Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 5 September 2013

telah melepasinya...


selamat pagi!!!!!

wah...rindu ngan cantik manis semua....apa kabar???  harap semuanya sihat2 hendaknya...eh..ayat dah mcm tulis surat pulak dah...hahahhaa...

okey2....tanpa melengahkan masa lagi...xtau nk kasi entry pnjng ke pendek ke....kasi separuh2lah ek....t pnjng sngt penat pulak nk baca..hahahha...

alhamdulillah..telah melepasi first trimester dengan selamatnya....walaupun xberapa nk berjaya...hehehhe...

kenapa pulak xberapa nk berjaya ni????

ada2 je cik mah ni lah...

start tau pregnant masa tu 6minggu xsilap...

tp

SEMINGGU sebelum itu...dilanda pening & sakit kepala yg melampaui batasan selama 2 hari...

huhhhh....dahlah hari isnin n selasa pulak tu...nasiblah surirumah...kesian pada mama cik mahlah...menjadi mangsa untuk melegakan sakit & pening kepala cik mah...mama urut lah..picitlah...mcm2 lagi...tp mmg mama hebatlah bab2 mengurut kepala ni...lega juga rasanya...masa ni sepatutnya dah period..tp xpun..tp diam je dulu...


lepas dah tau pregnant...rilex je..cool lah konon.....

masuk je weeks ke 7...

jeng jeng jeng....start dah masa tu..bdn xlarat n ngantok jelah sepanjang masa...pening & sakit kepala tu mmg hari2...yg peliknya...

bila en suami blik dari keje n urut2kan kepla...huyoooo...terus baik...haaa..bayangkanlah dari kol8pg en suami g keje nk tunggu smpai rumah kol 6.30ptg....tertonggenglah atas katil melayan bakal anakku ini...


en suami urut xsmpai pun setengah jam..eh2...terus baik...anak abah btullah ye...

weeks ke 8 pulak...

selera makan dah xberapa nk ada dah...masa ni feveret btol makan biskut ngan air milo...belasah je biskut pape..jnji bukan biskut krim vanila..krim coklat xpe..hahahha...perut start dah lapar2 setiap 2 jam....

bila je cerita kat en suami...

"abg...ank kita ni kan..kuat makanlah...2 jam sekali je sayang lapar dah..penat pulak nk makan je..."

ape jawapan en suami?????

"ooo...biasalah tu sayang..bby baru start nk wat basement....bnyk barang nk perlukan nk setup..."

ape???/BASEMENT???

mentang2lah en suami keje underground engineer...ngan anak yg dlm perut pun diaplikasi kan skali basement...adoihai en suami...

then...letak telinga kat perut...ckp yg...en suami dengar bby ngan wat keje...baru bancuh2 simen...

hahhhhhhh...hahahahhaa....pndai en suami amik hati isteri die...

bermulalah weeks ke 8...
ni betul2 masa hari pertama nk berpuasa...

sebagai kenangan perkembangan bby minggu ke 8...

Uterus anda meregang untuk memuatkan penghuni baru ini, yang sekarang berukuran sekitar 0.6 inci / 1.6 sentimeter. Banyak perubahan berlaku pada minggu ini - ekor embrio telah hilang, dan semua organ, otot dan saraf mula berfungsi. Sekarang tangan boleh dibengkokkan di pergelangannya, dan jari kaki yang berselaput dahulu beransur hilang. Kelopak mata mula menutupkan mata.
(copy juga dari bby center..)

tahap lapar tu mmg boleh kata menjadi super maximum dah tau...xkiralah baru makan nasi ke..biskut ke ape ke...tetap akan lapar juga...

2 hari pertama mengharungi puasa..lembik melekat atas katil...mmg xlarat xpayah ckp...sahur kol 5pagi...amik...kol 7 dah start bby mulakan construction projek kata en suami....hahahha...

hari ketiga...lagi teruk tergolek2...smpai mama kata buka puasa je...teruk sngt dah bunyi perut..smpai keluar dengar..plus...xle g bilik air...t nk muntah je kejenya...

yg menjadi masalahnya adalah...kerap nk g buang air kecil...so...solutionnya..masuk bilik air..cik mah pejam mata...buang air terus keluar..xle langsung tgok blik air..konferm muntah punya...

mmg masa weeks ke 8 smpai ke weeks ke 12 ni perkembangan bby mmg sngt memberangsangkan...so...mmg mmerlukan pengorbanan seorang ibu menghadapi alahan...

mcm cik mah..melalui weeks ke 8 smpai ke 12 adelah sepanjng bulan puasa...sngtlah mencabar...

kadang2 cuba juga puasa setngah hari...tp xjadi juga...suku hari je jadi..kol 11 dah tergolek2 lagi....

dapat milo ngan biskut pun jadilah...amboi2...bby..iye je nk makan...kurang setengah jam..terus muntah semula....start kol 2 ptg pulak...kepala mula pening & sakit...bdn lemah...

...bila smpai je masa nk berbuka puasa....mmg xmampulah nk makan...bab makan nasi ni n lain2 mmg xle masuk langsung...setangah suap pun terpaksa...then laju2 je kuar blik..mkn sikit je..kuar blik beriya2..mcm makan bermangkuk2 je..ahahahha...


disebabkan x makn...perut lapar...bby pun laparlah...en suamilah mangsa lagi...berusaha mencari apa yg bby n ummi nk makan...slalu sebelum blik keje en suami akan g bazar...tmbah2 sikit je juadah mama dah masak..masa ni en suami akan mesej bby..ehhh...mesej cik mah nk makan ape....

yg boleh makan masa tu adalah ROTI JALA....wah...5 ketul habis ngan jayanya....alhamdulillah....xpun..ROTI BOM...sedapnya...

tgok2...pndai bby pilih..semua yg roti2 je..jimat duit abah to be ye..hahahha...

ni pulak perkembangan masa weeks ke 12..
Muka bayi anda lebih mirip rupa manusia, walaupun panjangnya dari mercu kepala ke punggung hanya sekitar 2 inci / 5.5 sentimeter dan beratnya kurang sedikit dari setengah auns / 14 gram. (copy dari bby center...)

.alhamdulillah..bby semakin berkembangan...masa ni en suami kata bby ngah wat tiang cerucuk pulak..nk bag kukuh...hahaha...

ada2 je abah ni...

nnti kita sambung lagi ye..nk cerita bab2 mengidam pulak...nk p mandi sat ye...hehehe...

TQ

PUAN MAH

11 00 sudi berkongsi cerita:

IMaH said...

Baru perasan entri kita sama hari ni. A"ah betul la..time pregnant ni memang banyak ragamnya. hehe..tp rasa best untuk dikenang kan?

Diyana said...

same laa cam saya memula dulu...
nmpk muka husband balik kerja, elok je xberapa nak sakit... dr dia pergi kerja pg, itu lah sakit, ini lah sakit... adoyaiii
cabaran sungguh

cik mah said...

@Diyana

Itulah kan diyana...mcm2 btul kerenah ibu mengandung ni...bnda xle nk jangka....nk manja2 ngan suami masa ni lah kan..hehehe

Nursaila Norman said...

entry awk dgn Imah sama harini hehe..tahniah jugak untuk cik mah ya..dah melepasi 1st trimester..kalau x saila mesti join korangs2..hehehe..apa2 pun tahniah yer!

cik mah said...

Aaa....samalah ngan imah...hehehe...tq saila....xpe..insyaAllah ade rezeki saila pulak nnti..sama2 kita doa diberikan yg terbaik...

merahitujambu said...

sweet je dgr cite baby..x sabar nk hadapi blk semula mcm ni.. T_T..moga cpt rezeki sy..insyaALLAH

merahitujambu said...

sweet je dgr cite baby..x sabar nk hadapi blk semula mcm ni.. T_T..moga cpt rezeki sy..insyaALLAH

Mrs. Ady Firdaus said...

syioknya baca entry ni cik mah...nt sambung cerita yer...

(●*∩_∩*●) said...

Congrats sbb berjaya mengaharunginya dgn tabah Puan Mah :D hehe

EIKA said...

Alhamdulillah pn mah!2nd trimester dah boleh enjoy pregnancy moment ya :D

Sya Mimie said...

salam.. alahai..bhgianya dgr cerita cikmah ni..macam2 feel baby ye.. sian umi dia.. takpe cikmah.. tu la pengorbanan seorang ibu kan?
kalau bby xminta bukan2, nti umi dia pun xleh nak mnja2 ngan abh dia..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...