Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 31 March 2014

Azwa..Puteriku sayang

Selamat pagi cantik manis semua..hari ni nk share lirik lagu dari hijjaz...cik mah tau lagu ni masa cik mah pergi plkn...lama dah...dekat  10 tahun dah berlalu...

Masa tu...cikgu yg ajar kelas plkn tu ada bg lirik lagu ni dlm kad..ingtkan puisi ke apa..rupanya lirik lagu...semua kami2 yg perempuan dpt lirik ni..smpai hari ni cik mah suka dengar...

Kdng tu jadi motivasi wat diri sendiri..so hari ni ummi sharekan...untuk anak ummi...azwa...puteriku sayang...

Aduhai puteriku sayang…
Lembutmu tak bererti kau mudah dijual beli
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti
Lembut bukan hiasan, bukan jua kebanggaan
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati
Disebalik bersih wajahmu, disebalik tabir dirimu
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri
Itulah sekeping hati yang takut pada Ilahi
Berpegang pada janji, mengabdikan diri
Malumu mahkota yang tidak perlukan singgahsana
Tetapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang dapat boleh  menghalangnya
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri
Ketegasanmu umpama benteng negara dan agama
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya
Wahai puteriku sayang
Kau bunga terpelihara
Mahligai Syurga itulah tempatnya…

Semoga lirik ni azwa paham bila azwa dah besar nnti...semoga azwa menjadi anak yg solehah..azwa buah hati ummi n abah sampai bila2...

Tempek 1 lah gmbr baby azwa...dh lama tempek kat insta n fb..share sini jugaklah..



TQ


PUAN MAH

Friday, 28 March 2014

Azwa dapat kerja dah...

Selamat pagi cantik manis...alhamdulillah...Giveaway dah start...so cantik manis..jemputlah join GA yg biasa2 ni ye...

Tadaaa....tajuk mcm gempak je kan..iye...dari dlm perut lagi sbnrnya azwa dah dpt kerja tau...tunggu masa je..ikutkan first day lahir2 je dah kena bekerja...hahahha...kenalah tunggu besar sikit kan..masa baru lahir ni bdn azwa lembut lagi...so xsesuai nk wat posing2 lagi...

so..minggu lepas..40hari genap..baby azwa g umah maklongnya nk menjalankan kerja..hehe...kerja yg dimaksudkan ialah..baby azwa jadi model untuk barang2 maklongnya jual..maklong ni aka kakak cik mah lah...ingt lagi kan my baby and kids online shop...

ni kedai online kakak cik mah..mcm2 ada brng bby...antara yg azwa sempat jadi model minggu lepas...meh tgok ye...


yg ni bean bag...RM133 free postage...rasanya ni yg pling murah cik mah jumpa...slalunya RM150...kali ni kakak bg RM133 je tau aunty2 cantik..apa lagi grablah...sementara stok ada..azwa sngt selesa tdo kat atas tu...lebih2 lagi warna pink kan..alahai...comey je pulak rasa tgok....


yg ni pling cik mah suka..sbbnya warnaya yg menarik...yg ni baby azwa dah tdo dah..sedap sngt dok atas bean bag agaknya..hahaha...n senng juga nk pasang...ada mainan monyet gantung yg best..ada bunyi2...


yg ni pun best juga tau...ada kelambu skali ye...cantik sbb warna biru...suka bby azwa dok dlm tu...tilamnyer pun tebal juga...selesa..ada bantal peluk skali....yg ni kena tnyer kakak cik mah lah harganya...sbb baru sampai brngnya...


yg ni pun mcm yg tadi..cuma design lan..harga pun lin kot...ni pun cantik juga.warna warni..sesuai untuk baby boy n girl..


klau yg ni sesuai untuk bby girl je ye...pink gtu...comel..bentuk bunga...


yg ni kelambunya boleh dibuka...ada tempat letak kelambu tu...ada warna coklat n merah...boleh letak dlm katil baby ye....tilamnya tebal juga...ada siap bantal kepala n bantal peluk skali...


so ni antara yg sempat azwa posing2 ahad lepas...nnti ada lagi brng2 yg azwa kena posing...yeah...dptlah upah dari maklong nnti..horey2...wah..kecik2 lagi anak ummi ni dah rajin ek..pndai cari duit..yeah..ummi menabungkan ye untuk anak ummi ni...

pape pun klau bakal2 mommy atau mommy2 berminnat...boleh contact kakak cik mah ye..n harap bersabar klau lmbt kakak cik mah tu balas...sbb kakak kerja..so lmbtlah sikit nk reply tu..

ada yg nk bg job untuk azwa lagi x????hehehe..

k lah..t kita story lagi ek...

jgn lupa tau join GA cik mah...


TQ

PUAN MAH




Friday, 21 March 2014

Tasbih & kotak plastik

Selamat pagi cantik manis....

Hari ni DIY yg ke 101 dah...nntikan ye minggu dpn...xsbr nk bg sesuatu buat follower cik mah...tp kn joinlah ye GA cik mah...

Kali ni nk share produk terbaru dr TASBIH CINTAKU....update kat blog dulu...kat pages xde lg tau....lm menyepi pages tu...tp alhamdulillah..like meningkat n sunyi dr mesej2 customer...

N pling bersyukur ramai juga yg repeat order tau...

Terma kasih diucapkan...

Ni idea baru cik mah...sempena wedding cousin cik mah..mama yg tempah nk bg kat anak makteh..so cik mah pk2 nk buat design baru..lebih jimat...cantik n bergaya...cewahhh...

Memperkenalkan....

TASBIH mini + kotak plastik 



Tasbih mini ni mmg cik mah wat pakej ngan kotak plastik..riben n tag juga...


Klau nk riben cantik n kilat2 pun boleh...tp tu hrga lainlah ye...ni mmg hrga pakej...


Siap 50pcs untuk mjlis cousin 16/2 hari tu...alhamdulillah dpt juga menghasiljan produk baru...

Skrng ni dlm proses siapkan untuk mjlis kawan cik mah pulak 300pcs...

Pd yg berminat boleh whatsapp 0146891789 atau email rahmah2287@yahoo.com ye...

Xpun like pages n pm kat TASBIH CINTAKU...

Free gift klau mention bc dr blog cik mah bg setiap tempahan ye...


TQ

PUAN MAH



Thursday, 20 March 2014

Terharunya..

selamat pagi cantik manis semua...

tetiba hari ni nk bersayhdu2 sikit...

xsangka pulak yg en suami post sesuatu yg menyentuh hati ni...dah sehari balik umah baru perasan post en suami ni...



cik mah tanya bila en suami post..katanya lepas je cik mah selamat melahirkan azwa...en suami sngt2 tenang melayan cik mah masa contraction tu...mengajak cik mah sama2 berzikir n tenangkan cik mah...

ingatlah sygku nur azwa safrina...bukan ummi sahaja yg merasakan kesakitan n keindahan melahirkan azwa...abah juga merasakannya sygku...

Azwa...semenjak kehadiran azwa...abah mcm dah kurus sikit kot..hehe...mungkin tidur malamnya xlena n xseindah sebelum ni...kdng tu tangisan azwa...ummi sj je wat2 tidur...abah xkejutkan ummi tau...abah akan pujuk azwa dulu..klau xjln juga...itu maknanya azwa nk susu...br abah kejut ummi...terharu sngt ummi...

Abah juga berani mandikan azwa...ummi n sama2 berganding bahu...hehe...mklumlah pertama kali kan..

Abah juga jadi semakin penyayang n sngt2 membantu ummi...lbih2 lagi bila ummi xsihat...abahlah yg jaga n tidurkan azwa smpai lena...ummi mmg dah lama lena,..dek kerana xtahan ngantok lepas mkn ubt...

Abah juga sngt2 atau xpernah berkira untuk beli brng azwa...kdng tu ummi siap survey harga pampers sn sini berapa...tp klau abah...amik je katanya...demi azwa...abah snggu korbankan apa sj...masa...tidurnya...duit n bnyk lagi tau syg...

So..azwa kn ingt...abah bukan shj mencari rezeki untuk kita..tp abahlah segalanya untuk kita...abah tempat kita berlindung n abahlah hero kita!!!!

(ni cik mah jumpa dari FB...rasa nk sngt share ngan cantik manis...)


PESAN IBU TENTANG AYAH:


Anakku… 
Memang ayah tak mengandungmu..
Tapi,
Darahnya mengalir didarahmu. 
Darinya kau diwarisi namanya, kedermawanan & kerendahan hati.

Memang ayah tak melahirkanmu...
Tapi,
Suaranya-lah yang pertama mengantarkanmu pada Allah ketika kau lahir.

Memang ayah tak menyusuimu...
Tapi,
Dari keringatnyalah setiap suapan yang menjadi air susumu.

Ayah memang tak menjagaimu setiap saat...
Tapi,
Tahukah kau dalam do’anya tak pernah terlupa namamu disebutnya.

Tangisan ayah mungkin tak pernah kau dengar...
Kerana,
Dia ingin terlihat kuat agar kau tak ragu untuk berlindung di lengannya dan dadanya ketika merasa tak aman.

Pelukan ayahmu mungkin tak sehangat dan seerat ibu...
Kerana,
Cintaannya dia takut tak sanggup melepaskanmu.

Ayah mu ingin kau kuatkan semangat agar ketika kami tiada kau sanggup menghadapi semua sendiri.

Ibu hanya ingin kau tahu...
Bahawa,
Cinta ayah kepadamu sama besarnya seperti cinta ibu.

Anakku dari dirinya juga terdapat syurga bagimu. 
Maka,
Hormati dan sayangi ayahmu.
Kerana,
Ibu adalah tulang rusuk-nya.

Jauh dilubok hatinya dia hanya ingin mampu membanggakan mu di mata Allah, menjadi penolong di Padang Mahsyar serta menjadi hijab dari api neraka.


 rasa tersentuh sngt bc ni masa kat fb bila kwan cik mah share...Xkira mak atau ayah...sm2 berkorban n bersusah payah membesarkan kita...ingtlah jasa mereka...insyaallah kita semua anak yg soleh n solehah...





TQ

PUAN MAH

Wednesday, 19 March 2014

D.I.Y yg ke-100 tu....

selamat pagi cantik manis semua...wahhh...tetiba terperasan yg ni adlah DIY yg ke-100....xdelah 100 bnda yg cik mah wat..hehhe...cuma skali ngan rentetannya jadilah yg ke-100...

Alhamdulillah smpai hari ni masih menggemari DIY n akan sentiasa menggemarinya...sekarang ni pun mcm2 dah incoming projek tau...xsbrnya nk share ngan cantik manis...

ingt lagi x yg ni...D.I.Y HANTARAN...

kali ni nk bagi full review punya ye..

layankan 7 gmbar ni ye..ni adalah tempahan darir ain seperti yg cik mah bgtau dlm entry sblm ni...


Hantaran =kasut

cik mah mnggabungkan bbrapa jenis bunga n warna bunga.then cik mah beli riben blink2 krim n riben biasa hijau...


Hantaran = Beg

mula2 tu cik mah igt cik mah akan amik masa 4 hari nk siapkan...skalinya sehari siap..xsampai sehari pun kurang 3 jam siap dah pun...mcm xcaya..bila dah siap 1..ketagih nk siapkan 1 lagi..pastu 1 lagi..last2 siap...hahha....masa ni betul2 awal bulan 1 hari tu...masa baby azwa dlm perut ummi lagi...


Hantaran = Galaxy tab 2

disebabkan bakal pengantin yg dah jadi pengantin xkisah..so cik mah minimumkan penggunaan bunga..lagipun dari lelaki pd perempuan kan..


Hantaran = Set wangian body shop

cik mah suka yg ni..nmpk warna warni kan..cantik...ain sewa beg ni n tempah gubahan hantaran ni dari cik mah...


                              Hantaran = Mas kahwin + gelang

ni adalah part paling mencabar..sbbnya nk wat bunga hantaran tu dari duit baru mmg sngtlah susah                                             ye..mmg amik masa jugaklah...tp syukur..last2 jadi jugak...


Hantaran = Jam tangan + purse



Hantaran = Sireh

entry..ni paling semua orang kat rumah suka...kakak siap ckp le wat hiasan bunga kat meja...suka sngt katanya...cik mah pun suka yg ni juga...bunga yg ringkas + daun sireh yg hijau..ops..daun tu cik mah beli daun palsu je..sbb ain amik awal seminggu....

ni lah die..DIY yg ke-100....wahhh..seronoknya..lepas ni cik mah nk wat Giveaway..sbgai penghargaan untuk cantik manis..insyaAllah minggu depan ye...

terima kasih sngt sokongan dari cantik manis..dari cik mah B2B sampai ke M2B..skarang dah jadi ummi pun...syukur sngt...

oh ye..pada yg berminat nk sea n tempah gunahan dari cik mah..boleh email rahmah2287@yahoo.com atau whatsapp 0146891789 ye..mention tau cantik manis baca dari blog n akan dapat free gift insyaAllah...

TQ

PUAN MAH

Monday, 17 March 2014

Rezeki gelombang pertama..

selamat pagi aunty2 cantik...alhamdulillah hari ni sihat...moga2 semua sihat2 juga...

hari ni nk share je tentang rezeki gelombang pertama...sblm tu..ni bukan tujuaan nk menunjuk2 ye...tujuan cik mah nk bererita tentang rezeki dan sbgai penghargaan pada yg telah memberi...

tengok gambar dululah baru cerita ye...


 alhamdulillah...bersyukur sngt2...baby nur azwa safrina diberikan rezeki sejurus shj bby azwa dilahirkan...terlalu besar yg telah Allah rancangkan untuknya...moga2 memberi manfaat...ni adalah rezeki gelombang pertama....

hadiah pertama yg azwa terima mestilah dari IBUnya....iaitu BFF cik mah...kami sepakat nk bg azwa panggil bff cik mah IBU....lagi2 kami BFF n kebetulan ank cik mah ni gegirl..lagilah mudah rapat ngan ibunya kan...

Hadiah dari ibu adalah set baju strawberi tu....comel sngt tau sayang...tp xmuat lagi...sbb 3-6 month..mmndang azwa comey sngt...so ummi basuh n simpan je dulu ye..then sbb ibu geram sngt ngan pink..ibu belikan azwa kasut pink tu...nmpk x??? besar tau...tp mesti comey azwa pkai nnti...

hadiah2 hamper pulak dari anis kwn uitm ummi...halijah kwn uitm ummi juga...dari paklong...abg pada abah yg dtg dari penang tau syg...then yg pling besar n kiri tu dari toklang n neklang...yg hamper bedak tu dari ida kawan uitm ummi juga...

set2 baju yg lain tu n beg dari nisa n kak yun kwn uitm ummi juga...akmal kwn praktikal ummi dulu...dari kwn abah juga...

yg ada kelambu kat belakang tu..dari zaidah..kwn sekolah ummi...



yg set feeding tu ngan beg pink comey yg ada beg biri2 pink yg sngt cute n ada bj lagi dlm tu...bj gaun tau syg...t ummi pkaikkan ye...dari akak sepupu cik mah..mak amani...

selain dari ni juga..syukur juga..mak cik n pakcik cik mah ramai yg bg duit untuk bby azwa...alhamdulillah..azwa dah start menabung dah tau...

wahhh...minggu lepas ummi n abah dah bukak hampers2 ni semua...yg rezeki gelombang pertama ni je azwa dapat lebih dari 10 helai baj...tp semua besar...3-6 month..nnti kita pkai ye...bnyknyer warna pink tau syg...untunglah..sbb ummi xde pun belikan bj pink untuk azwa dulu.heheh..baru2 ni je ummi ada belikan sehelai baju pink n merah tau...comey sngt...

yg pling best skali tau syg...stok bedak...perghhh...mmg bnyk sngt tau syg..mmg boleh bertahan rasanya smpai tarikh luput..heheh..tarikh luput 2017...set mandian n lotion pun mmg bnyk...alhamdulillah...syukur sngt2...

sumber dari google ye..

sentiasalah kita bersangka baik dengan pencipta kita Allah s.w.t...dan yakinlah rezeki itu adalah jaminan ALLAH...

pada aunty2 yg slalu doakan baby azwa..cik mah ucapkan terima kasih yg x terhingga...itu juga rezeki bg cik mah...rezeki azwa sentiasa diberikan kesihatn yg baik...syukur...

semoga kita semua sentiasa diberikan rezeki yg berkat dan akan sentiasa membuatkan kita ingt pada pencipta kita iaitu ALLAH...

TQ

PUAN MAH

Friday, 14 March 2014

Terima kasih sayang

Selamat tgh hari aunty2 cantik...hari ni cik mah nk sambung..hrp2 boleh hbskanlah cerita pengalaman bersalin ni..dah beberapa episod dah ni kan...

entry sebelum2 ni...

pertama , kedua n ketiga...

K cik mah teruskan cerita ye...

Sebenarnya dktr dah blik rumah..mklumlah dr pg dktr keje dah..smpai ke mlm kan...

"okay..klau awak nk teran ke..nk berak ke...boleh dah sekarang ni....dktr dah sampai dah..."

Wah...ms ni sempat tgok dktr dtg ngan sweater tu...pastu dktr br nk tukar bj dktr2 tu..hehe...pastu masa tu cik mah mengiring ke kiri...n dktr suruh start push...ktnya nk tgok laluan...

Dlm ht ni dok pk...eh...kn bersalin n push mengiring ek??.bukan ke terlentang n kangkang kaki tu...?

Dah 3 kali mcm tu push...dktr kata ready ...."terlentangkan die..."

Bila dah terlentang tu..nurse suh pegang kat area buku lali tu n angkat kpl tekan ke bwah then teran...

Sempat lg ni ms ni menjawab...oh ye...ms ni juga ada 4 orng nurse...sorang dktr n en suami...

"nurse...sy xselesalah mcm ni...xle nk teran..."tgok tu..menjawab lg..

"awk cuba dulu ye..."

"xboleh...xselesa sngt" nmpk x...cik mah masih berdegil...

"okay..pasangkan besi kat tepi tu". Dktr bg arahan kat nurse...

Masa cik mah ngah kalut2 ni dktr berzikir n tenangkan cik mah..mmg coollah dktr...mmg cik mah rs tenang...

Bila dah letak besi tu n cik mah tarik tali untuk angkat bdn n tunduk kedepan...okay...

Tarik nafas ikut mulut pnjng2 ye.lps tu lepaskan smpai hbs nafas n teran ye...pesan nurse yg bntu cik mah angkat bdn tu....mmg riuh rendah ms tu...

En suami pulak dh mcm dktr...boleh pulak gayanya mcm dktr...

Tarik nafas kali kedua...en suami ckp dah nmpk dah dahi bby....teran lg...

Masa teran tu..xperasanlah terkeluar suara...

Bukan jerit pun..terkeluar bunyi mcm ni je..."ermmmmmmmmm..."

Sbb ngah nk hbskan nfs pnjng n teran sehabis lm...

Nurse kt jgn kuar suara...haha...baiklah...

Masa ni lah pulakkan telefon en suami n cik mah berbunyi...cik mah rasa masa ni pukul 12.56pagi dah...mmg beredering2 telefon bunyi...klaka rasa masa nk push yg ketiga ni...

Dktr n nurse pun terkejut telefon bunyi..

Kali ketiga push...cik mah mmg pejam mata n nk teran sehabis nafas...amik nafas pnjng n teran....

"alhamdulillah...."

Itu yg cik mah dgr dr semua yg ada dlm labour room tu...

TAPI!!!

Xdengar pun suara baby nangis...

Nurse pun bw baby ke tepi cik mah n tunjukkan...

"okay..baby awak girl ye"

"nurse..nk tgok muka ank sy"sbbnya xnmpk..hehe..nurse pegang tinggi n ketepi...

Tetiba terkeluar dr mulut..

"eh...putihnya baby...bersih"

"aaa...putih ank awak...darah pun sikit je melekat kat bdn baby"

Ms ni xtergmbr perasaan ms tu...rasa bangga ngan diri sndiri n mengalirlah air mata ummi yg pertama untuk kelahiran ank ummi n abah...

Air mata syukur n gembira...

Lbih gembira bila en suami terus cium dahi n ckp...

"terima kasih sayang lahir kan anak kita"

Berjurai turun air mata masa ni mcm air terjun...

Ms ni terimbau2 kenangan yg cik mah mmg bnyk sngt minum air kelapa start 7 bulan...rasanya mmg terbukti..air kelapa dpt bersihkan bby...bby azwa lahir bersih suci...mcm dah mandi je...

Bila nurse bw azwa ke bilik lain untuk bersihkan n timbang n lain2 tu br terdengar suara bby azwa nangis...

Dengar suara pun comey sngt!!!!

Then en suami kuar nk g aznkan bby...

So ms ni lah dktr kuarkan uri n proses nk jahit...

Dktr kata syukur sbb bhagian yg digunting hanya 1.5cm mcm tu je...jahit pun kejap je..smbil2 borak ngan dktr nmpk benang naik turun...

Eeee...ngeri nk tgok benang tu walaupun xsakit ms jahit tu...

Jwpn pd persoalan entry hr tu terjawab...dktr otw dari rumah die dkt jln duta..pulak dah katanya tetiba ada roadblock pulak..tu yg lmbt...

Hahaha..mcm2...syukur semua slmt...

Masa nk end kan jahitan tu br rasa sakit sikit...

Then nurse pkaikan pad yg ikat tu...

Then berehat dlm 15minit br en suami dtg balik...katanya td ngah tgok muka bby puas2 sblm blik jp lagi..hehe...

Katanya xpayah bg bj...nurse dah sediakan semuanya...

Wah bgusnya...

En suami temankan...then borak2 ngan en suami.

Bnda yg cik mah tnya...hahha...sbb tertanya2 so tnyer je lah..

"abg masa bila dktr gunting yg bhgian bwh tu??
xrasa pun sakit..."

"ha itulah abg pun pelik...tgok syg rilex je meneran n masa dktr gunting tu..sug xjerit n ckp pape pun..mcm xsakit je...padahal kn gunting tu..."

"mmg xrasa pape pun...masa bila dktr gunting??.tgok tu...dok sibuk tnyer lagi masa bila..hahaha

"masa syg ngah teran tu...yg kali kedua...mybe sbb masa nafas kedua tu pendek skit...dktr pun gunting n terkeluar kepala bby..."

"oooo...."

Serius...mmg masa meneran tu enjoy sngt2...mmg kesakitan nk mengeluarkan bby tu xsakit...alhamdulillah Allah permudahkan...sakitnya masa nk kena tahan teran yg entry lepas...masa teran betul2 ni xsakit...

.kejap je masa berlalu dh pukul 1.50pagi mcm tu...then rasa xlarat sngt2....dah sejam berlalu br rasa bdn lemah sngt2...kemungkinannya xmkn petang td n mlm...mkn sikit sngt kan....huhuhu...

Try nk tdo...tp xboleh...

Last2 terlelap juga...sedar2 en suami kejut...

"syg kenapa ni?????"

"Hahhhhhh" cik mah sebenar tdo tp nafas cik mah berbunyi n tersangkut2 kuat....sbb sblm terlelap tu mmg letih sngt2...

Panggil nurse ckp k duduk n minta minum air masak...

Nurse tlng n minum air masak..br rasa okey...en suami terus p amik inhaler cik mah kat katil wad..s pam baru rasa okay...

Pastu ckp lapar kat en suami...lapar sngt sebenarnya.smpai pening juga kepala angin dah naik....dh pukul 2.40pagi...mananya xlapar...

Tetiba nurse dtg bw roti n vico....yeahhhh...

Terus suruh en suami suapkan..hahaha..mengada2 kan k bersuap...

Baru 2 suap...terus menggerodak perut n suh en suami cr plastik..nk muntah!!!!!!!

Habislah labour room tu en suami geledah...nasib jumpa plastik...teruslah wekkkkkk....

Punyalah en suami risau...die p panggil nurse lagi...hehhe...n nurse check2 cik mah n ckp semuanya okay...ni sbb cik mah lapar...alhamdulillah..lps muntah hilang dah pening kepala...

Minta nk baring n rehat2...kejap lepas tu nurse dtg nk bw ke wad...

Nurse juga ingtkan supaya mandi wiladah..mandi selepas bersalin..mmg terharu sngt..nurse tu india tau..tp die sngt memahami...

Alhamdulillah ..selesai sudah kelahiran anak ummi n abah..

Selesai juga janji2 cik mah nk share pengalaman cik mah..

Harap2 dapatlah membantu cantik manis...

Ingtlah Allah sentiasa ada bersama kita dikala susah dan senang...

Buat anak ummi n abah NUR AZWA SAFRINA...terima kasih sayangku...sudi menjadi penyeri hidup ummi n abah....pengikat kasih dan harta paling berharga...

Moga azwa akan menjadi anak yg solehah dan berguna...amin2...

Ummi n abah syg azwa...


azwa hari pertama...maklongnya siap bw kan selimut baru punya..nk kasi pink disitu..hehehe


TQ

PUAN MAH

Wednesday, 12 March 2014

Usaha & yakin.

Selamat pagi cantik manis...aunty2 yg cantik2..hari ni azwa dah genap sebulan..alhamdulillah..temperk dulu gmbar baby azwalah..seksi sikit boleh x???

keje ummi lah ni yg xde keje..heheh



.ni entry cik mah dah siap2 schedule kan..bila free je xde wat pape n semntara baby azwa tdo...cepat2 cik mah taip entry...bila ada masa free lagi...lagi cepat2 BW...rindu tau nk komen2 kat blog cantik manis...xsemua dpt nk komen2...harap maaflah ye..kdng tu sempat baca je...seronok sngt...

Hari ni nk share sesuatu...rasanya ramai dah mommy2 yg berpengalaman share...tp ni cik mah nk share juga...Berdasarkan pengalaman sendiri...

Teringt masa pertama kali nurse suruh susukan baby azwa..masa tu pukul 3.20pagi...azwa lahir pukul 12.58pagi...nurse siapkan azwa n lepas en suami blik n cik mah dh blik ke katil dari labour room..nurse pun hantar azwa n suruh susukan..

Nurse kata baring pun boleh..mmndangkan masa tu baru lepas jahit bhgian bawah tu kan...

So nurse tlng ltk kat tepi cik mah...cik mah pun susukan azwa...xtaulah susu kuar ke x...try je juga..rasa mcm xkuar..tp baby azwa isap juga...isap mcm ada je susunya...

Dlm setengah jam ada nurse dtg nk amik tekanan drh...cik mah pun tnyer nurse..

"nurse..betul ke mcm ni susukan bby?"

"ooo...kena bg puting tu masuk semua kat mulut baby...n bila rasa sakit tu baru btul yg baby isap n susu kuar"

Oooo...lepas nurse betulkan baru terasa yg sakit2 mcm sesuatu ada kuar..hehe..

Padahal rasanya mmg xkuar pun...tapi yakin je..sbb tgok azwa beriya je isap susu..

Then masa nk kuar wad tu nurse ingtkan yg susukan bby...usaha katanya..mmg awal2 susah...then nurse kata bnykkan makan lobak putih...

Hari kedua tu cik mah try pam...masa tu mmg susu xkuar pun..kuar pun sikit sngt2...yg kuar yg kuning2 tu...colustrum ek???.

Lps je yg kuning2 tu kuar..bg azwa isap lagi..beriya jugalah ank ummi isap...last2 sampai luka..hahahha...nmpk x powernya anak ummi..n terbukti yg susu xkuar...sbb tu azwa berusaha keras isap..lpas dah pam tu susu kuar dlm 0.3cm je..hamikkk..sikit je...

Terus request kat mama nk sup lobak putih...en suami n mama p beli lobak n mama masakkan..

Alhamdulillah lpas makan sup lobak putih tu..mencurah2 susu kuar...sampaikan basah baju...wah..berhasil...syukur sngt..

Then kawan en suami punya wife gtau yg dulu die minum horlicks masa dlm pantang...die ckp bnyk susu...then cik mah pun trylah...n alhamdulillah...cik mah yakin yg Allah akan bantu bila kita usaha...

Lps mkn sup lobak putih n horlick tu..susu mmg mencurah2 sngt...mlm2 tu mmg basah bj bila terjaga...

Syukur ngan rezeki untuk baby azwa...smpaikan da start kena wat stok...

Tadaaa...antaranya...


lagi satu..ck mah amalkan zikir YA MATIN...70 kali waktu subuh...n waktu malam...alhamdulillah sngt berhasil...Ya matin maksudnya MAHA SEMPURNA KEKUATANNYA....cik mah dapat tau bila cik mah google zikir untuk perbanyakkan susu...cantik manis trylah..n yakin Allah akan bantu kita klau niat kita mmg baik...

oh ye..mommy2 yg dah berpengalaman..mmg ek??klau baby ngah menyusu yg belah kanan..yg belah kiri pun akan kuar..kadang2 tu xperasan kuar sampai basah seluar azwa...ish2...klau menyusu belah kiri...belah kanan pulak kuar...so..skrng ni mmg sngt berguna breast pad..kdng tu rasa sayang pulak...klau boleh nk menyusu smbil mengepam je rasa..hahaha...tp xreti lah pulak..kena try lah...

mommy2 ada yg mcm cik mah x??
apa ek solution???


Harap2 dpt membantu cantik manis...ingt tau...kita kn usaha n yakin Allah akan bantu...

TQ

PUAN MAH



Tuesday, 11 March 2014

Tahan dulu ye....

selamat pagi nk ke tgh hari cantik manis....okay hari ni sambung lg pngalaman bersalin cik mah....baby azwa ngah dengar zikir kat astro oasis...so umminya cepat2 taip entry n draft....pastu schedule....

Lepas je mesin CTG tu bunyi2...nurse dtg suruh mengiring...katanya nk check bukaan lg...bila check je nurse kt kepala baby dah nk kuar sngt dah...sebab xsempat nurse nk seluk dlm dah nurse terasa kpl baby...pastu nurse suruh gilir2 mengiring kiri n kanan 10minit skali...

Mesin tu bunyi sbbnya baby masih aktif gerak walaupun nk kuar dah...ish2....nurse pun pelik..patut nk kuar dah slow sikit..ni makin aktif...masa ni pukul 11.15mlm dah...

En suami dah sampai td...tp p minum2 ngan adik...bila nurse asyik check bukaan jadi sakit...so mesej en suami suh naik cepat2 kat labour room...

Oh lupa nk gtau yg masa lepas pecah air ketuban n masuk ubat tahan sakit tu kan...nurse ckp nurse nk pasang salur air kencing...sbbnya nnti pundi kencing akan membengkak...n masa kita sakit2 ni kita xperasan bila kita nk buang air n selalunya xmembuang...so salur ni mengelakkan pundi kencing membengkak..n bila membengkak n menyebabkan kita sakit n susah nk meneran...kepala bby akan menekan pundi kencing...

Masa ni mmg xsempat dah nk wechat,..hahaha...sbbnya kwn2 cik mah kata klau nk push we chat dieorng...dieorng nk sm2 push...amik ha...mana nk menyempatnya kan...

Yg bestnya dlm labour room boleh pulak kan charge telefon...n...masa2 sakit ni...wah...boleh pulakkan ummi cun melecun kata kawan ummi...sbbnya ummi siap pkai tudung awning bling2 lagi tau..padahal..semuanya nurse perempuan..yg lelaki pun just abah je..hehehe...

Tadaaa...


Comel x ummi???

Lpas tu..nasiblah nurse tgur...xpyh pkai tudung..xde lelaki pun...hahahha...nurse yg tolong bukakan tudung...baik nurse...

Sakit dtg selang beberapa minit..smbil tu sempat lagi mesej kawan2 n call mak..mak mertua...nenek...minta maaf n minta doa semoga dipermudahkan..

Yg sangt membanggakan kat hospital al islam ni..kat tepi dinding ada ayat2 al quran ditampal...ayat untuk mempermudahkan kita bersalin...so...cik mah baca dari situ untuk mengurangkan sakit...yg peliknya..masa g labour room xingt nk pkai cermin mata...tp alhamdulillah Allah permudahan untuk baca ayat2 al quran tu...syukur sngt...

Masa berlalu...ditemanai en suami..kejap2 tu adalah cik mah mengerang sakit...

"nurse......sakit...." tu lah yg cik mah cakap kan..hehehe...

En suami urut belakang cik mah n sama2 ajar cik mah baca ayat2 al quran tu..sbb masa sakit tu pejam mata n tarik2 nafas...fuhhh...fuhhh je tau...

Nurse dtg n pujuk2...

"xpe..mcm ne pun kita kn lah rasa kan sakit bersalin..ubat untuk kurangkan je...meh ikut sy cara bernafas"nurse sbr melayan cik mah yg dok panggil2...

Nurse ajar cara bernafas yg tarik nafas ikut hidung n hembus ikut mulut tu...hehhe...sebelum ni dah amik tau..tp bila memerlukan boleh pulak lupa...adoihai...

Okey...dh 12.20pagi masa ni...masa ni skali lagi panggil nurse...sbbnya xtahan sakit...cik mah rasa sngt sakit belah kiri kat bahagian bawah tu..huhhhhh...

Bila ckp kat nurse..nurse kata sbb salur air kencing tu...then cik mah minta nurse buka...alhamdulillah..dipermudahkan n nurse buka..hilang rasa sakit tadi...

Tetiba...masa ni Dah pukul 12.35pagi...

Nurse!!!!! 

Sakit!!,

Saya rasa nk terberak dah ni...(ops..sorry ayat kurang sopan)

Sbb nurse pesan tadi..klau rasa nk terberak sngt gtau nurse...apa lagi...smngtlah panggil...

Nurse dtg check n cjp kepala bby mmg dah nk kuar sngt dah n rambut bby dah nmpak pun...huhhh...rasa mmg nk teran je..

"awak jgn teran lagi ye...tahan dulu ye...doktor on the way..klau awak teran nk koyak bnyk"

Itulah yg nurse ckp...

Nk kena tahan dulu....?????

Sampai bila nk tahan dl ni???

Doktor on the way dari mana???

Mmg part menahan xnk bg bby kuar ni mmg part paling sakit bg cik mah...

Persoalan2 ni cik mah jawab next entry ye....entry ni panjang sngt dah...


TQ 

PUAN MAH

Wednesday, 5 March 2014

Pelupa...


Selamat pagi cantik manis...Hari ni tetiba nk imbas blik cerita masa pregnantkan baby azwa...xsempat nk cerita masa pregnant...skrng ni baru sempat...entry pengalaman bersalin sbr ek...ngah draft...sikit lagi..lni part 1 n part 2 punya pengalaman bersalin...

Sblm tu nk Tempek 1 lah gmbar baby azwa yg kdang2 tu xsuka dibedung..lagi2 tgh hari..musim panas kan...amboi...kaki tu...hehehe..Bj ni dari anak kakak...hehehe..jimatkan...bertuah azwa...baju pink ummi br nk beli..



Tajuknya pelupa...so bnda ni terjadi kat cik mah...sblm ni pernahlah bc entry n dgr pnglmn mommy2 lain yg dieorng jadi pelupa bila pregnant...n mmg sesetengahnya dr awal pregnant lagi..

Cik mah bersyukur sbb xde pulak mengalami pelupa ni...sampailah satu hari tu...

Masa tu antara 31 weeks nk ke 32 weeks mcm tu...kiranya disember thun lps...masa ni pergi kenanga wholesale city (kwc)...tempat biasa jln2 nk cr brng...gsatu kedai tu beli2 brng...pastu hrganya RM142...so bglah RM150...jadinya adalah baki RM8 kan sepatutnya...pastu en suami pun angkat brangnya n kami ke kedai lain cari brng lagi...masa ni beli2 brng harganya RM38...so...kebetulan masa tu ada RM20 & RM10...jadinya nk guna yg RM8 td yg baki tu...

Cari punya cari xjumpa pulak dah...tnyer en suami confirmlah xtau kan.lsbb en suami dah angkat brng yg bnyk tu...

Rasanya aunty kedai tadi tu dah bg bakinya...tp cik mah letak mana...

YA Allah..lmasa tu mmg pelupa gila2 lah...mana ntah cari2 xjumpa juga...huhhh...

Xpelahkan..guna je lah duit lain..k...cik mah yg angkat barng yg RM38 tu...ringan je pun...

Masa dlm kereta..cari2 juga lagi duit RM8 tu..tetap xjumpa juga..huhuh...

PELUPA BETULLAH....

Smpai je rumah..rehat2...mlm tu nk guna brng yg beli td tu yg RM38 tu...tetiba cari2 xjumpa dah...ingt jatuh dlm kereta...to xde..mmg xde pun...hbis selongkar semua plastik..xjumpa juga...

Sudah...

Nasib ingt nm kedai tu...goggle nama kedai nk cari no telefon kedai tu..last2 jumpa juga..syukur sngt...

Bila call tnyer ada tinggal brng x...nasib budak kedai tu baik n gtau mmg ada tertinggal brng...

Huhhh..lega dengar,....skali lagi..PELUPA BETULLAH...

Start dari tu mmg ada 3 4 perkara lagi yg cik mah lupa...smpaikan kdng tu dah mkn pun lupa juga...hahhaha...klaka pulak..dalam 3-4 minggu juga jadi pelupa tu...

Tp sekrang ni alhamdulillah dah...

Xsngka pulak ni terjadi kat cik mah walaupun last2 pregnant...

Mommy2 n mommy2 to be yg lain ada x pengalamanpelupa mcm cik mah??.

Jom share2....






TQ

PUAN MAH





Tuesday, 4 March 2014

Baru 2.5cm je...

Selamat pagi cantik manis...moga2 semuanya sihat hendaknya...

Okay..sambung dari entry ni ek...yg xbaca lagi kena bc dulu baru phm story hari ni...

Lepas je adik cik mah berhentikan kereta kat tepi..mmg cik mah dah sedia dah nk tukar ke sit driver..tetiba dari seberang jln nmpk ayah cik mah br nk smpai rumah ngan motor dari opis...

Okay..mama kata tepon ayah suh ayah dtg kat tepi jln ni bw kan kereta n adik bw motor ayah blik nnti...

Okay..kol2 ayah n gtau situasi klaka tu...ayah smpai n ayah terus wat lampu hazard n bw kereta mcm cik mah ni nk bersalin sngt dah...ms ni pegang je yg handle kat pintu tu n istigfar..takut pulak ngan ayah ni bw kereta...pastu ada juga yg xphm ngan kita ni yg wat lampu hazard..dieorng wat xtau je...huhhh

Smpai je hospital terus p tingkat 1...sbb dah kol awal2 kan gtau...then tunggu kejap masuk jumpa Dr...masa tunggu tu..mmg lah kejap je..tp sakitnya huhhh...xterkata dah..xle nk ckp dah rasanya..masa ni mama yg teman..sbb en suami ni le wat lawak plak masa2 ni lah seluar jeansnya koyak...ish2...nsib rumah pakusu dekat..p umah pakusu pinjam seluar n kebetulan pakusu ada rumah..

Masa sakit ni..rasa xle nk duduk dah...kena berdiri n sandar kat dinding je..

Pastu nurse panggl masuk n Dr check lagi yg bwah tu...

"ooo...ni baru 2.5cm je ni...okaylah awak boleh dah ni masuk wad..
kita daftarkan masuk wad ye"

Nganguk je masa ni..sbb dok pikirkan kesakitan ni...bila nk kuar blik Dr tu rasa mcm xle nk jln pulak dah..rasa nk terbongkok n ada sesuatu menekan2 kat bwah...

Nurse p amikkan wheel chair n menunggu untuk dftr masuk wad...masa ni ayh dah p keje blik n adik dh smpai..en suami pun dah smpai..ngan pakusu skali dtg...heheh..klaka pun ada..blum lagi ni bersalin.

Menunggu nk masuk wad dah sekian...xlama pun juga..tp rasa lm sbb menahan sakit n cuba utk snyum...huhhh...

Then sign2 nk masuk wad...wad first class penuh..so masuk yg 4 katil sebilik..xkisahlan sbb xpk dah...

Sakit dah hlang sikit..kejap2 tu ada juga dtg sakitnya..tp mcm boleh tahan lagi...

Alhamdulillah yg bestnya..walaupun kita dlm kesakitan..nurse tetap ingtkan kita untuk bersolat n sediakn telekung...lepas solat asar...nurse dtg wat CTG lagi...

Sblm wat ctg ni sakit sngt dtg lg n nurse check yg bwh lg...dah 3 cm katanya...

Ade nurse td dtg ckp pasal mkn mlm..katanya klau xdpt nk supply mkn mlm dieorng akan gtau..ye lahkan masa cik mah masuk tu dh dekat kol 4.30ptg mcm tu...

Nurse ada juga bg ubt tahan sakit..kuranglah juga sakitnya...

Pastu mama n ayah blik..ayh amik mama lps blik keje...adik blik umah pakusu...tetiba br tersedar dh pukul 6.15ptg masa tu...perut dah bunyi2...alamak..nurse td xdtg gtau ada mknn ke x..sudah!!

Lapar giler dah ni..t watnya kena bersalin ni..xmmpu pulak nk teran sbb lapar...

Terus suruh en suami belikan mknn...

Adoi..yg spoil pulak..ns goreng tu pedas giler pulak...xle nk mkn...cik mah ni buknlah mkn pedas giler2...mkn jugaklah sikit alas perut...

Then en suami blik umah pakusu nk solat n mandi..t die dtg sml...

Nurse ada tnyer nk amik ubt thn sakit x ms bersalin nnti...ubt tu yg epidural tu...ms tu blur nk wat kptusan...sbb br pertama kl kan..xle nk byngkan keadaan..

Tnyer nurse punya pndpt n nurse kt boleh je nk amik sbb br pertama kl..tkt t xmmpu nk thn...n dieorng bg dos rendah je...

So iyekan je..

Lps tu nurse kt nk masukkan ubat untuk buang air besar..nurse kt untuk ni tindak blsnya cpt...jnis cecair..msuk ikut tempat kita nk membuang tu...tarik nafas...then ubat cecair tu masuk...wat 2 kl...xsmpai 30saat terus ke bilik air sbb nk membuang...

Then nurse suruh solat..

Lps solat mgrib je nurse dtg n ckp suh siap2 nk ke labour room...

Haaaaa!!!,

Nk bersalin dah ke ni???

Konfius lg...sendiri nk bersalin pun konfius...ms ni sakit xde pun...

Msj en suami ckp suh dtg cpt..

Msuk je labour room tu..ada Dr cantik..Dr dh siap2 nk blik dh..cik mah last patient...hehe..

Ms ni Dr rosilawati check bukaan lg n kt dah dlm 4cm...n Dr pecahkn air ketuban....wah panas suam je rasa n bnyknya air kuar....

N Dr ckp alhamdulillah..air ketuban bersih..ni mknanya bby okay n xberak lg..so boleh bersalin normal..

Dr siapkan cik mah untuk cucuk epidural...ms ni sempat je borak2 ngan Dr...dlm pukl 8.30 mlm mcm tu..tetiba je labour room sblh kecoh..sbbnya ada yg nk bersalin..meriahnya xyah ckp..cantik manis byngkn yg bapak2 tgok bola bila nk gol tu..mcm tu lah situasinya..xdengr lngsung suara yg meneran tu...dngr suara nurse bg support suruh push n ckp skit lg...sikit lg...sngt meriah...

Ms ni tersenyum...n terdengar bby menangis...alhamdulillah..jiran labour room sblh dh selmt..turn cik mah pulak...

Dr yg cantik tu kt..t ms cik mah pun mcm tu juga...

Dr juga ada kt..yg epidural ni mempercepatkan bukaan juga...

Ms ni Dr rosilawati target paling awal pukul 2 pg cik mah bersalin..xpun subuh...

Huhh...tgok jam...br nk ke pukul 9mlm...lm ni nk menunggu ke pukul 2pg...

Nurse pasangkan CTG lg nk memantau jantung bby...

Ha...masa ni lah cik mah bersuka2...siap wechat lg ngan best friend situasi kat dlm labour room...

Tp kdng2 ada bunyi kat mesin CTG tu...laju je nurse smpai...



Sempat lagi suh en suami amikkan gmbr mesin CTG ni...dgn alasan nk jadikan kenangan....


Pelik juga..dah knp ni nurse ni kelam kabut...cik mah xsakit pun...siap berwechat n whatsapp lg...

"awak cb mengiring kekiri..."kata nurse yg memantau cik mah ms tu...

Knp kn mengiring ke kiri????
nurse nk wat ape ni??.
Dah knp mesin CTG ni berbunyi pulak???

Huwaaaa...tunggu ek cik mah story nnti...baby azwa nk minum susu jap...

TQ 

PUAN MAH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...