Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, 26 July 2014

Kek sandwich

Sticky post ye..

Selamat petang...sempena nk raya ni nk promotekan kek sandiwch yg mama cik mah wat...

Kek sandwich ni ada jem strawberry kat tgh2..ada dua lapis..sbb tu panggil sandwich...atas tu ada gula warna...ala2 manik yg boleh makan tu...Le baca sini juga..

Mama skalikan ngan kotak transparent...klau yg cik mah wat gift kawin dulu 1 kek sandwich ni boleh potong 8...

Harga untuk kek sandwich ni rm7...

Atas sebab2 keselamatan...kek ni boleh COD je..xle pos ye..

COD area gombak...kampung baru..n klang...


Tarikh tutup order adalah pada 22 julai ni untuk yg nk COD klang...n untuk kampung baru n gombak..sampai raya ye..



Berbentuk bulat n ada 2 lapisan..seperti yg cik mah ckp tadi..




Kek sandwich mmg sngt lembut n sedap dimakan semua peringkat umur..klau beli 10 biji kek sandiwch...kami bg free gift ye..

Ape tunggu lagi..berminat boleh whatsapp cik mah 0176626152..

TQ

PUAN MAH.



selamat hari raya..


selamat pagi..
bila entry ni di publised..cik mah...en suami n azwa sudah dlm perjalan ke kampung en suami di besut..

moga2 semuanya selamat smpai..tahun yg pasti lebih meriah...cik mah beraya bersama buah hati tersayang...nur azwa safrina...beraya bertiga..semangat nk raya pkai sedondon...TEMA??

pkai tema tahun lepas je..en suami xpyh beli bj melayu..masih elok..cik mah je beli..tu pun sbb bj tu xle nk susukan azwa..xkn nk selak dari bawah kot kan...so cari jubah yg nursing friendly...then baju azwa???

ni yg susah ni..masa raya azwa br nk 6 bulan..baju baby pun mahal..pelik sungguh lah kan...ish2...xdelah maknanya nk p jalan Tar besesak2 cari baju si comel ummi ni...kebetulan masa tu nk cari jeans abahnya..g jusco..skalinya ternmpk bj cotton..cantik..xd bunga2 pun..nk kata sulam x juga..t lah cik mah bg gmbar ek..hehe...pastu pulak...tgok harga pun okaylah sbb puas hati ngan kain tu n beli untuk smpai 8 bulan..raya haji le pkai lagi..hoyeahhh...murah sikitlah dr bj ummi..xpe..tahun dpn ummi nekad nk wat sendiri..cewahhh..

pastunya...kuih raya pun xde..mama je yg wat..so tumpang skali je..hehe...

doakan perjalan cik mah selamat smpai ke kampung ye...

mohon maaf atas salah silap dlm penulisan cik mah...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..


amboi2...

semoga kita mendapat keberkatan n kegermbiraan n merapatkan ukhwah sesama kita..amin2...

TQ

PUAN MAH

Friday, 25 July 2014

Nuffnang di bulan jun lepas...

selamat pagi....nk cerita tentang nuffnang pulak lah...ni al kisah yg bulan jun lepas...alhamdulillah...nuffnang beri peluang pada cik mah untuk kumpul duit tabung azwa...hehehe

tadaaa...


8 yg dah credited n 1 lagi yg on going...syukur sngt...dlm masa sebulan dari awal jun hari tu...cuba consistent updte entry n syukur sngt...rezeki anak ummi lah ni...dah boleh cash out dari yg mei punya..tp xmo lagilah..kumpul dulu...sampai raya hajilah baru nk cash out...alhamdulillah untuk blogger mcm cik mah ni..dptlah merasa juga hasil dari berblogging ni...

TERIMA KASIH NUFFNANG...

nanti bg lah lagi ye CPUV...hahah..cik mah jnji akan update entry banyak2...insyaallah..cantik manis punya mcm ne pulak???msti lagi bnyk ni kan...


TQ

PUAN MAH


Thursday, 24 July 2014

Design 2014..baru je ni..


Selamat pagi...wahhh...lamanya lah entry ni nk siap..haha..gara2 asyik lupa je nk amik gmbr azwa bersama dengan strollernya,..lama dah beli..beli masa dlm pantang...xplan pun sbnrnya k beli,..

Sbb masa tu mak mertua n nenek en suami dtg dr kampung nk tgok azwa...so..masa tu bw lah jln2 sikit p jusco wangsa maju,..masa ni dlm 25 hari xsilap..masih dlm pantang...tp gmbr ni baru je lagi..bukanlah dlm pantang ek...

Masa ni pinjam stroller kakak...tp stroller kakak xle facing kat kita..so mcm xberapa okay sngt...sbbnya baby kecil lagi masa tu..so..mmg nk kn tgok muka baby..hehe..ada2 je kan...so..masa jln2 tu..terpergi bahagian stroller...tgok2 je mulanya...

Sambil tu tgok pekerja tu dok tunggu demontrasi kat cuatomer yg nk beli tu...masa tu juga ada je stroller yg 50%...mmg murah...dpt dlm rm300 lbh sikit mcm tu...tp xberapa berkenan ngan design tu...then...decide..xpelah..nntilah beli...skali ternmpk stroller ni..tanya pekerja tu..die kata ni design 2014..baru je lagi ni...ada pun 1 warna je..grey green...cantik...

Ciri2 yg cik mah nk..

supaya bby boleh facing mmg ada...boleh facing depn juga...

Kain dekat stroller ni semuany boleh dibuka untuk basuh,..style baru...semuanya berzip..so just buka zip n boleh basuh...sngt bagus..

Tempat letak barang yg luas sngt...mcm2 boleh letak..beg azwa y mcm kura2 tu mmg sah2 lah muat...le isi yg lain2 skali juga...

Tempat letak baby yg sngt selesa n lembut sngt..

Boleh laraskan kedudukan baby...baring..duduk sikit...n duduk terus...yg bhgian depan kat kaki pun boleh turunkn..

Snng ckp..smuanya boleh laras..pemegang nk tolak pun boleh laras..

Cumanya..stroller ni klau dah tutup pun masih besar...n agak berat juga..tp cik mah still boleh handle..sbb nk buka senang sngt..


Oh ye..dr segi harga..masa ni beli kat jusco..sbb keluaran baru sngt..cik mah beli dengan hrga RM529.oh ye..lupa pulak..ni jenama sweet cherry urban lite...xde pulak no 1 ke 9 ke...ummi n abah share separuh2..sbgai hadiah dari ummi n abah untuk nur azwa safrina..xmolah susahkan abah byr sorang2 je kan...cik mah xberapa pndai pun bab stroller ni..jnji puas hti..so okey je..n pling penting azwa selesa..


Ni gmbr baru masa jln2 p kenanga...


Tadaaa....


Ni azwa kat dlm stroller..siap ummi pkaikan seat belt skali..

Bg cik mah..cik mah mmg sngt puas hati ngan stroller ni...snng nk jaga n senang nk handle..moga2 boleh terjaga dengan baik sampai turun temurun untuk adik azwa pulak..hehe...ops..belum lagi ye ada..jgn pk bukan2 tau..

TQ

PUAN MAH.



Wednesday, 23 July 2014

turun temurun..

Apa khabar cantik manis semua..semoga semuanya sihat2 hendaknya...alhamdulillah dpt berpuasa dengan sngt baik..insyaallah...rezeki anak ummi pun murah..alhamdulilla kenyang..syukur ngan rezeki dr allah...

Ni dah share pun kat insta n facebook..tp nk share juga lagi kat blog..hehe...tp ni nk cerita2 sikitlah..

Al kisah turun temurun...

Ni die anak mmi yg sudah semakin bijak..seronok tgok keletah anak ummi..xdijangka..chak!!!!!

Yg turun temurunnya adalah katil tu...dari anak kakak yg sulung..dh nk masuk darjah 1 dah pun tahun depan..maknanya dah dekat 7 tahun dah katil ni...then turun pada anak kakak yg kedua..zafran..dah setahun 9 bulan dah...s..sekarang ni giliran nur azwa safrina pulak...ni maktok yg beli..so..guna turun temurunlah..xingt dah berapa masa tu maktok beli..dlm rm500 juga rasanya...kain pengadang katil n tilam tu pun mak tok yg beli...beli warna biru..so senang..le trun temurun pkai...yg tilam tu mama baru beli yg tebal punya masa ank kedua kakak..rm45..kat pasar malam je..mmg puas hati.lsedap tgok azwa tdo..masa dlm pantang..siang mmg azwa tdo dlm katil..malam je tdo ngan cik mah...

Start 3 bulan cik mah dah ajar azwa tdo dlm katilnya..katilnya ni letak tepi katl cik mah..bg rapat n turunkan pengadang kayu katil...alhamdulillah..azwa dah 5 bulan ..dah pndai pun tdo dlm katil die..just klau menyusu je kat katil umminya..lepas tu cik mah letak semula atas katil...

Sekarang ni ramai yg suka baby coat yg warna putih kan..tp ni sbb turun temurun..so warna coklat..still cantik bg cik mah..ada contengan sikit dari darwisq anak sulung kakak..,.haha..tp katil masih dlm keadaan baik...

Cik mah ajar azwa tdo atas katilnya..sbb kadang tu abah tdo lasak..penat agaknya keje..haha..disiku pula anaknya ni..haha...so..bila azwa tdo kat katilnya lebih selamat n selesa...bila ummi n abah dh bgn subuh..azwa tdo atas katil ummi n abanya..bg can tdo luas sikit...

Baby2 cantik manis ape pulak cerita..jom share2...

TQ

PUAN MAH

Tuesday, 22 July 2014

version baby boy ...

Selamat pagi lagi....alhamdulillah..ada yg sudi menempa n percya ngan hasil kerja cik mah...ingt lagi x baby on board hari tu????yg tu version baby girl kiranya..sbb warna pink gtu2 untuk anak ummi..nur azwa safrina..

Cik mah ada share kat facebook..n kawan skolah cik mah sudi menempah...tp permintaannya nk warna biru...so terhasillah version baby boy punya pulak..



Seronok plak wat ni...ada yg berminat lagi x???

Harga pengenalan cik mah bagi klau cantik manis nk tempah...
Boleh whatsapp 0176626152..xpun email..rahmah2287@yahoo.com

Waran boleh pilih ikut pilihan cantik manis ye..

Terbaru dari tasbih cintaku..

TQ

PUAN MAH

Monday, 21 July 2014

Tanda waqaf

Selamat pagi...alhamdulillah...masih dipanjang umur...hari ni sempena bulan ramadhan ni..semoga kita sama2 semakin rajin luar biasa untuk membc al-quran..masa membaca al-quran tu..mestilah kita membaca dengan tajwid yg betul...xlupa juga..tanda2 waqaf...ada beberapa tanda2 waqaf yg kita patut tahu semasa membaca al-quran...ni antaranya..cik mah amik dr facebook untuk share ngan cantik manis semua...


Xdelah bnyk sngt pun..insyaallah kita sama2 mengingati bersama2...

TQ

PUAN MAH

Saturday, 19 July 2014

Lemak telur + suun..

selamat pagi...berhari-hari cerita tentang azwa n bisnes je...so kali ni..kita berehat sebentar ye....cik mah nk bercerita n berkongsi menu masak2.antara feveret cik mah.,snng nk wat n sedap..
jom..

30 minit memasak bersama cik mah...

nama menu..lemak telur + suun

bahan-bahan yg wajib ada:

periuk dengan saiz yg sederhana ye....jgn bbsar nk wat gulai kenduri dah la...
pling pnting sperti biasa dapur gas yang ada gas tau....senduk supaya senang kacau..

menu asas:

telur..suun..santan..cik mah guna santan kotak je..kotak kecil..duduk berdua je kan...bawang merah..sebiji je..air...kunyit serbuk..cili merah...garam n secukup rasa ye...oh ye..minyak jgn lupa pulak



bawang tu dipotong halus ye...cili belah dua je..


panaskan minyak n tumiskan bawang...


lps tu masukkan santan separuh kotak dulu...n campur ngan air sikit....pastu masukkan cili merah...n serbuk kunyit..sbb nk bg warna sikit...agak2 ye serbuk kunyit tu...


tadaaa...lepas tu..pecahkan telur..n masukkan,,jgn terus pecah telur dlm ni tau,takut telur busuk..rugi nnti..

setelah tu masukkan santan separuh lagi,,,klau pekat sngt masukkan air...n masukkan garm n penambah perisa ye...last skali br masukkan suun..


dh siap n boleh dah hidangkan...snng je nk wat...xsampai 30 minit pun...

so..berbuka nnti bolehlah try ye..

selamat mencuba..

TQ

PUAN MAH

Friday, 18 July 2014

By Cintafasia

selamat pagi aunty2...mulakan hari dengan senyuman ye...meh2..azwa suruh ummi share..lama betul ummi pendamkan...ish ummi ni kan..

lama dah projek terpendam..gara2 printer adik rosak..so hasrat nk print gmbar terkubur..so projek umminya pun terkuburlah kejap ye...

ni projek ummi tu...projek gmbar..

deko kat frame ni mmg lama dah siapnya..cuma gmbar je xde lagi...walaupun gmbar xde lagi..tp abahnya dah gantung pun..haha..excited tunggu umminya print gmbar anak tersayang...

cik mah deko dari lebihan felt2 yg wat brooch tu..masa ni mmg giler2 ngan felt..stok bnyk..hehe..

tadaaa...setelah dideko oleh cik mah...



then..tgok yg irine nadia update kat insta yg die print gmbar medina comel2 tu kat instagram cintafasia..ape lagi..excited..comel2 sebab ala2 palaroid gtu..ops..ummi ada beli palaroid tau..t ummi cerita..

tetiba pulak cintafasia buka order..beberapa hari sebelum buka order cintafasia ada inform cepat2 cari gmbar..order dibuka beberapa hari je...so apalagi..mmg kena grablah..terpikir yg nilah caranya nk letak gmbr kat frame ni cepat2 sikit...pling best..frame palaroid le pilih design tau...mmg cantik sngt2...wow melambung pujinya..hehe..sbb mmg puas hati..

oh ye..mmg xle muat ngan saiz frame..tp still puas hati...sbb ada 2 saiz je kat cintafasia..klau nk tau..silalah follow ye..


tadaaa....




selepas ummi masukkan gmbar2 kat dlm frame...alhamdulillah puas hati..berjaya juga walaupun amik masa berbulan...



TQ 

PUAN MAH


Thursday, 17 July 2014

berblended tiap hari...


selamat pagi...alhmdulillah semngt join GA dari miss jue walaupun sebulan baru smpai ke tarikh tutup...gigih perah idea untuk idea menarik....syukur alhamdulillah bila miss jue memilih cikmah sbgai pemenang utama untuk GA miss jue...

Lama benar baru nk review..hehe

Alamak..sorry juga..mereview gmbr ice blended pulak bulan2 pose ni..hehe...


yg ni kecik je..nk yg bsar kena klik gmbar ye...tq so much cantik manis...

oh ye...untuk yg ade lebih masa nk baca entry yg membuatkan puan cik mah menang adalah disini...

xsangka tb2 je miss jue umumkan pemenang....excited buka...tb2 nama blog puan cik mah disitu...syukur2...

pling puan cik mah teruja dengan ini....digengaman sudah....

Tamar cocoa..

flavour pertama kami....nyum2...




Fresh orange blended gtu tau..

then untuk lace ni...sperti yg pernah diceritakan masa wat entry join GA...dlm pembikinan juga....sangt2 bermakna hadiah GA ni...

Flavour terbaru nyum2...tamar cocoa blended...wah...


Serius mmg sedap..cik mah campur ngan esp sikit..kenyang n alhamdulillah rezeki azwa juga..susu bnyk...seronok sngt...nk tamar cocoa ni..le tgok entry ni ek..

Pada yg nk shake n take ni...kakak cik mah ada jual...klau nk le juga..whatsapp cik mah ye.. 0176626152...

Terima kasih cantik manis yg slalu support cik mah join GA..

TQ

PUAN MAH


Wednesday, 16 July 2014

Masih sempat lagi..

Selamat pagi...bersahur x pagi td cantik manis..alhamdulillah klau bgn sahur...

Cik mah mmg bgn sahur..xpernah miss lagi tau..wajib bgn...kn minum yg panas2..terus tunggu subuh n wat keje rumah..sambil2 tu terbaca kat fb..so nk share kan kat blog lak..masih sempat lagilah kan klau yg xpernah bgn sahur tu...

Ni cik mah share kan keberkatan bersahur..



Pasti kita akan rasa kelainannya bila kita bgn sahur n terus tunggu subuh..lbh2 baik klau kita. Tdo lepas smyg subuh tu..bdn akan rasa lebih cergas...n pling penting adalah ikut sunnah nabi kita..

Kat gmbr tu ada mcm2 lagi keberkatan daripada bersahur ni...sahur klau xle mkn nasi ke bnda2 berat..cukuplah minum air n kurma..n alhamdulillah..cik mah minum tamar cocoa n kurma..bila xselera nk mkn pagi2 ni lah menu bersahur..sngt2 menyenyangkan n alhamdulillah susu untuk azwa sngt2 bertambah dari hari biasa...bersyukur sngt...meh lah cuba tamar cocoa ni...

Moga2 kita sama2 mendapat keberkatan daripada bersahur ni...insyaallah..

TQ 

PUAN MAH

Tuesday, 15 July 2014

Mari berjimat...

Selamat pagi...dah hampir 2 minggu dah...cik mah perkenalkan pada azwa cloth diaper...alhamdulillah...azwa sngt okay...syukur...anak ummi ni mmg sngt2 snng dijaga...semuanya okey...dari pampers sampailah ke cloth diaper..yg sebelum ni just dua je...so..tadaaa...


Ni g borong...sbbnya kawan cik mah share yg OBW ada wat promo...rm99 untuk 10pcs cloth diaper...wah..usha2 online..mmg ada...pastu semangat call n tnya smpai bila...OBW pun xsure sampai bila...katanya sampai hbis stok kot,..so...cik mah ajak mama teman g beli...azwa..mestilah ikut...pilih2..amik semua design..tp amik yg xde warna putih..takut t payah pulak nk cuci...

So...mulalah ummi berjimat untuk pampers...so..hari2 mmg pkai CD...bila keluar br pkai pampers...n wakt mlm mmg pkai pampers lagi...so..ummi dpt tambah duit tabung anak ummi...

Bab2 penjagaan bnyk belajar dari akmar...akmar dh pkaikan pada bbynya hassha dulu,.so..bnyklah tnya itu ini...terima kasih sudi share...asingkan yg yak yak punya n yg xde yak yak punya...so..rendam..kumpul dlm 3 hari baru cuci bnyk2 skali...snng je...xpyh pkai soflan pun n penanggal kotoran..contohnya vanish...sbb nnti xbgus untuk CD..tu yg ada tlis kat CD...just basuh ngan sabun je...spin..pastu keringkan...

Untuk yg insertnya..mmg dapat 1 je..wat masa ni mmg pkai 1 insert je da memadai dah..sbb azwa bukan yak2 bnyk n buang air banyk..4 jam gtu klau xyak..terus tukar CD lain...T klau ada keperluan baru beli insertnya untuk tambahan...

So..mommy2..marilah sm2 menyelamatkan alam semula jadi..disamping mulakan penjimatan berganda..lagi2 yg suri rumah mcm cik mah ni...24 jam..bersama azwa tersyang...

Oh ye..lupa nk citer..setiap kali p OBW tu mesti beli rm100 punya..sbbnya t boleh PWP...slalunya PWP cik mah akan beli nursing bra..dpt harga Rm10...jimat woooo...so hr tu beli cloth diaper...ngan bip comel azwa...so..dpatlah beli nursing bra...dah 3 kali rasanya dapat beli nursing bra ngan hrga RM10...jgn lpskan peluang pwp tau...sngt2 berjimat..

TQ

PUAN MAH

Monday, 14 July 2014

'Ramadan Giveaway by WeLoveSusuIbu (Pengedar Shaklee Paling Popular)'

Selamat pagi semua...bulan2 puasa ni ramai yg wat GA n Contest..so cik mah luangkanlah masa support kawan2 blogger join...moga2 adalah rezeki untuk anak ummi nnti..



Semua cara2 nk join dah dipatuhi...follow sudah...dlm blog list pun susah...wat entry pun sudah juga...copy banner of courselah sudah juga...link ga..mestilah kan...

Hadiahnya mmg sngt2 menarik..moga2 murah rezeki tuan punya GA..hehe...


Apa Hadiah-hadiahnya?
1-Tempat Pertama: Voucher Tunai Zalora RM150
2-Tempat Kedua: Duit Raya RM40
3-Tempat Ketiga: Duit Raya RM20

Tarikh Giveaway:
29 Jun hingga 18 Julai 2014

Pemenang-pemenang akan diumumkan pada 21 Julai 2014

Jom2..sebelum terlambat...seronok bw blog welovesusuibu..bnyk yg cik mah dpt info..lagi2 baru jadi ummi...okey..nk p sambung BW ni..

TQ

PUAN MAH..

Saturday, 12 July 2014

Kenapa begitu penting???.

Selamat pagi...alhamdulillah..hari ni nur azwa safrina genap 5 bulan..syukur sngt...sepanjang 5 bulan ni azwa masih sihat walafiat...kali ni cik mah nk share tentang vitamin K...cik mah baru tau..yg vit K ni penting rupanya pada bby yg baru lahir...tertarik nk share selepas cik mah slalu follow cerita bby muhammadharitsaddin...klik situ untuk linknya...

Kepentingan vitamin K
baby yg baru lahir adalah untuk meningkatkan penggumpalan dan pembekuan darah dalam tubuh. vitamin K bertindak bagi membantu pembekuan darah disamping berperanan juga dalam proses pembentukan tulang dengan seurna.Baby boleh mengalami pendarahan dalaman dari berbagai sebab..Seperti adanya penularan penyakit berjangkit atau kerana  goncangan dari orang sekeliling yg menggendong. 

Oleh itu..pemberian vitamin K pada bayi sangat diperlukan.sekiranya baby mengalami penyakit yg mengakibatkan darah banyak keluar..vit k akan diberikan bg tujuan pembekuan darah. 


Tanda-tandanya :
baby akan mengalmi muntah darah atau berak berdarah. 
Jika terjadi pada kulit, kulit akan berwana keunguan atau kecoklatan. 
Jika terjadi pada otak, bentuk otak akan membenjol, baby akan menangis tnpa henti disertai muntah-muntah.

 Jika dibiarkan boleh menyebabkan kecacatan semasa perkembangan baby dan juga boleh mengakibatkan kematian. Jika antara tanda2 tadi ada pada baby..kita haruslah segera berjumpa doktor bg mendapatkan rawatan lanjut..Jangan sampai berlarutan.

Untuk pemberian vitamin K pada baby yang baru lahir adalah dengan cara suntikan. Untuk itu vitamin K disuntik dengan dos sbnyk 10 mg/1 ml. Diberikan biasanya setelah 1 jam setelah melahirkan. Cara pemberiannya yaitu disediakan 1 injeksi suntik baru, dengan ukuran 1 ml dan masukkan dos 1 mg vitamin K1. Suntikan diberikan pada paha kiri bayi. Kemudian bayi di periksa untuk mengetahui adanya efek akibat pemberian vitamin K1 ini setelah 1 jam pemberian ubat. 

ni cik mah wat ringkasan dari artikel2 yg cik mah baca...untuk dikongsi bersama...sbb cik mah pun baru tau akan kepentingan vit k ni..


dah beberapa bulan..baru cik mah perasan..so mmg penting vit k..
ada tercatit di situ yg azwa sudah diberi vit k..

TQ

PUAN MAH

Friday, 11 July 2014

Gunakan sebaiknya...

Selamat pagi cantik manis...wahhh..smngt update blog 2 3 minggu ni...gara2 dapat cpuv berderet2 dari nuffnang...tq nuffnang...

Sekarang ni dah jadi mak2...majalah pun mana dah nk baca majalah pengantin ke..inspirasi perkahwinan ke...sekrng ni baca majalah PA&MA je...dari preggy lagi dah start baca...nk menambahkan ilmu didada..mcm2 ada dlm tu...gambar baby2 comel..pengalaman bersalin..tips2 untuk bby...n fesyen ibu mengandung n ibu yg menyusukan bby...pendek kata mmg xrugi lah beli majalah ni...

Kali ni nk share..sambil2 baca majalah tu..tertengok pulak yg ada baucer ni dlm majalah ni...tadaaa..


Ada dlm 2 keluaran majalah...so..mestilah guna sebaiknya kan...lebih2 lagi..cik mah mmg peminat tegar bby johnson...azwa pun pkai bby johnson juga...so mestilah kn guna peluang ni sebaiknya kan...wat stok siap2...ni setahun baru hbis agaknya..sbb stok sabun azwa yg dpt dari hamper bnyk lagi...bedak pun bertimbum2 lagi...so..umminya yg gunalah dulu..

Baucer ni RM8 tau..save bnyk tu..le guna sampai hujung bulan 8..tp cik mah xmenyabar...guna terus...takut t terlupa..rugilah kan...

Hasil memborong barang baby johnson dari guardian...


Total rm22...tolak baucer rm8...so byr rm14 je...wahhh..seronoknyer..

Dapatlah jimat sana sini sikit...eh..camtik manis ada yg beli x majalah ni..
Klau ada tu cepat2 p buka n gunting n teruslah g guardian ye...sama2 lah kita berjimat n gunakan sebaiknya...tetiba rasa seronok plak kumpul2 baucer mcm ni...hehehe...

TQ

PUAN MAH

Thursday, 10 July 2014

Giveaway Ramadhan..

Selamat pagi...join memeriahkan entry kawan2 blogger..mommy thaqif wat GA sempena ramdhan...mehlah join..

http://instagram.com/lemon_cinnamon

ni cara2 nk join GA dr mommy thaqif..


1 - like blog mommy thaqif..dah sudah dah..

2 - follow ig mommy thaqif..pun dah sudah,.

jawab soalan ini
a) apa blog bisnes suami mommy thaqif?
http://lukisancahayaphotog.blogspot.com/

b) tahun ni 1 Ramadhan 14 35 h .

c) berapa umur Thaqif ?

Masa cik mah post entry ni umur thaqif..

1tahun 5 bulan..


tag seorang atau 2 atau lebih kawan blogger


Alhamdulillah..n tq kat diri cik mah sebab join GA ni..support kwn2 wat GA..moga2 ada rezeki cik mah n azwa..


hadiah ?? bole pilih ye nk y mn :)

Cik mah pilih hadiah no 3..

shawl purple colour

TQ

Wednesday, 9 July 2014

Tq aunty awin..

Selamat pagi...setiap pagi lepas menyusu pukul 6.30pagi..azwa akan sambung tdo semula...adalah 2 3 kali juga bgun menyusu...tp tdo semula...so ummi adalah masa sikit nk menaip2 blog ni...maklumlah..bulan 5..bulan paling bz...alhamdulillah rezeki..dapatlah beli bj raya ummi...abah n azwa juga,.syukur sngt2....

Hari tu tetiba ummi dapat mesej kat fb dari aunty awin..tnya ummi nk x photobook...aunty awin ada beli,..n nk hadiahkan pada azwa klau ummi nk n le wat...alhamdulillah rezeki azwa..

Mestilah ummi nk..bolehlah juga wat koleksi album azwa kan...masa auntybawin bg tu..ummi x bz pun...tp tetiba order tasbi masuk bertubi2...xsanggup nk kecewakan customer...so...last minit baru ummi sempat nk buat...download sofware tu dah lama dah..nk buat tu yg lambat,...

Last2..ummi berjaya siapkan...pastu masa nk sent online tu tetiba je hang laptop...aduhhhh....hilang semua yg ummi dah wat...

Huhhhh...mmg dugaan betul..lagi 2 hari je nk habis tempoh kena sent tau...ummi mmg target nk siapkan hari tu juga.lsbbna kat rumah maktok...unifi kan...so lajulah...klau broadband mmi lagilah sangkut...

Percaya x??.

Ummi wat skali lagi selajunya...hahahha...15minit je siap...hahahha....terus sent...huhh...lega rasa...tp xle lah nk letak2 kata2 yg comel2 ke..sbb ummi terkejar2 nk siapkan...

Apa pun..nasib baik bnyk gmbar yg dah siap dah diedit...kat ibu pun bnyk juga...so sennglah...

Tadaaaa...ni hasilnya...xdelah ummi upload semua gmbr..muak plak aunty2 tgok nnti..


Muka depannya..


Saat pertama lepas ummi susukan azwa..


Senyuman kebahagian...


With ibunya..


Ummi syang azwa..


Jadi model ummi..


Geramnya ngan pipi anak ummi..


Model cik long...

Terima kasih aunty awin bg hadiah untuk azwa yg xternilai ni..ummi azwa suka sngt...moga aunty awin dimurahkan rezeki....Kenangan terindah buat ummi n azwa..album yg azwa akn tgok bila dah besar nnti...

TQ

PUAN MAH

Monday, 7 July 2014

Baby on board

Selamat pagi...salam ramadhan...alhamdulillah berpuasa hari ni..moga di berikan rezeki murah untuk si comel ummi tu...maklumlah ummi berpuasa...hari nk share mmg dah lama nk wat...dok tertangguh sbb xemnyempat nk p beli huruf2 comel...sj2 je pun nk wat sendiri...excited ada bby...sindrom mak2...hahahha...

Kelengkapan lain mmg dah ada pun kat rumah...kain felt..benang...gam..semua ada...




Pastu...wat jugalah...nekad..sbb bnk kali dah mama tanya bila nk ada baby on board ni???bila nk ada???ada gak 20 kali kot...hahahha...jwpan xhabis2...dlm pembikinan...hehehe...so..hari tu...nekad nk siapkan...suruh en suami tunggu dlm kereta ngan azwa..cik mah turun jap p beli huruf2 ni...

Balik tu terus excited wat..tampal2..deko2 sikit...tadaaa...siap....


Suka sngt ngan hasil sendiri...suka sbb dah lama x Diy selain tasbih...wah...seronoknyer...ni hasilnya bila da gantung kat kereta...azwa dh nk 5 bulan pun br umminya adakan baby on board ni...ada yg berkenan???.meh2 cik mah le wat kan..special hrga untuk cantik manis blogger...





TQ

PUAN MAH




Sunday, 6 July 2014

Baby baru lahir dan masalah kuning..

,Selamat pagi...hari ni tetiba je nk cerita kisah2 azwa yg lepas..lama dah..br sempat nk share2 kan sini...huhhhh...lama memeram cerita...

Tgok tajuk mesti dah tahu kan..nk cerita bab2 kuning ni...mmg wajib ke ek semua bby kena???wajib dah ha guna ayat..hehehe...rata2 mmg baby akan kena..cuma bhy n x..berterusan n sekejap itu yg membezakan....so ni cerita azwa...azwa lahir 12/2/14...so 13/2 tu nurse dh dtg umah check2...katanya azwa mcm ada kuning..tp sikit je..sbb azwa putih sngt..so die konfius..nurse pun kata..nk kata kuning ke pink..hahaha..klaka lah nurse ni...bermulalah episod anak ummi kena cucuk kat tapak kaki nk amik darah sikit tu...sikit je..alhamdulillah..sepanjng amik darah untuk check kuning ni..azwa xpernah nangis...syukur sngt...

13/2/14...kuning azwa 117.99...xla teruk sngt pun...so doktor kata tgok lagi 3 hari...so 3 hari tu kn p klinik kat selayang...pagi2 dah bersiap,,

16/2/14...kuning azwa 184.68...alamak dah naik..anak ummi kuat tdo..hehe...bgn minum tu pun kena kejut...sedap sngt tdo lagi masa ni...

Esoknya 17/2/14,..kuning dah turun..177.84..doktor xkasi makan jamu2..masakan kunyit...so..mkn yg stim2 je..ayam goreng..ikan goreng pun x...mkn bubur je...ngan sayur...n gamat pun stop dulu...

Then lagi 2 hari baru dtg pulak..masa 2 hari tu..mak toknya mandikan azwa ngan air kucai...tp 19/2/14 xdpt nk g klinik..sbb xde siapa le bw..en suami ada meeting..so pergi masa 20/2/14...alhamdulillah..kuning makin turun 152.19.bnyk juga tu turun...so.cik mah..smngt berpantang...nk azwa cepat hilang kuningnya...then maktoknya dengan giat mandikan ngan air kucai...

24/2/14...alhamdulillah...makin turun.. 133.38..syukur sngt...n kena dtg lagi 2 hari..lepas 2 hari tu...26/2/14....kuning azwa just 104.31...alhamdulillah..doktor kata xpyh dtg dah lepas ni..sbb azwa menunjukkan bnyk penurunan kuningnya ngan cepat...n xde sbarang masalah ataupun bhy...n doktor pesan supaya fully breastfeed kat azwa...alhamdulillah...azwa kuning pun..kat pipi2 die sikit je...mata pun sikit2 je..

Bahagian lain..mcm perut..kuku...dada..tgn tu semua xde...tu yg doktor kata xbhy...syukur sngt...

Mmg pengalaman yg seronok sngt..ngan dlm pantang bw azwa p klinik ngan en suami...berdikari...hehe..mama ada je..tp xmo susahkan...klaka..duduk sengit2...dlm kereta kena lapik ngan bantal..sbb br2 lagi kan kn jahit kat bwh tu...n xdelah cik mah p klinik pkai kain batik..hehe...mestilah pkai kain yg cantik sikit...xle lah comot2...kata hot mummy..hehe...rambut tu mmg smestinya sanggullah..huhh.,sedap tu sanggul n ikat kuat2...tu mmg suruh mama yg watkan...best..n pkai stoking tu mmg wajiblah kan..walaupun masa antang tu mmg musim panas...tp cik mah rasa biasa2 je...xla pns giler2 pun...

N cik mah mmg bnyk minum air..rasanya sngt bnyk..milo n air suam tu mmg peneman setialah...mmg dokotr dah pesan kena minum bnyk2 air...sbb BF bby kan..lagipun awal2 lagi masa tu...perlukan tenaga..ngan darah nifas yg kuar lagi...

Seronok n enjoy sngt masa2 berpantang...first time n sngt menyeronokkan...bnyk belajar...n jutaan terima kasih buat en suami yg sngt2 membantu...membant sediakan makanan...air mandi..persiapan bby...n segalanya...

Tq juga buat mama yg bg tunjuk ajar n jaga azwa n cik mah masa dlm pantang...ngan pertolongan maktok..azwa berjaya kurangkan kuning ngan cepat...syukur sngt...sepanjng tempoh berpantang juga..maktok yg siapkan azwa..mandiakan..pkaikan bj..n ajar cara2 siapkan bby...


Petua mama:

1) pastikan lepas mandikan bby...lap kering2 bdn baby..make sure bhgian terlipat n celah2 jari di lap kering...leher yg belipat tu mmg kn lap betul2...belakang telinga..celah2 jari kaki n tgn...celah2 punggung comel bby tu.....celah2 peha yg telipat tembam tu..semua tu mmg kn lap betul2...

2) pkaikan bby barut n jgn lupa sapukan minyak bby tu kat tapak kaki...perut..dada n belakang...setiap kali lepas mandi n lepas tukarkan pkaikan...alhamdulillah..setakat ni..azwa xpernah lagi kena selesema ..batuk ataupun demam...

3) pastikan air mandi bby dibuang...jgn bia lama2..mama kata xelok...sbbnya azwa mandi dlm tab bby kan..so...kn buang air tu..xle bia2 gtu je..nnti2 tu mmg xboleh..

4) pkaikan bby stoking n sarng tgn..sbb tgn n kaki bby masih lagi sejuk...xelok klau bby sejuk2 sngt...then..azwa tdo berbedung siang hari.xmo bg azwa terkejut..lagi2 rumah tepi jln je kan...mlm xla berbedung sngt,,anak ummi ni panas agaknya...

5) bila kuar mlm...xpyhlah nk berheadband..hehe...mama pesan mesti pkaikan azwa topi...bby kan..mudah sejuk..so klau kuar mlm..mcm p giant ke..mkn ke..azwa mesti akan pkai topi..so bukan shj bnyk koleksi headband..topi pun comel2 juga azwa ada tau.....

Okaylah..kali ni..5 je dulu petua mak tok azwa kongsikan ye...nnti azwa kongsikan lagi ye..Oh ye..sblm tamatkan entry..jgn pndang ringan tau klau bby kena kuning...nnti melarat..boleh smpai masuk wad tau..kesian klau bby masuk wad..

TQ

PUAN MAH


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...