Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 19 August 2014

Recall semula...

Selamat pagi...lamanya rasa meninggalkan bab2 ni...ingat pun sbb ada
Agu..klau x...mmg lupa,.skrng ni masyaallah..ingt2 lupa...ape dah jadi cik mah..ish2..sebelum kenalkan pada azwa..anak solehah ummi...so ummilah dulu kena ingt n tahu..barulah ummi boleh cerita nnti pada anak solehah ummi...

Cik mah xnk nnti azwa xtau n xhafal rasul2...tp sibuk mengingat nama2 lain...moga2 cik mah dapat membimbing azwa...insyaallah..

Ni cik mah amik dari hasil google..maaf sbb xsave linknya...terlupa sngt..terus dah tertutup..

Perbezaan antara NABI dan RASUL


Nabi (yang bukan Rasul ) adalah insan yang diwahyukannya kepadanya bukan dengan syariat yang baru, dan diwahyukan kepadanya mengikut syari`at rasul yang sebelumnya.

Manakala rasul ialah mereka yang diwahyukan kepadanya dengan syariat yang baru serta menasakhkan syariat Rasul yang sebelumnya. 

Kedua duanya diperintahkan untuk menyampaikan risalah kepada orang lain.

So hari ni nk share 25 rasul yg wajib kita tahu...



1. Adam AS.
2. Idris AS.
3. Nuh AS.
4. Hud AS.
5. Soleh AS.
6. Ibrahim AS.
7. Luth AS.
8. Ismail AS.
9. Ishak AS.
10. Yakub AS.
11. Yusuf AS.
12. Ayub AS.
13. Syuib AS.
14. Musa AS.
15. Harun AS.
16. Zulkifli AS.
17. Daud AS.
18. Sulaiman AS.
19. Ilyas AS.
20. Ilyasa AS.
21. Yunus AS.
22. Zakaria AS.
23. Yahya AS.
24. Isa AS.
25. Muhammad SAW.


Sementara tu pula..terdapat 5 orang rasul daripada 25 orang rasul yg mendapat gelaran ulul azmi..ulul azmi diberikan kerana 5 rasul ini memiliki ketabahan yg luar biasa dlm menjalankan kenabian...


1. Nuh AS.

2. Ibrahim AS.
3. Musa AS.
4. Isa AS.
5. Muhammad SAW.

Last skali...terdapat 4 rasul yg diturunkan kitab kepada rasul-rasul ini..

1. Musa AS. (Kitab Taurat)
2. Daud AS. (Kitab Zabur)
3. Isa AS. (Kitab Injil)
4. Muhammad SAW. (Kitab Al-Quran)

Moga2 dengan perkongsian cik mah hari ni..dptlah kita sama2 recall 25 rasul kita..alhamdulillah..cik mah pun dah ingt semula..n selalu nyanyikan 25 rasul ni pada azwa...semoga azwa ank solehah ummi akn cepat ingt..amin2..

TQ

PUAN MAH


4 00 sudi berkongsi cerita:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum cikmah hehe bagus ni. sheila pula setiap kali panggil Adam (dengan berlagunya) terus ternyanyi keluar semua nama2 nabi. hehehe suka sangat Adam dengor tune mak dia terumbang ambing. hehehe semoga dipermudahkan urusan kita nak bimbing anak2 kita. in shaa Allah ~~~

lia said...

wahhhh bagus sgt ni... mmg blajar utk xm, skng ni mmg pejam-celik mata nak ingat...

Princess Feyqa said...

Nti baby fiqa dh lahir pun nak didik dia hafal nama2 rasul.. Jd kan mcm lagu :)

Zila Zainal said...

Tq Cik Mah share ni. Bule print screen dan simpan hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...