Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, 12 March 2014

Usaha & yakin.

Selamat pagi cantik manis...aunty2 yg cantik2..hari ni azwa dah genap sebulan..alhamdulillah..temperk dulu gmbar baby azwalah..seksi sikit boleh x???

keje ummi lah ni yg xde keje..heheh



.ni entry cik mah dah siap2 schedule kan..bila free je xde wat pape n semntara baby azwa tdo...cepat2 cik mah taip entry...bila ada masa free lagi...lagi cepat2 BW...rindu tau nk komen2 kat blog cantik manis...xsemua dpt nk komen2...harap maaflah ye..kdng tu sempat baca je...seronok sngt...

Hari ni nk share sesuatu...rasanya ramai dah mommy2 yg berpengalaman share...tp ni cik mah nk share juga...Berdasarkan pengalaman sendiri...

Teringt masa pertama kali nurse suruh susukan baby azwa..masa tu pukul 3.20pagi...azwa lahir pukul 12.58pagi...nurse siapkan azwa n lepas en suami blik n cik mah dh blik ke katil dari labour room..nurse pun hantar azwa n suruh susukan..

Nurse kata baring pun boleh..mmndangkan masa tu baru lepas jahit bhgian bawah tu kan...

So nurse tlng ltk kat tepi cik mah...cik mah pun susukan azwa...xtaulah susu kuar ke x...try je juga..rasa mcm xkuar..tp baby azwa isap juga...isap mcm ada je susunya...

Dlm setengah jam ada nurse dtg nk amik tekanan drh...cik mah pun tnyer nurse..

"nurse..betul ke mcm ni susukan bby?"

"ooo...kena bg puting tu masuk semua kat mulut baby...n bila rasa sakit tu baru btul yg baby isap n susu kuar"

Oooo...lepas nurse betulkan baru terasa yg sakit2 mcm sesuatu ada kuar..hehe..

Padahal rasanya mmg xkuar pun...tapi yakin je..sbb tgok azwa beriya je isap susu..

Then masa nk kuar wad tu nurse ingtkan yg susukan bby...usaha katanya..mmg awal2 susah...then nurse kata bnykkan makan lobak putih...

Hari kedua tu cik mah try pam...masa tu mmg susu xkuar pun..kuar pun sikit sngt2...yg kuar yg kuning2 tu...colustrum ek???.

Lps je yg kuning2 tu kuar..bg azwa isap lagi..beriya jugalah ank ummi isap...last2 sampai luka..hahahha...nmpk x powernya anak ummi..n terbukti yg susu xkuar...sbb tu azwa berusaha keras isap..lpas dah pam tu susu kuar dlm 0.3cm je..hamikkk..sikit je...

Terus request kat mama nk sup lobak putih...en suami n mama p beli lobak n mama masakkan..

Alhamdulillah lpas makan sup lobak putih tu..mencurah2 susu kuar...sampaikan basah baju...wah..berhasil...syukur sngt..

Then kawan en suami punya wife gtau yg dulu die minum horlicks masa dlm pantang...die ckp bnyk susu...then cik mah pun trylah...n alhamdulillah...cik mah yakin yg Allah akan bantu bila kita usaha...

Lps mkn sup lobak putih n horlick tu..susu mmg mencurah2 sngt...mlm2 tu mmg basah bj bila terjaga...

Syukur ngan rezeki untuk baby azwa...smpaikan da start kena wat stok...

Tadaaa...antaranya...


lagi satu..ck mah amalkan zikir YA MATIN...70 kali waktu subuh...n waktu malam...alhamdulillah sngt berhasil...Ya matin maksudnya MAHA SEMPURNA KEKUATANNYA....cik mah dapat tau bila cik mah google zikir untuk perbanyakkan susu...cantik manis trylah..n yakin Allah akan bantu kita klau niat kita mmg baik...

oh ye..mommy2 yg dah berpengalaman..mmg ek??klau baby ngah menyusu yg belah kanan..yg belah kiri pun akan kuar..kadang2 tu xperasan kuar sampai basah seluar azwa...ish2...klau menyusu belah kiri...belah kanan pulak kuar...so..skrng ni mmg sngt berguna breast pad..kdng tu rasa sayang pulak...klau boleh nk menyusu smbil mengepam je rasa..hahaha...tp xreti lah pulak..kena try lah...

mommy2 ada yg mcm cik mah x??
apa ek solution???


Harap2 dpt membantu cantik manis...ingt tau...kita kn usaha n yakin Allah akan bantu...

TQ

PUAN MAH



23 00 sudi berkongsi cerita:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum cikmah. alahaii melting tengok baby azwa yang seksi ni. hehee thanks sharing. tak sabar lalui pengalaman begini juga. cikmah beli breastpump apa ye? hehee ~~~

Amal Salleh said...

alhamdulillah byk susu ~

misz sheyla said...

memang 2 2 keluar sekaligus ke???baru frst time tau ni... klau kita pump pun same la kan...

HusnaYusof said...

amboi baby azwa posing maut.. sexy habiss.. tegoda aunty husna.. hehehe
semoga terus BF yer cikmah.. mmg bagus utk baby..

Fiqah Feeona said...

Bagus la banyak susu...susu saya tak pernah banyak pun smpai tumpah2

Ruhill Fahima Mohammad said...

Salam cik mah...mmg biasa awal2 kelahiran susu akn keluar 2 belah bila mnyusu baby...solution tu x de plak sbb x pernah pump susu wat stok...cuma pkai breast pad je laa...tahniah ye cikmah..baby u comeii sgt

Cik Jelita said...

comel sangat baby azwa, melting... hugs n kisses for baby...nice tips bout lobak putih n horlicks...nk kne spare horlicks 3 in 1 awal2 utk ke hospital nanti...

EIKA said...

mmm....ika pon start wat stok masa dlm pantang,tapi last2 bby hana reject mentah2 ebm frozen!nangis kejap la mama ni pikir apa nak wat sengan susu byk2 dlm deep freezer 2..hah!siap beli deep freezer utk ebm.memang bila baby isap sebelah kanan,sebelah kiri pon akan keluar cik mah,ni panggil let down reflection klu xsalah ika la.Alhamdulillah susu ika pon byk,sebab xnak membazir susu yg keluar sebelah lagi 2 ika pakai medela breastmilk collector.nanti susu dlm 2 kita boleh simpan.

aisyah kz said...

thanx cik mah share pengalaman nie :) xlama lg akan lalui pengalaman yg same jugak..hii

Cik Rad said...

mmg biasanya gitulah.. meriah susu time pantang.. bila baby nyusu belah kanan, yg kiri tu rad tadah botol or bekas la.. xdelah membazir susu tu kan.. lps baby abes nyusu, pump la dua2 breast tu.. campurkan skali susu yg menitis td tu.. ;)

cik mah said...

Sheila...waalaikumsalam..tq2...azwa tdo br le amik gmbr..klau x asyik bergerak2 je..hehehe...insyaallah xlama je lagi turn sheila...cik mah pkai autumnz je...

Amal....itulah..syukur sngt..

Seyla...itulah..tp klau kita tekan ngan kain..pastu stoplah..pelik juga...klau pam xpulak..klau bby isap je..

Husna...yeah..berjaya wat aunty husna tergoda..hehehe...insyaallah...moga ada rezeki azwa untuk bf berterusan..

Fiqah...yeker..fiqah trylah tips cik mah..mana tau berhasil lps ni...le wat stok bnyk2 kan..

Fahima..ooo yeker..itulah tertanya2 kan nape dua2 be
Ah skali kuar...hehehe...itulah breast pad sngt penting sekarang ni...

Cik jelita....betul tu..wat persedian awal kan...sediakan horlicks...minum dari sekarang pun okey juga rasanya..

Eika...la yeker..cik mah xtry lagi kat azwa die nk x susu ebm tu...hehehe....nk kena try juga ni...lama2 insyaallah bby boleh terima ebm kan..tq ika share...

cik mah said...

@aisyah kz

Sama2 aisyah...insyaallah akan jadi tips berguna untuk kita bersama...

cik mah said...

@Cik Rad

Ooo yeker...so lepas ni cik mah pun kena tadah ngan bekaslah ni...br la xmembazir..kadang tu tgok basah bju..sedih pulak sbb mcm membazir kan...tq rad share tips ni...akan cik mah praktikkan...

Petak Bunga said...

mula2 dulu pn x reti jgk nak menyusu anak..
lama-lama sua..br reti.
pengalaman pertama jd mak.
:)

Diyana said...

klu menyusu sebelah, sebelah lg tadah ngan botol.. smpi kdg2 baby tolak2, tendang2 botol tu.. konon saing dgn dia laa amek susu dia 2.. hee~
time pam pun sama... then campur je, dpt laa byk sikit.. hehe

cik mah said...

@Petak Bunga

Kan2...biasalah..baru2 lagi kan..skrng mcm2 style dah expert..ehhehe

cik mah said...

@Diyana

Ooo mmg lah ek mcm tu...baru tau...maklumlahkan pelik rasa...smpai basah2...okey lepas ni kena dah tadah...supaya xmmbazir...

Ecah Ecot said...

Ape ek perasaan first bby menyusu?mesti syahdu jek..hehe..kalau boleh multi-tasking satu side susukan baby, satu side lg pump..jimat susu yg keluar tu..kerana susu anda adalah berharga..hehe..salam peluk cium utk baby azwa....

cik mah said...

@Ecah Ecot

Ecah..mmg syadu sngt..lg2 di pagi hr..hnya kita n bby je ms tu..sentuhan pling dekat ngan bby kan...xsangka n bersyukur sngt...btul tu ecah..kn multitasking lps ni...setiap titis berharga sgt...okey...dah cium n pelukkan...xsbr nk tgok bby aunty ecah pulak...take care ye..

merahitujambu said...

terima kasih share dear.. =)

cik mah said...

@merahitujambu

Sm2...

Sya Mimie said...

syukur alhamdulillah.. rezeki bby azwa dapat susu yang bnyak.. nanti sy nak cuba amalkan mnum horlick la.. :)
mekasih cikmah sebab share.. bby pun putih gebu je.. insyaAllah nti smpai masanya saya cuba amalkan minum air kelapa.. :)

cik mah said...

@Sya Mimie

Aaa itulah...bersyukur sngt..lsm2...okey..t amalkn tau...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...