Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 4 March 2014

Baru 2.5cm je...

Selamat pagi cantik manis...moga2 semuanya sihat hendaknya...

Okay..sambung dari entry ni ek...yg xbaca lagi kena bc dulu baru phm story hari ni...

Lepas je adik cik mah berhentikan kereta kat tepi..mmg cik mah dah sedia dah nk tukar ke sit driver..tetiba dari seberang jln nmpk ayah cik mah br nk smpai rumah ngan motor dari opis...

Okay..mama kata tepon ayah suh ayah dtg kat tepi jln ni bw kan kereta n adik bw motor ayah blik nnti...

Okay..kol2 ayah n gtau situasi klaka tu...ayah smpai n ayah terus wat lampu hazard n bw kereta mcm cik mah ni nk bersalin sngt dah...ms ni pegang je yg handle kat pintu tu n istigfar..takut pulak ngan ayah ni bw kereta...pastu ada juga yg xphm ngan kita ni yg wat lampu hazard..dieorng wat xtau je...huhhh

Smpai je hospital terus p tingkat 1...sbb dah kol awal2 kan gtau...then tunggu kejap masuk jumpa Dr...masa tunggu tu..mmg lah kejap je..tp sakitnya huhhh...xterkata dah..xle nk ckp dah rasanya..masa ni mama yg teman..sbb en suami ni le wat lawak plak masa2 ni lah seluar jeansnya koyak...ish2...nsib rumah pakusu dekat..p umah pakusu pinjam seluar n kebetulan pakusu ada rumah..

Masa sakit ni..rasa xle nk duduk dah...kena berdiri n sandar kat dinding je..

Pastu nurse panggl masuk n Dr check lagi yg bwah tu...

"ooo...ni baru 2.5cm je ni...okaylah awak boleh dah ni masuk wad..
kita daftarkan masuk wad ye"

Nganguk je masa ni..sbb dok pikirkan kesakitan ni...bila nk kuar blik Dr tu rasa mcm xle nk jln pulak dah..rasa nk terbongkok n ada sesuatu menekan2 kat bwah...

Nurse p amikkan wheel chair n menunggu untuk dftr masuk wad...masa ni ayh dah p keje blik n adik dh smpai..en suami pun dah smpai..ngan pakusu skali dtg...heheh..klaka pun ada..blum lagi ni bersalin.

Menunggu nk masuk wad dah sekian...xlama pun juga..tp rasa lm sbb menahan sakit n cuba utk snyum...huhhh...

Then sign2 nk masuk wad...wad first class penuh..so masuk yg 4 katil sebilik..xkisahlan sbb xpk dah...

Sakit dah hlang sikit..kejap2 tu ada juga dtg sakitnya..tp mcm boleh tahan lagi...

Alhamdulillah yg bestnya..walaupun kita dlm kesakitan..nurse tetap ingtkan kita untuk bersolat n sediakn telekung...lepas solat asar...nurse dtg wat CTG lagi...

Sblm wat ctg ni sakit sngt dtg lg n nurse check yg bwh lg...dah 3 cm katanya...

Ade nurse td dtg ckp pasal mkn mlm..katanya klau xdpt nk supply mkn mlm dieorng akan gtau..ye lahkan masa cik mah masuk tu dh dekat kol 4.30ptg mcm tu...

Nurse ada juga bg ubt tahan sakit..kuranglah juga sakitnya...

Pastu mama n ayah blik..ayh amik mama lps blik keje...adik blik umah pakusu...tetiba br tersedar dh pukul 6.15ptg masa tu...perut dah bunyi2...alamak..nurse td xdtg gtau ada mknn ke x..sudah!!

Lapar giler dah ni..t watnya kena bersalin ni..xmmpu pulak nk teran sbb lapar...

Terus suruh en suami belikan mknn...

Adoi..yg spoil pulak..ns goreng tu pedas giler pulak...xle nk mkn...cik mah ni buknlah mkn pedas giler2...mkn jugaklah sikit alas perut...

Then en suami blik umah pakusu nk solat n mandi..t die dtg sml...

Nurse ada tnyer nk amik ubt thn sakit x ms bersalin nnti...ubt tu yg epidural tu...ms tu blur nk wat kptusan...sbb br pertama kl kan..xle nk byngkan keadaan..

Tnyer nurse punya pndpt n nurse kt boleh je nk amik sbb br pertama kl..tkt t xmmpu nk thn...n dieorng bg dos rendah je...

So iyekan je..

Lps tu nurse kt nk masukkan ubat untuk buang air besar..nurse kt untuk ni tindak blsnya cpt...jnis cecair..msuk ikut tempat kita nk membuang tu...tarik nafas...then ubat cecair tu masuk...wat 2 kl...xsmpai 30saat terus ke bilik air sbb nk membuang...

Then nurse suruh solat..

Lps solat mgrib je nurse dtg n ckp suh siap2 nk ke labour room...

Haaaaa!!!,

Nk bersalin dah ke ni???

Konfius lg...sendiri nk bersalin pun konfius...ms ni sakit xde pun...

Msj en suami ckp suh dtg cpt..

Msuk je labour room tu..ada Dr cantik..Dr dh siap2 nk blik dh..cik mah last patient...hehe..

Ms ni Dr rosilawati check bukaan lg n kt dah dlm 4cm...n Dr pecahkn air ketuban....wah panas suam je rasa n bnyknya air kuar....

N Dr ckp alhamdulillah..air ketuban bersih..ni mknanya bby okay n xberak lg..so boleh bersalin normal..

Dr siapkan cik mah untuk cucuk epidural...ms ni sempat je borak2 ngan Dr...dlm pukl 8.30 mlm mcm tu..tetiba je labour room sblh kecoh..sbbnya ada yg nk bersalin..meriahnya xyah ckp..cantik manis byngkn yg bapak2 tgok bola bila nk gol tu..mcm tu lah situasinya..xdengr lngsung suara yg meneran tu...dngr suara nurse bg support suruh push n ckp skit lg...sikit lg...sngt meriah...

Ms ni tersenyum...n terdengar bby menangis...alhamdulillah..jiran labour room sblh dh selmt..turn cik mah pulak...

Dr yg cantik tu kt..t ms cik mah pun mcm tu juga...

Dr juga ada kt..yg epidural ni mempercepatkan bukaan juga...

Ms ni Dr rosilawati target paling awal pukul 2 pg cik mah bersalin..xpun subuh...

Huhh...tgok jam...br nk ke pukul 9mlm...lm ni nk menunggu ke pukul 2pg...

Nurse pasangkan CTG lg nk memantau jantung bby...

Ha...masa ni lah cik mah bersuka2...siap wechat lg ngan best friend situasi kat dlm labour room...

Tp kdng2 ada bunyi kat mesin CTG tu...laju je nurse smpai...



Sempat lagi suh en suami amikkan gmbr mesin CTG ni...dgn alasan nk jadikan kenangan....


Pelik juga..dah knp ni nurse ni kelam kabut...cik mah xsakit pun...siap berwechat n whatsapp lg...

"awak cb mengiring kekiri..."kata nurse yg memantau cik mah ms tu...

Knp kn mengiring ke kiri????
nurse nk wat ape ni??.
Dah knp mesin CTG ni berbunyi pulak???

Huwaaaa...tunggu ek cik mah story nnti...baby azwa nk minum susu jap...

TQ 

PUAN MAH

16 00 sudi berkongsi cerita:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum cikmah. bestnya baca pengalaman cikmah... sakit tak dos rendah epidural tu yanggg? sambung cepat ceritanya ~~~

permatabiru said...

dah bersalin rupaya...tahniah..

sYaFiNaS said...

salam kenal...Alarhhh...tengah excited ni nak dengar story akak....cpt tau smbung entry ni...panat xsabar nak baca...hihihiii....btw,jemputlah singgah pnat punya blog tau...destinasi cinta blog

(●*∩_∩*●) said...

Haha.kalu bc cite bersalin cik mah ni mesti geram sbb xsabar nk bc sampai habis..nnti cpt2 cite kasi habis tau ;)

S. Faezah said...

nasib baik hero dtg tolong drive ek..hehehehe

Cik Jelita said...

fuh! ingat aritu cik mah yg drive.suspen betul...alhamdulillah Allah permudahkan urusan cik mah ye...
cepat sambung ye cik mah...huhu...xsabar nak baca lagi

Amal Salleh said...

mesin tu y bunyi mcm kuda blari tu kn hahaha

anis suryanie said...

hahaha.. lawakla cik mah ni.. tergelak anis sorg2 depan pc ni..
haaa.. cpt2 sambung entry tau.. bg azwa mnum susu kyg2.. hehe :)

cik mah said...

Sheila...waalaikumsalam..xsakit pun bila ada ubat tu...mengurangkan kan sakit contraction...tp bila habis ubat tu sakitlah balik..ubt tu bertahan 4-5 jam je...t cik mah story ek..

Permata biru..aaa..dah 21 hari dah...

Syafinas...salam kenal juga...tq sudi bw blog akk...k..t akk follow ye..

Sue...sbr ek...pnjng storynya...tu yg kena by part...

Faezah...hehehe...kan2...hero...

Cik jelita...kan2...alhamdulillah dipermudahkan...

Amal..aaa...btul2...macam kuda berlari...

HusnaYusof said...

ala tak sabar nak tau next.. eheeh cepat2 post lagi yer cik mah sayang.. hehehe

Ecah Ecot said...

ala saspen lg..hehe

cik mah said...

Husna...sabar ek....bz melayan azwa sekarang..time azwa tdo br sempat2 kan diri nk taip entry...

Ecah...hehehe....sbr ek...mmg bnyk yg suspen ni tau...

merahitujambu said...

jgn la sekat2 cik mah sambung terus..x sbr nk bc ni

cik mah said...

@merahitujambu

Sabar ye sayang....baby azwa tdo baru boleh taip entry...

Sya Mimie said...

alhamdulillah.. dah lepas dah pengalaman cik mah kan.. rasa macam tenang je cikmah hadapi.. tp kta nanti tak tahu la macam mna..hehe

cik mah said...

@Sya Mimie

Syukur...aaa rasa tenng sgt..insyaallah mimie pun akn rasa tenng...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...