Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, 30 March 2016

Ajar anak solat bersama-sama..

Selamat pagi.

Kali ni nk share tentang Azwa dan solat...

Azwa br pun 2 tahun..kecil lagi klau nk paksa solat pun kan..

TP cik mah mmg awal dah start kenalkan n ajak die sama2 solat...bila die dah pndai berdiri elok2 n jln tu..mmg tekad nk belikan die telekung..walaupun kain labuh lagi..pkai telekung dulu pun xpe Je..

Mmg niat nk bg die tu tentang solat walaupun die main2...

Tentang telekung tu cik mah dah pernah share...


Ni gmbr masa cik mah dlm pantang..so Azwa solat dgn abah die..masa ni die solat isyak..sblm ni..die solat Je terus...nk dekat 2 tahun HR tu..abah die ajak die amik air sembahyang skali..slow2 Je dulu..basuh muka..tgn..kaki...br2 kenalkan Je dulu..

Pastu ajak die solat skali..n bg tau die solat ape n berapa rakyat...alhamdulillah...dari mula2 tu die main2 Je..kejap Je boleh stay kat sejadah...TP skrng ni..sampi hbis 4 rakaat pun boleh. Je stay..alhamdulillah...

Lps tu bila nk doa..die akn bgn..nk pusing 1 rumah nk suruh seisi rumah sm2 tadah tgn berdoa..hehe..tu mmg gaya die..xde sape ajar...so 1 rumah kena doa..paling best sblm ni..adik dlm perut pun kena doa..umi kena letak tgn umi kat perut wakilkan...

Skrng adik dah keluar..ngan adik2 kena angkat tgn doa..dah amin Je..Azwa p kat muka adik die..wat kan gaya amin...sejuk perut ummi syg..

Dulu die diam Je..skrng ni..die start kumat kamit mulut die sm2 bc masa solat tu..muncung tu yg xtahan tu..geram Je tau,.

Then kenalkan juga die dengan iqra..so bila cik mah ngan abah die mengaji..die akan amik iqra die bc..bc ikut gaya dielah ek..TP bila kita ajar alif BA ta..alhamdulillah die ikut elok Je..syukur,.mudah ajar Azwa..

1 lagi,,ajarkan ank menghormati azan..bila masa azan..ajarkan die duduk diam..tutup iPad n segala gadget...bukan die Je kena buat..umi ayah..klau ada atok nenek..pakusu pun kena buat juga...

Jgn tgok gadget masa azan..tumpukan pada azan...skali Je ajar masa tu..terus die ingt..Azwa sendiri yg marah tok ayah die SBB tgok hp masa azan..sj Je nk test die masa tu...azan Je..die off iPad die..then tgok sekeliling..terus Je CKP kat tok ayah..tutup!!

Alhamdulillah..sejuk lagi perut umi..

Oh Ye..1 lagi,,cik mah ajarkan juga menutup aurat..klau ikutkan Azwa xde bnyk pun bj gaun atau skirt2ni..klau skirt pun pkai ngan legging..kebanyakkannya seluar Je ngan t shirt pink..

So die sendiri tau bila pkai seksi sikit..die yg xselesa..lagi2 klau xpkai kan die seluar..kdng tu panas sj xnk pkaikan seluar..SBB duduk rumah Je..die xnk..die nk gak seluar...alhamdulillah..sejuk lagi perut ummi..slow2 cerita tentang agama dekat die walaupun die xla phm mana pun..TP cik mah percaya..bnda yg diulang2 kat anak2 ni..lama2 die akan ingt..alhamdulillah ape yg cik mah nk dah berjaya pada Azwa..moga dpt didik uzma sebaik mendidik Azwa juga..moga terus diberikan petunjuk buat kami sekeluarga..

Cantik manis ada tips lagi x?.jom share2..

TQ

PUAN MAH

8 00 sudi berkongsi cerita:

Iz Salim said...

salam cik mah.. lama dah x singgah.. hehe.. bagusnye ank cik mah.. sbenanye mmg elok kite didik anak2 kenal Allah dr kecik.. alhamdulillah, anak cik mah kenal dr parents die dlu.. semoga anak2 cik mah jadik anak soleh.. InsyaAllah allahumma amiiinn.. 😁

Aimi Muhamad said...

alhamdulillah anak kecil mudah dibentuk.thaqif pun kdg dgr azan dia yg laju2 ajak p bilik air amek air wuduk.layan je anak tgh nak belajar, explore.

misz sheyla said...

Alhamdulillah sngnye nak jage n ajar...anak kite belum boleh ikut full lagi...kejap je dah lari ..hihi slow2 la kn

IMaH said...

Alhamdulillah...smga azwa membesar jd anak yg solehah buat ummi & abah ye.anak2 biasa akan terdidik sendiri bila tgok apa mak & ayah dia buat. In sha Allah kita try jd contoh yg baik utk anak2 sbb parent lah role model diorg. Lama xsinggah sini.

cik mah said...

Salam..aaa tu lah..mmg dah plan nk ajar die dr awal..nk kenalkan die perlahan2..syukur die ikut..

cik mah said...

Ala2..pandai thaqif ye..good boy..

cik mah said...

Xpe..slow2..lama2 nnti mesti die paham..sbb sblm ni pun azwa suka kacau2 je..

cik mah said...

Aaa..syukur sngt..moga nnti adik diwnpun sm juga..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...