Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, 23 May 2012

Start tiru meniru....

 
seperti biasa..lewat2 petang ni baru sempat nk update...biasalah bz sekarng ni...mauk contest la katakan...hehhee.....korang dah vote cik mah blum ni...eh vote plak...dah like ke blumm...kalau blm p kat cn... ....k dah kan..like dua2 page tau..klau x undian xdikira..hehhe....

start tiru meniru....resipi mama....hehehhe...memandang dlm 8 bulan lebih je lg nk kn start mengasapkan dapur sendiri...so start prepare dari sekarang lah ye....ala...bukan xtau langsung lah..heheh...cm start dr sekarang kn ingat n semat betol2 eh dlm pikiran ni ha...t cian en tunang yg xlama lg nk jd suami soleh tu xdpt makan...hahhaha....memandang en tunang berkata yg t dah kawin lebih suka cik mah masak je....ops...alamak dah nmpak dah...slot didapur kira wajib tiap2 hari nnti...hehhehe....xpe2...xkisah...

nk menjadi expert macam mama cik mah..knlah start dr sekarang....sblm ni dah pernah wat...cm kali ni nk kongsi ngan koranglah..nk korang semua try kat rumah...sedap n sangt2lah simple....slalu mama cik mah wat masa raya...kira dah mcm menu wajib...lain dari lain...okey...marilah kita mulakan.....
 
30 minit memasak bersama cik mah...

AYAM DENDENG..

hahaha...kelas tajuk...mesti xnk kalah kan..hehhe...

bahan-bahan yg wajib ada:

kuali n sudip nk kn ada dua...br cepat n le siap 30 n less dari tu...cewahh...
 
lesung batu atau blender ek...
 
most important dapur gas...jgn xde nk kena pkai dapur arang...ni 3 jam baru siap..hehehe...
 
menu asas:
 
ayam ikut suka nk bnyak mane...
 
bawang merah,bawang putih n halia...
 
sos tiram,kicap,sos cili n cili yg dah siap2 korang kisarkan..
 
gula n garam..

mulakan...:

1-korang kenalah goreng ayam dulu di kuali yg 1 tu...
 
2-kuali kedua siapkan dendengnyer...ala xreti nk pronoun..buruk bunyikan...xpe..yg penting sedap..

3-dah tumbuk ngan lesung atau kisarkan bawang merah,bawang putih n halia...masukkan dlm kuali...lupa lg lah..minyak kn ade ek...bg naik bau...ni kira proses tumis2 ek..jgn sampai hangit plak..
 
4-dah tu masukkan cili dah kisar tu....ni semua buat masa aym tengah goreng kat kuali sebelah ek...
 
5-beberapa meinit kemudian..cili dah garing gtu2...bolehlah msukkan yg lain2 seperti sos tiram,sos cili n kicap ye...kicap bia bnyak sikit...bg terserlah warna dendengnya...hehhe..
 
6-masukkan gula n garam secukup rasa ye..jgn lebih2 plak tau...
 
7-ayam yg dah siap goreng kat kuali pertama td dicmpurkan bersama ngan kuah dendeng tadi....

8-untuk menambahkan lazat..potong bawang bsar n tabur kan..gaul2..nyum2...siap sudah...
 
tadaaaa...
 



 nyum2...

komen dari en tunang:

sedap sayang masak td...hehhe...mama menjemput en tunang dtg umah makan sempena cik mah masak..hahahhahaha

so...korang cblah ek...sape dah cb..g tau cik mah ek...

tata....selamat mencuba...simple n sedap...

TQ

CIK MAH



2 00 sudi berkongsi cerita:

ciksusu said...

sedapnye!
kalau daging pon step sme ek??

Rahmah said...

@ciksusu
cik susu..klau daging lain sikit stepnyer...t cik mah update daging plak ek...tu lebih sikit masanya dr 30 minit..hehhee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...