checkup lagi...kat pusat perubatan islam..t cik mah story2 ek..yg kedua pun xsempat story lagi..huhu...maaf sngt...

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 29 January 2014

Buat 5 cantik manis yg bertuah...


selamat pagi cantik manis semua....moga2 semuanya sihat hendaknya...cik mah..alhamdulillah..cuma dah start sakit2 sikit dah ni...tp xla teruk sngt...bby nk manja2 lah tu kan..hehhe...okey...kali ni nk share seperti yg dijanji kan kat entry ni...


alhamdulillah selamat dah pos pada 5 orang yg bertuah tu....

cik mah hadiahkan 5 orang yg bertuah tu ngan tasbih mini 3 tone beserta kotak comel...


siap dah packing n alhamdulillah dah smpai...


ni lah 5 yg bertuah tu....saila...faezah...zahirah...ayong...n amalina...


ni pulak review dari nina...tq nina...

ni gmbar dari blog nina...cantik pulak tgok nina amik gmbar ni...

harap2 pada 4 yg lain pun tasbihnya dah smpai jugaklah ye...

pada yg berminat nk tempah....le r email cik mah...rahmah2287@yahoo.com..xpun whatsapp...0146891789..yg ni cik mah jual secara pakej tasbih n kotak...

kat pages TASBIH CINTAKU...xsempat lagi nk update...so share dulu kat blog...

TQ

PUAN MAH


Tuesday, 28 January 2014

Check up 30 weeks ++++


selamat pagi cantik manis...lama rasanya xciter pasal checkup kan....pnjng sbnarnya nk cerita...sbbnya sekarang ni 2 minggu skali g check up...then minggu ni dah start seminggu sekali..

ni yg nk cerita...cerita yg klaka rasanya...hahaha...sekarang ni cik mah pilih check up waktu petang..pukul 2...xramai orang n jauh lagi cepat...

al kisahnya yg pertama...
check up pukul 2...so mmg sblm g check up dah mkn dulu dah....tp ntah kenapalah...nk kata ni alahan mcm klaka je kan..ye lah...dah 28weeks kan...ade ke nk muntah2 mcm masa 3 bulan pertama tu...masa menunggu nombor n turn tu...boleh pulak rasa pening2 menengok ramai orang...rasa nk muntah n sesak nfas bgai...bila g je toilet...hbis semuanya yg mkn td tu kuar balik..ish23....dah kenapa pulak anak ummi ni kan...xpasal2 je jadi lemah semuanya...huhhh.,,nebes agaknya nk jumpa nurse n doktor...ni bukan sekali ni je...masa weeks 30 pun mcm ni juga...ish2...nk manja2 lah tu ek ngan ummi...sudahnya en suami jadi risau takut cik mah xlarat nk bw kereta blik rumah...lepas je dah jumpa doktor...terus je sihat walafiat...xde dah yg lemah2 td tu...hahahaha...pelik sungguhlah...

al kisah yg kedua pulak...
part pling suka checkup bila nurse akan check perut n jantung bby...wah masa ni mmg excited...nurse amik pita ukur tu..ukur ketinggian perut..katanya kena selari ngan weeks kita...alhamdulillah setakat ni semuanya baik2....masa nurse letak je doppler tu..konfirm punya bby akan excited...kat mana yg nurse letak..kat  situlah yg bby akan tendang menendang...smpai gelak2 nurse tu...mmg setiap kali tu lah bby akan excited..alhamdulillah juga jantung bby sihat...

al kisah ketiga pulak...
wahhh...sebenarnya excited...tp nurse n doktor pulak rasa pelik..hahahha....sebabnya..start je 28 weeks tu..berat cik mah xnaik2 dah..mcm gtu je...last naik 62kg..pastu jadi 61.5....pastu jadi 60kg dah...pastu mcm ni je...xmo dah naik...pelik juga sbnarnya....hahahha...tp setiap kali scan bby makin bambam je....dari 1.4...1.6..1.8...sekarang ni dah 36weeks..xtau berapa..last check..34 weeks...bby 2.4kg...wah...patutnya perut ni terasa lain je...doktor kata xpe..selagi berat bby ikut perkembangan still okey..lagipun masa kurang dari 28weeks tu...cik mah dah naik bnyk pun...sepatutnya naik 0.5kg...cik mah naik 2kg...kira dah cover lah tu kan...

al kisah yg keempat pulak...
dah start kira gerakan bby yg 9pagi ke 9 mlm tu...kena cukupkan 10 gerakan....masa mula2 kira tu mmg rasa terlebih2 bby gerak..tp masa tu nurse kata setiap jam awak pastikan bby awak gerak ye...so..kadang tu..siap kejut2 bby suh gerak..kadang tu..bertalu2 pulak bby gerak..hahaha...masa sebelum2 ni setiap sejam kira...so slalu akan tulis 7 8 mlm br bby habis membuat gerakan guling2 n berenang2 tu...tp bila dah 32 weeks...nurse kata klau dlm sejam tu bby gerak lebuh dari sekali..so dah kira 2 gerakan...so sekarang ni dlm kol 4 ptg mcm tu dah hbis dah 10 gerakan...bby aktif btul...cuma start minggu lepas mcm lewat sikit...dlm kol 6 ptg...nurse kata klau bby kurang gerak tu tnda bby nk kuar dah...eh btul ke????heheheh....so..kn kira btul2 ni...



nurse akan check n chop bila check up..nk pastikan pergerakan bby btul n umminya x leka..hahaha

sekarang ni dah dtg dah sakit2 kat bhagian bawah perut tu...bby dah start bg false alarm dah ni kat umminya...pndai ek...less then 25 days dah ni....

semoga semuanya nnti dipermudahkan...

TQ

PUAN MAH..


Sunday, 26 January 2014

set bersalin dalaman...


selamat pagi cantik2 manis semua....wah...sekarang ni rajin pulak update kan..sbbnya..bila ada ide aje...terus taip entry..then schedule kan..sbbnya xmo bg kosong n diam sunyi je blog ni...ye lah kan...nk juga share2 ngan cantik manis semua...

lepas dah share set bersalin luaran hari tu...hari ni cik mah nk share set bersalin dalaman pulak...sebenarnya xle nk kata set..sbb bukan set pun..n bukan bnyk pun barangnya..hahaha

lama gak memikirkan nk amik ape nnti ek untuk dalaman t masa dah bersalin nnti...lama rasanya discuss ngan mama...survey sana sini...last2..mama ckp..masa kakak dulu tu..just mkn gamat je...gamat yg sesuai untuk dalam pantang...

mama kata zaman sekarang ni ada yg xsesuai dah ngan jamu2 ni...daripada membazir beli skali xle nk masuk mulut n xle nk telan..baik xpayah beli...kakak pernah beli..last2 xjadi minum sbb xsesuai ngan badan n bby...sbb menyusukan bby kan...

so cik mah pilih gamat healin je....


yg ni mmg sesaui untuk dalam pantang...so beli 2 kotak jimat RM10...then terus jadi ahli skali...harga untuk 2 botol ni RM124....boleh guna untuk 60 hari...okeylah kan...ni just minum 2 sudu je pagi n mlm....sngt senng n bagus untuk kesihatan dalaman...


ZANIPLUS

Produk rumusan terkini dengan kuasa rejuvenasi Gamodulin® yang diperkaya dengan Beta-Karotena, Bromelain dan vitamin B kompleks. Gabungan sebatian ini mampu memberi manfaat kesihatan dalam membantu meningkatkan daya tenaga dan pertahanan badan, merangsang pembaharuan sel-sel badan dan mempercepatkan penyembuhan luka luar dan dalam.

Bahan Utama ?

1) Gamodulin®   
Membantu memaksimumkan kebolehan badan untuk merejuvenasi

2) Omega 3       
 Mencegah osteoporosis

3) Omega 6        
Merangsang kesihatan pertumbuhan otot dan saraf

4) Vitamin E       
Memperkuatkan sistem imunisasi, Menyingkirkan sel bertoksik & Memperbaiki sistem reproduktif.

5) Vitamin B Kompleks 
 Menghilangkan tekanan serta mengatasi keletihan

selain tu...masa g second checkup kat pusat perubatan islam...t cik mah story second checkup ek...
Dr rosilawati menyarankan minum minyak kelapa dara tu...Dr ckp sngt bgus n memudahkan untuk bersalin...n doktor suruh sapu juga kat bahagian perut...lepas je tu..terus cari...nk beli online lambat pulak smpai..so cari sendiri je...jumpa kat kedai2 kat rumah je...dpat diskaun lagi RM35 dari rm39.90...

ikut yg tertulis kat kotak ni weeks 36 baru dicadangkan minum...so sehari sesdudu dulu..pastu start weeks 37...2 sudu pulak...first time minum tu mmg peliklah kan..tp dah hari2..alhamdulillah okey...sapu skali kat perut smbil borak2 ngan bby gtau t kuar ikut bawah ye...hehehe...insyaAllah...bby dah engaged kata doktor...so bby maintain ye...

ni yg cik mah beli..


semoga dipermudahkan nnti untuk berpantang ngan sebaiknya...insyaAllah...

bakal2 mommy lain pkai ape pulak nnti untuk set bersalin dalaman nnti??

jom share2...


TQ

PUAN MAH

Friday, 24 January 2014

Tasbih 33 biji 1 tone...


selamat pagi....cantik manis ngah wat pe tu?

cik mah baru lepas sarapan lepas en suami p keje tadi...so masa bg sikit untuk berblogging...lama dah rasa xshare pasal tasbih cintaku kan..hehehe...

kali ni nk share tasbih 33 biji yg 1 tone...antara tempahan dari customer TASBIH CINTAKU..



ni 30pcs tasbih 1 tone warna campur2...bila tgok2 cantik kan gabungan warna ni...


yg ni pulak 100pcs warna campur2 juga...


50pcs warna orange 1 tone tasbih...


60pcs tasbih 1 tone warna hijau untuk pengantin baru...


30pcs tasbih 1 tone purple...customer xkisah..janji purple 1 tone...cantik juga ek...

klau nk tgok bnyk lagi koleksi tasbih yg cik mah dah wat untuk customer tasbih cintaku bolehlah tgok kat pages cik mah ye...

pada B2B atau M2B ataupun mommy2 nk order..email cik mah..rahmah2287@yahoo.com..whatsapp 0146891789...gtau skali ye cantik manis ada terbaca di blog...insyaAllah ada free gift punya nnti...jgn malu jgn segan ye...

insyaAllah nnti lepas pantang cik mah perkenalkan tasbih cintaku edisi jimat...lebih simple n menarik...

TQ

PUAN MAH



Wednesday, 22 January 2014

Bunga penanggah merah biru...

selamat pagi!!!!!

hari ni ada checkup kat klinik kesihatan...tp tgh hari nnti..so pepagi ni bgn update japlah blog ye...

belek2 ipad..ternmpk pulak bunga penanggah yg cik mah pernah wat masa sepupu cik mah kawin bulan 10 hari tu..la xshare lagi rupanya ngan cantik manis ye...sorry2...terperam lama pulak..share sbb kot2 le bg idea untuk cantik manis semua...pada yg berminat nk tempat pun boleh..ni version paling budget cik mah wat...

mak cik cik mah nk simple je n warna terpulang pada cik mah...so cik mah decide..lelaki biru n perempuan merah...


seperti biasa cik mah guna kain felt...cik mah pilih..merah n pink..biru n kelabu...

buat template..lukis kat kain felt n gunting...wat dlm 60pcs xsilap...


step membuatnya xde pulak snap..sbb mmg nk cepat..last minute mak cik cik mah tempah..nasib stok semua ada...cantik manis mesti le tgokkan..snng je..gamkan je 3 tu...pastu...cik mah watkan tag nama tu..tukar sikit stylenya..hehehe...


pasrt yg susah adalah memikirkan mcm ne nk letak duit tu...huhhh..mmg payah..yelah duit baru ni kan mcm plastik..mmg payah betullahkan...lama gak memikirkan..smpai nk give up rasa..hahaha


tp alhamdulillah..ada juga idea..gulungkan n letakkan pin kat belakang tu...ready sudah....


pada yg follow cik mah kat instagram mesti dah pernah tgok..sape nk follow mehlah: rahmah2287

ni hasilnya sebelum bg kat mak cik cik mah...bila bnyk2 ni tgok comel pulak dah...hahahah...angkat bakul sendiri pulak tetiba kan..


Bung penanggah masa hari kejadian..


pada yg nk DIY good luck ye..nk wat ni kejap je..insyaAllah klau tempah 3 hari dah boleh siapakn..tu klau malas2..klau betul2 n semua warna stok ada..sehari siap dah tau...

nk tgok hasil bunga penanggah lain kat sini ye...




ada beberapa lagi bunga penanggah yg cik mah dah wat untuk customer tersayang...xsempat nk share je gmbar n hasilnya..insyaAllah..akan datang akan dikongsikan..hope dapat mebantu cantik manis yg mecari idea...rindunya DIY....

TQ

PUAN MAH

Tuesday, 21 January 2014

D.I.Y:Barut polkadot..


selamat pagi....hepy sngt hari ni..sbbnya minggu lepas dah berjaya siapkan barut polkadot bby...wahhh...giler amik masa btullah ummi nk siapkan..hahahaha...teasernya dari sini....

so pada aunty NOORLIANA ZAMRI & aunty IMAH....t email xpun mesej kat fb..xpun whatsapp ek alamat...cik mah nk poskan hadiah seperti yg dijanjikan tu...rahmah2287@yahoo.com..0146891789

tekaan yg sngt tepat skali kat entry ni.....cik mah nk wat barut baby...

beli kain ni mmg awal dah..rasanya masa masuk 6 bulan dah beli..beli dekat nagoya aeon big wangsa maju...kain yg polkadot ni murah je...then beli dua warna..warna feveret ummi n abah...pastu cari kain fannel tu...warna pun mmg kena sngt...semua beli semeter...total 4 meter untuk 4 jenis kain barulah dlm RM12...

murah kan????

mana xnk..mmg iman ummi goyah tgok barut cantik2 jual kat online...tp bila pk2...5 helai je dah RM30...huhhh....mcm xberbaloi je..barut pkai kat dlm je pun..xde sapa nmpk..hahahha....so..ummi nekad nk wat sendiri walaupun mmg xtau jadi ke x..hahahha...

pnjng pulak ek ceritanya...so jomlah tgok cara2nya cik mah wat....


ni yg biru punya...ukuran tu cik mah agak2 je...cik mah ada beli 1 jenis barut yg lekat2 tu..cik mah ikut ukuran lebih kurang tu..slalunya mommy2 akan wat ukuran 18" x 6"..

so..belah dlm adalah yg kain fannel tu..n belah luar yg kan polkadot tu ye...


ni setelah semuanya dipotong..kain yg dibeli ni ada lebih lagi tau...boleh lagi nk wat lagi 8 kot barut...tp bnyk sngt pulak dah nnti..yg ni cik mah potong 6 biru n 6 merah..so total barut baby 12 ye..


okey...mulakan menjahit ye..pastikan yg polkadot tu di terbalikkan..sbb nk bg jahitan cantik..t kita akan terbalik pulak...jahit ngan kemas bahgian tepi..jgn terlalu dekat ngan hujung kain ye...


pastu lipat dua n watkan yg melengkung tu...untuk pusat baby mama kata...ketinggian tu pun cik mah agak2 je yg sesuai ngan perut bby...senng je..then guntingkan....n jahit ikut lengkung tu...then tingglkan ruang sikit yg xberjahit lagi untuk kita terbalikkan kain tu nnti ye...

okey..yg ni yg sudah dijahit lengkung tu....jahit keliling semua ye..g kemas..then hujung tu..ulang lagi skali jgn lupa ye tingglkan sikit ruang...



okey..nmpk x bahagian yg xberjahit tu...k...situlah tempat yg kita nk terbalikkan nnti...


okey sebelum terbalikkan tu...potong sikit mcm segitiga kat gmbar cik mah tu..ni supaya bila dah terbalikkan...xdelah timbul2 n kain jadi serabut...akan kelihatan kemas je...eh tetiba yg merah...biru lupa pulak cik mah terexcited nk snap...hehehe


bila dh terbalikkan...jahit lagi skali belah luar pulak...sebelum tu..p seterika barut ni ye..supaya t senng nk jahit kemas belah luar ni...contohnyer mcm gmbar cik mah tu...


nextnya pulak...mommy2 semua kena beli tali yg guna untuk jadi pengikat barut tu..murah je..1 gulung tu dlm RM1.80 mcm tu...untuk 12 ni cik mah pkai 2 gulung...lepas dah jhit tepi2 tu...mommy jahitkan kiri kanan menegak untuk jadi rujukan tempat nk letak tali...nmpk x yg mcm dlm gmbar tu..sorry lupa nk close up...


untuk tali ni 1 barut guna 6 ye..3 kiri n 3 kanan...pnjng tu pun cik mah agak2 je..hahahha...pastu jahitkan ..yg ni cik mah jahit tgn je...sbb kecik sngt nk letakkan kat mesin n jahit...jahit tgn lagi cepat...so...siap..snng je tu...



 tadaaaa.....kasi besar gmbar....ummi berjaya menyiapkan barut bby..alhamdulillah..dapat ummi jimatkan kos...n ummi seronok sbb dapat DIY lagi...rindu tau zaman2 menDIY dulu masa ummi nk kawin ngan abah...ni ada lagi projek ummi..tp xtau sempat x...hahaha....tgoklah mcm ne..sempat t ummi share  kan ngan aunty2 ye...

pada mommy2 yg berminat nk DIY n kalau xphm pape le r tnyer cik mah..akan usaha dibantu...

TQ

PUAN MAH

Monday, 20 January 2014

DAISO: set membasuh pulak...

selamat pagi isnin...terus bersemngt...nk masuk 36 minggu dah rabu ni...wahhh....terujanya...semoga bby semakin sihat n bambam..hahaha..xde idea nk cerita apa hari ni..tp nk cerita jugaklah...sambungan dari entry ni...

dalam entry ni pernah ckp brang2 membasuh ni cik mah beli di daiso...tp adalah tambah2 sikit dari giant...tp heronya adalah daiso ye..

meh tgok gambarnya dululah...

bab2 snap gmbar ni mmg ummi rajin tau bby..hahaha



okey..yg beli di daiso adalah...selipar biru itu..baldi biru..hanger biru comel tu...ampaian bulat pink yg sepit n yg kembang tu...

sabun tu beli kat baby outlet ni ek...

yg beli kat giant hanger pink comel tu...penyidai bulat besar biru tu n sarung jaring tu...

xpelah kan warna pink..xkisah pun..ala set membasuh je pun..bukan bby kena p sidai bj pun..mak tok yg sidaikan..ops...TQ mak tok...

mulanya beli yg hanger comel biru je..tetiba sidai2 eh xcukup pulak dah bj anak ummi ni sidai..bnyk ruapnya...so ummi tambahkan lah..bg memudahkan kerja mak tok...ops...mak tok je..ummi ni malas ek...

selipar tu RM5..biasalah kan daiso...mmg sedap pkai n xlicin..ingt nk bawa p hospital nnti..harap2 ingtlah masa packing2 barang ummi nnti ye...

daiso yg cik mah g dekat je..kat jusco au2 keramat..dekat ngan klinik kakak cik mah kerja...

untuk cawangan lain kat sini..

Kuala Lumpur
Sungei Wang Plaza,
Jalan Bukit Bintang, 55100 KL.

Pavilion,kl

 Selangor
The Curve, 2nd Floor,
Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara,
Petaling Jaya, Selangor.

Second Floor, IOI Mall, Batu 9,
Bandar Puchong Jaya, 47170 Puchong, Selangor.

One Utama, LG Floor,
Bandar Utama City Centre Bandar Utama,
47800 Petaling Jaya, Selangor.

Sunway Pyramid Shopping Mall,
No 3 Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway,
46150 Petaling Jaya, Selangor.

Jusco AEON AU2,keramat

F06, First Floor, 

AU2, Taman Keramat, 




Jusco AEON Bukit Raja

Lot F30A, First Floor, 

Persiaran Bukit Raja 2, 
Bandar Baru Klang, 


Melaka

Level 1, Dataran Pahlawan Melaka Megamall,
Jalan Merdeka, 75000 Bandar Hilir, Melaka.

 Jusco AEON MELAKA
Alamat : LOT-S33 . NO.2 Jalan Legenda,
Taman1 Legenda, 75400, Melaka. 

Sabah

2nd Flr,1 Borneo Hypermall,
Kota Kinabalu, Sabah.

 7th Floor, CPS Tower Centre Point Sabah
No.1 Jalan Centre, Kota Kinabalu, Sabah. 

Johor

 AEON Bukit Indah,
No 8, Jalan Indah 15/2, Bukit Indah,
81200 Johor Bahru, Johor.


bnyk lagi sebenarnya..xlarat ek nk menaip n mencopy kan..korang le tgok link ni.

ada yg cik mah rasa berbaloi beli kat daiso..tp ada juga rasa yg xberapa nk  berbaloi..sbbnya...kalau barang tu kecik nonet je pun RM5..mcm xberbaloi kan...tp alang2 dah terjumpa n xmo susah2 cari tempat lain..okey je kan beli kat situ..hehehe...

so set membasuh baby ummi dah setelkan...bj semua pun ummi dah setel basuhkan..n lipat simpan elok2 dlm almari baby yg comel sngt tu tau..t ummi nk share pasal almari comel tu...xsabarnya...harap sempat share sblm bby kuar..hehehe...

TQ

PUAN MAH


Saturday, 18 January 2014

set bersalin luaran...

selamat pagi....en suami di kampung dari semlam smpai hari ni..mlm ni blik lah...xdpt nk ikut..sbb dah sarat...xlarat nk ddk lama2 dlm kereta travel blik besut ganu...en suami blik melawat nenek...nenek tinggal sorang je...walaupun ada sedara dekat2...tp xbestkan klau xtgok sendiri...raya haji hari tu je blik...

okay..kali ni nk share set bersalin luaran yg cik mah dah pilih...memandangkan dah bnyk baca review n pengalaman yg berpengalaman...so setelah dipertimbangkan...cik mah xnk beli sekali 1 set yg ada jamu2 tu...dah surveey pun tanamera...nona roguy..semua review bgus...tp mmndangkan ada juga kawan cik mah yg beli tp bila masa berpantang xdpt nk mkn ubat2 tu...then ngan param pilis..yg mcm xsesuai je ngan keadaan bby yg kecil..

mama cik mah kata susah t lekat2 kat dahi tu terkena muka bby...kesian kat bby berhabuk2 kan...then ada yg side effect ngan ubat2 tu...xsemualah..tgok pada orang juga lah kan..

so kali ni cerita yg set luaan..setelah survey beberapa barang n discuss ngan mama mana yg patut beli..so cik mah decide beli dari NAWAL HERBAL BEAUTY OFFICIAL...

Harga yg sngt berpatutan n layanan yg sngt baik dai pengedarnya...


yg cik mah beli adalah...(info dibwh dari FB nawal ye...pape cantik manis le refer link ye..)

HERBA MANDIAN...
Memberi kesegaran, keharuman dan ketenangan. Membuang angin, mempercepatkan proses penyembuhan luka bersalin, untuk penjagaan luaran dan dalaman wanita. Sesuai digunakan untuk sauna, tangas, mandian ibu dalam pantang atau kegunaan harian juga rendaman kaki.
RM50.00 SM, RM53.00 SS

BENGKUNG IBU ZIG ZAG
Bengkung Ibu merupakan bengkung zigzag diperbuat daripada kain kasa belacu yang sangat selesa dipakai, kainnya kejap, pemakaiannya sungguh kemas, tidak bergerak menaik atau menurun. Mempunyai 2 tali untuk memudahkan ikatan diketatkan. Untuk kesan lebih baik, sapukan Bedak Panas Syifa ke perut dan peha sebelum anda memakai bengkung. Amalkan penggunaan Bengkung Ibu pada setiap hari semasa 40 hari berpantang. Penggunaan yang konsisten mampu menjadikan tubuh anda kembali ramping, kemas dan menawan. 
RM48.00 SM, RM52.00 SS.

SARUNG TUNGKU HERBA
Sarung Tungku Herba
Dicipta khas bagi memudahkan ibu-ibu bertungku secara tradisional. Ianya diperbuat daripada 100% kain kapas dan dijahit bersama ramuan herba berkhasiat.
RM44.00 SM, RM48.00 SS

TUNGKU BESI...
Menuam perut, menaikkan peranakan, mengecutkan rahim, mlegakan sengal badan, mengurangkan senggugut, melancarkan perjalanan darah, mengeluarkan angin, lendiran dan darah.
Tungku besi ini diperbuat daripada besi tulen, dengan berat 2 kg.
RM35.00 SM, RM40.00 SS

TOTAL: RM50 + RM48 + RM44 + RM35
= RM177..

tp kak ira yg merupakan pengedar di wangsa maju bg cik mah RM170 je...alhamdulillah..kak ira COD kat shell greenwood...
untuk maklumat pengedar n stokis lain boleh refer FB mereka ye...


selain itu..untuk cream panas...cik mah beli dari mak cik cik mah je...mmg elok pakai ni...cream syifa..

krim ni pelbagai guna n diluluskan kementerian kesihatan...ada 35 kegunaannya..tp cik mah share beberapa je ye...
sesuai untuk kegunaan lepas bersalin-sapu n urut tapak kai,perut n seluruh anggota
sembelit-sapu dibahagian perut n banyakkan di sebelah kanan perut
sakit kulit n gatal2-sapu pada kulit yg gatal2
lelah/asma-sapu dibahagian dada n belakang
resdung-sapu di pipi ,dahi n hidung sedikit shj


so..ini je yg cik mah gunakan nnti untuk set bersalin luaran..yg dalaman next entry pulak ye..lagi simple..hehehe...oh ye..pada yg berminat ngan cream syifa ni le r cotact2 cik mah..cik mah orderkan ngan mak cik cik mah ye...email rahmah2287@yahoo.com whatsapp 0146891789..xpun add fb cik mah ye...

TQ

PUAN MAH


Friday, 17 January 2014

Tips Breastfeeding...


selamat pagi lagi...moga2 semuanya sihat....cik mah alhamdulillah sihat....seperti yg dijanjikan...hari ni free sikit...so sempatlah nk share tips BF dari kakak cik mah..amik kat FB kakak je..pastu taip semula je..hahahha...cik mah mmg nk sngt share ngan cantik manis..sbb susu ibu adalah yg terbaik untuk bby...jgnlah terlalu mencari alasan...niat n yakin pada Allah..serta berusaha..insyaAllah...

kakak ada ckp..mula2 tu mmg susahlah nk kuar..yelah pertma kali kan...so..jom tgok tip...

CARA-CARA NK BG SUSU BANYAK..

SEMASA HAMIL:

kakak cik mah minum soya 2 liter setiap hari..
ni cik mah dah cuba..tp xberjaya...mmg sblum ni cik mah xminum pun soya..tp bila kakak suruh..cik mah minum..tp sbb cik mah ada enzema..dktr xsarankan...gatal2 jadi lagi teruk ngan kekacang seperti soya..so..cik mah gntikan ngn susu yg doktor sarankan...tp..kak sepupu cik mah berjaya menyusukan bbynya smpai hari ni ngan tips kakak...

SELEPAS MELAHIRKAN:

dua2 anak kakak cik mah ceaser...tp kakak tetap BF..BF on demand katanya...
buat stok susu 3 hari dlm pantang...
jngn dok stress2 nnti susu xmo kuar..bayangkan susu untuk bby sentiasa bnyk..insyaAllah...
minum air suam sebelum susukan bby...jgn minum 1 jag pulak ye..hehehe
Gentel puting sblm menyusukan bby..ni bg meransang susu untuk kuar...
yg pling penting...jgn control nk diet2 ye..mkn je yg berkhasiat...insyaAllah susu akan bnyk kuar...
jgn baring semasa menyusu bby 0-2month...sbb slalunya susu xmasuk sepenuhnya dlm mulut bby..bby masih kecil masa ni..xberapa pndai lagi kan...

MENGEPAM:

Beli pam yg mengikut rentak bby menyusu..kakak kata...pam..tarik..pam ...tarik...
pam kiri 2minit....kanan....kiri...kanan....
klau susu still xkuar..still pam juga...mmg susah memula..bia kuar angin dulu pun...
bila rasa dah berdenyut2 insyaAllah susu akan keluar lepas tu..terus usaha mengepam juga ye..
yg paling penting..jgn putus asa ye..kenalah rajin demi bby kita sendiri...
minum soya atau untuk yg special mcm cik mah..minum susu...


SIMPAN SUSU:
bnyk baca kat forum kata kakak...
Bolehkah susu perahan boleh campur sekali dalam 1 botol walau waktu berlainan?
.contoh pam pukul 2pm dpt 3oz simpan peti ais bawah...pam pukul 3 dapat 2oz simpan peti ais bawah-pukul 3.30pm kuarkan n campurkan dgn susu yg 2oz td tu...
SALAH YE...XBOLEH BUAT MACAM NI...
kakak dah bnyk kali tnya kat Dktr kat klinik kakak keje...jawapannya sama..tetap xboleh ye...



kakak pesan..jangan lupa ulis date ye..bila dah pam..so boleh tau maa yg baru lagi pam n yg dah lma...supaya xsilap nnti...

cantik manis ada tips lain.???.meh lah share ngan cik mah...
semoga kita dapat sama2 Fully BF bby kita ye...inysaAllah...

TQ

PUAN MAH


Thursday, 16 January 2014

Autumnz breastpump...

selamat pagi!!!!!

maaf lagi...xmenyempat nk update...story bnyk je nk share..cumanya...bz menyiapkan order tasbih yg kadang2 tu last minit...xsampai hati nk tolak...rezeki baby kan..so skrang ni nk share2..

hari tu..hari tu...dah jnji nk cerita bab2 breastpump (BP)...ni cerita yg beli je dulu ek..review mcm ne hasilnya n kualitinya tu nnti kena tunggu bby tersayang ni kuarlah ye...

Review auntumnz BP.

seperti yg pernah diceritakan..cik mah beli semua ni ms g expo kat SACC,shah alam...xbdget pun nk beli...survey tu mmg dah survey...semua dah tulis dlm list berapa harga kedai ni..kedai tu..online shop ni n itu...

en sumai kata nk beli avent manual pada mulanya..tp bila tgok kat expo tu harga boleh tahan...sbbnya tu design baru..yg lama punya xde dah...mmg berbeza jauh harga...so survey je lagi...

then terjumpa kedai yg jual barang2 BP n lain2...contohnya maternity bra..n lain2 juga...so...apa lagi..oh ye..kedai yg sama mak tok belikan hadiah baby ni...

tanya2...n discuss2 ngan akk kat kedai tu...terus pilih....yg penting ummi dapat bag warna biru tau..hahahha....bag ni kira mcm dua tingkat tau..ada zip bawah n atas...xbesar sngt n xkecil sngt...just nice...hehehe..


then dalam pakej tu ada BP manual autumnz...ngan aksesorinya skali untuk kita cuci2 skali...pastu dapat skali ice pack tu....yg reusable punya...then ada jug storage botol tu 10pcs n ada yg free p[lastik storage tu 5pcs...klau tgok kat luar..pling murah pun BP tu shj RM99...xtermasuk postage ye...ni...
untuk semua ni just RM135 mcm tu je...

selain tu juga..cik mah beli storage un tuk botol susu yg lepas dah basuh tu...sbbnya murah je...RM20 je...dah survey sebelum ni paling murah RM25...xtermasuk postage ye...so..alang2 dah kat expo ni..rembatlah semuanya skali kan...


ni contohnya..amik dari google ye gmbarnya...

KENAPA PILIH MANUAL BP?

1-yg sbb utamanya adalah bdget...cik mah xletakkan bdget tinggi sngt pun kat BP ni...sbbnya..wat masa ni cik mah masih lagi suri rumah yg berbisnes di rumah..so BP insyaAllah hanya sebagai sampingan...tekad nk Direct feeding bby...so..pump untuk wat stok je..kot2..ummi kena g mana2..tinggalkan bby ngan maktok jap ke kan...

2-cik mah kagum ngan kegigihan kakak cik mah sendiri...fully BF anaknya...pump pun pkai manual je..still dapat buat stok melambak2...walaupun mmg anaknya minum bnyk..bak kata kakak...niat tu n cara tu yg penting..insyaAllah..Allah akan permudahkan...kakak cik mah kerja di klinik kesihatan...so...mmg bukan alasan kan klau bekerja tu xle nk pump susu...kerja kakak mmg sngt bz..tp katanya masa mengepam tu kena btul...insyaAllah next entry cik mah share pengalaman kakak cik mah ye...

ni bg gmbar stok susu kakak cik mah...



kakak cik mah pkai BP avent...lama dah die beli..dari anak pertama dulu...sekarang anak pertama dah 6 tahun pun..ank kedua punya turn pulak..

rasanya ni dua je sbbnya...insyaAllah kan...demi anak tersayang...

okey..smpai sini dulu ek...k..hutang nk cerita BP dah tertunai ye..hehehe..harap2 dapat membantu n bg idea pada cantik manis bakal2 mommy tu...

TQ

PUAN MAH..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...