Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, 3 May 2017

Mencari magnet rezeki

selamat pagi...

moga semuanya murah rezeki hari ni dan hari2 akan dtg..lagi2 yg berbisnes online tu...

antara eo2 yl ni..ada 1 eo namanya ABUNDANCE...nama popularnya MAGNET REZEKI tau..

cikmah dah cuba...alhamdulillah sngt...ni antara yg cikmah bg FREE masa ada sharing dekat rumah adik ipar...bestnyer lah sharing ada TCER WATIE dtg...


pape pun bila cantik manis pkai ABUNDANCE ni...niat tu yg paling2 penting ye...cara2 nk pkai ada beberapa cara..klau dah beli..baru cikmah bgtau cara2 nk pkai nya..baru lagi best nk share cerita itu ini kan..

Alahmdulillah..rezeki kesihatan..rezeki dlm bisnes..rezeki anak2..semakin luas..Allah bukakan jalan..syukur sngt..

nk cuba meh whatsapp cikmah 0176626152

TQ

PUAN MAH

Tuesday, 2 May 2017

Royal blue + white utk master bedroom

selamat pagi..

hari ni nk cerita tentang rumah pulak..lamanya menyepi kan..rindu x????hahaha..

masa pilih2 warna cat kan..cikmah mmg xsuka pun warna biru tua...kira bg cikmah ni warna biru tua..tp bila teringat bj wedding adik..royal blue tu..eh mcm cantik..k..tgok warna tu..pilih2 ok..berkenan dgn warna ni..

xyakin pun memula tu...sebab masa kedai cat buat cat..katanya..warna ni pekat!!!

hrga pun mahallah sikit..tp nk juga..

hahaha..

skrng ni..bila perabot dah tukar...lagi2 meja solek tu..mmg lain sngt dah rupanya...en suami kata berseri2 dah bilik..ada bakat katanya..eh mestilah...lama cari idea tau..



bilik ni bentuk L..so so yg belah luas ni letak katil..yg belah depan katil tu..ruang menonton..masa beli rumah ni dah siap ada almari yg build in tu..cikmah dah makeover pun..puas hati..t cikmah share ek hasilnya..lama dah siap tahun lepas..haha..lmbt benar nk share...simple1 je buat masa ni...nnti menabung lagi pulak..mcm2 lagi nk buat dlm kepala ni..

karpet tu en suami belikan..tapi cikmahlah pilih..masa g pesta penang last year...seronok sngt...jimat!!!

puas hati sebab idaman hat dapat dah...

k lah tu je nk story2..

TQ

PUAN MAH

Friday, 28 April 2017

Tolong menolong..

selamat pagi...

lama xbersiaran..masalah kemalasan melampau melanda..hahaha...tu nnti cikmah story ek..


cantik manis percaya x dgn kata2 ni...??

cikmah??

iye cikmah percaya...setiap yg baik kita buat..pasti akan ada balasannya kan..

kalau bukan hari ni..mungkin esok..lusa dan akan dtg,..

dan percayalah..klau bukan pada kita..mungkin yg baik itu akan berlaku pada anak2 kita..pada keluarga kita...

slalu ingt yg ni..

TQ

PUAN MAH

Thursday, 27 April 2017

Gift utk birthday anak-anak.

selamat pagi...

minta maaf...lama benar terperam enrtry ni ha...meh2 nk sambung story...

ni masa bulan 2 yg lepas..masa buat majlis hari lahir anak2..

cikmah plan sendiri je...beli brng2 dekat GM KLANG je..


yg cikmah buat..sticker tu je..senang je..edit2 sikit je..design2 tu download dekat google je...

pastu print atas kertas sticker je..gunting n tampal..siap...senang sngt je pun..hehehe..

mcm topi tu..cikmah tmbh riben..sbb tali tu halus sngt..senang sngt pulak nk tercabut nnti kan...

klau riben tu elok bertahan...

cikmah letak skali bekas air kecil dlm paperbag tu..isi gula2 n sedikit mainan tiup2 tu..kasi meriah..hahaha..mmg gamat betullah suasana masa tu dgn anak2 kan...

simple2 je..tapi puas hati..dpt buat sendiri..n dpt tgok anak2 semua happy main..

terima kasih pada yg sudi hadir hari tu..

TQ

PUAN MAH


Monday, 13 March 2017

cara tenangkan baby didalam pantang


Selamat pagi..

nk tau x..yg YL ada essential oils yg sesuai utk baby tau..

lagi2 baby yg baru lahir...kiranya yg masih dalam pantang..baby2 ni kan baru2 nk belajar nk sesuai kan kadaan sekeliling ni..

so ni antara yg sngt sesuai dgn baby tau...

kawan2 cikmah yg preggy semua nk amik sorang satu utk persedian baby bakal lahir ...


sesuai juga utk kembung perut baby tau...lagi2 yg ni semulajadi tau...xperlu nk risau ada bahan kimia ke ape ke..insyaAllah...mmg serasi dgn baby2...lama sngt gentle baby essential oil ni out of stock tau,,,skrng dah ada..meh grab cepat2...

cara nk guna tu mudah shj...dilutekan dgn V6 oil dari YL atau VCO..pastu sapukan shj pada tapak kaki baby..utk baby lebih tenang..ruam lampin boleh juga sapu

cikmah pun mmg spare 1 ni...xnk nnti masa2 nk guna dah xde..rugilah kan..

so cantik manis yg nk order atau nk tau lebih lanjut..meh whatsapp cikmah 0176626152 ye...cikmah bg skali free gift sleep blend skali tau...

TQ

PUAN MAH

Friday, 10 March 2017

Minda positif



selamat pagi..



inshaallah...mulakan hari kita dgn sesuatu yg positif..bila kita fikir positif..inshaallah..yg dtg pada kita pun akan yg positif juga..

sama2 kita berbuat baik...

TQ

PUAN MAH

Thursday, 9 March 2017

cara nk jadi member YOUNG LIVING ESSENTIAL OILS


selamat pagi semua..

alhamdulillah..bulan feb lepas..cikmah dapat dftr 2 lagi member baru under cikmah..total dah ada 16 member...syukur..

tau ape yg best...dapat komisyen!!!

nk mula tu mmg sngt susah sebenarnya kan..tapi bila dah melangkah..xboleh nk berhenti..mcm tu ibarat yg cikmah boleh share..bila kita sendiri pkai..kita niat yg betul nk bantu kawan2..insyaAllah..Allah permudahkan...




YLEO mmg suka bg FREE tau..
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Otw nk g hq YLEO ni..sempat lagi dftr member baru..horey2..dptlah free PSK lagi...alhamdulillah..

FREE juga ENDOFLEX 15ml & GERANIUM 15ml..(worth RM311)



daftar member je dapat mcm2 free gift tau...horey2 sngt..dapat pulak premium starter kit dari YL..

seronokkan...



CONGRATULATION katanya!! 😍
*************************

Alahai..tersenyum sampai esoklah closing utk FEB.dftr member baru lagi...horey2..memandangkan bulan2 cinta ni..bulan ni je 5 EO GERANIUM sampai ke tuannyer..tu belum yg dapat FREE hari tu..eh2..hr ni dpt FREE jugak!!tq YL..

Hari ni dpt free tu semua yg promo FEB EO shj (worth RM1094) 😎 tq yl lagi skali..PSK free juga..😄

Tq sudi join team cikmah ye..t kita usaha rajin2..moga magnet rezeki dekat dgn kita..sm2 kita usaha & doa..

Cepat2 sesiapa nk eo GERANIUM sempena bulan cinta + free crankiness blend @ sleep blend tu..meh whatsapp 0176626152 ye..



ni dftr masa nk last2 day tu...alhamdulillah..mcm xcaya boleh sampai 420pv..tu point utk dapatkan semua gift...seronoknyer lah..

TQ juga pada leader team cikmah yg sentiasa bg sokongan n xpernah putus asa...tq uya,,

cantik manis yg serius nk tambah pendapatan..yg serius nk share n tau kebaikkan YLEO ni..meh whatsapp cikmah..cikmah bantu cantik manis..kita sama2 share dan berjaya..inshaAllah..

bulan ni free giftnya lain pulak tau..so marilah join..untung2 dpt gift best dari YL..dari cikmah..mmg adalah yg free gift tu...

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 8 March 2017

Diy tempat lolipop utk birthday party

SELAMAT PAGI..

masih xhabis lagi cerita tentang DIY..hehehe..

nk share sikit lagilah..bnda simple n senang sngt nk buat..so marilah kita berjimat cermat..

meh2 tgok gmbr dululah..



senang sngt ni nk buat..

lolipop tu belilah mana yg cantik manis berkenan...cikmah beli warna warni..tema didi..warna warnilah ek..

pastu beli kabus putih tu..balut sikitlah..ni kertas ape nama ntah...dari hari tu punya..so pkai je lah jimat...

dah balut tu..cucukkan lolipop..yg gmbr didi tu print je sendiri..pastu tampal..siap dah..senang kan.senng sngt..jimat sngtlah...

anak2 pun suka..excited mereka semua..

cikmah pun lagilah excited...

yg belakang tu cake topper..tu nnti next cikmah share cake topper tu ye..

TQ PUAN MAH

Tuesday, 7 March 2017

Meja solek bilik tidur utama.

Selamat pagi..

Hari tu dah share brng2 yg cikmah beli di IKEA..so Hr ni share 2 barang dululah Ye..

Lama gak tgok2 hasil dr deko kawan2 kat group deko tu,,so save mana2 yg berkenan tu...pilih2 mana yg suka..then buat idea sendiri...

Bilik tidur cikmah warna royal blue mcm tu..so utk naikkan seri n bg bilik nmpk lebih cantik..cewahhh..cikmah decide nk tukar meja solek cikmah..letak meja solek lama dekat bilik tetamu dekat bwh tu..

Meja solek lama warna coklat gelap tu..

So masa kat rumah lama dah save nk yg hrga RM239..pastu masa tgok kat IKEA tu..alamak..MCM xberapa best Je..pastu xkenan sngt Pulak tetiba..skali nmpk yg dari jauh tu RM369 tu...alamak...over budget tu,,,TP pk2 ni skali Je nk beli...mmg cikmah plan nk beli ala2 drawer tu,,then beli cermin besar tu..

Okey2lah..kira2 budget..tolak mana yg xberapa penting...okey..boleh beli.,hehehe..beli 2 unit drawer brusalli ni...then beli cermin yg RM100 tu..

So en suami lah yg pasang ni...TQ en suami...best sngt2...n kayu ni jenis yg berkualiti n berat..mmg jatuh cinta sngtlah...

Ni gmbr meja solek before tu..

Ni masa br2 siap pasang n letak beberapa barang..

Then masa utk gunting beberapa barang.,ada yg recycle Je..

MCM bekas beg tu,,tu dr tempat letak hantaran belah en suami masa tu...so gunakan tu Je lah isi bedak2 semua..then yg lain2 tu beli..

Mcm lampu tidur tu..IKEA punya Je..mesti cantik manis slalu tgok kan..

Yg pasu n bunga tu dr kaison..murah2 Je tu beli..yg batu2 biru tu dekat daiso...beli nk bg meriah sikit pasu tu..hehehe..yg love tu beli dekat romantika...amik 2 lah..kasi berpasangan sikit...






Dlm drawer tu isi bj anak2...Azwa sebelah,,uzma sebelah,,yg atas tu brng2 cik mah n en suami...xbnyk pun barang kami sebab almari kami pun dah cukup sngt besar yer..so situ letak brng kecil2...xpenuh pun lagi..

skrng ni dah lain dah tempat solek tu..dah upgrade sikit..hehe..t cikmah share lain ye..mana yg mampu..kita upgrade slow2...xpyh nk rushing2..rumah sendiri kan,,jumpa yg betul2 berkenan baru beli....xde lah asyik nk tukar2 je kerjanya kan...

bilik cantik manis warna ape???mehlah share...

TQ

PUAN MAH

Monday, 6 March 2017

Dapur tetap merah membara..


selamat pagi..

lama xcerita tentang rumah kan..

tema dapur cikmah merah...cewahhh...ala..sebenarnya kitchen kabinet masa beli rumah tu mmg merah dah..cikmah pun mmg nk merah klau boleh..alhamdulillah rezeki..

so bermulalah pencarian harta karun merah utk dapur..asal jumpa n harga boleh diterima..cikmah beli sikit2..

yg set sudu tu ada set semua ada tempat letak skali..ni sebahagiannya lah..

yg pinggan dan senduk tu jumpa dekat econsave je..plastik je..senang nk handle..lagi2 dengan anak2 ni kan..murah je pun..so okeylah..nk gak merahkan..hehe..




yg set sudu n lain2 tu beli di langkawi..RM35.90 xsilaplah..tu pun cari2 gak sebab xnk merah semua..jumpa juga ni...horey..hrga pun alhamdulillah..mampu milik kan..

happy sngtlah jawabnyer kan...


lapik tu...tu pun beli kat langkawi..hrga xingt sngt..rm10 kot dapat 2 skali..lebih kurang lah..serius xingtlah..


lapik ni keras tau..bukan yg lembut tu..suka sngt..sbb menepati citarasa..lama cari yg berkenan...

meja makan lengkap dah setnya..ada yg lain2..tu nnti cikmah share lagi ye syg2 semua..

dapur cantik manis tema ape tu???

share sikit beli brng2 kat ne??

TQ

PUAN MAH

Friday, 3 March 2017

Ujian datang xkira masa..

selamat pagi syg2 semua..

masa bulan 2 tu didatangi ujian kesihatan...Ya Allah...mmg terduga sngt..sbb anak 2 dah kan..mmg macam kelam kabut nk uruskan..terima kasih pada mama yg selalu membantu..en suami sampai 2 hari kena EL sbb jaga isterinya ni..


mmg disebelaik ujian tu pasti akan dtg rahmat besar..mmg lepas tu melimpah rezeki Allah bg..Allah bg ujian suruh kita berehat dn sentiasa ingt padaNYA..alhamdulillah..sakit dan ujian tu buat kita lebih matang..buat kita lebih menghargai org sekeliling kita..

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 1 March 2017

Idea Bilik kerja dirumah


selamat pagi..

bulan baru dah ditahun 2017

bilik kerja cikmah yg sngt berterabur mcm ape je..hahaha..



nmpk tu...serabut semuanya ha...sbbnya bilik ni cmel2 je..tapi barang bnyk..nama pun bilik kerja kan...hahaha...so cikmah pk2 nk kena beli wall cabinet je..snng..xla serabut kat bawah ni ha...


tadaa..masa ni dah beli rak baru..cewah...warna niru tau..nk gak biru utk bilik kerja.hehehe...alhamdulillah..dah bnyk dah susun..n xla serabut dah..so boleh dah buat kerja dgn tenang..so kena maintain je bg teratur semuanya..dah guna kena kemas semua..letak elok2..tu je..

t next2 cikmah snap gmbr ye yg dah siap kemas semuanya ye...

ada beberapa part lagi je xsiap..

ada idea lagi x..???utk hiasan bilik kerja ape yg best ek???

TQ

PUAN MAH

Tuesday, 28 February 2017

Birthday Sale Young living dari cikmah

selamat pagi...

hari tu masa birthday uzma..cikmah..azwa..cikmah ada buat birthday sale..lupa nk update dekat blog..biasalah..kalut2 tu..xsempat betul nk buka laptop tau,,

so ni antara yg sudi join birthday sale hari tu..


dengan pembelian 2 EO mana2 yg eo bajet tu..dapat FREE carnkiness blend tau..ni mmg cikmah suka..sbb sngt serasi dgn anak2 cikmah..pkai kat diri sendiri pun boleh tau..nk kawal marah tu..

yg EO ornge kecil tu cikmah bagi free pada 2 orng kawan cikmah..sebab perkenalkan kawan mereka dgn YL dan membeli dengan cikmah..tq syg2 ku..


so..hari ni last bulan ni..cikmah offer utk pembacca blog cikmah yg nk try2 eo ni..boleh try EO bajet ni..tapi sorry yg RC xde dah yg 5ML..ada 15ml je skrng ni ye..

FREE CRANKINESS tu masih ada utk pembaca blog..so meh whatsapp 0176626152 ye..

jgn lupa tau bgtau dpt promo ni dari blog cikmah ye..

TQ

PUAN MAH


Monday, 27 February 2017

Si pencuri ada dirumah.

selamat pagi semua..

hari nk share cerita bulan lepas..

2 kali dapat capai target..n leader cikmah kasi 1 pocket reference ni...bagus sngt tau..mcm2 info ada..tentang eo..tentang ape eo sesuai utk ini dan itu...


yg lain2 tu redeem je..jimat sngt tau..itu lah untung jadi ahli YL..xpayah dah nk beli2...belanja brng2 rumah pun jimat..xpyh g dktr tu pun jimat jugak...xla ckp dktr xbgus..g juga nk minta pendapat...

yg EO EN-R-GEE tu dpt free jugak tau..horey2..

seronok xterkata..sampai sygnyer lah nk buka.masih tersimpan elok..t sampai masa baru buka..hahaha...yg tu pulak ubat gigi..redeem juga..jimat sngt..

ni bgus..rasanya sedap..memula tu mmg mcm nk wek je..baru2 kan..tapi sekarang suka sngt...rasa bersih tu lai n mcm ..nk bg tau buih2 keluarnya xdelah berkoyan2..elok2 je...

yg botol putih tu pulak..utk pencuci sayur dan buah2..ni mmg antara yg terbaik..dan cantik manis semua mmg kena ad ni..kena ada..kena ada..t next entry cikmah share pulak..kenapa kena ada tau...

meh nk join jadi ahli YL sambil jana pendapatan sampingan..cikmah sedia nk bantu..meh2..whatsapp cikmah 0176626152..nk beli YL essential oils pun dialu2kan...

TQ

PUAN MAH



Friday, 24 February 2017

Minyak utk kucing selesema.

selamat pagi..

hari ni tentang young living essential oils lagi..lagi dan lagi..benda baik..nk semua tau..nk semua merasa kebaikkannya,,

kali ni customer cikmah share..alahai..sampai kucing pun guna skali tau essential oils..

bukan je 1 family boleh guna tau..ni sampailah ke kucing pun guna juga,

alhamdulillah sngt sbb elok utk kucing juga..seronok sngt2 bila kucing pun sihat cepat dgn EO ni..




RC ni gunanya utk selesema n batuk2...klau dah teruk tu tu mmg amik masa lah kan nk sembuh..mmg kena konsisten pkai...yg penting rajin..bukan skali pkai je dah nk sembuh..semuanya perlukan kesabaran dan usaha kita juga kan..

klau ada skali dgn diffuser lagilah bgus..sbb boleh diffuse skali..elok kita sedut udara bersih n skali dgn zarah2 EO yg sngt membantu kita utk sembuh..

ini semua dtgnya dari tumbuhan ciptaan Allah..bila kita tau menghargainya..insyaAllah kita akan rasa kehebatnannya..

cikmah mmg ada je RC ni..sbb mmg perlu ada utk anak2..baru2 nk mula selesema n batuk tu lah kena cepat2 kita cegah kan..so mmg skrng..ni lah teman sedia dlm handbag cikmah...

xrugi pun cantik manis ada ni..xla asyik nk ke hospital je..ke klinik je..ape yg boleh kita cuba benda baikkan,

nk tau ape2 tentang EO,.jgn segan2..whatsapp k 0176626152..


terima kasih juga pada pembaca blog cikmah yg sudi beli YLEO dari cikmah..sambil2 tu bertambah kenalan kita kan..


TQ

PUAN MAH

Thursday, 23 February 2017

Hiasan bilik tidur utama


selamat pagi syg2 semua..

hari ni cikmah nk share tentang mahligai cinta pulaklah..

lama rasa xshare..

sbelum ni pernah dah up gmbr..kali ni lebih dekat...sbb dh ada kamer baru.,.hahaha..excited kemain ha..
mcm biasa yg tempat letak frame tu dari ikea..cik mah beli yg panjang 1..yg pendek 1..pastu gabungkan..sebab katil king..nk kasi lebih kurang pnjng tu...

tq e sumi bersusah payah buatkan..



frame2 tu mcm biasa..gabung sn sini..ada frame yg masa kawin punya..spraykan jadi GREY tu..cantik pulak tgoknyer..hahah..yg lain dari kaison n ada kedai RM2 juga yg coklat tu..



kata2 tu amik dari yg ramai2 share dekat group deko2 tu..mana2 berkena..cikmah save dan print sendiri je..

terima kasih semua yg sudi share...

warna cat tu KCC punya jenama..biru tu mcm warna biru bendera BN tau..mmg striking juga..tapi gabungkan dgn putih tu.mmg semua yg dtg tgok..semua ckp menarik n cantik...cikmah sj je memula tu..masa xtukar perabot lagi..en suami diam je..nk ckp xcantilah tu..hahaha..kata nya warna tu xcantiklah..itulah inilah..skali balik dari ikea..excited die yg pasang perabot..die yg excited..die yg cakap..pndai juga syg ni..CANTIK!!

k..itu je yg isterinya ni nk degr..hahahhaa...

ada bakat juga katanya..cewahhh..bangga kejap..hahaha..

k lah..tu je nk share wat masa ni..

tq cantik manis sudi b blog cikmah..

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 22 February 2017

Cupcake topper didi & friends..

selamat pagi..

curi2 update blog ni masa ank2 tidur pagi,,bukan senng nk turun dari katil kan.hahah..

so ni tepi katil je pun menaipnya..hehe..

ni dah lepas pun majlisnya..so nk share sikit2 lah buat kenangan n bg idea kat mommy2 lain..

kebanyakkannya cikmah DIY je utk majlis hari jadi anak2 hari tu..temanya DIDI & FRIENDS...tgh famous kan...

tadaaa....yg kecil bulat2 tu buat cupcake topper gitu...senang je..cari kat google je gmbr2..pastu edit sendiri je..pkai word n paint je edit..senang sngt pun..pastu..siap gunting je n lekatkan dgn pengcungkil gigi je..senang sngt..jimat bnyk tu..puas hati..


ni masa dlm proses nk siapakn..memang cabaran betullah kiranya nk siapkan ni..dua2 nk sama2 tolong umi  buat..yg si adik..siap naik atas meja..pndai mcm2 dah sie skrng..umi..layankan je lah..walaupun amik masa nk siapkan..huhu...



tadaaa...ni lah hasilnya..tp cikmah pkai kertas biasa je..tapi jenis keras..ala..nk makan t cabutlah kan..okey sngt dah yg mcm ni..sekadar hiasan..xperlu mahal2..janji nmpk temanya kat situ kan..

cumanya bekas cupcake je tema sesuka hati..sepupu belikan..semua suka n cakap cantik..so mmg puas hatilah kiranya kan..

done 1 DIY yg sngt lah mudah je nk buat...

TQ

PUN MAH


Tuesday, 21 February 2017

Minyak selesema dan batuk utk baby..

selamat pagi..

lama xhare review dri customer kan..
bnyk ada ni..cumanya masa je xsempatc nk menaip..mcm2 cabaran nk on laptop..laju aja 2 orng ank umi tu sampai tau..haha..

so ni ada masa sikit..cikmah share ye..

ni tentang R.C essential oils by young living ni..

alhamdulillah sngt bagus utk anak2..utk mak2..utk ayah..semua sesuai pkai ni tau..

kali ni share utk baby pulak ceritanya,,

ni kawan skolah cikmah dulu..alhamdulillah..serasi dgn anaknya..lega dgr tau..sebab dapat membantu..

ye lah kan..baby mana boleh makan ubat sebarangan..mmg sngt susah klau baby bwh setahun sakit..risau sngt kan..nk bg ubat mmg xboleh..so inilah salah 1 cara yg terbaik..



RC essential oils ni..nk guna utk baby..slalunya akan dilute dulu..so akan lebih jimat kan..skrng ni stok 5ML xde dah..yg ada 15ml pulak..ni lagilah berganda jimatnya tau..

dilute siap2 senang nk guna..sapu kan aja pada dada baby depan dan belakang..urut bg rata keseluruhannya..ini sngt membantu tau..lagi2 ibu sendiri yg buat..sentuhan dari ibu pun dah kira 1 ubat terbaik kan...cantik manis pernah dgr??

bg cikmah..ni cara terbaik n buat anak2 kita rasa lebih selesa..

mmg ni kena bw g mana2 pun tau..xcuba xtau..nk cuba meh whatsapp 0176626152 ye

TQ

PUAN MAH

Monday, 20 February 2017

DIY kek birthday tema didi & friends


selamat pagi semua...

alhamdulillah..majlis berjalan sngt lancar hari tu..syukur sngt2..

terima kasih pada semua yg membantu..

pada mulanya cikmah nk tempah je kek didi & friends...tp last2 mcm nk buat sesuatu yg lain..semua rata RM100 keatas...pastu klau yg fondant manalah boleh makan didi tu nnti kan..manis n keras giler..ok..xmo lah membazir..

+ anak2 xsesuai mkn manis2 ni kan..jadi pk kan sesuatu yg lain..dan tetiba idea tercetus..masa sespupu dtg rumah bw kek coklat..makan2 sedap pulak..abah azwa yg xsuka coklat pun tetiba suka n makan..so plan buat kek tu dah lah..simple2 je lah kan..

anak2 tau nmpk didi dieorang dah suka dah..okeylah..




paling ringkas resepi yg sepupu cikmah buat..tapi sedap okey!!!

berbaloi2 sngtlah..buat ni 12 tgh malam jumaat tu tau..hahaha..

memula buat 1 tu..eh2 skali ada lebih..buat dualah terus..1 utk kaklong dan 1 utk adik...



tadaaaaaa...simple je...tapi cikmah suka sngt!!!!comel kn...cikmah letak cookies didi yg cikmah tempah je kat situ..so semua boleh amik didi tu makan...yummy...

anak2 yg dtg sure2lah suka kan..

no 1 dan 3 tu sepupu cikmah yg belikan..comel juga..pandai kakak amani belikan..

buat kek tu ada lebih..so buat skali letak dlm cup tu..jadilah cupcake kan..

pastu topping tu buatlah juga simple2..sennag sngt je rupanya ek..xla susah2 sngt pun resepinya..kejap je siap...horey2..seronok bukan main..sbb berjaya DIY utk anak2...kek pulak tu..umi mmg xde seni bab2 makan i..tapi kali ni umi bangga tau..hahaha


esoknya barulah sempat nk merasa semua ni..yummy sedapnyer lah...hari ni pun ada lagi kek..simpan nk makan hari2 sbb cikmah mmg suka kek coklat..hahaha...

t next cikmah update tentang cookies tu pulak ye..

kos kek 2 tu xsampai RM50 pun..bertindih2 siap buat..tun tinggi tu..berbaloi2 sngt lah..

TQ

PUAN MAH


Friday, 17 February 2017

Selimut yg paling selesa

selamat pagi...

hajat hati nk update cerita jln2 ke langkawi..tp masih pending..
ala..ramai dah g kan..tp nk gak share..harap2 semangat tu dtg cepatlah..

kali ni nk share..lama xshare dekat ig n fb..bukan x buat..masih buat...cuma slow sngt..sbb anak2 memerlukan perhatian..

ni selimut paling best dan feveret anak2..lembut sngt tau..ni dari kain minky dan cotton fannel..


skali tu tempah barut juga..barut strap..cikmah pun suka yg strap ni..mudah n kekal elok je..klau tali tu rasa xberapa kemas sngt..sbb uminya jenis nk cepat je..hahaha..

ni tempahan dari sepupu en suami..selimut ni skali hood..mmg senang nk bw g mana2 sebab ringan je..saiz tu mmg besar,.cikmah buat 70cm x 70cm..sesuai sngt lah utk anak2 kita ni..silap2 maknya skali join tau...

klau nk tempah boleh je..meh whatsapp 0176626152 ye..

TQ

PUAN MAH

Thursday, 16 February 2017

sakit sampai masuk zon kuning kecemasan!!

selamat pagi...

masa blik kg hari tu..masa hari lahir uzma..28 januari..ya Allah..start dari hari tu..selama 11 hari cikmah sakit perut yg teramat2 sngt..nk yak xle..nk kentut xle..memulas2..sampai pedih sngt2 perut tu..

xtahan sngt2...2 kali g klinik..tapi xjalan gak ubatnyer..sampai last2 tu g juga hospital..dktr suruh refer hospital..

masa tu g PMC..xditerimanya katanya kena buat appoiment..

dahlah sakit sngt...mananya nk tunggu appoiment bagai..sekali en suami bw g HKL je terus..setel..terus diterima walaupun mmg kena appoiment juga..tapi at least mereka ada buat gak lah sesuatu utk org yg tgh sakit tahap melampau masa tu...


pembantu dktr check semua..semua ok sebenarnya...xde ape..cuma check ubat ape makan sebelum ni..then dktr dtg bg ubat yg lebih kuat dan lain dari sebelum ni..

cucuk terus kat tangan je ..terus masuk...telan2 xjalan dah...

pastu rehat dlm setengah jam..mata mmg kabur sngt lepas ubat masuk masa tu..

tapi alhamdulillah..nmpk semakin lega.'

dktr bg juga ubat makan..sekarang dah semakin pulih dah..

nk kata gastrik xjuga..nk kata ape pun xjuga..

sampai rasa sakit tu lebih dari contraction..sbb contraction xla sesakit tu..dan contraction at least ada sesuatu nk keluar kan..ni x...xle nk cerita sakitnya...

alhamdulillah..dah semakin okey dan sihat..

terima kasih yg mendoakan die FB dan IG hari tu..

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 15 February 2017

selamat hari lahir yg ke 3..

selamat pagi..

lambat sikit nk update..

selamat hari lahir anak umi yg ke 3..kaklongazwa dah 3 tahun ahad lepas 12 feb..

majlis hari jadi buat sehari sebelum tu..11 feb..buat utk adik uzma skali,.


tadaaa...candybooth yg buat sendiri je...semua cikmah DIY je...banner je tempah dgn kawan cikmah..tu nnti cikmah update k..

pilih tema didi & friends..sbb uzma pun kenal didi je..suka kan lagu2 tu..best utk kanak2 n baby2...ingt je mereka tu..

semoga ulang tahun ke 3 ni buat kaklong semakin bijak..baik..solehah..pndai mengaji dan solat ye syg..

kaklong dah pndai mcm2..xtertulis umi dah..s
emua jadi memori indah buat umi dan abah hari2..

biasalah kdng tu mood die xok..biasalah..budak2 kan..ada masa baik je..ada masa mcm2 ragam die..ape2 pun umi dan abah syg kaklong sngt!!!

TQ

PUAN MAH

Friday, 10 February 2017

Otak kanan dan otak kiri boleh diaktifkan..

selamat pagi semua..

masih lagi bercerita tentang YOUNG LIVING ESSENTIAL OILS..

xboleh berhenti nk bercerita..sbbnya..ia benda yg sngt baik...

teringin sngt nk semua mencuba kebaikkannya tau..kali ni tentang anak2..2 EO yg sngat2 berkesan utk mengaktifkan otak kanan dan kiri..

cikmah start pakaikan sebelum cikmah start potty training utk azwa..mmg bersyukur sngt..berjaya..xsangka 2 hari je tau...mmg die sngt paham arahan dengan cepat..tu yg cikmah cukup bangga..

Nmpk mudah bg kita..


Mmg main game..kena kekiri dan kekanan tu nmpk sngt mudah bg kita..tp bg anak2 yg baru nk kenal...ia bukanlah mudah..
Mereka kena aktifkan otak mereka..kiri kanan..sebelum ni..#kaklongazwa pkai jari yg sama utk kekiri dan kekanan kereta tu...skrg ni alhamdulillah..dua tgn die pkai..1 utk kekiri & kekanan..dua2 belah otak dah aktif..
Xsemestinya game ipad xbgus kan..cara kita gunakan tu yg lebih penting..
EO utk aktifkan otak kanan & kiri..ni lah die..dah lah segar sngt baunyer..


utk percakapan pun azwa lebih jelas..n dalam membina ayat pun sngt bagus tau..cikmah bangga dengan pencapaian die..syukur sngt diperkenalkan dengan EO ni..bukan susah pun..titis2 sapu..sambil tu kita kena ykin sesuatu tu dari ALLAH..kita usaha dan berdoa sebaiknya..

klau nk tau pape tentang young living essential oils..meh whatsapp cikmah 0176626152..

TQ

PUAN MAH


Thursday, 9 February 2017

Bawalah "minyak" kemana sahaja..


selamat pagi..masih bersiaran..

masih lagi cerita tentang minyak..

young living essential oils..

ni kasi 1 lagi review..



P mana2 kena bw "MINYAK" ni tau
******************************

Bukan sebarangan minyak ye...sebotol ni boleh tahan 3 bulan juga..ikut kekerapan guna..ni kwn skola cikmah dulu..alhamdulillah lega hati ibu kan bila tgok ank tidur lena xde tersekat2 nafas..

Cikmah pun sngtlah happy sbb dpt bantu kwn selesaikan masalah..lagi2 ank kecil..sbb cikmah pun mengalaminya kan..

R.C essential oils ni xsampai rm60..rm70..rm100..mmg xlah..jimat kan..xpyhlah asyik ke klinik je..bnyk kita boleh save..

Sentuhan bila ibu sapu "minyak R.C" pada ank pun dah 1 "ubat" juga..😍😍

Siapa ada masalah yg sm..meh whatsapp cikmah 0176626152..mari sm2 kita selesaikan dgn cara selamat..

ni cikmah dah share dekat FB dan ig...so hari ni share dekat sini pulak..

yg xtau lagi tu..ni lah kehebatan R,C yg cikmah pernah share juga sebelum ni,..

best kan..memula tu mcm xcaya..serius tau..tapi bila keajaiban tu dtg..mak2 ni mesti akan rasa bersyukur sngt sebab diperkenalkan dgn R.C ni..mesti mak2 akan rasa menyesal sbb xcaya ckp cikmah sebelum2 ni kan..dah kata dah..R.C ni hebat...

marilah nk tau lebih lagi..cikmah sudi bantu..

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 8 February 2017

DIY label rempah di dapur

selamat pagi...

hari ni share 1 lagi lah..kawan blogger lama request share dekat blog..okeylah demi memenuhi permintaan kawan blogger lama...ni cikmah share step2 simple..

template ni cikmah download je mana yg berkenan  tu,..cikmah pilih merah..sebab tema kat rumah kan merah...



edit2 sendiri je..mna2 yg berkenan 
pastu print je sendiri...setting high..baru print jadi cantik lagi,.kertas tu 100gsm je..


dah siap tu..gunting2 kan ikut bentuknya..
lepas tu letak dlm kertas laminate mcm gmbr bawah tu ye,,



lepas tu lapik dgn kain batik atau ape2 kain...jgn tebal sngt kainnyer lah ye..



lepas tu gosokkan atas tu ye..



tadaaa...kat bawah ni setel lepas gosok..


selepas tu..potongkan lagi ikut bentuk tu ye..




utk lagi kemas...cikmah seterika lagi skali...sebab dah gunting tadi,.ada lubang2 angin lagi sikit..


lepas tu sia dahhhhhh./..horey2..sennag sngt dah pun..siap buat 2 3 kali dah..puas hati sngt...cikmah lekatkan tu dgn double tap je..susah juga nk tanggal bila try2 nk buka balik tu..so okeylah kira berjayalah kan..


korang trylah..klau nk tempat ke..bolehlah tinggalkan email..nnti cikmah email..ada warna hijau n purple..tapi corak lainlah..

selamat mencuba ye..

TQ

PUAN MAH








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...