Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 29 August 2014

Biri-biri by UAR livestock

Selamat pagi...okay..hari ni nk share tentang pencarian untuk kambing aqiqah azwa..memula tu nk amik yg pak cik cik mah wat utk anak die..skalinya..dok tunggu2 n call xjwb2..so try cari yg lain.lingt nk amik yg dekat rumah je...tapi..tetiba je..skroll2 instagram..tgok yg sheraaiyob ada share tentang kambing aqiqah anaqi yg die ambil...suka tgok nadi anaqi...comel sngt2...lagi2 part mata..eh tetiba pulak..hehe...



Teruslah print skrin masa tu juga..then whatsapp abah azwa...
Confirmkan ngan pak cik yg pasal kambing tu xde...then en suami terus msj en iskandar..nama tokey kambing ni..mesej2 n deal nk jumpa...


Ni facebooknya..UAR livestock..bnyk like tu...alhamdulillah..Allah permudahkan bnda yg baik...bayar deposit n deal yg kami nk utk kambing golek...seekor utk anak perempuan..

En iskandar bgtau yg kambing biri2 sesuai utk wat kambing golek..kerana ada jus gtu..sedap dimakan...so..kami pun ikutkanlah..mama pun kata okey...alhamdulillah..mmg jauh tau dari kl..kat negeri 9 tu..hehe..


Gmbr ni cik mah amik kat fb UAR..penyembelihan 5 ekor kambing pada hari jumaat 8/8/2014...kami mmg diberitahu yg kambing akan disembelih pagi jumaat..kemudian diperap ngn rempah2 n dihantar pada mereka yg akan uruskan hal2 grill n golek2 kambing..

Kami janji utk kambing golek kat rumah pukul 10pagi...
Alhamdulillah...sebelum pukul 10 pagi mereka dah sampai...terima kasih kerana menepati waktu...

Tadaaa...


Xde pulak snap gmbr yg 1 pinggan tu..ada kentang putar tu...nyum2..mmg sedap..then sayur2 tu...pastu ada sos lada hitam n sos biasa...mmg sedap...sedap..sngt!!!

Kambing pun lembut je setelah digolekkan..sedap...


Ada 3 orng dari grill kitchen yg uruskan untuk kambing golek tu...
Oh ye..untuk bahagian kepala n bahagian dlmn kambing tu..kami minta en iskandar yg uruskan...
Then tulang dari kambing golek lebih tu kami uruskan sendiri...

Alahamdulillah..dipermudahkan segalanya...tetamu yg hadir semua ckp kambing golek sedap...mmg sedap sngt...

Terima kasih pada UAR livestock kerana memberikan perkhidmatan terbaik..n tq juga grill kitchen utk kambing golek yg sedap sngt!!

Pada yg berminat bolehlah contact en iskandar ye...


Semoga UAR livestock n grill kitchen. Terus maju jaya...


TQ

PUAN MAH

Thursday, 28 August 2014

DIY:Guestbook corner..

selamat pagi..hari ni review lagi...guestbook corner azwa...simple je..

pinjam coffee table mama je...amik lapik meja..letak..pastu bw frame yg ummi DIY dulu tu..yg dah letak gmbar azwa tu...


teringat album azwa yg aunty awin bagi tu...letak skali lah..le juga tetamu belek2 sambil bg ucapan...
yg pen warna2 tu cik mah beli kat kedai buku yg sama ngan guestbook...


bekas pensil warna ni pun amik mama punya je..hehe...


tadaaa...mula2 letak tepi pelamin..skalinya serabut nk ambil gmbar lagi..alih g letak tepi tv..last2 alih lagi.,.letak kat luarlah senang...hehe


suka gmbar ni...azwa safrina..ummi n azwa skali...anak ummi masa baru2 lahir...rindunya ummi saat2 ni...terima kasih pada abi azwa amikkan gmbar yg cantik ni...

TQ

PUAN MAH


Wednesday, 27 August 2014

Ummi & ibu..sekembar sepakat..

Selamat pagi....teruskan review lagi hari ni..jgn bosan ek..niat hati nk share ngan cantik manis..dapat beri idea2 untuk cantik manis..

K tgok tajuk..agak2 paham kot kan..kami...ummi n ibu sekembar sepakat...hehehe...kami sepakat..

Sebenarnya secara xsengaja ni memula..sebabnya..cik mah beli bj raya dari rayyan haya 3 pasang..promo amsa tu RM75 sepasang..jubah...mint..grey n pink...then mama pun nk beli..beli 3 pasang baru dpt rm75...so ajak bff beli juga...bff cik mah..aka ibu nk warna soft pink untuk bj raya..skalinya...ya allah cik mah tersalah pulak tick kat column warna..teramik deep pink...sudahnya dah tersama..

Pastu kebetulan pk nk wat majlis azwa..warna ape ek..k..pink watak utama..so..teringat baju ni..k..decide pkai bj ni lah sesama...


Tetiba pulak juga..masa bulan puasa..ibu azwa ajak p ariani..ibu nk cari tudung raya...ummi temankanlah..azwa n abah n abi dok dlm kereta...hehe..pilih2 punya pilih.ltetiba tgok tudung yg kami pkai ni...cantik...tapi dah hbis stok..ada pun 1 yg ada batu..1 yg xde batu..harga berbeza sedikit je..tetiba juga..hahahha..dlm kepala ummi n ibu..tetttt...nk lah sama juga tudung..hehe...

Siap tnya pekerja ariani ada x lagi??.skali mmg xde..ada yg batu n xde batu..huhu...smpai pekerja tu konfius yg ummi n ibu ni kembar ke??.hahahha,..

So...haslnya..ummi pkai yg ada batu blink2 kata ibu.ltuan rumah..hehe,,

Tadaaa...ummi n ibu...sama kan..


Ummi syg ibu sngt2 tau azwa...ibu slalu teman ummi..xkira masa ummi sedih..gembira n mcm2 lagi..tahun ke-11 ummi n ibu..

Oh ye..mmg selesa sngt jubah ni...cik mah xrasa pns ms pkai walaupun kainnya tebal..n jubah ni nursing friendly...snng nk susukan azwa...

Tudung ariani pulak..surelah selesa..sarung je..dah terletak elok...labuh menutupi dada...so..jadilah ummi n ibu azwa ni sekembar n sepakat...hehe...bj azwa pulak???

kena cerita gak ke???k...klau free2 nnti cik mah share ye...

TQ

PUAN MAH


Tuesday, 26 August 2014

DIY: welcome board

Selamat pagi lagi...moga2 semuanya sihat...hari ni nk teruskan revie yg cik mah diy untuk mjlis aqiqah azwa...ni mmg episod betul..hahaha...

Welcone board..yg board biru keras tu cik mah beli lama dah..skali ngan buku utk guestbook azwa...

Bila lagi seminggu..tetiba pk alahai..mcm xmenyempat je nk design n cari idea...skalinya..ibu azwa..paham je ummi xmenang tgn nk menyiapkan..ibu azwa hulurkan bantu nk tolong ape yg cik mah xsempat...

So ummi azwa apa lagi..teruslah minta ibu designkan welcome board untuk azwa...ummi bg beberapa contoh..then terpulang pada ibu nk wat mcm ne...

Part yg klaka nk print..punyalah ummi pusing 1 gombak nk print saiz a3...tp dok ckp A5...mmg klakalah..ngan bw anak ummi..kuar masuk car seat..sampai penat..hahha...pastu anak ummi ni xberhenti menjerit nk bercaka ngan ummi..nk gtau dah penat kot.last2  call abah azwa n cerita...la..rupanya p mesej abah..ckp nk print A5...mmg xde la..adoi...last2 bila abah ckp nk A3 ke??.haaaa..terkejut...aaalah..A3...hehehe...adoi2...last2 abah yg tolong printkan...apelah ummi ni..penat azwa naik turun car seat..

Tadaaa...hasilnya..



Suka sngt sebab polkadot...horay2....cntik sngt ibu azwa designkan...then yg cik mah tampal sekeling tu..yg pembalut hadiah kwn opis abah azwa bg masa bg hadiah azwa br lahir..xsia2 ummi simpan tau..ada jugaklah kegunaannya..adik sedara tolong guntingkan juga..


Pastu..mlm bebuta..hehe..cik mah menyempatkn nk wat frame biru tu..pkai kain felt yg melambak kat rumah...gunting sengit2...xpkai pembaris pun..hehehebolehlah kan..kerja last minit..ape pun semua puas hati..

Maktok azwa siap ckp azwa mcm nk bertunang je..hehe...tempat letak tu easel yg cik mah beli masa nk kawin dulu tu...nmpk..kena recycle ape yg ada..hehe...kos...xsmpai rm10 pun..siap...



Ummi..azwa..n ibu...tadaaa...suka sngt2...terima kasih ibu sbb tolong ummi merealisasikan impian...

Ni ummi kena simpan x ek??.hehehe...

TQ

PUAN MAH..



Monday, 25 August 2014

Doorgift pink + hijau

Selamat pagi...hari ni cerita yg al kisah aqiqah azwa...xsempat pun nk snap bnyk2..sbb kelam kabut nk menyiapkan..maaflah ye...

Ni masa jumaat mlm tu wat...adik sedara yg tolong masukkan semua brng..ngan pakcik cik mah...anak ummi interframe..nk jugalah die tolong masukkan...


Pilihannya cik mah..tema..pink + hijau...


Tadaa....beg kertas ni saiz sederhana..beli kat kampung en suami masa blik raya hr tu...kuantiti 50pink n 50hijau...cantik...bg cik mah lah..hehe..


Ni isi dlmnya...ada air kotak..ni pun beli kat kampung en suami..besut..beli 6 box tu..yg 1 box ada 24 kotak..6 box besar rm94 mcm tu..ada lebih 20 kotak kot...kami berdua minumlah jwbnya...

Then cik mah wat tasbih cintaku...tema pink hijau..xsempat nk snap gmbr...tag tu cik mah design je..n minta en suami printkan...

Pastu ada lolipop sponsor dari makngah..sepupu cik mah..n oat yg disponsor nek dah n maktok azwa...


Yg ni pulak untuk marhaban...sama je dlmnya..cuma lebihkan oat n ada pulut n rendang ayam yg masuk dlm bekas plastik tu...then kami letak duit cenderahati utk marhaban..gmbr xberapa nk cantik..hehe..sbb suruh adik sedara je yg mik..cik mah dh kelam kabut masa ni..ehhe


Tadaaa...anak comel ummi dok interprame lagi..masa ni ngah tunggu marhaban sampai..warna hijaupolkador..pilihan ummi azwa lah..feberet polkadot kan...

Moga2 memberi manfaat untuk penerima doorgift..alhamdulillah..gift yg 100pcs cik mah wat habis...

Syukur sngt..

TQ

PUAN MAH



Friday, 22 August 2014

Hasilnya..kertas kraft..

Selamat pagi cantik manis.hari yg akan diingati seluruh rakyat malaysia
..selalu dok cerita yg cik mah jual kertas kraft...so hari ni nk tunjuk hasil dr customer cik mah...dari sabah...jauh tu...siap repeat order tau...500pcs...pastu 500pcs lagi..tq rita...

Dah selamat pun jadi pengantin baru...semoga berkekalan hendaknya...

Cik mah rasa hepy sngt bila tgok customer berjaya DIY kad kawin...lagi2 dari kertas kraft yg cik mah jual...

Serius..mmg cantik sngt hasilnya...nmpk klasik sngt...bertambah cantik ngan adanya dolly paper tu...

Tahniah buat rita...



Cantik kan hasilnya..pada b2b luar sana..jomlah diy kd kawin..xsusah pun..design sendiri pun boleh..tempah design pun boleh...tempah kat ieda...bc entry cik mah yg lepas2 ek..xsempat nk skroll cr yg ne...

N pada yg nk beli kertas kraft...le r whtsapp cik mah...0176626152...free gift untuk tempahan dr blog...jgn lup gtau bc dr blog ye...

Oh ye..email pun boleh..cuma lambt sikitlah reply..hehe..rahmah2287@yahoo.com..

TQ

PUAN MAH

Thursday, 21 August 2014

Gubahan duit mas kahwin..

Selamat pagi cantik manis semua...hari ni nk ceritakan teaser hari tu...ni yg ditempah customer dekat page tasbih cintaku...cik mah belikan kotak ni untuk die...beg yg mcm cik mah tu dah xde dah...kotak ni still cantik juga tau...

Tadaaaa...ni lah hasilnya..


Tuan punya xnk crowded ngan bunga...nk tempat letak gelang skali...then nk gubahan mas kahwin mcm yg cik mah punya dulu...


Cik mah pilihkan warna peach untuk menaikkan warna...then hijau untuk menaikkan warna duit...riben pulak cik mah guna warna pink..blink blink..riben ni yg cik mah dah ada dulu..


Ni pandangan depan duit mas kahwin...xbnyk kuntum sebab RM22.50 je...so cik mah pilih duit RM1 untuk nmpkkan duit banyak..so le buat bnyk kuntum..


Ni pulak pandangan depan gubahan mas kahwin ni...suka bil tgok pink n hiju..kena pulak..n naik serinya..

Alhamdulillah pengantin baru suka sngt...dah jadi pengantin baru pun...selamat pengantin baru tuan punya...semoga berbahagia...

Seronok dpt DIY lagi..sngt2 rindu..dpt melepaskan rindu...wah..mmg excited kan..mcm excited jumpa kekasih hati je..hehehe...

Klau2 ada yg berminat..boleh whatsapp cik mah ye..0176626152...xpun..g ke page TASBIH CINTAKU..bnyk lagi koleksi hantaran dari beg comel cik mah...

Moga2 juga dpt memberi inspirasi buat bakal2 pengantin semua..

TQ

PUAN MAH



Wednesday, 20 August 2014

Free je ni...jomlah...

Selamat pagi cantik manis...takziah untuk keluarga MH17...n ya allah selamatkanlah GAZA...

Hari ni gara2 iezalah..ni semua gara2 ieza..hahaha..sj nk mention dua kali..hehe...gara2 tgok ieza share yg die dpt free pampers untuk darwisq yg ensem tu...pastu pulak..dpt lagi pulak..beg yg comel tu...teruslah..xle tahan lah kan..

Lagi2 pulak..free gtu..just sign up je...senang sngt..xsampai pun lima minit...

Sign up...pasti isi2 details n pilih2 saiz...pastu tunggu je lah sampai pampers tu nnti...dijangkakan 2 minggu...tp xsmpai seminggu dh dpt dah...wah...bgus2...cepat...ni yg suka ni...

Tadaaa...



Ni dptlah menjimatkan lagi...duit ummi..hehe...maklumlah..azwa dh pkai CD...so...pampers pkai bila mlm je...n pampers bila waktu keluar je..alhamdulillah..cik mh pilih saiz M...azwa bontotnyer comel je...saiz s pun pkai sampai 4 bulan 2 minggu...muat lagi..tp cik mah tukar saiz M..bia selesa sikit...xtau np pulak ada 2 kali anta..mungkin yg petama tu salah saiz...bg saiz l..cik mah minta M n sj nk try yg ultra tu..okeylah..rezeki lebih..hehe

Pastu,..seperti yg ieza ada mention...dpt free beg comel ni...alhamdulillah juga..azwa pun dpt..kiranya cik mah antara 50000 yg bertuah...masa tu adik gtau ada brng smpai..pampers lagi kot katanya..cewahhh..ms tu confident je...eh bukan pampers tu...beg rasanya...eleh2 dh baca entry ieza bolehlah kan teka mcm tu..hahha...



Tadaaa..untuk azwa letak make up,..ops...hehhe..letak lotion2 n peralatan mandi..cewah kan..kelas anak ummi...beg ni comel je..t azwa dah le jalan bolehlah galas beg ni...arghhhh mesti comel anak ummi klau boleh jln..terkedik2 bontot golek2....xsbrnya...

Apa2 pun..jutaan terima kasih buat drypers untuk pampers n beg comel ni...suka sngt.

ape lagi..p isi..4 helai pun jimat ye..duit tu...


TQ

PUAN MAH..

Tuesday, 19 August 2014

Recall semula...

Selamat pagi...lamanya rasa meninggalkan bab2 ni...ingat pun sbb ada
Agu..klau x...mmg lupa,.skrng ni masyaallah..ingt2 lupa...ape dah jadi cik mah..ish2..sebelum kenalkan pada azwa..anak solehah ummi...so ummilah dulu kena ingt n tahu..barulah ummi boleh cerita nnti pada anak solehah ummi...

Cik mah xnk nnti azwa xtau n xhafal rasul2...tp sibuk mengingat nama2 lain...moga2 cik mah dapat membimbing azwa...insyaallah..

Ni cik mah amik dari hasil google..maaf sbb xsave linknya...terlupa sngt..terus dah tertutup..

Perbezaan antara NABI dan RASUL


Nabi (yang bukan Rasul ) adalah insan yang diwahyukannya kepadanya bukan dengan syariat yang baru, dan diwahyukan kepadanya mengikut syari`at rasul yang sebelumnya.

Manakala rasul ialah mereka yang diwahyukan kepadanya dengan syariat yang baru serta menasakhkan syariat Rasul yang sebelumnya. 

Kedua duanya diperintahkan untuk menyampaikan risalah kepada orang lain.

So hari ni nk share 25 rasul yg wajib kita tahu...



1. Adam AS.
2. Idris AS.
3. Nuh AS.
4. Hud AS.
5. Soleh AS.
6. Ibrahim AS.
7. Luth AS.
8. Ismail AS.
9. Ishak AS.
10. Yakub AS.
11. Yusuf AS.
12. Ayub AS.
13. Syuib AS.
14. Musa AS.
15. Harun AS.
16. Zulkifli AS.
17. Daud AS.
18. Sulaiman AS.
19. Ilyas AS.
20. Ilyasa AS.
21. Yunus AS.
22. Zakaria AS.
23. Yahya AS.
24. Isa AS.
25. Muhammad SAW.


Sementara tu pula..terdapat 5 orang rasul daripada 25 orang rasul yg mendapat gelaran ulul azmi..ulul azmi diberikan kerana 5 rasul ini memiliki ketabahan yg luar biasa dlm menjalankan kenabian...


1. Nuh AS.

2. Ibrahim AS.
3. Musa AS.
4. Isa AS.
5. Muhammad SAW.

Last skali...terdapat 4 rasul yg diturunkan kitab kepada rasul-rasul ini..

1. Musa AS. (Kitab Taurat)
2. Daud AS. (Kitab Zabur)
3. Isa AS. (Kitab Injil)
4. Muhammad SAW. (Kitab Al-Quran)

Moga2 dengan perkongsian cik mah hari ni..dptlah kita sama2 recall 25 rasul kita..alhamdulillah..cik mah pun dah ingt semula..n selalu nyanyikan 25 rasul ni pada azwa...semoga azwa ank solehah ummi akn cepat ingt..amin2..

TQ

PUAN MAH


Monday, 18 August 2014

D.I.Y:Guestbook..Bila dah pandai baca..

Tetiba nk gelak dulu..hehehe..sbb harini kasi tajuk entry pnjng punya..hehe..xtau nk tulis apa..so okaylah tu..straight to the point je...ni al kisah dari teaser hari tu..teaser kelam kabut..hehe..

Ni hasilnya..alhamdulillah...suka sngt..n puas hati ngan hasil sendiri..

Yg buku ni cik ma beli kat kedai buku je..pastu cik mah gamkan ngan kertas kraft yg cik mah jual tu kat bahagian depan tu....then bersedia untuk deko..



Mmg xde ide pun..ni main try2 je..pastu terus tempek..yg bunga kuning tu xngt dah bila ntah beli..hehe..ada dlm simpanan...soummi gunakan...tema ummi wat untuk guestbook azwa ni warna pink purple..kain felt ni..masih lagi lebihan dari yg menang GA miss jue...nampak x..cik mah gunakan sebaiknya...


Yg rama2 tu pun lebih masa wat baby on board ni...then.pearl2 tu...dari stok pearl tasbih cik mah lah..pastu yg gmbar azwa tu..ala2 palaroid tu dari cintafasia yg cik mah pernah cerita kat entry ni...ala2 nk bg lagi comel..cik mah letak konon2 gmbar tu timbul sikit...hehe..pilih gmbr anak ummi yg pling sopan skali..


sngt puas hati ngan hasl sendiri..yg ni pulak bahagian dlm..cik mah just kosongkan n letak lebihan gmbar azwa...ada lebih 6 keping.,,so cik mah letak selang 5 pages...n hasilnya lepas diberikan ucapan untuk anak ummi dari tetamu...


Ni antara ucapan dari tetamu yg hadir untuk nur azwa safrina..bnyk lagi,.tp ni antara yg terpilih lah ye...

TQ

PUAN MAH

Friday, 15 August 2014

Coretan bakal tetamu..

selamat pagi cantik manis...alhamdulillah selesai sudah mjlis aqiqah azwa..maaflah xdpt nk jemput ramai..wat biasa2 je...ni antara yg cik mah sempay diy untuk mjlis puteri ummi ni...tadaaa...gguestbook anak ummi...teka2..apekah hasilnya..hehe


cik mah beli scrp book kat kedai rm4.50 je..tebal juga..dlm 30 pages kot..xingt...then..pkai kraft paper yg cik mah jual tu..then guna bahan2 yg ada je..insyaallah..cik mah akan cepat2 review..nntikan ye..

TQ

PUAN MAH

Thursday, 14 August 2014

Permaisuri hatiku...

Selamat pagi cantik manis...1 lagi gmbr masa mjlis aqiqah azwa..nk letak bnyk2 t muak pulak tgok..hehehe...ni gmbr ummi n azwa..permaisuri hati ummi...



Lirik lagu permaisuri hatiku...


Di antara kekasih pilihan dihati
Punyai budi penghias diri
Wajahnya lembut biasan perkerti yang tinggi
Indahnya perhiasan dunia
Diantara diriku juga diri-mu
Hanya mengharapkan cinta yang SatuKu 
kan binakan mahligai impian-mu
sayang ikhlaskanlah hati-mu
Malu-mu bernilai
Kata-mu berhikmah
Hati-mu tulus suci dan murni
Hanya diri yang halal
Engkau serahkan segala
Untuk mencari redha Allah
Benarlah cinta buta melalaikan
Tanpa memikirkan batas syariatnya
Semuanya itu hanya ujian didunia
Ia adalah mahar untuk kita ke syurga

Kau Permaisuri di hati-ku
Di dunia ini engkau penghibur
Menjunjung kasih amanah Ilahi
Ku pasti akan terus menyayangi
Terima kasih ucapan ku beri
Kau hadiahkan ku cahaya hati
Ku pimpin tangan-mu oh kasih meniti hari
Semoga kita dapat bersama
Sampai kepada-Nya disyurga sana
Tuhan kekalkanlah Permaisuri hati ku 
Untuk menemani dalam mengapai cinta-Mu

Amin2...semoga azwa sentiasa dibwh lindungan Allah n menjadi anak yg solehah...

TQ

PUAN MAH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...