Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 8 November 2013

kena cucuk-cucuk...


chak!!!!!nk masuk tgh hari baru dpat nk update....lama dah ni nk share....tp xsempat btullah...huhhh....so...bila ade je masa...cepat2 buka laptop nk update...pakai IPAD bukan xle nk upload...tp xbest sngt..kecik..so xpuaslah nk update...hahahha...

al kisahnya masa checkup 3 oktober 2013....klinik kesihatan gombak setia...

masa ni mcm yg pernah cik mah cerita kat entry ni...cik mah naik 2kg setiap checkup..so kali ni naik juga lagi...APAKAH?????hahhahaha

daripada 57kg naik ke 59kg pulak..huhhh....bersemngt betullah cik mah ni...setakat ni je dah naik 7KG tau....ade kurang 3 bulan lagi ni....klau boleh xmolah smpai 65 KG...hehehehhe...

sbb naik lagi..so nurse mestilah sngtlah risaukan...conclusionnya..kena minum air gula esoknya...sbb checkup hari khamis...air gula pulak mmg ditetapkan setiap jumaat...haaah???esok ke????huhhh...alamak...dah ready ke???nurse suruh puasa start mlm tu...

hari ni juga nurse suh cucuk kancing gigi yg pertama...

okey je kena cucuk kancing gigi tu...xla sakit sngt...lenguh sikit je...boleh lagilah kan drive kete blik rumah yg xsmpai 5 minit tu...hehehe...

blik rumah je letih..huhh...xlarat pulak dah..penat menunggu + berdebar nk kena minum air gula...bnyk bc review..mcm2 ade...

so esoknya...

4 OKTOBER 2013...

cik mah xg pun minum air gula!!!!!

sbbnya..bukan xmo g..puasa dah pun..cumanya tgn ni lenguh sngt pulak + pening kepala...xlarat nk drive n tunggu 2 jam untuk tunggu lagi..so tepon klinik tukar tarikh lain...jadinya 11 oktober 2013 barulah minum air gula...

11 OKTOBER 2013..

pagi2 kol 8 dah kena ade kat klinik..smpai klinik dapat no 0021...wah..awal lah juga tu...g sorang2 je...bila sampai je turn kenalah cucuk amik darah dulu..masa ni bby dah bergolek2 agaknya..minta ummi makanlah tu...sbar ye syg ummi...

nk tunggu dpat minum air gula je dah pukul 9pg okey....smpai turn tu nurse dah sediakan air gula..suam2 je rase...rase okey je..xla tahap manis giler smpai xle minum...cumanya sbb bau gula yg kuat sngt kot yg jadi muak...

nurse bawa kuar masa tu adelah dalam 15gelas...semua yg dah amik darah terus grab cawan....dlm ramai2 cik mah kira yg berjaya minum ngan cepat..orang kedua...

oh...masa kena cucuk amik darah yg first tu..sempat tanya nurse boleh x blik dulu semntara nk tunggu 2 jam...

nurse xkasi blik..katanya t bacaan tinggi..

ala...masa ni dah sudah minum...duduk kat luar klinik..tgok ibu2 lain dok minum..ade yg xle nk minum..mcm2 gelagat ade tau...

tersenyum sendiri...

xlarat sebnarnya nk duduk kat kerusi tu smpai 2 jam...dok dlm 15 minit..terus g kat kereta..sbb..nk tdo...hahahha....kereta xjauh dari klinik pun...tdolah cik mah dlm kete...siap set jam lagi nk bgun kol 10.15...hahahahha...

bila terjaga je rasa nk muntah pulak...kawal2...pastu terus g masuk klinik blik...tunggu2 n borak2 ngan ibu2 lain..

tgok2 dah pukul 11 dah...nurse panggil n kenalah cucuk lagi untuk dapt result nnti...2 minggu nnti baru dapat result..lepas je kena cucuk terus mesej en suami ckp lapar giler..


drive kete p cari makan...tetiba nmpk KFC..wah...rembat je...makan sorang2 pun sedap...hahahah...

blik ngan senang hati..perut kenyang..blik tdo..hahahha...

tgn ummi dah bnyk kali tau kena cucuk duhai anak ummi tersayang...


31 oktober 2013

Masa ni checkup minggu yg ke 24 untuk ank ummi...ummi ade problem kesihatan...tu nnti ummi sharekan ye ngan M2B semua...tp kali ni kena cucuk lagi...huhhh..cucuk lagilah kan...

cucuk yg wajibnya..sbb cucuk untuk amik darah...then kena cucuk kancing gigi yg kedua pulak..

nurse kata ank pertama kena cucuk 2 kali...

so...layankan je lah nurse ye...

sbb dah tau mmg xsakit masa cucuk..so rilex je..cuma tdo xle tindih tgn yg kena cucuk..sakit sikitlah..

beres sudah bab kena cucuk2 n minum air gula...oh ye...result air gula dah dapat...tgok kat buku merah...




alhamdulillah...nurse kata okey...

then bila jumpa doktor tnyer lagi..mcm ne nak tau bacaan okey ke x..

Doktor gtau yg sebelum minum bacaan kena 
kurang dari 5.8 n bila dah minum..bacaan ke kurang dari 7.8..

so..bacaan cik mah alhamdulillah...

hahaha...lepas ni ummi le makan ngan jayanya..ewah...padahal xle melantak teruk sngt pun...klau mkanan kesukaan je semngt makan..heheheh...

apa-apa pun syukur..xde maslah kencing manis masa pregnant...

tp ade masalah lain...nnti cik mah cerita ye...entry dah pnjng...nk p mkn jap..lapar lagi pulak..hahhaha

jumpa next entry ye...

TQ

PUAN MAH

9 00 sudi berkongsi cerita:

Farhain Azmi said...

besarnya pengorbanan seorg ibu.. curious nak tau cik mah sakit apa

http://akuhanyagadiskampung.blogspot.com/2013/11/wedding-review-5-hantaran-hijau.html

cik mah said...

@Farhain Azmi

Itulah...bila dah rase sendiri br lagi tau ...huhuhu...mcm2 perkara yg ibu kita alami...nnti cik mah update ye ape yg terjadi kat cik mah...

Shizan Syafik said...

Cpt2 update.. Xsbr nk tau

Diyana said...

nak wat cmne kan.. itu lumrah nye..
masuk 7 month nnti, checkup selang 2 minggu, cucuk je laaaaaa kerja nye... huhu

cik mah said...

La yeker...wahhh...lagilah hbis asyik kena cucuk...mmg kena ek amik darah tu setiap kali checkup?hehehhe

Baiklah akan diupdate segera...

aisyah kz said...

thanx puan mah share pengalaman..
sy akan mengalaminye juge nanti..huhu
hope puan mah n baby sihat selalu ;)

intanurulfateha said...

Kite pun lps time minum air gula hehee slase dpn bru kene cucuk kncing gg. Takutnyeee

IMaH said...

Imah isnin ni baru nak check up 6 bulan. takut nak minum air gula, takut jugak nak kena cucuk kancing gigi. hope semua ok kan cik mah..biasalah bila pregnant ni penyakit yg xpernah dtg pun boleh dtg

cik mah said...

Oooo...insyaAllah imah pun boleh...jgn terlalu pk kan air gula punya rasa..tguk cepat2..hehehe...aaa...itulah...pelik2 je kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...