Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 17 July 2012

pemberian ikhlas...

selamat pagi..sory semlm xsempat nk update..bukan ape..bz wat bnda lain..selain tu cr bhn nk wat entry ni...cewahh...mcm research thesis plak kan...okey2....kali ni just nk share je ngan semua..n klau korang semua ade idea jg...jom r kita share2...so lain kali boleh lah kita terus terjah je kedai kan...

pemberian ikhlas kali ni berkenaan ngan knduri kawin2...mesti bila kita nk g kenduri kawin..terpikir nk bg hadiah ape ek???bdget berapa n mcm2 lain..klau yg bz n xsempat nk kesana sini cr hadiah..selalunya ..ini akan diberi...
duit...of course lah..sbgai tnda terima kasih kita dijemput ke kenduri.....duit slalunya ikut kemampuan...
rasenyer ramai yg akan bg duit kan...alhamdulillah...dpt jg meringan kan beban keluarga pengantin nnti..

teruskan pengenbaraan...sebelum tu..gmbar2 kredit pd google ek...cik mah amik kat google je...save gtu2 je..nk cepat kan..hehehe...

Ni kira kategori barang2 dapur lah ek...ni ade bnyak pun xpe kot kan..at least le tukar...sbbnya mesti ramai nk dtg rumah pengantin nnti...xpun pengantin nk wat open house ke kan..ka senng dah ade semua pinggan mangkuk ni..

SET PINGGAN MANGKUK



 


selain tu jg..boleh kasi set kuali periuk belanga..hehhe...okay kan..kiranya pengantin kn rajin2 masak memasak lah...at least kita dpt bntu pengantin..xramaikan akan kasi bnda2 mcm ni..nmpak remeh je kan...tp sebnarnya xde yg terpikir sgt pun nk beli ni..

SET PERIUK BELANGA
 

  BEKAS GULA GARAM

untuk g bdget kecik mcm cik mah masa study2 dulu..ramai jg member yg kawin..so cik mah bg hadiah ni..hehehe...comel je rase..tp ni pun 1 bnda yg penting jg untuk pengantin baru kan...mungkin ini akan digunakan smpai pengantin baru dpt anak 3..hahahha....

 

 SUDIP + SEGALA BAGAI

untuk lebih menarik..apa kata korang mix kan semua sudip2 n segala bagai..contohnyer tempat pembuka tin,tempat penyek2 cekodok tu..hehe...pisau ke senduk n lain2 lagi...crilah yg comel2 sikit ek..hahahha...mesti pengantin baru akan teruja kan...

MUG + CAWAN+GELAS

Ni pun antara yg cik mah akan selalu bg untuk hadiah kawin...sbbnya mudah kan n bnyak pilihan..skarng ni mcm2 corak..vintage..polkadot la...abstract la...semua ade...mug..xpun cwn untuk minum petang ke kan..sgt sesuai..al maklumlah..pengantin2 baru mane ade lagi bnda2 mcm ni..so sgt sesuai untuk mereka..xpyh mereka susah2 nnti nk p cr mug kan...

 


SET TUPPERWARE

Eh ade ke ek yg bg ni???xsure la..tp cik mah just terpikir je...ape salahnya kan...okey jg..kot2 nk bw bekal p opis ke..isteri masak pg2 kan...xpun untuk mereka g honeymoon nnti...nk dptkan ni mudah je jugakan...kat pasaraya bsar bnyak dah sekarang ni..kdng2 kat booth kecik pun ade dah

 


RAK KASUT

okey...ni xslalu jgk tgok pengntin baru dpt kan...kalau xde bdget lebih bg yg bawah ni..klau bdget terlebih sikit...bg yg bsar sikit n bertutp mcm gmbar bwh lg...at least kita dpt ringankan bbn pengntin baru kan...

 


 

JAM

xkiralah nk jam dinding ke...jam loceng ke...ape ke...boleh je...mcm2 skrang cik mah tgok bntuk jam2 ni kan...contoh mcm kat bwah ni...hari tu g kaison kat festival city..nah amik...mcm2 bntuk rupa ade dah jam...semakin maju...teringat mak n ayah cik mah..mereka cerita..jam yg kat dinding tu..jam mereka dpt masa hadiah kawin...wow...29 thun dah jam tu!!!!

tgok betapa pentingnya jam n hadiah2 pada pengntin baru...

CERMIN..

ni nmpk mcm susah..sbbnya takut pecah nntikan...selain cermin..boleh jadikan deco bila cermin sendiri ade mcm2 bntuk mcm jam...so...selain gn cermin dptlah pengntin deco rumah..bila p jalan2 rumah pengantin nnti..mesti tersenyumkan tgok hadiah yg kita bg pengntin pkai n gntung..hehhehe

 

SET CADAR..

ni antara keperluan penting untuk pengantin baru..maklumlah kan..sblm ni tdo katil single..so.bedsheetnya semua single2 je..mcm cik mah ade yg gmbar pooh la..bunga2 la...hahahha...
so..bila kita hadiahkan ni..sure pengntin tersenyum..sbb yeah..da ade..xyah mereka p cari2...alhamdulillah kita dapt mmbntu mereka kan..belilah yg corak bunga2 ke n yg seseuai.jgn belikan ultraman ,ben10 n boboboi...hahahhaha

 

FRAME

Frame pun sgt sesuaikan..ni bg cik mah...unuk orng islam..lebih manis klau kita hadiahkan ayat2 suci alquran untuk pengntin baru...dpt berongsi ilmu n mengindahkan rumah dengan ayat2 suci kan...

sape pernah bg kat pengntin???

 

Okay..habis dah yg kecik2..ni masuk yg barang2 elektrik plak kan...bg kawan2 rapat...ramai juga yg akan kongsi beli hadiah bsar sikit untuk kawan kita yg baru berkahwin kan...mcm cik mah lah dulu2...heheh..okay..kita mulakan ngan yg kecik dulu..


MESIN JAHIT MINI

hehehhe...comel je kan..mini pun namanya...okey kan...dptlah membantu dikala kecemasan...ade ke yg bg???xkot kan..xpernah terpikir pun..hehehhe

PEMBAKAR ROTI
ni pun okay...xberpa mahal sgt n sesuai ngan bdget kecik...selain bg pembakar roti yg biasa tu..ape kata bg yg mcm kat bawah ni..best jg kan..lain dr lain..
pembakar roti ada smile..sweet x???hahhaha


 

PERIUK NASI

ni konferm ramai yg bg kan...sesuai pun kan bg kat mereka...tp cb korang tukar sikit kelainan...bg yg cnggih sikit ke..yg mcm kukus,grill,panggang...hahahhaha...masterchef sekejap ek..

xla...ikut bdget sbnarnya...mane yg berkenan okay je..yg penting ikhlas kan...



KIPAS

sekarang ni ade lg ke yg bg kipas mcm ni???xsure la kan..rasenya makin kurang kot yg bg..tp apa salahnya kan...kot2 panas mcm melampau..kipas ni jg yg dicari..masa tu xrasa dah kipas ciling tu...hehehe


 MICROWAVE

ala2 tomeynya warna pink..mesti my BFF suker ni..tp masa dulu xjumpe plak warna pink..ops kantoi..cik mah n the geng bg ni..hehehe...

hope dpt mmberi mnfaat pd pengntin baru kan..

PEMANAS AIR 2 IN 1

kena x namanya..xtau la nk panggil ape..iye kot kan..heheh...ni pling cik mah suka...cepatkan proses nk wat air...jimat gas...tp gn elektrik..hahahha....tp ni agak mahal jg kan jawan2???




PENAPIS AIR..

mesti best klau dapat ni..hahaha..tersenyum2..awal2 kawin dah ade penapis air..sbbnya..pengntin baru mana nk pkai ni kan..slalunya duit akan digunakan untuk bnda yg sgt2 penting..


BLENDER

selain lesung batu kan...untuk mempercepatkan kerja..kita hadiahkan ni...rajin2lah t si isteri memasak ek...ni pun ade mcm2..untuk memasak..untuk wat jus la...sgt moden n menyenangkan kerja..


SHOWER

Eh shower ke???xtau la..hentam je la..korang phmkan ape mksud cik mah..maksudnya yg untuk mandi air panas tu...heheh..bgn2 pg ade air panas..bestnyer..xpayah nk sejuk2 lg..hehehhe.ni pun xramai yg bg kan..???



SETERIKA

selalu ke dpt ni???kurang dah kot..ramai dah tetamu bg bnda2 lain..ade pun myb 1 atau 2 je...okay la...1 guna..1 lagi wat spare..kot2 la rosak..kecemasan..ade dah spare kan..hehehe


PENYEDUT HAMPAGAS..

wawa...melayu betul cik mah...ala..semua pun tau kan...ade dari saiz kecik smpai lah ke bsar mcm gn kat shopping complex tu..hahahha///bg yg sederhana susah..mesti ni pling mmbntu...lg2 masa mereka pindah rumah bru kan..nk menyedut segala bgai habuk2...senang hati dpt membantu mereka..
adoi..lenguh tgn menaip...rasanya ni entry pling panjang n pling bnyak gmbar...terima kasih pada yg sudi baca...untuk wat korang tersenyum ...ni cik mah bg 1 lg gmbar...



tadaa...hehehhe....xsmpai hati nk makan kan...menarik btol la kan..sbnarnya menarik minat untuk makan...berbunga2 cinta jadinya....sape ade tempat goreng telur mcm ni?

cik mah harap info kali ni dpt mmbntu n beri idea kat semua kawan2 kat luar sgt n follower cik mah..tq pada follower br...dah smkin ramai..syukur...terima kasih..

Progress bunga telur dlm 90 btng..another 110 to go..huhhhhh...chaiyok cik mah..  :)

TQ

CIK MAH..


13 00 sudi berkongsi cerita:

Cik Saila said...

selalunya kalau kawan biasa2 saya sedekah duit.. kalau kawan rapat saya akan bg hadiah.. (kenapa mesti double standard mcm ni eh? jgn tiru saya huhuhuhu!!)

saya selalu bg brg dapur mcm set pinggan,set minum petang,set mug..boringnya hadiah2 saya :(

Rahmah said...

@Cik Saila

ooo...cik mah pun sama jg...slalunya tgok masa n bdget..if ade lbh le p cari hadiah...hehhe...cik saila..cik mah pun slalu gak bg mug n set2 minum petang..ala..asalkn kita ikhlas kan... :)

qaseh_fariza said...

cik mah & cik saila : qaseh slalu bg comforter or cadar.

Time qaseh nikah ari tu byk dpt set cawan & mangkuk. Lingerie pun ade close friends bg. Huhuhuhuu

ciksusu said...

nak pembakar roti smile!! comey!!

LotsofloveMia said...

kalau miya slalu ikut bajet contoh target harga RM50 jek xleh lebih.lau mcm nk bg harga lebih sikit dalam RM100 kite sharela dgn kwn2 yg lain 2,3 org mgkn lg jimat.. :)

P E T A K B U N G A said...

masalah betul nak pilih hadiah yang sesuai.. selalu beli cadar, pingan mangkuk, barang elektrik.. tp rasa mcm tak berguna plk.. tak tau hadiah apa yang sesuai..

cayok Mah, ni semangat nak siapkan jugak bunga telur kita ni...ada sainagn ni..hi..hi

Rahmah said...

qaseh:
okey jg tu kan comforter n cadar...sgt berguna la bg cik mah...sbb mmg nk kn tukar at least 2 minggu or sbln skali kan..jg kebersihan..hehehe

Cik susu:

ala...ade ke ek kat malaysia ni yg smile tu..mesti best kan klau ade...cik susu pernah jumpe x?

lotsoflovemia:
aaa..mia btul tu..cik mah pun slalu bdget rm50..if nk lebih kn kongsi2..dpt bl bsar sikit hadiah kan...

petak bunga:
eh...sgt berguna la...at least bnyak dah pengntin baru dpt save..masa2 hari biasa mmg xnmpak..tp bila open house n raya..sgt berguna..hehehe...

ni semngt nk wat bunga telur ni..ade saingan..hahhaa..jom2 sm2 kn siapkan...

anaztasias nora aira said...

nora suka bg hadiah pada pengantin lain dari lain biar dia ingat kita. masa nora kawen dulu, ada siap bagi vacuum tu..

pasal duit tu.. tempat nora panggil salam kaut. total salam kaut semua nora bg parents :)

btw chayokkkkkkkkkkkkkkkk buat bunga telur ok :)u can do it dear

Rahmah said...

@anaztasias nora aira. Oooo yeker...aa kan..klau bg lain dr lain mesti akn di ingt ...ooo...xpernh tau plak salam kaut...bnda br ni..tq....sdng wt bunga tlur smbil2 bls komen kat blog..hehe

Cik Nasha Nadya said...

kita pernah bagi set sudu dan garfu..
sebab pinggan mangkuk mesti bnyk dah bagi kan.. hehheee..

tp bg kita, sebenarnya pengantin lebih perlukan cash money sebagai hadiah.. ;p

Rahmah said...

@Cik Nasha Nadya

menarik jg tu kan bg set sudu garfu....idea yg menarik tu....btol2...ala..tp slalunya kwn2 rapat je yg bg hadiahkan..xsmapi pun 100 orng akan bg hadiah...slalunya bg cash je kan...

S.U.R.I.A. said...

wahh..entry ni lg santek..siap gmbr tuu..suria malas nk mcnari..hahhaha..
sama laks entry kiter..idea menarik gak kan....

Rahmah said...

@S.U.R.I.A.

tq suria...suria punye pun best jg...bnyak idea kita dpt kongsikan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...