Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 22 December 2017

masa utk berjaya!!

Selamat pagi..

xlama je lagi nk masuk tahun baru kan..

mcm2 dah lalui utk tahun ini...alhamdulillah semua dipermudahkan..

bersyukur dipermudahkan urusan bersalin hari tu..urusan mak ayah & adik beradik yg tolong jaga anak2 masa cikmah dekat hospital..


utk tahun ni..kejayaan ape yg cantik manis dah capai???

xpe..klau masih belum lagi..insyaallah perlukan sedikit masa..kejaayan xdtg mcm tu je kan..kena usaha..

cikmah pun masih bnyk nk dicapai..walaupun hanya surirumah je..ada gak matlamat..

so..mari kita sama2 berusaha utk kejayaan kita..

TQ

PUAN MAH

Thursday, 21 December 2017

Bercuti dgn selamat..

Selamat pagi..

ramai pulak tnya cikmah..eo ape yg elok utk bw travel???

so..cikmah cadangkan 2 ni..sngt membantu...



Ramai juga yg dah mula nk cuti2 malaysia tu kan..👜💼



Brng mmg kena ada dlm handbag setiap masa..thieves hand waterless purifier & thieves spray..nk2 klau korang travel dgn anak2..mcm2 kes dah baca bila anak2 terkena jangkitan dr kerusi makan baby & troli..so itulah yg sngt bahaya..

Makanya..mak2 sekalian kenalah bertindak lebih bijak..supaya 1 family sihat!!


hari tu masa kena cirit birit pun..dktr ckp make sure tgn bersih sebelum pegang anak2..so ape lagi..dlm kepala ni terus teringatkan thieves waterless ni..semestinya kena pkai lepas keluar bilik air..supaya xde kuman berjangkit pada anak2 pulak..

utk thieves spray tu..sngt berguna sebab mudahkan kerja..spray je kat troli2 pasaraya ke sblm anak2 duduk..ye lah..anak 3 kan skrng ni..ada yg duduk dlm troli..ada yg babywearing..ada yg atas stroller..mcm2 eh..so umi kena lah amik langkah berjaga2..nk2 pulak jenis uzma..suka pegang sana sini suka2 die je..ada thieves spray ni rasa sngt selamat utk diri sendiri & keluarga..

ye lah kan..mana nk tau troli tu sipa pegang sebelum2 ni..ramai kot..marilah berjaga2..xmahal pun utk kesihatan kan..xsalah pun..

ni tahan lama giler tau..cikmah pkai..ada 6 bulan gak ni..xhbis2 lagi..ada sikit lagi..

nk cuba..meh whatsapp..xtau guna..xpe..cikmah ajarkan..

0176626152

TQ


PUAN MAH

Wednesday, 20 December 2017

Geng baru si merah didapur...


selamat pagi semua..

bz nya lah walaupun surirumah..anak dah 3 kan..mcm2 bnda nk kena uruskan..fuhhhh...tp xdelah sampai tahap penat sngt!!

buat mana yg mampu..sbb nk pastikan diri sendiri sihat..ye lah nk jaga anak2 & suami kan..so umilah kena sihat ..

bertambah dah geng dapur merah cik mah ni ha..

sblm ni warna cream pemanas air tu..yg adik cikmah hadiahkan dulu masa kawin..alahai..sedih sbb xsempat bertahan sampai 5 tahun..sikit lagi nk 5 tahun ...

so ape lagi,..alang2 nk cari yg baru..bia sama temalah dgn yg lain2 tu..

masa tu g giant setia alam..kebetulan pulak ada..k..tgok2 harga..okeylah..beli lah..sbb ni lagi bear dr yg seblm ni..puas hati..sedap mata memandang..hahaha..


mmg obses rasa dgn warna merah ni utk dapur..mmg suka sngt..rasa semangat nk memasak tu lain mcm je tau...

masih lagi pkai pemanas air yg mcm ni..maklumlah belum lagi nk bertukar pada yg baru skrng ni..ntah boleh pulak kami suami isteri ni sepakat...so nnti2 lah dulu...

cantik manis pulak tema ape kat dapur tu???

tinggallah link..t boleh cikmah usha2 dapatkan idea baru ke..

TQ

PUAN MAH

Monday, 18 December 2017

ubat gigi selamat utk anak-anak..


selamat pagi..

selamat x ubat gigi yg anak2 kita pkai skrng??

sbnrnya sblm kenal young living mmg cikmah agak blur bab nk pilih ubat gigi anak2..tp xde pilihan kan..pkailah je lah jenama P..

alhamdulillah sejak dah jin YL..ada pulak mmg khas utk anak2..ape lagi..mmg bertukar teruslah..nak2 pulak besar berkali2 ganda lagi dari yg sblm ni..hrga pun okey sngt2 lah kan,,

ape yg bestnye???



ni mmg menjadi kegilaan ibu2 skrng tau..sampai out of stok ada 1 masa...so jauh cikmah dapatkan..dr YL singapore dan yl us...

alhamdulillah dapat juga buat semua ibu2 happy..

ubat gigi ni tanpa pewarna tiruan,.tnpa fluorida..tanpa rasa pelik2..yg ada semua natural je..so selamat utk anak2..lg2 yg baru2 blaja nk gosok gigi mcm uzma ni ha..nk telan je klau boleh tu kan..ish2..

so masuk pulak kat perut jadi sakit mcm2..so bila cikmah guna ni..alhamdulillah xde masalah pape dah...die pun ingt je nk gosok gigi...suka sngt gayanya,,

korang2 ni bila pulak nk bertukar tu???  inilah masanya tau,,

cepat2 whatsapp cikmah sementara ada stok ni,,,

0176626152

TQ

PUAN MAH

Friday, 15 December 2017

Syurga kita dimana???

selamat pagi semua..

alhamdulillah masih berkesempatan nk update blog..

terima kasih juga kerana sudi singgah sini..



insyaallah..bila kita berbuat yg baik,.Allah akn bukakan jln yg baik juga utk kita...

so marilah sm2 kita berbuat baik..

TQ

PUAN MAH

Tuesday, 12 December 2017

Due date adik ilya..


selamat pagi..

cerita throwback kiranya...

Sepatutnya due date 16 november..tp 20 hari awal dah ilya keluar,.

Day 20: due date adik ilya..👶

Sepatutnya hari ni due datenya..tp biasalah..tiga-tiga adik beradik jenis xmenyabar nk keluar awal..hahaha..


Adik awal 20 hari..alhamdulillah..lahir 37w 2d..tu dah kira cukup bulan dah..

Tq adik ilya..bnyk bg kerjasama kat umi..mudah umi berpantang kali ni..walaupun awal2 cabaran gak nk kn g klinik cucuk utk kuning adik..

Moga adik membesar dgn sihat & kuat..😍😍

Kena kuatlah..t nk 'berperang' main masak2 dgn yong & angah




TQ

PUAN MAH
😛

Monday, 11 December 2017

Petua utk baby kena kuning berpanjangan.


selamat pagi..

meh2 hari ni nk share pengalaman sendiri..adik ilya lama sikit kena kuningnya & tinggi juga..


Biar sampai lusuh..bia sampai lunyai..😂😅

Baby ilya sj tauuuuu...mmg nk guna sebaiknya lah tu..nk hbis sebotol 10ml jaundice blend ni br die betul2 sihat..


Alhamdulillah..baby ilya dah sihat dr kuning..terkejut gak..dr bacaan 9.3 minggu lps..hr ni 5.3 je..😍😍

minggu ke 3 baru betul2 hilang kuningnnya..mmg cikmah sapu secara kerap pada liver & tapak kakinya..setiap kali lepas mandi & tukar pampers..Baby ilya serasi dgn jaundice blend..happy umi abah tau..br pk2 xkanlah umi & adik nk check in lagi kan..



cikmah pkai semua dari young living essential oil..blend kan beberapa eo yg sesuai utk masalah kuning baby dgn carrier oil dari young living..

Korang2 yg nk try jaundice blend..boleh lah roger2 cikmah ye..

0176626152
0176626152


berbaloi sngt sbb setiap kali checkup mesti bacaan kuningnya turun..so mestilah uminya ni sngt happy kan..syukur sngt diperkenalkan dgn young living essential oil ni..

jgn risau..xsampai ratus2 pun utk 1 botol blend ni..

TQ

PUAN MAH

Friday, 8 December 2017

sifat mulia dan murni


SELAMAT PAGI..

sedikit peringatan buat diri sendiri & kawan2..


TQ

PUAN MAH

Thursday, 7 December 2017

Ningxia Red utk antibodi


selamat pagi semua.. dah breakfast ke tu???

jom breakfast dgn ningxia red...



ni cerita yg lepas..sj nk share sini pengalaman...

Anak2 pun tau NINGXIA RED ni BAGUS!

#kaklongazwa yg ala2 nk demam tadi on off demamnya..naik bilik atas..mandi2 td..umi dah diffuse EO LEMON 4 titis..naik setengah jam lepas tu..alhamdulillah kurang sngt dah panas die..pastu die request nk LEMON lagi..umi letak tuala basah atas dahi skali titis EO LEMON..kasi power lebih..


Pastu kaklong request nk vitamin..NINGXIA RED ni..die panggil vitamin je..hahaha senang je ek kamu..

Die tau..ningxia ni membantu bg die tenaga..bantu bg die lebih sihat & aktif..tapi yg menyembuhkan semestinya ALLAH..vitamin aka "NINGXIA RED" ni adalah jlnnya kan..

Alhamdulillah kaklong minum sampai habis n sampai gitu skali jadi sachet ningxia tu..


rasa masam2 manis..memang sedap je..

utk anak2 mmg bgus utk upkan imun sistem mereka..anak2 cikmah bg seminggu 2 atau 3 kali..alhamdulillah..anak2 cikmah mmg susah nk demam atau terkena selesema..

ningxia red ni boleh diminum 1 family juga tau...mak ayah kita pun boleh..sngt membantu memberi mereka tenaga..nnti cikmah share tentang pengalaman mak ayah cikmah pulak ye..

1 kotak ada 30sachet..harga sngt berbaloi..skrng nk jadi member young living pun boleh je dgn beli set ningxia red ni tau..so jom cuba..confirm korang xkan menyesal..

boleh whatsapp cikmah utk pertanyaan 0176626152..

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 6 December 2017

Sapu je utk batuk & selesema

selamat pagi semua..

hari ni nk share tentang young living essential oil..

cikmah dah setahun lebih menggunakannya & share cerita ni dgn kawan2...ramai dah kawan2 yg sm2 join..alhamdulillah bnyk sngt membantu kesihatan kami sekeluarga..

hari ni fokus cerita tentang RC & BREATH AGAIN ESSENTIAL OIL..


Meleleh & kering terus

Tetiba masa kat kg hr tu selesema teruk..ntah sejuk ke ape..mandi pagi..kat kg biasalah sejuk kan..cikmah mmg sensitif sikit sejuk2 air ni.. So lps tu bersin n teruklah jadinya..amik RC sapu kat dada tekak n hidung sikit..dah tua2 ni xdilute. Hehe..klau anak2 dilute lah..+ xsbr nk sihat.. Mmg meleleh2 keluar hingus tu..laju pulak tu..mmg woww sngt rasa..happy betul..lega rasa.. Mlm nk tdo still.meleleh2 juga..habis keluar..dgn kahak2 semua keluar..HEBAT RC ni.. Tukar pulak sapu BREATH AGAIN...sbb dada dah mula bunyi2 n sesak2 nafas..biasa sngt ni sbb baby makin besar..menekan perut keatas..sapu belakang..dada.. tekak n hidung sikit.. Alhamdulillah lena tidur ke pagi..patutlah sblm ni azwa pkai elok die boleh tdo..HEBAT penangannya.. Pagi terjaga..perghhh..kering hidung ni..xde dah sangkut2 nk nafas..xde dah meleleh2 hingus.. Syglah RC & BREATH AGAIN ni ketat2..xle putus stok ni..seronok sbb xpyh g klinik dah..xpyh amik neb dah..TQ
YLEO..

 Korang nk juga..meh whatsapp 0176626152..perlu ada ni ...mana tau tetiba mlm2 ank batuk2..diru sendiri pun kena juga standby..so jgn tunggu lm2..meh2..

alhamdulillah..sngt serasi dgn cikmah sekeluarga..dah lama sngt xmakan ubat2 dr klinik..sebab klau yg biasa2  x teruk atau baru2 nk start tu..mmg cepat2 minyakkan anak2..supaya xjadi lebih melarat..

syukur sngt..happy sebab dapat gunakan sesuai yg lebih natural..lagipun semua ni dari tumbuhan yg Allah ciptakan..mmg kita patut sngt menghargainya tau..

TQ

PUAN MAH

Tuesday, 5 December 2017

ruang tamu mak anak 3


selamat pagi semua..

hari ni nk cerita tentang ruamh pulaklah...

mak anak 3 dah sekrang ni...ruang tamu pun dah bertukar dah..hehehe..

ni gmbr dulu2..


yg berfore tu gmbr masa mula2 masuk rumah dulu..

then yg after tu gmbr masa raya yg lepas..

yg bwh ni pulak..gmbr sekarang pulak..

kena ada katil baby tu..sbb uzma klau adik die duduk dlm rocker tu..kuat pulak die enjut..takut pulak tercampak..hahahha..ganas uzma tu..klau yong tu mmg boleh harap sngt dah..




Bila 3 beradik nk umi tgk dlm 1 masa..ni lah yg jadi 😂😍

Kerusi kuning tu sana sini die pindah randah..kesian die..hehe..kali ni blik kat ruang tamu semula..

Ni gara2..bila umi susukan atau tdokan adik dlm bilik..yong & angah pnggil suruh tgok dieorang main..xpun nnti kejap2 dtg dlm bilik..so penyelesaiannya mcm ni..senang..umi duduk kat kerusi kuning tu..tdokan adik..sambil tgok kakak2 adik tu main kat playground ciptaan idea abahnya..senang jua ada tu..umi aman bahagia masak..

Adik dah biasa sngt dah dgn suara kakak2 yg nyaring tu..so adik xkisah..boleh je tdo lena..alhamdulillah..senang kerja umi..yong pun boleh hrp jenguk2 adik dah..😚

Tq abah mengalih2kan sana sini utk keselesaan kami2 kat rumah ni..


yg playground tu beli dekat giant..xde sale pun..tapi abahnya beli je...bgus sngt ada tu..tenang sikit uminya ni..hahha...

TQ 

PUAN MAH..

Monday, 4 December 2017

Puteri ketiga keluarga kecil kami..

selamat pagi...

alhamdulillah..dah sebulan lebih pun adik baby..

cikmah dah selamat bersalin 28 oktober yg lepas..syukur..terima kasih pada yg mendoakan..



masih lagi memilih hospital al islam sebagai tempat melahirkan anak2 ..nnti cikmah share pengalaman ye..

alhamdulillah...seperti sebelum ni..mmg senang sngt nk cari nm..cepat je berkenan nama tu..sbb tu baby girl lagi kot...hehehe...

assalammualaikum aunty2 cantik semua..


adik pada azwa & uzma..

NUR ILYA HAFIYYA...
cahaya nikmat yg menghiburkan hati..

nnti cikmah share gmbr adik ye..

beberapa hari je lagi nk hbis pantang...kali ni belajar berpantang sendiri dah..

TQ

PUAN MAH

Tuesday, 28 November 2017

Gentle baby & eo utk baby kuning..


selamat pagi..

hari ni genap adik baby pada azwa & uzma sebulan dah...syukur alhamdulillah..

xsempat cikmah nk share..tetiba dah bersalin..cepat je rasa masa berbalu..dah sebulan dah berpantang..xlama je lagi nk habis..kali ni 2minggu je pantang rumah mama..selebihnya rumah sendiri...nnti cikmah cerita pengalaman berpantang rumah sendiri ye dgn anak 3..



Hari ke 3 dah..alhamdulillah..👶

Hari pertama & kedua..nnti br story2 


Mcm biasa..ikut jejak kakak2..adikbaby pun kuning gak..so jp lagi kena g klinik check bacaan kuning..

Dr lps mandi pagi td umi dah mmg sapukan jaundice blend ni utk adik..supaya xlama kuningnya..& semoga serasi dgn adik..yg best jaundice blend ni wangi..sbb ada GERANIUM eo tau..sepanjang hari melekat wangi tu.😍

Paling2 suka..GENTLE BABY..

Adikbaby lps mandi td..terus sapukan gentle baby..kat perut..utk elak kembung..n utk bg adik behave je..siap pkai baju..terus lena tdo..amboi..best sngt nmpknya..umi pun tumpanglah tdo skali..hahaha.


GENLTE BABY essential oil..sngt wangi..mmg bau2 baby..selain utk menenangkan baby..bgus utk elakkan baby kembung perut..masalah baby slalu muak pun dapat membantu dgn EO ni..utk ibu2 mengandung yg loya2 tu..elok juga cuba GENTLE BABY ni..cikmah sngt suka..mmg berstok2 dah ada ni..siap2 simpan..sbb susah gak nk dpt ni tau..

utk jaundice blend tu..sngt membantu...adik baby kuningnya lama..tu cikmah story nnti k..jaundice blend ni sngt membantu turunkan kuning adik baby..bnyk turunnya..cikmah sapu secara kerap sbb baby pun xde masalah lain seperti kulit sensetif..so mudahlah..kerap sapu..10ml tu lama tau bertahan..nmpk kecil je kan..tp POWER tau..

so mommy2 yg nk prepare bag baby nk bersalin atau dah bersalin pun boleh je guna ni..siap2..

klau cantik manis nk try boleh whatsapp cikmah k..0176626152,.

TQ

PUAN MAH

Monday, 27 November 2017

alhamdulillah..

selamat pagi..

gmbr ni masa cikmah baru blik ke wad semula lepas dari lahirkan adik azwa & uzma..

ni dirumah mama & ayah cikmah..

masa balik ke wad..masa tu dlm pukul 7 lebih..adik ipar sent gmbr ni...

Alhamdulillah..

Dikala umi bertarung melahirkan adikbaby td..yong dgn angah solat bersama tokayah..tmbh2 sejuk perut umi..patut senang rasa adikbaby lahir td..


Syukur atas kurniaan ini..
Terima kasih atas doa semua..
Adikbaby & uminya sihat..😍😍

Tq juga maktok..tokayah..usu n maksu jagakan 2 beradik ni..



ni cikmah pernah sharekan dekat ig & facebook cikmah..

alhamdulillah...xterkata bila tgok gmbr ni..syukur segalanya dipermudahkan..hari2 sebelum nk bersalin berdoa moga ayong & angah nnti xsusahkan sesiapa yg jaga mereka masa cikmah kat hospital..alhamdulillah..semuanya baik2 je..

anak2 memang cikmah dah ajar utk solat sm2..telekung yong pun beli yg baru dah..yg lama bg angah,,,berebut2 hari tu..pening umi ni ha..hahaha..

tp baguslah..berebut sebab nk solat..tu bgus..

happy umi tgok gmbr ni..
tq juga anak2 xsusahkan maktok & tokayah,,

TQ

PUAN MAH

Friday, 24 November 2017

Berempat sebelum berlima

selamat pagi..

ni cerita 28 oktober yg lepas..sebelum cikmah bersalin pagi tu..checkup terakhirlah kiranya...
lepas checkup..dktr kata g makan..pastu terus kena check in wad dah..dah 3 cm masa tu..so terus g makan..lapar betul masa tu..xsempat sarapan dah terus g hospital..
masa makan tu dah start sakit2 sikit..tp bolehlah kawal2 lagi kan..

ni gmbr sebelum kami berlima dah sekarang...



alhamdulillah..masa ni uzma pun dah setahun 9 bulan..adik baby sama bulan lahir dgn abah..jadilh kan..walaupun xsama tarikh..hehe..

TQ

PUAN MAH

Friday, 17 November 2017

ikhlaskah kita???


selamat pagi semua..

salam jumaat..

mari sama2 kita saling ingt mengingati..



ada ke yg kerja kerana terpaksa???

moga2 xadalah ye..

apabila kita buat sesuatu dgn ikhlas..insyaallah...mmg rezeki yg kita dapat tu akan sentiasa rasa mencukupi walaupun ia xbnyk..kerana ikhlas tu..Allah akan balas sebaiknya..

cikmah sebagai surirumah..mmg sngt mencabar2...lagi2 fasa2 nk serasikan dgn anak 3 ni..fuhhh..mmg yg sulung slalu jadi sasaran minta bantuan..umi akan cuba lakukan sebaiknya..

pada pendapat cantik manis..mcm mana pulak???

pentingkah kita lakukan kerja dgn ikhlas??

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 15 November 2017

Essential oils blend yg lebih jimat

selamat pagi kesayangan...

meh2 nk cerita tentang essential oils blend..utk yg baru2 nk cuba blend tu..bolehlah try blend ni..ada bnyk juga pilihan tau...




3 blend khas dgn hrga istimewa

***************************

Alhamdulillah..dah selamat sampai ke johor dah smlm..tq posmen 💌


Customer cikmah ni pengguna Dewdropdiffuser juga tau..happy customer bila anaknya serasi dgn EO lavender..nyenyak tidur katanya..

Kali ni customer add 3 blend khas utk anaknya..

Immune blend
🌼utk upkan immun sistem anak2
🌼meningkatkan daya tahan bdn
🌼mencegah penyakit biasa seperti demam/selesema/batuk

Crankiness blend
🌸utk mengurangkan anak meragam
🌸menaikkan mood happy
🌸menghilangkan stress

Sweet dream
🌷memudahkan utk tidur lena
🌷mendapatkan kualiti tidur yg lebih baik
🌷meningkatkan pengaliran oksigen ke otak

Ketiga2 ni mmg blend yg mmg customer cikmah slalu beli tau..

Mmg xkn rugi ada..semua kata best!! & puas hati 😍

Paling best..cikmah sentiasa bg FREE POSTAGE utk setiap 3 blend khas tau..+ free gift juga..tu surprise..



kali ni ada lebih lagi free gift tau..cikmah bg skali eo pouch yg cikmah DIY sendiri tau..best kan,...so jgn tunggu lama2..nk try meh ..

0176626152
0176626152


TQ

PPUAN MAH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...