Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 29 June 2012

Riben....

selamat pagi semua...beberapa hari ni xsihat sgt la..pg2 je dah selesema...mungkin sejuk kot kan...iye ke???alhamdulillah musim panas dah beransur berlalu...follower cik mah makin bertmbah..terima kasih kawan2 baru cik mah...makin bnyak bnda boleh kongsi2....

Okey...tgok tajuk pun konfem dah tau kan ape die...ni entry atas permintaan B2B bie..hari ni baru sempat cik mah nk update tentang riben...okey...marilah sama2 kita berkongsi...nk jadikan cerita...sblm ni xpernah pndai pun buat riben ni..walaupun selalu tolong kak sepupu wat hantaran...bila bab riben je menyerah kalah..hehehhe...tp...skrang ni..bila bertekad nk wat bunga telur sendiri..xle menyerah kalah..kn gak expect wat riben..cewah...alhamdulillah..snng je rupanya...okey..meh layan gmbar n celoteh cik mah...


ni untuk riben yg 4 kelopak ek...



STEP 1:
Okey...kita mulakan dgn gunting riben ikut pnjang yg nk ek...xkisah...jgn panjnag sgt2 sudah lah ye..hehe


STEP 2: 
 seterusnya...wat mcm dalam gmbar...yg hujung skali tarik sikit ke dlm..bukan tgh sgt ek..kira 1/5 la dr pnjang riben tu...



 STEP 3: 

lepas tu...yg hujung panjang lebih tu lipat plak kebawahnya...bg sama pnjng dengan yg asal2 td ek...



 STEP 4: 

pegang kat tengah2 tau..jgn bg terlepas plak..t kn wat lg plak...hehehe...
ulang2 lipat2 smpai ade 2 kelopak blah kanan n kiri...lipat kebawah..then lipat kebawah lg smpai riben habis...


 STEP 5:

then ikatkan ngan dawai dekat tgah2 ek...

ikat kemas2 tau...klau x nnti bila kita tarik2 riben tu nk bg kemas...akn tercabut semula.



 STEP 6: 

okey...setelah diikat..akan jadi seperti dibawah ni...
 dwai tu bg pnjng sikit xpe..senng nnti nk ikat..jgn lebih2 sgt dah la ek..
 

ni plak untuk yg dua kelopak je.

 
 STEP 1: 
 riben xla pnjng sgt mcm tadi ye...sbb ni yg pendek n kelopak pun sikit je..
follow mcm dalam gmbar k.



 STEP 2: 
 yg penting pegang kat tgh2 tu..amik yg hujung 1 lagi..bw jg ke tegh...tp jgn ngam2 tau..bg lebih sikit yg kiri ke kanan n sebalikya...klau x nnti tercabut.


 STEP 3:
 last skali..ikatkan ngan dawai...tu dah jdi..senng je kan..

cik mah habis dah tutorial riben...harap dapat mmbntu kawan2 yg berminat nk DIY....ni jg le gn untuk wat riben dekat hantaran tau...kelopaknya kena bertambahlah n yg penting kn ikat kuat2 k n kemas...

selamat mencuba kawan2...xtau pape...le tnya cik mah...ape le bntu cik mah bntu...

TQ

CIK MAH

8 00 sudi berkongsi cerita:

Cik Tqah said...

thnx for sharing. :)

Rahmah said...

@Cik Tqah

welcome cik tqah :)

Dira said...

kite pn selalu failed bab2 ikat reben ni.. tp tengok tutorial ni mcm senang la pulak.. hehe

Rahmah said...

@Dira

ade jg yg mcm cik mah kan..xpe dira..try la yg cik mah bg tuto ni..harap dapat mmbantu... :)

BIE said...

Yeay! yeay! TQ cik mah sebab memenuhi request cik bie yang tak reti nak buat ribbon tu. nanti cik bie try ea.. Kalau dah reti, cik bie review!

Tq sangat2 :))

Rahmah said...

@BIE

welcome cik bie...rase hepy dpt mmnuhi request..hehehe..k...t review tau.. :)

cuna said...

Salam.. Cik mah.. Nk tnye.. Anggaran pjg riben utk wat y 4 kelopak tu brape ye??ad x dlm 20cm??

cik mah said...

@cuna

Hai cuna..aa..lebih kurang tu lah..xpun jgn potong dulu..try wat kelopak dulu..then gunting 1 try ek...cik mah xle nk bg exact ukuran sekarang sbb kat luar skrng ni....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...