Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, 21 August 2013

2 hari 2 malam...

selamat pagi cantik manis...wah.....lame btul xpost entry...entry pun dah jadi xteratur dah...layan je lah ek..bnyk bnda nk kongsi...ni cerita dekat dua bulan dah baru nk cerita....huhhh...lama betul memeramkan...

al kisahnya...masa weeks ketujuh pregnant tu...mmg dugaan yg dikatakan morning sickness tu btul2 dengan jayanya mewujudkan dlm diri cik mah...oh ye...bukan sahaja morning....afternoon...evening...night n midnight....perghhhhh....

segala makanan mmg xboleh dimakan...apa shja xboleh...xboleh sama sekali...air???? pun sama juga...

so apekah yg boleh dimakan????

makan dengan paksaan...then bby akan segeranya memberontak...xmau...xmau...xsdp kot agaknyer...hahahhaa...terus je keluarkan blik...mcm air paip pasang laju2 tu kuar...then setiap 15 minit je muntah blik....perghhhh...smpai rasa eh...usus ni mcm nk terkeluar skali je....dari pukul 8 mlm 30/6 tu setiap 15 minit muntah ...

mmg xlarat dah nk bgn dah...so sepanjng hari tdo...smpai ke hari isnin pun masih sama juga...
kali ni skali dengan demam skali...

minta mama watkan bubur...last2 ank saudara cik mah yg mkn..hahaha...

masih lagi cuba bertahan....badan memanglah semakin2 lemah...

selasa...terus lagi cuba bertahan smpai kena marah dah ngan en suami...akhirnya akur juga g klinik...gagahkan diri yg sngt2 lemah...nk jln beberapa langkah pun xlarat dah...

sampai kat klinik pun masih lagi muntah2 masa tunggu giliran ngan perut yg berangin semacam...rasa sakit sngt2....mungkin sbb xmakan pape kot....

bila jumpa je doktor n cerita...

amik haaaa...kena marah kow kowww punyer ngan doktor...

"kenapa u tahan sakit ni...ni dah teruk dah ni sakit u...i kena refer u ke hospital malam ni juga"

mata terbeliak kena marah ngan doktor...sambil tu menjawab...

"saya xlarat n badan lemah nk bergerak doktor"

"itu bukan alasan...so sekarang u nk pergi hospital mana???pergi terus kecemasan..."

"okeylah...terus ckp tawakal specialist"

"okey...tunggu luar jp lagi i bg surat..."


keluar je ckp kat en suami yg kena g kecemasan...n doktor marah...

en suami kata...tu lah..padan muka...degil sngt xnk g klinik...huhhhh...kn lagi skali marah...

masa tunggu kat kecemasan tawakal pun dah sejam....
perut semakin n bertambah2 sakit sngt2...

setelah sejam 15 minit tunggu baru dpt turn...

doktor check2 n terus kena masuk air..n kena masuk wad...

huhhhh...pertama kali dlm hidup kena masuk wad....masa ni dah dekat pukul 11.30mlm...

okey...prosedur masuk wad kejap je...dlm 1 bilik 4 orang n sngt selesa....

bermulalah 2malam 2 hari kat wad..layanan mmg sngt2 bgus n memuaskan....

doktor ckp nama penyakit NVP....N tu xingt ape...hehhe...noise kot...V=VOMITING...during P =pregnancy....



bnyk botol masuk...sampai xkira dah...tp pling ingt ade masuk vitamin tp dlm bentuk cecair tu.,...
YA ALLAH ni sngt2 sakit...habis kebas tgn...sakitnya sngt2...smpai ckp kat en suami ni bukan sakit muntah n perut...ni sakit tgn....sampai nangis2 thn sakit...nurse pulak pujuk sapukan ubat....

pnjng entry hari ni...smngt nk cerita....layankn je lah ye...

doktor scan pagi rabu...berdebar sngt2 xpyh ckp...risau xpyh ckp dah...

masa dktr scan susah juga nk nmpk....smpaikan doktor tanyer...

are you sure u pregnant???

bia betul ni xde...sudah...xkan cik mah ade sakit lain...dekat 2 bulan dah xperiod ni....

last2 doktor senyum....this is your bby....

huhhhh...lega rasa...masa ni bby xnmpk pun lagi...kantung je...alhamdulillah...semakin sihat cuma selera makan just 20% je...

selepas blik dari hospital...masih sm xde selera 


cik mah yg sngt tembam masa ni,,,,sejuk woooo kat wad ni...nasib dah siap2 pkai bj sejuk....

t esok smbung lagi ek cerita...tiub kat tgn tu ada darah sbb buas sngt..hahha...mklumlah first time tido kat hospital ngan bnda alah tu....adoi...sngtlah berhati2 konon..last2...hampeh...

next checkup minggu selepasnya...t cik mah smbung ek cerita...tata....

TQ

PUAN MAH

8 00 sudi berkongsi cerita:

Diyana said...

teruk jugak alahan nye kali ni ye cik mah...
take care (^_^)

Cik Rad said...

wah.. dugaan ya mah.. xpe, demi baby kn.. :)

Amalina Ali said...

patutlah dah lama tak nampak cik mah muncul kat memane. hihihi. peminat setia ni tawww... *sila terharu okey. :)

cik mah said...

@Amalina Ali

Wah terharunya cik mah..ade peminat rupanya yg ternanti2...itulah..first trimester yg sngt mengujakan..hehehe..lalhamdulillah dah sihat n boleh berbisnes semula...

Cik Jelita said...

@cik mah - take care...doakan saya jugak.tak sabar ni

khadijah said...

Take care cik mah. Dugaan betol sampai kene tahan wad ni

bintang hati said...

laaa, ciannya dia ... spi msk air, msk spital haaaa.. btl2 menguji tu.. sabar yr cik mah, patut la diam je..
mmg klu dh terlalu teruk morning sickness kene g dokter.. nnt kurang air, lemah, blh pengsan..blh plak ditahan2..hehehe.. kan dh kene marah..hihihi...

bertabah la cik mah.. hihi

Sya Mimie said...

bab mcm ni la yng tkut.. hope ada rezeki pregnt jgn la smpai mcm ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...