Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 30 August 2016

6 bulan pertama uzma yg membanggakan



Alhamdulillah..hari ni uzma checkup sebulan..dgn jayanya bambamkan dirinya..dr 3.25kg ke 4.6kg sudah..sebulan je ...dulu kaklong 2 bulan br 4.2kg..hahaha..hbis lemak2 umi uzma sedut.. 
😂


Oh ye..lupa..kat dlm rumah skrng ni ada polis trafik..ingtkan ada alarm dlm kereta abMat Penenn je..rupanya2 jadi polis bila keluar kereta...kaklong azwalah tu..pantang je letak adik kat rocker..sampailah die..



"Adik...gang..gang"

Gang adalah tali pinggang ye hrp maklum..hehe
Klau pkaikan sebelah je..t kn sound
"Adik...sebelah agi"sambil tgn paksa2 umi pkaikan..

Hahahah...itulah kaklongazwa...polis trafik.dlm rumah..redha je lah ye adik...








Alhamdulillah..hari ni uzma checkup sebulan..dgn jayanya bambamkan dirinya..dr 3.25kg ke 4.6kg sudah..sebulan je ...dulu kaklong 2 bulan br 4.2kg..hahaha..hbis lemak2 umi uzma sedut.. 
😂


Oh ye..lupa..kat dlm rumah skrng ni ada polis trafik..ingtkan ada alarm dlm kereta abMat Penenn je..rupanya2 jadi polis bila keluar kereta...kaklong azwalah tu..pantang je letak adik kat rocker..sampailah die..



"Adik...gang..gang"

Gang adalah tali pinggang ye hrp maklum..hehe
Klau pkaikan sebelah je..t kn sound
"Adik...sebelah agi"sambil tgn paksa2 umi pkaikan..

Hahahah...itulah kaklongazwa...polis trafik.dlm rumah..redha je lah ye adik...

lama mengumpul data2...cewahhh...wat kenangan ummi..t kot2 ummi dah tua..lupa agaknya...so..ni utk kenangan uzma juga...

cik mah rangkumkan skali cerita checkup uzma utk 6 bulan pertama...hari ni uzma dah nk ke 7 bulan dah...alhamdulillah...sekejap je masa berlalu...

Checkup 9hari:
uzma baru lahir masa tu berat 3.25kg..pnjng 48cm lilit kepla 34cmlepas 9 hari 3.4kg..uzma sihat n fully bf..cik mah pun alhamdlillah sihat juga...uzma lahir lagi tembam dari kaklong die..lagi2 part pipi tu

Chekup 15hari:
Alhamdulillah..uzma sihat..yak2 nk buang air semua masih okay...berat masa ni 3.7kg dah...semakin bambam..mcm azwa dulu menurun berat die..

Checkup 20hari:
Alhamdulillah berat uzma .4.05kg.naik terus 300g...hebatlah anak ummi..uzma kuning sekejap je...alhamdulillah sngt...

Checkup 30 hari/sebulan:
berat uzma semakin naik...untuk sebulan ni 4.6kg dah..pnjng pulak 54.5cm dah..lilit kepala 37cm..masa ni juga kena cucuk yg pertama untuk hepattitis B..alhamdulillah semua urusan dipermudahkan..uzma pun aktif je..syukur sngt..mmg bnyk beza ngan azwa...hehehe.,.azwa slim..uzma bambam..

Checkup 2 bulan:
sekarang checkup uzma..abahnya teman...alhamdulillah uzma sihat..masih fully breasfeeding..syukur Allah murahkan rezeki...berat uzma 5.3kg...amik ha...naik banyk juga tu...mmg perasan pun...peha makin bambam...pipi pun..ummi pun lenguh2 dh..hahaha...pnjng pulak 58cm..naik lagi...makin tinggilah dia...lilit kepala pun naik 3cm..yak yak n kencing semua okey n elok..keadaan perut lembut...ada suntikan juga...yg 5 serangkai nurse kata...uzwa..seperti biasa...bukan nangis..tp jerit masa jarum masuk peha die...hehe..alhamdulillah

Checkup 3 bulan:

berat 5.8 kg...tinggi naik sikit pulak kali ni ..1cm bertambah..slalu 3 cm je...lilit kepala sama..41cm...ada juga cucuk hari ni..untuk 5 serangkai juga...alhamdulillah..uzma xdemam sm mcm kaklong die juga.dah pndai senyum2...gelak2 sikit...kenal dah ummi n abahnya n juga kaklong..pling suka kaklong buat die gelak bersungguh...senyum2 kalau nmpak...dah start main air liur...sampai bersembur muka ummi...air liur meleleh2...tp syukur sbb walaupun meleleh2..uzma xalah pada air liurnya...xde masalah ngan kulitnya...terima kasih allah...

Checkup 4 bulan
masa untuk rest,...nurse kata xde cucuk..ye ye...boleh balik cepat...berat 6.3 kg dah...semakin sihat...syukur...pnjng 62 cm...naik lagi...seronok tgok uzma membesar...lilit kepala 41cm...masa ni mmg pndai dah sengih2 kat orang lain..pndai dah nk ajak berborak ngan die...kadang tu pnjng boraknya..mcm paham je kan ummi n abah melayan...sambil berborak tu..sambil gelak2 tau...ala2 pndainyalah sayang ummi ni....n masa uzma masih lagi manja umi..xmo golek2 mcm kaklong dulu..suka melekat je lagi...kadang je die ada tunjuk skill die tu..

Checkup 5 bulan..

berat makin naik..bambam lah uzma ni..6.8kg..lepas tu tinggi..makin tinggi 63cm..naik lagi...ye ye..anak ummi semakin tinggi...Lilit kepala 41cm..time ni pandai dah angkat2 kepala nk bgn..sibuk je die nk duduk..padahal malas die nk golek2..hahaha...geram tgok.pndai anak ummi.suka tidur meniarap..dulu takut2 gak nk try..lama2 br yakin selepas lama pantau uzma tdo..


Checkup 6 bulan.

Berat naik 100g...xbnyk pulak.....6.9 kg dah sekrang ni..lilit kepala naik 2 cm jadi 43cm...tinggi naik 3 cm..66cm dah sekrang ni...uzma masih lagi manja2 nk memusingkan bdn die..duduk tu boleh je klau kita dudukkan..nmpk stabil juga..ada skali dua je die nk golek2 sendiri..selebihnya nk manja je lah...dah start makan dah..start dengan apple hr tu..nmpk mcm excited je uzma nk makan..so umi seronoklah buat puree die..semoga uzma cepat2 boleh meniarap n golek2 ye..uzma gak pndai dah tegur2 orng..sengih2 manis die tu..part main n buli kaklong..tu mmg feveret dielah..sampai last2 dua2 keletihan..hahaha...

K..inilah dulu perkembangan uzma untuk checkup 6 bulan pertama...alhamdulillah..masih fully b.feeding uzma...syukur atas rezeki...perkembangan lain t cik mah share pulak ye...


ni masa checkup tu pagi2 abah die g amik no dulu..hehe..startegi tu..selamat berc uti esok ye..

TQ

PUAN MAH


Monday, 29 August 2016

Hiasan Bilik tidur utama & stressaway


SELAMAT PAGI..

semngat hari ni..terima kasih pada emmi..customer Young living essential oils pertama dari bloog cikmah...terima kasih sngt2 emmi kerana support cikmah n mempercayai cikmah..so cikmah bg free 1 eo sample utk emmi..t kita story lagi ek..hari ni tentang bilik tidur..

ala..cikmah bukan hebat pun bab2 menghias ni..bolehlah lepas tgok2 orng buat..then try2 buat ape yg kita suka pulak...



bilik tidur utama cikmah pkai royal blue atau biru pekat mcm tu..suka sngt!!!

utk hiasan yg gantung kat pintu ni..beli dekat ROMANTIKA..RM,29.90...suka sngt juga..

then yg lampu tulisan love tu pun sama romantika..hrga xingt..sorry..tu cantik jadi lampu tdo..

yg star tu beralih je tempat slalu..azwalah tukang alih tu..tu beli kat kaison..azwa paksa..hahaha..azwa 1..uzma 1..die yg pilihkan...

wat masa ni ada 1 je cadar king saiz..sebab sebelum ni pkai saiz queen kan...so t ada rezeki beli lagi lah..so sekarang ni..kotor basuh..pkai lagi..hahaha...

mahalkan klau yg kualiti bagus tu..so menabunglah dulu..




yg ni nk cerita tentang essential oils stressaway..ape yg best???

alhamdulillah..sngt membantu hilangkan stress..nama pun stressawaykan..then dapat membantu kita mengawal emosi..rehatkan emosi yg tgh mencacak naik nk marah atau penat tu..

slalu pasang sblm en suami bliik..bila dah blik..die akan automatik bau ni..dptlah kurangkan penat otak die kerja seharian n kurangkan stress blik rumah tgok mainan anak sepah,...hahaha...cikmah pun suka bau terus dari botol..bila uzma suka menguji kesabaran ummi die..hahaha...ni nk sapu pun boleh..klau utk baby better dilutekan..takut xserasi ngan kulit..lain2 kan kulit..klau nk senang calit2 kat baju pun okey dah...ni gak antara feveret cikmah gak tau..meh2 yg nk tau lagi tentang eo ni..boleh whatsapp cikmah...0176626152..cikmah sedia membantu n share2 pengalaman...xde hallah..klau xnk beli diffuser tu dulu pun xpe..boleh je beli eo je dulu..paling best ada yg boleh bantu kurangkan demam..selesema n batuk tau...tu nnti cikmah story..meh try YLEO...mencegah lebih baikkan...

TQ

PUAN MAH

Friday, 26 August 2016

Sellamat hari lahir darwisq

selamat pagi..sbnrnya besday anak kakak cikmah dah lepas..hari isnin..tp baru sempat nk up entry utk die..sorry sngt..makngah bz sngt2...

selamat hari lahir darwisq..yg ke 8 tahun dah..



gmbr ni br je lagi amik..masa kat rumah maktok mereka..bukan senang nk bergmbar ber4 ni tau,..biasalah masing2 xreti duduk diam kan...

darwisq 8 tahun..zhafran 4 tahun azwa 2 tahun..uzma 6 bulan...

semoga darwis menjadi anak yg soleh..sihat selalu..berjaya di dunia n akhirat ye...jgn nakala2 tau..belajar rajin2 ye...makngah pakngah..azwa n uzma syg darwisq..

TQ

PUAN MAH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...