Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 4 August 2014

Bersunat....

Selamat pagi...alhamdulillah masih ada cerita nk share lagi hari ni...baru teringt yg xshare lagi ngan cantik manis semua...al kisah azwa bersunat...cik mah n en suami sepakat nk sunatkan azwa di kg en suami..memandang nek long en suami mmg bidan...mengurut perempuan lpas bersalin n sunatkan baby...so..

Masa blik kg 9/5 yg lepas...kami sunatkan azwa...n skali tu cik mah berurut lagi ngan neklong.neklong dah tua dah...xberapa kuat...tp sedap neklong urut..terasa pada urat2 yg keras2 ni..hehehe...

Masa nk sunatkan azwa tu kan..cik mah ingt nnti bnyklah darah akan keluar...kononya luka besar...hahaha...skalinya sikit sngt je pun..cuma sakitlah kan bg bby...sbb pisau kan...nek long pkai pisau lipat tu...n ada minyak gamat...

Masa neklong kata,..ok..meh kita sunat sekarang..buka seluar n pampers...skalinya cik mah siap nk buka bj bgai...hahaha...klaka pun ada...ape kena ngan cik mah..ingt nk wat operation ke buka2 bj semua bgai..sikit je lah pun...adoihai.l.ala first time kan..hehehe...

Masa tu pegang azwa...cik mah pegang kaki...n en suami tolong pegang tgn azwa...masa neklong start je nk sunatkan...amik ha...azwa menjerit sekuat hatinya...

Kesian sebenarnya...mmglah xde pun darah..ada sikit..sikit sngt...nk menitik air mata ummi tau..masa tu..perghhhh..kuat kaki anak ummi tendang...muka merah lah jerit kuat2 kan..ala2...anak ummi kuat...kejap lepas tu setel n neklong letak minyak gamat...pedih lah sikit agaknya..

Cik mah pkaikan pampers semula n susukan azwa..n peluk kuat2 tenangkan dia..alhamdulillah..azwa lena tdo lepas tu...

Alhamdulillah..setel semuanya...lepas tu neklong urut cik mah pulak...

Ni ada cik mah google serba sedikit tentang bersunat bg bayi perempuan...untuk keterangan lanjut boleh ke link yg ada tu ye..cik mah just amik ringkasan dr itu sebagai rujukan...


Masa berbuka bersama2 ngan ibu hari tu...besar dah anak ummi ni...


Hukum Sunat Bayi Perempuan


Dalil utama berkaitan ‘Khatan’ adalah


    Ertinya : Lima perkaea fitrah : berkhatan, mencukur bulu kemaluan, memotong kuku, mencabut bulu ketiak (cukur), memendekkan misai. (Riwayat Muslim)
    Pandangan para ulama dalam memahami hadith di atas terbahagi kepada tiga kumpulan :-

    • 402
      Share
    • SHAREBAR


    • Hukum Khatan Bagi Wanita, Sunat Bayi PerempuaAssalamualaikum ustaDalil utama berkaitan ‘Khatan’ adalaErtinya : Lima perkaea fitrah : berkhatan, mencukur bulu kemaluan, memotong kuku, mencabut bulu ketiak (cukur), memendekkan misai. (Riwayat MusPandangan para ulama dalam memahami hadith di atas terbahagi kepada tiga kumpulan :-
    1. Hukumnya sunat bagi lelaki dan wanita . Ia adalah pandangan Imam Malik dalam satu riwayat, Abu Hanfiah dan sebahagian ulama mazhab Syafie.
    2. Wajib bagi lelaki dan wanita. Demikian fatwa Mazhab Syafie dan kebanyakan Ulama dan juga pandangan Imam Suhnun anak murid Imam Malik,
    3. Wajib bagi lelaki dan hukumnya sunat bagi wanita. Demikian sebahagian ulama Syafie, dan mazhab Hanbali.
    Kesimpulan perkara, disepakati bahawa khatan bagi lelaki adalah wajib.
    Ust Zaharuddin
    Sumber: http://www.zaharuddin.net/
    Hukum Pemotongan Genitalia Wanita (Female Genital Mutilation)
    Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-86 yang bersidang pada 21 – 23 April 2009 telah membincangkan Hukum Pemotongan Genitalia Wanita (Female Genital Mutilation). Muzakarah telah memutuskan bahawa amalan berkhatan bagi wanita adalah sebahagian daripada syiar Islam yang perlu dilaksanakan oleh umat Islam.
    Walau bagaimanapun, Islam juga amat mementingkan keselamatan umatnya dan memberikan kelonggaran sekiranya sesuatu amalan atau perbuatan itu boleh mendatangkan kemudharatan pada diri.Sehubungan itu, selaras dengan pandangan Jumhur Ulama’, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa hukum berkhatan bagi wanita adalah wajib. Walau bagaimanapun, sekiranya ia boleh membawa kemudharatan pada diri, maka ia perlu dielakkan.
    Sumber: e-Fatwa.
    Sekarang ni ada perkhidmatan sunatkan baby di klinik dan hospital..so lebih memudahkan
    Sunat anak perempuan...masa baby2...anak lelaki masa sah besar sikit kan...n alhamdulillah..lps dah sunat..azwa xde masalah pedih2 atau sakit..masa cuci yak yak xde pulak azwa nangis...sesungguhnya anak ummi xkn nangis ngan hal kecil2...klau sakit sngt baru nangis..alhamdulillah.syukur sngt...
    TQ
    PUAN MAH

    6 00 sudi berkongsi cerita:

    PetakBunga said...

    tak ade pengalaman lg kita ni mah.
    tunggu anak bujang besar gak..

    permatabiru said...

    kalau baby perempuan mmg elok sunatkan dr kecil :)

    Ecah Ecot said...

    Rasya masa 2 bulan bersunat...menangis sikit je ek ek pastu diam...hehe...xpe baby kecik lagi kuat....

    Sheila Salim said...

    Assalamualaikum cikmah. agak gerun sikit sheila baca tapi alhamdullilah baby azwa kuat. yeayyy. tak sabar tunggu Adam sunat bila besar nanti. hihiiii selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin ~~~

    Sya Mimie said...

    tetiba kita yang terasa sakitnya macam mana..hehe..

    merahitujambu said...

    awak sanggup eh pegang..kalau sy xmoh tgok dah..biar laa org lain pegangkan

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...