Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 14 November 2014

Stok ikan bilis..


Selamat pagi..

Cik mah wat stok ikan bilis azwa....snng klau dah wat stok ni..bila nk masak Bubur die...terus je amik...n campur kan je..


Ni cara cik mah...Cik mah beli ikan bilis yg dah siap2 kopek....kiranya dah xde kepala...just bersih kan Dari tahi2 n tulang2 je...xbnyk pun..dlm segenggam je..pastu tu dah bersih kan..basuh ngan air bersih2 ye.

Lepas tu goreng kan tanpa minyak..nk bg kering air tadi yg masa kita basuh ikan bilis yg siap kopek tu...

Agak2 lah ek..jgn smpai Hangus pulak tau..

Lepas tu mcm biasalah cik mah guna baby bullet ...tp guna pisau yg ni..Ada 2 mata je...yg 4 mata tu slalu guna utk buku...yg 2 ni sesuatu utk beras...ikan bilis..n seangkatannya...

Lepas dah blend halus2...siap..simpan dlm tupperware letak dlm peti sejuk...bila nk guna amik 2 3 susu bear skali masak..

Alhamdulillah..azwa suka sngt masa pertama Kali mkn ikan bilis...ummi nebes tau nk bg..hehe...

Harap2 dpt membantu..

Oh ye..bnyk ni le tahan dlm 2 minggu juga...t cik mah share resepi ngan ikan bilis pulak ye..

TQ

PUAN MAH

12 00 sudi berkongsi cerita:

Ija Rased said...

senang dan mudah kan.

AMIIZAA said...

akak pon suka:)

MizzTina said...

ehh, sm la cik mah..tina da gak buat stok ikan bilis.. tp setakat ni blm bg, sbb ruam teruk tu.. tkt jd lg teruk lak.. huhuhu

Ezy Loy said...

senang.. mudah. cepat..
=)

suhailah hamid said...

Ltk ikn bilis bubur tu ada rasa sket kn...

MegaImaginasi said...

cepat dan sedap

Cik Jelita said...

yummy

BIE said...

Start umur berapa bulan azwa dah mula makan ikan bilis ni Cik Mah? hehe :D

cik mah said...

Ina:aaa...senng n feveret azwa juga ni..


Amira...kan2...mak pun telan skali..hehe

Tina:ooo yeker...ala siannyer die..


Ezy:betul2...cuma amik masa nk kopek ikan bilis tu..


Su:aaa...menyelerakan...




cik mah said...

Mega:kan2....suka sngt juga...

Cik jelita:t le r try juga tau...

Bie:start 8 bulan cik mah bg...



zeera lily said...

nurse kat kk pun ajar mcm ni..hehehe

merahitujambu said...

azwa dh mkn eh..seronok plak tgok..pasni mama husnaa kena lagi rajin laa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...