Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 18 July 2016

Pemilihan Cat rumah baru.

selamat pagi..

hari ni nk cerita tentang pemilihan cat2 umah rumah..kiranya utk setiap bilik...

permulaannya cik mah dah set dah nk warna ape dah sbelum tgok tone warna yg ada...

RUANG TAMU: COKLAT

BILIK KERJA: KRIM

BILIK TETAMU : KRIM + CORAK HIJAU

BILIK AZWA & UZMA : PINK

BILIK SOLAT : PEACH

BILIK TIDUR UTAMA : BIRU

DAPUR: TAK NK CAT DAHULU SBB ADA SEDIKIT PENAMBAHBAIKAN NNTI.

So bila dah decide nk warna2 ape tu..cik mah tnya en suami nk beli jenama ape,.,katanya antara nippon atau delux..

so cik mah pun bukalah web nippon..

skali tgok warna yg terbaru utk 2016 semua warna yg cik mah nak..alahai..sukanyalah masa tu..so..masa utk pilih n save je semuanya...n masukkan dalam buku checklist..



ni yg ruang tamu..cik mah amik warna tavern buff tu ngan warna oak..yg oak tu pekat..mmg nk kontra kan..


Yg ni yg pekat utk buat belang2 tu..


Yg ni hero utamanya...bukanlah cream...lebih pada coklat MCM tu..




utk bilik tetamu tu nk warna biru..founder blue..cuam bilik tidur utama ni xdpt siapkan semua biru sebab xcukup pulak..so en suami deko sendiri yg part tepi sliding door tu warna lain..tu nnti cik mah share ye...mmg buat 1 warna je founder blue..mmg nmpk agak gelap..tp kena pandai main warna utk cadar n barang2 lain dlm bilik tidur utama tu..cewah..ckp mcmlah expert je kan..hahaha


Beli 5 liter..TP xcukup Pulak utk 1 part lagi tau..so 1 part lagi tu wat lainlah sikit..



utk bilik tetamu pilih whitening cream n green tuff tu..green tuff tu utk deko2 je..so guna sikit je...cdngnya nk gabung ngan warna oak..skali nmpk mcm gabungan warna askar pulak dah...so en suami tukarkan pada yg lebih ceria..tu nnti juga cik mah share kan ye...

bilik kerja cdngnya sama warna je ngan bilik tetamu tanpa corak pape...tp last minit kena tukar juga..atas sebab2 cat juga ni..tu story lain gak ek..sbb pnjng nk story semua kat sini pulak...



Hijau ni cantik...xpekat n xla terang sngt..




bilik puteri kesayangan umi 2 orng tu..azwa n uzma..cik mah pilih warna fascination n exotic bloom...



berapa liter nk guna tu..tu en suami yg anggarkan sebenrnya,,,so setelah buat anggaran n budget...kami survey2 kedai cat...ni senang sbb masa cat rumah mama sebelum adik kawin hari tu dah survey..so terus je g kedai tu...

kedai cik mah pilih betul2 depan balai polis gombak setia...ni kedai paling murah at gombak..hahaha...n kedai ni bancuh cat yg kita nk tu..ada mesin sendiri..tu dpt murah..

sampai je di sapa pekerja kedai yg baik..kami bg kod n tunjuk design n keluasan rumah dr gmbr je..then pekerja kedai g cari kod tu kat mesin n hrganya skali..cik mah gtau yg tu kod utk nippon..

alhamdulillah semua kod ada je..tp utk cat nip[pon mahallah kan dari biasa.kerana kualitinya..pekerja kedai bg beberapa pilihan utk kami..ada delux juga..ada kcc juga bnyk je sebenarnya,,,tinggal nk pilih je kan..

kami budget RM1000 utk cat 1 rumah..

cik mah gtau yg bilik azwa nk pkai cat yg boleh lap2 tu..katanya trylah kcc okey katanya,...cik mah pun ada survey gak yg kcc pun okey gak utk yg boleh lap2 ni..so trylah minta sebut harga..

tetiba kan..semua dalam budget lagi..so ckp kat en suami nk gak yg boleh lap utk ruang tamu..hehehe...k..minta sebut hrga lagi..

setelah kira2 semuanya..alhamdulillah..kami dpt dgn hrga RM840 semuanya...semuanya tau,...cat mahal utk bilik azwa n ruang tamu tu...okey puas hati..

so..still ada baki..cat pun masih ada baki..ada lagi nnti nk cat...ingt nk cat balkoni kat luar tu...pkai yg ada je lah kot..jimat2 sikit..tgok keadaan nnti mcm ne..pape pun setelkan dlm rumah dululah...

Utk cat girl dekat ruang tamu n bahagian kayu2 sikit..guna coklat pekat..yg glass tu..boleh guna utk besi n kayu juga...so selangkah ada LG ni..xhbis lagi buat..


Utk pintu Pulak..kami pilih utk buat warna cream...kilat2 juga ni..sesuai utk kayu n besi juga..



Ni beli 2 liter Je...bnyk gak..sbb buat utk pintu Je kan..

utk bilik solat..tukar ..dari warn peach pada warna tavern tuff sm ngan ruang tamu n cik mah letak wallpaper...warna peach tu pun xbeli..mama punya je..t boleh pk2 nk guna utk mana pulak nnti..

So nilah antara cat2 yg cik mah guna utk CAt 1 rumah.


TQ

PUAN MAH



2 00 sudi berkongsi cerita:

merahitujambu said...

tak sabar nk dtg rumah awak tgok hasilnya.

jemput join contest ya

cik mah said...

Hehehe..t jemput ye dtg...in sha allah cik mah join..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...