Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, 30 March 2016

Ajar anak solat bersama-sama..

Selamat pagi.

Kali ni nk share tentang Azwa dan solat...

Azwa br pun 2 tahun..kecil lagi klau nk paksa solat pun kan..

TP cik mah mmg awal dah start kenalkan n ajak die sama2 solat...bila die dah pndai berdiri elok2 n jln tu..mmg tekad nk belikan die telekung..walaupun kain labuh lagi..pkai telekung dulu pun xpe Je..

Mmg niat nk bg die tu tentang solat walaupun die main2...

Tentang telekung tu cik mah dah pernah share...


Ni gmbr masa cik mah dlm pantang..so Azwa solat dgn abah die..masa ni die solat isyak..sblm ni..die solat Je terus...nk dekat 2 tahun HR tu..abah die ajak die amik air sembahyang skali..slow2 Je dulu..basuh muka..tgn..kaki...br2 kenalkan Je dulu..

Pastu ajak die solat skali..n bg tau die solat ape n berapa rakyat...alhamdulillah...dari mula2 tu die main2 Je..kejap Je boleh stay kat sejadah...TP skrng ni..sampi hbis 4 rakaat pun boleh. Je stay..alhamdulillah...

Lps tu bila nk doa..die akn bgn..nk pusing 1 rumah nk suruh seisi rumah sm2 tadah tgn berdoa..hehe..tu mmg gaya die..xde sape ajar...so 1 rumah kena doa..paling best sblm ni..adik dlm perut pun kena doa..umi kena letak tgn umi kat perut wakilkan...

Skrng adik dah keluar..ngan adik2 kena angkat tgn doa..dah amin Je..Azwa p kat muka adik die..wat kan gaya amin...sejuk perut ummi syg..

Dulu die diam Je..skrng ni..die start kumat kamit mulut die sm2 bc masa solat tu..muncung tu yg xtahan tu..geram Je tau,.

Then kenalkan juga die dengan iqra..so bila cik mah ngan abah die mengaji..die akan amik iqra die bc..bc ikut gaya dielah ek..TP bila kita ajar alif BA ta..alhamdulillah die ikut elok Je..syukur,.mudah ajar Azwa..

1 lagi,,ajarkan ank menghormati azan..bila masa azan..ajarkan die duduk diam..tutup iPad n segala gadget...bukan die Je kena buat..umi ayah..klau ada atok nenek..pakusu pun kena buat juga...

Jgn tgok gadget masa azan..tumpukan pada azan...skali Je ajar masa tu..terus die ingt..Azwa sendiri yg marah tok ayah die SBB tgok hp masa azan..sj Je nk test die masa tu...azan Je..die off iPad die..then tgok sekeliling..terus Je CKP kat tok ayah..tutup!!

Alhamdulillah..sejuk lagi perut umi..

Oh Ye..1 lagi,,cik mah ajarkan juga menutup aurat..klau ikutkan Azwa xde bnyk pun bj gaun atau skirt2ni..klau skirt pun pkai ngan legging..kebanyakkannya seluar Je ngan t shirt pink..

So die sendiri tau bila pkai seksi sikit..die yg xselesa..lagi2 klau xpkai kan die seluar..kdng tu panas sj xnk pkaikan seluar..SBB duduk rumah Je..die xnk..die nk gak seluar...alhamdulillah..sejuk lagi perut ummi..slow2 cerita tentang agama dekat die walaupun die xla phm mana pun..TP cik mah percaya..bnda yg diulang2 kat anak2 ni..lama2 die akan ingt..alhamdulillah ape yg cik mah nk dah berjaya pada Azwa..moga dpt didik uzma sebaik mendidik Azwa juga..moga terus diberikan petunjuk buat kami sekeluarga..

Cantik manis ada tips lagi x?.jom share2..

TQ

PUAN MAH

Tuesday, 29 March 2016

Pilihan susu utk azwa

selamat pagi semua...

azwa sudah start minum susu lain selain susu ibu...bukan kerana susu ibu sudah xde..tp sebab nk perkenalkan azwa n nk slow2 stopkan azwa menyusu badan..ni kerana azwa dah ada adik...so slow2 kenalah stopkan n nk fokuskan utk adik die pulak .

lama gak cik mah dok pk2 n study serba sikit..tp mmg sikit sngtlah cik mah study...cik mah mmg dah set nk bg azwa susu kambing pada azwa..susu kambing kedua terbaik selepas susu ibu kan..so tnya2 sepupu n sepupu pun bg anak die susu kambing mummylicious...tnya kawan2 pun ramai  yg bg anak2 mereka susu ni...ada 3 perisa..vanila..coklat n strawberi...so cik mah pilihkan azwa coklat...

beli dulu yg pek kecil je..

tarikh 22 ogos tu 1st time try dekat azwa n alhamdulillah azwa suka n xmenolak ape2..n cik mah pantau...xde masalah cirit..sembelit n lain2...alhamdulillah..so cik mah teruskan je...habis yg kecil cik mah beli yg besar n share ngan kwn cik mah beli dpt hrga agen..alhamdulillah..

senang hati ummi tau azwa..


yg ni yg bekas kecil..slalu skrng beli yg dlm kotak terus buat stok senang..


moga2 ia memberi manfaat buat azwa....oh ye..susu ni pun kita2 mak2 ni pun boleh minum juga tau..so senang skali pakej..hehehe...sedap rasanya tau...bila ank xhabis minum..umi habiskan..xla rasa membazir...slalunya habis je licin die minum..hahah


stok masa bulan mac beli...ni yg kotak 750g..

oh ye..azwa xminum dlm botol susu..die minum dlm botol straw je..senang..so ummi belikan botol khas utk die...syukur dipermudahkan urusan utk perkenalkan azwa dengan susu lain...


TQ

PUAN MAH..

Monday, 28 March 2016

Azwa di astro ceria lah..


selamat pagi..

chakkk..excited hari ni nk share 2 entry lagi..

kali ni entry tentang azwa..

tgok tajuk mesti dah tau kan..

cik mah pernah post video azwa ni dekat ig..then tag DIDI & FRIENDS..

skali awal bulan mac hari tu didi ada comment kat video tu minta kebenaran nk amik utk astro ceria..

cik mah okey je..benarkan..



tadaa..ni kawan cik mah snapkan..cik mah kat rumah xde astro ceria..sbb pkai njoi..

tq aunty ameek amikkan gmbr azwa..

ni dah start dari minggu lepas hari rabu xsilap..ramai kaan2 mesej ckp nmpk azwa kat astro ceria..

sblm2 tu adalah cik mah gtau mungkin azwa ada nnti kat astro ceria..


ala..video xle nk upload pulak sbb kena lebih 100mb..huhu...

siapa nmpk azwa kat astro ceria??

suka betul die ngan didi tu..

ni masa azwa setahun 8 bulan..masa bulan puasa..dlm kereta..tunggu abah die belikan ummi chicken chop..mengidam katakan..hahaha

seronok pulak tgok anak sendiri dlm tv..hahaha...

tu je nk share..sbb ummi n maktok excited sngt..

sampai ada kawan tanya..klau azwa dapat tawaran berlakon..bg x??

ye lah..minah salleh sesat ni kan..lain dari lain..tu lain cerita lah..klau dpt baru pk kan ngan en suami..

setakat ni azwa cuma jadi model tudung kanak2 di prettyprincesszara je..

tu pun umi dah happy dah..

lagi2 skrng ni kaklong lagi hebat meniru ape kita buat..hahaha

oh ye klau nk tgok video tu..boleh tgok kat #didi&friends

okeylah tu je..tata..

TQ

PUAN MAH




                                     

Throwback utk uzma..


Selamat pagi..

Thow back jap lah...

hari ni uzma dah 2 bulan dah..sekejapnyer lah syg umi ni dah 2 bulan kan..

Adik uzma mmg xsbr tunggu Feb...so props maternity shoot umi salah lah ek..hahaha...konon2 budget adik uzma lahir Feb 2016...tapi adik nk gak cepat jan 2016...

Alhamdulillah syukur semuanya selamat...



Gmbr dari ig ibu Azwa & uzma...dah 2 dah anak..bff tetap setia melayan cik mah amik gmbr..moga2 bff tersayang cik mah ni akan dikurniakan juga zuriat nnti...bnyk sejarah bff cik mah..kitaorang pernah sama2 melalui saat2 sedih bersama...pernah sama2 gugur...n pernah gak sama2 share berita gembira mengandung..TP perancangan Allah kan..kami redha..ape2 pun kami saling melengkapi..

Buat uzma..uzma pun kena sayang abi n ibu mcm kak long syg ibu n abi...

Ibu n abi mmg syg sngt kat Azwa n uzma tau...kena hormat die orang juga tau..

Uzma xde pun dlm gmbr sebab uzma dlm perut umi lagi...

Umi suka gmbr ni tau..

Hope kasih syg kita berpanjangan ke jannah..amin..

TQ

PUAN MAH


Friday, 25 March 2016

Tq tag doorgift aqiqah

selamat pagi...teaser sikitlah sementara ada masa ni...




tadaa...wat tq tg utk doorgift majlis aqiqah uzma nnti..simple2 je..tp nk gak DIY..rindunya ngan DIY..so asal ada bnda boleh buat sendiri..confirm nk buat sendiri punya...

k..nnti lepas majlis cik mah review ye..

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 23 March 2016

Pakej bersalin normal di hospital al Islam kg baru

Selamat pagi..

Alhamdulillah..cerita perjalanan melahirkan uzma dah tamat...ni nk share pakej bersalin normal dekat hospital al Islam kg baru..

Lama dah amik gmbr ni..Tp lupa aja nk share kat blog...nasib masa free2 ni teringat...so bolehlah share2 sekejap..


Ni pakejnya..ada 3 pilihan..cik mah dapat yg RM2199..pakej bilik seorang...alhamdulillah..selesa sngt..SBB bilik air sendiri..ada TV sendiri..n tdo pun tenang Je...pelawat nk dtg pun selesa..SBB dlm bilik kan...nk lama2 pun xkisah sngt..waktu melawat 10pagi ke 10 Malam..

Klau bilik 4 orng tu agak terganggu sikitlah SBB dipisahkan ngan langsir Je kan..boleh dngr pelawat jiran sebelah dtg ke..baby nangis2 ke..budak2 main ke kan...

TP pakej kali ni lain sikit harga SBB cik mah admit 4 hari 3 malam..n uzma pun admit juga..yg pakej dlm gmbr tu utk 2 hari 1 malam Je tau..

Dulu masa Azwa..bersalin tgh malam..esok tgh hari boleh balik dah...sekejap Je sngt rasa..lagipun masa tu bilik 4 orng tu xpenuh pun..ada cik mah n sorang lagi Je..so selesa Je juga..


Okey..perasan x kat pakej tu ada tulis heat treatment to episitomy wound..meh nk tunjuk ape tu..



Dulu masa Azwa pun ada gak..TP lupa galah nk share pasal benda ni kan...SBB 1st time..hehe..ni kali kedua excited sikit nk amik gmbr nk share..dulu SBB luka sakit betul..kali ni sngt rileks...so bolehlah amik gmbr itu ini kan..yg ni lah heatnya...lampu panas gitu...nurse pasang niat akan baring mcm posisi nk bersalin tu..heat ni amik masa dlm 15 minit mcm tu..baring Je lah sambil tunggu masa habis n nurse dtg..ni adalah utk mempercepatkan pengeringan luka jahitan...alhamdulillah makin xsakit lah..xla panas mana pun..okey Je..

Dari segi makanan Pulak..okey Je..menu ada 2 pilihan selalunya..n boleh pilih..nurse akan dtg tnya..so bolehlah pilih mana yg nk..alhamdulillah..kn Je ngan tekak cik mah ni..minum petang paling best..SBB air coklat..yummy..sedapnyerlah..hehe..slalu minum petang roti kosong n ada jem pilihan...slalu makan jem strawberi..sedap Pulak..padahal xsuka pun..hahaha...

Nk blik tu boleh Je jln..TP nurse tetap tolakan naik wheelchairs sampai bawah...then antakan n pastikan elok masuk ke kereta...terima kasih sngt2...xpernah berubah layanannya..sm dgn 2 tahun lepas..


Bab nurse Pulak..sngt membantu dlm menguruskan baby...terima kasih..so..sngt2 puas hati dengan layanan dr dktr n nurse2 di al Islam..

TQ

PUAN MAH


Tuesday, 22 March 2016

Goodies bag utk birthday kaklong...

selamat pagi...

ni nk share tentang goodies bag utk birthday kaklong..

besdaynya xde buat pun..

sedekah gitu2 mje mcm dulu tu...

kali ni cik mah beli barang2 tu dekat MR DIY je..murah juga..then air kotak n makanan ringan lain tu beli dekat NSK..



total paper bag tu ada 20pcs..

yg ada dlm tu ..

belon...nk bg budak2 suka n boleh main2...sebab azwa pun suka belon sngt...

then ada yg tiup tu..bila kita tiup je kedapan benda tu..ape ke ntah namanya..hahaha...

pastu ada fruit puding...

ada waffer strawberi juga..

n last skali air kotak...

alhamdulillah..walaupun biasa2 je...

niat kita yg ikhlas kan...cik mah xsempat nk sambut sbb ngah sarat pun..nk kesana sini..huhu...mmg xsempat..n drive pun risau dah..

selebihnya air kotak tu...kaklonglah tukang minum..hahaha..wafer2 tu die xsuka pun...so abah n umi tukang makan..hehehe..

simple je pun...

t insyaallah kaklong dah besar nnti..3 ke 4 tahun ke baru best nk sambut besdaykan..kaklong pun excited..hahaha...alasan je kan ummi ni..

budget ni xsampai rm50 pun..okeylah kan..

TQ

PUAN MAH

Monday, 21 March 2016

Berpantang: Maternity Pad pureen menjadi pilihan


selamat pagi..

review tentang pad pulaklah boleh??

dulu2 pkai pad biasa je...pkai kotex je..

ni sbb masa g sale pureen tu ternampak pulakkan maternity pad ni..so ape lagi grablah..murah juga RM9 1 paket ada 20pcs..tebal n lembut permukaannya..

ni padnya..





bg cik mah mmg selesa pkai maternity pad dari pureen ni..panjang..lembut je n sesuai utk lepas bersalin ngan darah yg banyak..

cik mah beli 2 paket je masa tu...cukuplah 2 paket...dah habis tu pkai kotex je ke atau lain2..sbb luka pun dah sembuhkan..bertahan lah dlm sebulan gak..tgok pada penggunaan berapa seharilah kan..

duduk pun selesa je...cuma xde wing lah kan..tu yg agak susah sikit..sbb terkelipit kadang2 tu...so terkenalah kat panty...maybe boleh tambah baik ngan buat wing kot..lagi terbaik lah klau gitu..

ada je jual jenama lain kan kat pasaran..tp xsurvey pun sbb mmg awal2 dah beli yg kat sale pureen tu...malaslah nk beli2 lagi...

klau kat luar pun xsure ada x yg maternity pad pureen ni..xpernah usha2 pun..hahaha...

pape pun mmg puas hati pkai..padnya panjang..selesa n lembut je..sesuai utk luka jahitan...n tebal..xla asyik bocor je..

TQ

PUAN MAH

Friday, 18 March 2016

4 hari 3 malam di hospital al islam

Selamat pagi...

Sambungan entry bersalinkan uzma..

Cik mah dpt tau cik mah kena kencing kotor tu masa checkup dekat klinik kesihatan 27/1...2 Kali gak wat test air kencing..mmg Ada kencing kotor,,then dktr bg ubat makan n antibiotic utk hilang kan..makan selama 5 hari katanya...

Balik klinik ..mlm tu je sempat mkn..esoknya uzma nk lahirnya dah..so xsempatlah nk 5 hari mkn antibiotic tu..

So masa masuk LR..nurse mmg Ada amik darah..dr situ dpt detect...

So masa uzma lahir tu..Ada kotor2 kat badan...mcm lendir kuning2 tu...n disebabkan uzma xnangis..nurse mmg cepat2 bw utk bersih kan n bak kata dktr utk selamatkan bby..


So..dr tu..uzma pun terkena infection kencing kotor tu...dktr baby dtg n gtau yg bby mmg kena tahan n kena pantau dulu..n diberikan antibiotic..at least 3 hari...so Bermula dr khamis mlm sampai ahad pg..

Cik mah alhamdulillah..sihat je xde masalah pape..luka jahitkan pun syukur sngt...xsesakit dulu pun,.dulu mmg kena duduk sengit2 ...Kali ni alhamdulillah..elok je pulak duduk...syukur sngt..hikmah sebab Ada ank 2 kot..snng nk uruskan azwa nnti..

Uzma xle jumpa sesiapa pun lagi..sbb xnk Ada jangkitan lain pulak..so masa lps Maghrib br cik mah dpt jumpa uzma n peluk2 n susukan uzma...alahai...sayu tgok uzma...tp uzma dah buka mata masa tu..syukur sngt..

Sbb infection tu..uzma Ada sedikit bintik2 dekat muka..tp Alhamdulillah...makin hilang lepas 3 hari tu..

So..cik mah stay je kat hospital ...malas nk blik..lagipun GL cover..le r senang2 duduk..klau blik kesian uzma pulak..nk kena anta susu nnti..so decide...cik mah skalilah duduk je wad tunggu uzma..

En suami boleh je tunggu..tp sebab bersalin normal n luka jahitkan pun xsakit..jadinya suh en suami blik je tgokkkan azwa..kesian pulak t mlm2 klau die nk tdo...

alhamulillah semakin hari uzma semakin sihat...syukur sngt..then pagi ahad tu ada jumpa dktr..utk check kuning baby..mlm sebelum tu uzma dah tdo bwh lampu tu..so pagi tu check bacaan kuning..dktr kata klau tinggi kena admit..xkisah nk sambung kat al islam atau tempat lain...

alahai..berdebar gak tunggu tau...

alhamdulillah..pukul 10pg nurse dtg bagitau bacaan kuning azwa just 10 je..so xbahaya..alhamdulillah..boleh balik..tp dktr kata nnti continue check kat KK..


alhamdulillah..bolehlah balik..senang hati...mmg xsabar dah nk blik rumah..ye lah..mana nk mandi herba lagi..nk bertungku lagi..xsabar sngt tau..hahaha..xsabar nk kurus balik...iyelah tu kan...

alhamdulillah..urusan melahirkan uzma dipermudahkan n berjalan lancar..sampai ada ckp senang benar cik mah bersalin..sbb pagi tu update nk checkup je kat al silam..skali pastu update dah dok atas katil hospital..tau2 dah update uzma lahir...

xsangka juga dipermudahkan semudah ini...syukur atas rezeki ini..

tadaa..

cik mah belanja 1 gmbr uzma ye..


TQ

PUAN MAH




Thursday, 17 March 2016

kasih sayang seorang kaklong

selamat pagi..

hari ni nk cerita kisah dua beradik..

kasih sayang seorang kaklong pada adiknya..

ni post dari fb sebenarnya...share juga kat blog sebagai kenangan..


"Alhamdulillah..hari ni uzma checkup sebulan..dgn jayanya bambamkan dirinya..dr 3.25kg ke 4.6kg sudah..sebulan je ...dulu kaklong 2 bulan br 4.2kg..hahaha..hbis lemak2 umi uzma sedut.. "
😂
Oh ye..lupa..kat dlm rumah skrng ni ada polis trafik..ingtkan ada alarm dlm kereta abMat Penenn je..rupanya2 jadi polis bila keluar kereta...kaklong azwalah tu..pantang je letak adik kat rocker..sampailah die..
"Adik...gang..gang"

Gang adalah tali pinggang ye hrp maklum..hehe
Klau pkaikan sebelah je..t kn sound
"Adik...sebelah agi"sambil tgn paksa2 umi pkaikan..

Hahahah...itulah kaklongazwa...polis trafik.dlm rumah..redha je lah ye adik..


tengoklah uzma yg semakin tembam tu..ni masa sebulan..skrng ni lagilah menjadi2..hahaha

yg ni pulak kisah kedua pulak..




Situasi bila umi ckp..adik jom tukar bj...
Terus aja "pegawai pemerhati xberbayar" sampai..hahaha..kaklonglah tu..
Sampai terus nk cabut sarung tgn n sarung kaki adik...fuhhh debar umi..takut tertarik skali tgn n kaki adik..
Masa umi tukarkan bj adik..pot pet mulut "pegawai" tu..hehe..
Adik yak..minyak..perut..sapu..pampers..non stoplah..
Lps buka je pampers n bj..laju je "pegawai" tu angkat g masuk tong sampah n bakul bj..
Bila.sapu minyak je..xsempat umi buat "pegawai" dah pot pet..
Perut...belakang..kaki..sebelah..
Amboi adik...untung ada pegawai pemerhati ni..semua bnda ingtkan..
Bertuahnya adik uzma..
Tq kaklong slalu ingtkan umi n tolong umi 
😍😍😍
Pinjam spek kaklong senyap2..haha..


alhamdulillah sngt bila tgok azwa syg sngt kat adik die..mmg menjaga betul kebajikan adik die..itu ini semua die tau..umi lupa sapu minyak pun die tau..ahhaha...terharu umi ngan kamu kaklong..

ni pulak tentang sedu..

Adik uzma mmg suka sedu...dr hari die lahir sampai ke hari ni..klau x 2 kali die sedu xsah lah...so maktok masih lagi meneruskan tradisi dulu2..lekat kan tisu kat dahi tu...
1st time "pegawai pemerhati x berbayar" tgok die tgok diam2 je...
2nd time...die yg nk lekatkan pulak..

3rd time...ha..ni lah jadinya..dengan "pegawai pemerhati" skali berjangkit sedu yg dibuat2..hahaha..die sendiei nk tisu tu tampal kat dahi die juga..so kn sediakan 2 tisu kalau adik die sedu..
1 utk uzma..1 lagi utk azwa..hahaha
Erkk..erkk..erk...ngan gaya2 tersedu adik die die tiru..
Ape2 je lah kaklong..asalkan kaklong jaga adik elok2 ye..
Muka adik xkuasa nk layan kaklong yg suka tiru die..hahaha..








n part paling best bila kaklong xle terima adik die nk kena amik bw g jalan..

ni ada videonya..



marah betul die ngan adik cik mah sbb nk amik adik die..

sayangnya azwa pada uzma tau..t dah besar xmo gaduh2 tau...sayang anak2 umi..

TQ

PUAN MAH


Wednesday, 16 March 2016

Tasbih cintaku 3 tone..

selamat pagi cantik manis..

cerita tentang tasbih pulaklah..lama rasa xshare kan..

ni tempahan xsilap cik mah 80pcs tasbih cintaku..warna pilihan ni dari customer sendiri..cantik gabungan warnaya kan..


tempahan ni skali dgn kotak yg keras tu..


klau nk 1 tone pun boleh..klau nk skali kotak ngan riben pun boleh..bnyk pilihan sebenarnya..warna tasbih nk campur2 pun boleh juga..slalunya klau nk pilih warna..kena bgtau awal..sbb takut nnti stok warna habis pulakkan..

alhamdulillah selamat dah sampai pada customer..syukur sngt...terima kasih juga sudi order..utk tempahan boleh whatsapp 0176626152..

rajin2 likelah page cik mah skali ye TASBIH CINTAKU...

TQ

PUAN MAH

Tuesday, 15 March 2016

Tiba masanya...

Selamat pagi..

Entry bersalin kali ni xde sepanjang episode bersalin kan kak long Azwa..hehe...masa bersalin kan adik ni lebih rilekslah sedikit...



Ni selfie masa masuk Je LR...whatsapp kat Bff Je gmbr ni..huhuh..lepas pecah air ketuban tu..terus rasa sejuknya lah bilik ni...siap suruh nurse perlahankan air cond..nasiblah nurse mmg baik hati melayan...

Ok..sambungan dari yg lepas.dlm 4.30ptg mcm tu..nurse check bukaan n katanya dah 6cm..xlama dah katanya...lepas Je dah jiran sebelah bersalin tu...azan asar..masa ni mmg makin kuat dah contraction...ke kiri ke kanan cik mah pusing...

Then nurse dtg...check tgok...okey...jp lagi Je ni..nurse suruh mengiring ke kiri...n try teran slow2 bila sakit datang...dagu ke dada..jgn bengkok kan badan kebelakang...ok..masa ni buat beberapa kali...terus nurse ckp...okey...pandai..pandai..lagi...

Terus nurse pergi panggil doktor..dktr dtg n tgok..terus kata boleh terlentang kan cik mah dah..

Huhhh..dr posisi mengiring nk ke terlentang pun sakitnya lain mcm Je tau...

Terus nurse amik besi pacak kiri kanan tu...dktr mmg dah ready pun..kali ni terkejut SBB nmpk dktr pkai MCM topeng lutsinar yg org ketuk2 besi slalu pkai tu..ape ntah namanya xtau...

Ok..TP masa tu xsempat nk pk ape..pk sakit Je sangt2 masa tu...nurse mmg sngtlah membantu...mmg nurse tolong angkat kan bdn n sngt2 memberi semangat...

Kali ni en suami dah belajar dr pengalaman..hehehe...en suami pun sama2 angkat kan bdn cik mah n sm2 bg semangat...

Terharu kejap masa tu...

Teran n teran n teran...mmg masa ni guna sepenuh tenaga...TP masa ni mcm asyik terkepit kaki Je..dktr beberapa kali tolak kaki cik mah bg buka...sbnrnya xselesa sngt nk posisi tu..SBB sblm ni rasanya lain sikit...ni dktr xkasi ubah posisi..so mcm blur2 kena tolak kaki sambil tarik tali ke dalam...

N sebenarnya..pinggang sngt sakit mengatasi sakitnya perut..sampai cik mah rasa xlarat sngt n nk giveup..terhenti sekejap masa tu..cuba cari nafas,,huhuh...

Masa ni kepala adik uzma dah keluar..bahu Je belum lagi..so nurse suh cepat n bg semangat...terus guna tenaga sepenuh hati teran tanpa mengeluarkan suara..n dktr suruh angkat bontot sikit n pinggang...tu lagi blur...MCM ne nk angkat pinggang sambil teran..hahaha...

Xlama lepas tu..terasa sesuatu dah keluar..alhamdulillah..tengok adik Azwa ada air MCM lendir kuning pekat kat seluruh bdn die..adik uzma xnangis pun...nurse pun xsempat tunjuk cik mah terus Je bw g keluar masa tu..

Dktr dlm proses keluarkan uri...

Cik mah tnya dktr...baby ape??.

Dktr kata nurse tgh selamatkan anak awak..SBB baby xnangis..

Dlm hati yakin adik uzma xape2...

Then terasa sesuatu lagi keluar...alhamdulillah uri keluar sempurna..

Then tanya lagi dktr..baby ok kan dktr?.

Insyaallah..nurse tgh selamatkan..

Ish debar Je bila dktr ckp mcm tu kan..

Xlama lepas tu dgr baby nangis..alhamdulillah...adik uzma dah nangis..syukur sngt..

Lepas Je adik uzma lahir..en suami ikut nurse...so masa nurse jahit en suami xde pun..

Alhamdulillah..jahit kali ni xterasa sakit pun..okey rasa..syukur sngt..

Then xlama lps tu en suami dtg...die xperasan pun masa bila dktr gunting..hehehe...

Khusyuk sngtlah tu bg cik mah semangat masa meneran..hehehe..

tnya en suami  mn gmbr adik..en suami xsempat amik SBB adik kena masuk dlm kawasan pemantauan..en suami sempat azan kan Je..then nurse amik semula..alahai..rindu tau umi...

Xlama lepas tu nurse bw kan roti n air utk tambah tenaga semula..terus lah suh en suami suapkan.hahaha..mengada2 lah sikit..hehe

Then nurse dtg CKP dah dpt bilik 1st class..so kena pindahkan barang..en suami pun g lah angkat barang dr bilik lama ke bilik baru..

Lepas tu ada dktr dtg...dktr baby...dktr bg tau yg uzma ada infection sedikit...infection tu disebabkan kencing kotor dr cik mah..cik mah kena kencing kotor tu sehari sebelum bersalin..sempat makan sekali Je ubat..dah adik uzma nk keluar...so uzma kena amik antibiotik n kena pantau n xle jumpa sesiapa dulu...

Alahai..sayunya dengar,....maafkan ummi Ye sayang...so bermulalah episod bermalam malaman di hospital...

NeXT entry cik mah share Ye..


TQ

PUAN MAH


Monday, 14 March 2016

Sapu tangan minky pink n hijau..



Selamat pagi...

Ni nk share hasil DIY sapu tgn minky dot dot...buat utk adik uzma..post kat FB n ig..alhamdulillah rezeki..dpt tempahan Pulak..ni before nk bersalin...bulan 12..dah siapkan semua order..



Ni tempahan 5 pcs sapu tgn utk baby girl..3pcs cik mah buatkan warna pink..n 2 lagi warna hijau...

Sapu tgn ni mmg sngt lembut n sesuai sngt utk baby...kira mmg benda wajiblah ada dlm handbag umi sekarang ni...sekarang ni klau buat mesti buat dua..Azwa akan tnya adik punya mana..hehe...makin penuhlah kan beg umi..

Klau mummy2 nk order boleh whatsapp cik mah Ye 0176626152..

TQ

PUAN MAH

Friday, 11 March 2016

Masih tak sakit lagi..

Selamat pagi..

Alhamdulillah..entry ni cik mah Schedule siap2 dah tau..selepas entry yg ni...

Lepas Je dah setel kan urusan masuk wad tu...k..nurse bg bj hospital suruh tukar..bj biru okey...feveret tu...then masa tukar tgok..xde darah n lendir yg bnyk pun..biasa2 Je..lps dah ambil brng dr dlm kereta..en suami blik dgn Azwa...alhamdulillah Azwa elok Je duduk kat seat die...pandai anak ummi..abah kata Azwa tdo sepanjang blik tu...Azwa xnangis pun masa tinggalkan umi...SBB abah jnji belikan aiskrim..heheh..


Ni masa tunggu abah Azwa angkat barang...azwa duduk teman umi jp kat katil..dah dpt tag hospital..

Then duduk sorang2 tu...dpt surah yassin n cara2 solat dlm kesakitan tu...dpt masa dftr nk masuk wad tu..dlm surah yasin tu ada gak doa2 lain..nurse  dtg nk pasang ctg n nk check jantung bby n tgok kuat mana contraction...dlm 20minit...

Masa ni dtg dah contraction yg mild2 Je..sikit Je..boleh tahan lagi sambil whatsapp ngan kawan2.dh  lepas 20minit..bukalah CTg tu..n masa utk makan tgh hari.then smpai Pulak makan tgh hari....makan2 dulu..pastu contraction makin menjadi2...mesej2 ngan abah Azwa...pastu nurse n dktr dtg sejurus lepas azan zohor...dktr check bukaan dah 4cm lebih katanya..so boleh masuk LR dah katanya...


Lauk makan tgh hari sebelum masuk labour room..


Eh..masa ni mmg terkejut..cepat juga ek...masa Azwa lmbt gak lah sikit..then g solat dulu...pastu baca yasin..alhamdulillah..sempat habiskn bc yasin walaupun masa tu dh makin sakit gak..then mesej en suami ckp nk masuk LR dah...t dtg terus ke LRlah...nurse masukkan ubat kuarkan najis tu...k..lega rasa lepas ke toilet...nurse tanya boleh jln ke nk ke LR...boleh Je..SBB xdelah sampai xle jln masa tu..hehe...lagipun dekat Je pun..

Sampai LR...tgok2...eh dpt LR yg sama masa Azwa dulu..,alahai...mengimbau kenangan betullah..hehehe..

Then baring lah..nurse pun dtg pasangkan drip masukkan air kat tgn kiri..then nurse ada amik darah sikit...pastu nurse nk masukkan salur air kencing...pastu en suami pun sampai dah...eh..elok Pulak lepas abah die sampai..menjadi2 sakitnya..hehe...nurse pasangkan CTG skali lagi..nk pantau contraction n jantung baby..

Ok..masa ni xlarat dah nk mesej sesiapa..SBBnya..tetiba sakit pinggang menjadi2 Pulak...contraction xpyh ckplah..memang makin kuat sngt...nurse pun CKP makin kuat..n nurse suruh mengiring ke kiri n kanan...abah Azwa jadi mangsa kena urutkan pinggang..sbb mmg sakit sngt masa tu...bila urut2 pinggang tu..legalah juga...pastu nurse pecahkan air ketuban...k...sakit makin jadi kuat lah..bby dah confirm makin nmpk laluannya kan..

Mmg bnyk2 kan zikir nabi yunus tu...masih ada lagi kertas zikir tu kat tepi katil tu..masih SM lagi...masih SM seperti 2 tahun yg lepas.....

En suami sperti biasa sabar melayan isterinya ini dok xtahan sakit...oh Ye..lupa...Azwa ..maktok die jaga kat rumah sekejap..terima kasih bnyk mak tok..

T cik mah sambung lagi ye

TQ

PUAN MAH

Thursday, 10 March 2016

kami berempat...Girl power ke???

selamat pagi...

tadaaa...

ada lagi nk share gmbar maternity hari tu...

ni gmbr dari hp ibu pulak...masa dah hbis amik segala gaya yg nk dengan abi azwa..hehe...so layankan hp pulak..hahaha...


azwa tu mmg tau..ada je mimik muka die..laju je die buat bila kita ckp..senyum...gelak..busuk...mcm2 lah yg kuar..tu antara yg terhasilnya...

comel sngt gmbr ni cik mah rasa..kenangan kami berempat...adik baby dlm perut lagi masa ni..hehehe..kaklongazwa confirmlah ibu die yg dukung..umi xlarat dah lah..mau terkeluar adikbaby maa tu..hahaha....

tq ibu sudi melayan kerenah BFF kamu ni..love u sngt2 tau..

TQ

PUAN MAH

Wednesday, 9 March 2016

Chocolate & coffee museum penang.




Selamat pagi...


Sambungan entry dr trick art museum tu..

Alhamdulillah snng je cari chocolate n coffee museum ni..Pkai Google je..n yg bestnyerlah Ada tempat parking..xdelah susah2 dok pusing2 cari parking..

N lagi best lgi..sbb free je..hahah...

Tempatnya kecik je..Ada beberapa brng dipamaerkan n ada info2 tentang coklat n coffee...Malaysia antara pengeluar juga tau...



Tadaaa...kami bertiga...ni masa nk masuk kat dlm Kawasan pameran tu.tepi tu Ada dinding tu...mcm cantik pulak..so suruh abah siapkan gmbr kita lah...cewaahhh..rasa kurus pulak masa ni..padahal mcm di Pam Pam dah..hehe..

Lepas Kawasan pameran  tu Ada tempat jualan coklat...Ada mcm2 jenis..n rata2 Nya Ada tester...so bolehlah rasa..

Untuk air pun Ada juga...honey lemon tea..mak ai..sejuk masa tu airnya..walaupun minum sikit..tp freshnya rasa..terus beli je.lahahha...abah azwa dah lah mmg suka lemon2 ni..se kotak Ada 10 sachet tu rm28..tp berbaloi gak..sebab mmg sedap..lagi2 buat masa sejuk...so kami minum bertiga slalunya ..buat 1 gelas besar..yummy..dah hbis pun...

Then masa try2 coklat tu...sedap pulak yg blueberry tu...1 kotak rm35 kot..xingt..xla bnyk isinya..tp sedap..katanya bgus utk mata...beli 3 kotak dpt RM80...k..tu Ada lagi..syg nk habiskan..hahaha...umi n azwa je suka coklat..abah xmkn pun sngt...

Pastu azwa beli coklat Ada gmbr hello kitty...die xmkn pun..syg lah tu..ahhaha..elok lagi dlm peti ais tu...




So tu jelah yg cik mah beli...xle bnyk2...t xtermakan..mcm2 sbnrnya jenis2 coklat yg Ada..menarik utk dicuba ...cuma harganya boleh tahanlah juga..

TQ

PUAN MAH

Tuesday, 8 March 2016

2nd pregnancy: checkup kali ke 3 & 4 di hospital al Islam


Selamat pagi..

sebelum tu jgn lupa tinggalkan link ye..sbb cik mah dah buat bloglist baru..

Hari ni nk share checkup kali ketiga..kali ketiga checkup hari Sabtu pukul 11.30 pagi 23 Januari 2016..

Masa ni checkup dengan DR norlida..MCM biasa..bila masuk Je..salam2 dengan dktr..Azwa pun salam2 gak..then terus baring utk scan adik baby..

Masa scan ni..dktr CKP adik dah kebawah dah..dah mmg betul2 kat laluan tu...dktr pun tunjukkan kat mesin ultrasound tu...aaalah..nmpk kepala adik mmg kebawah sngt dah...cik mah mmg dah sakit pinggang n celah kangkang tu..dalam seminggu dah..rupanya adik baby dah betul2 dilaluan..

Then dktr kata kena check gak laluan..tgok berapa cm dah buka..so..bila dktr check..dah 2cm dah rupanya..alhamdulillah..dipermudahkan..alhamdulillah juga..masa dktr check laluan tu xsakit pun..syukur sngt..then next appoiment dktr kata betul2 masa 38w..so hari Khamis akan datangnya...

Blik tu ckp kat abah Azwa nk makan kek awal2...MCM xsempat Je nk makan masa birthday..hahaha..tgok tu naluri seorang umi..hehe..

So blik tu singgahlah JUSCO wangsa maju makan kek..then beli sikit bj Azwa...cepat Pulak kak long besar kan...beli siap2 t..abah xla kalut2 pun..


beli semua2 besar..sj je..malas pulak umi nk keluar nnti lagi..

NeXT checkup kali keempat di hospital al Islam..checkup hari Uzma lahir...dah mmg agak dah masa ni akan kena admin..so mmg awal2 dah bw barang2 cik mah n adik baby siap2 dah..checkup pagi masa ni 8.30 pagi..so gerak awal dr rumah pukul 7 pagi dah gerak..sampai dlm 7.30pg..then g sarapan dulu..pekena teh tarik 1...hehe...

Tadaa...masa ni kat kedai makan...




Masa masuk Je blik jumpa dr norlida juga...MCM biasa..akan scan sekejap..seperti biasa..adik mmg kat laluan n semakin2 menurun dah...pastu dktr kata adik tembam sikit dari Azwa dlm 200g MCM tu...then kena check laluan lagi..alhamdulillah xsakit...dah 3cm lebih dah..terus dktr kata kena masuk wad..petang ni awak bersalin lah ni..

Okey..dah agak dah...terus dktr kata tunggu utk daftar kat wad..okey..masa ni rilek2 Je lagi..xla sakit MCM masa Azwa dulu..maybe ni bukaan dgn sendiri kot..dulu dktr tolong dr 1cm ke 2cm..

Then settle2 kan tentang masuk wad..alhamdulillah kali ni semua PMCARE dr company en suami kerja MRT cover....so masa ni request utk dpt bilik 1st class.pukul 10 dpt dah masuk wad...masa ni bilik 4 orng dlm tu...so en suami amik2 barang n blik bw Azwa dulu..then petang tu bar dtg...sehari sebelum checkup al Islam ada checkup kat KK..masa ni ada sedikit masalah..sedih sebenarnya..tu cik mah story t ek..sampai sini dulu..xle lama2 ngadap iPad..adik baby nk perhatian..hehe..

TQ

Puan mah

Monday, 7 March 2016

Trick art museum penang.

selamat pagi...

cerita g penang xhabis lagi..hahaha...

kali ni tekad nk kena g trick art museum..

nk gak amik gmbr 3d tu...hehehe

sbnrnya nk amik yg street art tu..tp memandangkan ngah preggy..n payah nk parking..n tempatnya merata..n panas..n mcm2 lagi..so kuburkan sj niat tu.....

tgok # kat ig..k best juga trick art museum ni..

oh ye..rupanya bukan ada 1 je trick art museum ni..ada bnyk lagi yyg serupa tp dengan nama lain..sbb cik mah tgok kawan cik mah g lain pulak tempatnya..xsama ngan cik mah..la...baru tau..hahaha..

yg cik mah g ni dekat ngan padang kota tu..pkai google map je..

masa ni masuk RM15 utk dewasa..azwa free,...okeylah..abah azwa belanja..horey2...

pekerja2 kat sini pun baik2 je..dieorang tolong amikkan amik pun okey je...

n cara2 nk bergmbr pun ada ditampalkan kat dinding tu..so bolehlah refer nk post mcm ne...

jarak nk amik gmbr pun ada ditandakan dekat lantai tu..so...brlah dapat gmbr yg cantik...

tadaa..meh layan gmbar kami anak beranak..xdelah post semua gmbr pun..yg terpilih je..hehe...




ni azwa n abahnya..pandai aja buat reaksi kaklong ni ek..ish2...yg ni last2 dah nk ke pintu keluar...


ni kat tingkat 2...ada pekerja kat situ yg tolong amikkan...

hehe..nmpk x adik baby kat situ???




ni paling cik mah suka...ewah2 sngt dua beranak ni ek...siap ada kipas angin lagi kat situ rau...nk kasi efek terbang gitu..hehehe..semangat kaklong naik atas abah die..tu mmg die slalu dah buat..slalu pijak2kan kat belakang abah die malam2...pastu buat2 jatuh,,.,then gelak2 sama2...hehehe...



yg ni dekat pintu masuk..kedepan sikit..ni pun pekerja kat situ tolong amikkan..

so xpyah risau kalau xde sape nk amikkan..dieorang sngt membantu...

so hajat umi mengandung terkabul...hahahha...

pastu konon plan nk g museum gold tu..jauh pun dari situ..jln kaki xsampai 5 minit pun...tp skali tgok tiket entry RM30..perghhhh...mcm xberbaloi je..k xjadilah..tgok gelang gold sendiri je lah..hahaha...kedekut...so search..tgok ada chocolate museum dekat2 situ gak..tp klau jln penant gak..so en suami kata blik kat kereta dulu..pastu br cari chocolate museum tu...


so next entry t cik mah cerita tentang chocolate museum pulak ek..

TQ

PUAN MAH





Friday, 4 March 2016

Azwa & bakat tersembunyi..

selamat pagi...moga hari ni lebih baik...jom sarapan...

ni sj nk share dekat blog..lama dah menempel kat ig...nk gak kenangan kat blog..hehehe...
\
status cik mah dari ig..


Umi tgh bz menjahit barut customer..pastu asyiklah dgr..senyum!!!...senyum!!!...senyum!!!

Hahaha...skali toleh tgok #kaklongazwa ngah photoshoot kasut2 die..die dok suruh senyum bila klik kamera bunyi2..hahaha...alahai anak...ni gara2 slalu tgok umi susun2 tasbih n kad kawin amik gmbr gitu ginilah...last2 awak tiru ye..hahaha....



azwa ni mmg no 1 lah klau bab2 meniru ape umi buat..eh bukan umi je..semua orang dah...mmg sngt2..sampai abi ibu n maktok semua buat die nk tiru..gelek karipap ke..pkai eyeliner ke..korek hidung ke..hahaha...ni abilah ni ajar...

paling die suka..pantang nmpklah hp n ipad,..bukan die nk main game..die nk amik gmbr ala2 ummi die..tiru betullah...

nmpk dah bakat tersembunyi disitu..nk tolong ummi ye sayang..hahaha...

mudah2an bisnes umi berkekalan n dapatlah membantu anak ummi nnti ..wahhh..jauh pk..hehehe...

anak2 mummy pulak ape cerita..mehlah share gelagat dieorang..mesti comel2 kan..

TQ

PUAN MAH



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...