Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 14 March 2014

Terima kasih sayang

Selamat tgh hari aunty2 cantik...hari ni cik mah nk sambung..hrp2 boleh hbskanlah cerita pengalaman bersalin ni..dah beberapa episod dah ni kan...

entry sebelum2 ni...

pertama , kedua n ketiga...

K cik mah teruskan cerita ye...

Sebenarnya dktr dah blik rumah..mklumlah dr pg dktr keje dah..smpai ke mlm kan...

"okay..klau awak nk teran ke..nk berak ke...boleh dah sekarang ni....dktr dah sampai dah..."

Wah...ms ni sempat tgok dktr dtg ngan sweater tu...pastu dktr br nk tukar bj dktr2 tu..hehe...pastu masa tu cik mah mengiring ke kiri...n dktr suruh start push...ktnya nk tgok laluan...

Dlm ht ni dok pk...eh...kn bersalin n push mengiring ek??.bukan ke terlentang n kangkang kaki tu...?

Dah 3 kali mcm tu push...dktr kata ready ...."terlentangkan die..."

Bila dah terlentang tu..nurse suh pegang kat area buku lali tu n angkat kpl tekan ke bwah then teran...

Sempat lg ni ms ni menjawab...oh ye...ms ni juga ada 4 orng nurse...sorang dktr n en suami...

"nurse...sy xselesalah mcm ni...xle nk teran..."tgok tu..menjawab lg..

"awk cuba dulu ye..."

"xboleh...xselesa sngt" nmpk x...cik mah masih berdegil...

"okay..pasangkan besi kat tepi tu". Dktr bg arahan kat nurse...

Masa cik mah ngah kalut2 ni dktr berzikir n tenangkan cik mah..mmg coollah dktr...mmg cik mah rs tenang...

Bila dah letak besi tu n cik mah tarik tali untuk angkat bdn n tunduk kedepan...okay...

Tarik nafas ikut mulut pnjng2 ye.lps tu lepaskan smpai hbs nafas n teran ye...pesan nurse yg bntu cik mah angkat bdn tu....mmg riuh rendah ms tu...

En suami pulak dh mcm dktr...boleh pulak gayanya mcm dktr...

Tarik nafas kali kedua...en suami ckp dah nmpk dah dahi bby....teran lg...

Masa teran tu..xperasanlah terkeluar suara...

Bukan jerit pun..terkeluar bunyi mcm ni je..."ermmmmmmmmm..."

Sbb ngah nk hbskan nfs pnjng n teran sehabis lm...

Nurse kt jgn kuar suara...haha...baiklah...

Masa ni lah pulakkan telefon en suami n cik mah berbunyi...cik mah rasa masa ni pukul 12.56pagi dah...mmg beredering2 telefon bunyi...klaka rasa masa nk push yg ketiga ni...

Dktr n nurse pun terkejut telefon bunyi..

Kali ketiga push...cik mah mmg pejam mata n nk teran sehabis nafas...amik nafas pnjng n teran....

"alhamdulillah...."

Itu yg cik mah dgr dr semua yg ada dlm labour room tu...

TAPI!!!

Xdengar pun suara baby nangis...

Nurse pun bw baby ke tepi cik mah n tunjukkan...

"okay..baby awak girl ye"

"nurse..nk tgok muka ank sy"sbbnya xnmpk..hehe..nurse pegang tinggi n ketepi...

Tetiba terkeluar dr mulut..

"eh...putihnya baby...bersih"

"aaa...putih ank awak...darah pun sikit je melekat kat bdn baby"

Ms ni xtergmbr perasaan ms tu...rasa bangga ngan diri sndiri n mengalirlah air mata ummi yg pertama untuk kelahiran ank ummi n abah...

Air mata syukur n gembira...

Lbih gembira bila en suami terus cium dahi n ckp...

"terima kasih sayang lahir kan anak kita"

Berjurai turun air mata masa ni mcm air terjun...

Ms ni terimbau2 kenangan yg cik mah mmg bnyk sngt minum air kelapa start 7 bulan...rasanya mmg terbukti..air kelapa dpt bersihkan bby...bby azwa lahir bersih suci...mcm dah mandi je...

Bila nurse bw azwa ke bilik lain untuk bersihkan n timbang n lain2 tu br terdengar suara bby azwa nangis...

Dengar suara pun comey sngt!!!!

Then en suami kuar nk g aznkan bby...

So ms ni lah dktr kuarkan uri n proses nk jahit...

Dktr kata syukur sbb bhagian yg digunting hanya 1.5cm mcm tu je...jahit pun kejap je..smbil2 borak ngan dktr nmpk benang naik turun...

Eeee...ngeri nk tgok benang tu walaupun xsakit ms jahit tu...

Jwpn pd persoalan entry hr tu terjawab...dktr otw dari rumah die dkt jln duta..pulak dah katanya tetiba ada roadblock pulak..tu yg lmbt...

Hahaha..mcm2...syukur semua slmt...

Masa nk end kan jahitan tu br rasa sakit sikit...

Then nurse pkaikan pad yg ikat tu...

Then berehat dlm 15minit br en suami dtg balik...katanya td ngah tgok muka bby puas2 sblm blik jp lagi..hehe...

Katanya xpayah bg bj...nurse dah sediakan semuanya...

Wah bgusnya...

En suami temankan...then borak2 ngan en suami.

Bnda yg cik mah tnya...hahha...sbb tertanya2 so tnyer je lah..

"abg masa bila dktr gunting yg bhgian bwh tu??
xrasa pun sakit..."

"ha itulah abg pun pelik...tgok syg rilex je meneran n masa dktr gunting tu..sug xjerit n ckp pape pun..mcm xsakit je...padahal kn gunting tu..."

"mmg xrasa pape pun...masa bila dktr gunting??.tgok tu...dok sibuk tnyer lagi masa bila..hahaha

"masa syg ngah teran tu...yg kali kedua...mybe sbb masa nafas kedua tu pendek skit...dktr pun gunting n terkeluar kepala bby..."

"oooo...."

Serius...mmg masa meneran tu enjoy sngt2...mmg kesakitan nk mengeluarkan bby tu xsakit...alhamdulillah Allah permudahkan...sakitnya masa nk kena tahan teran yg entry lepas...masa teran betul2 ni xsakit...

.kejap je masa berlalu dh pukul 1.50pagi mcm tu...then rasa xlarat sngt2....dah sejam berlalu br rasa bdn lemah sngt2...kemungkinannya xmkn petang td n mlm...mkn sikit sngt kan....huhuhu...

Try nk tdo...tp xboleh...

Last2 terlelap juga...sedar2 en suami kejut...

"syg kenapa ni?????"

"Hahhhhhh" cik mah sebenar tdo tp nafas cik mah berbunyi n tersangkut2 kuat....sbb sblm terlelap tu mmg letih sngt2...

Panggil nurse ckp k duduk n minta minum air masak...

Nurse tlng n minum air masak..br rasa okey...en suami terus p amik inhaler cik mah kat katil wad..s pam baru rasa okay...

Pastu ckp lapar kat en suami...lapar sngt sebenarnya.smpai pening juga kepala angin dah naik....dh pukul 2.40pagi...mananya xlapar...

Tetiba nurse dtg bw roti n vico....yeahhhh...

Terus suruh en suami suapkan..hahaha..mengada2 kan k bersuap...

Baru 2 suap...terus menggerodak perut n suh en suami cr plastik..nk muntah!!!!!!!

Habislah labour room tu en suami geledah...nasib jumpa plastik...teruslah wekkkkkk....

Punyalah en suami risau...die p panggil nurse lagi...hehhe...n nurse check2 cik mah n ckp semuanya okay...ni sbb cik mah lapar...alhamdulillah..lps muntah hilang dah pening kepala...

Minta nk baring n rehat2...kejap lepas tu nurse dtg nk bw ke wad...

Nurse juga ingtkan supaya mandi wiladah..mandi selepas bersalin..mmg terharu sngt..nurse tu india tau..tp die sngt memahami...

Alhamdulillah ..selesai sudah kelahiran anak ummi n abah..

Selesai juga janji2 cik mah nk share pengalaman cik mah..

Harap2 dapatlah membantu cantik manis...

Ingtlah Allah sentiasa ada bersama kita dikala susah dan senang...

Buat anak ummi n abah NUR AZWA SAFRINA...terima kasih sayangku...sudi menjadi penyeri hidup ummi n abah....pengikat kasih dan harta paling berharga...

Moga azwa akan menjadi anak yg solehah dan berguna...amin2...

Ummi n abah syg azwa...


azwa hari pertama...maklongnya siap bw kan selimut baru punya..nk kasi pink disitu..hehehe


TQ

PUAN MAH

21 00 sudi berkongsi cerita:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum cikmah. nak nangis sheila baca ni. Allahuakbar. alhamdullilah. habis sudah entri bersalin.. cerita bab penyusuan dan pantang pula ek.. hihi.. sheila pun nak amalkan minum air kelapa. heee sheila singgah sambil klik tabung baby Azwa sini ~~~

husna yusof said...

awwhhhh sedihnya baca entry ni.. tahniah cik mah.. semoga una dpt merasa pengalaman mcm cikmah ni juga.. owwhhhh nak nangis jugak la..

Bride to be of U-Suf said...

I felt so touched...Moga baby azwa jadi anak yang solehah and bila besar read this entry will definitely proud of her supermomma..:)

cik mah said...

Sheila...waalaikumsalam..touching kan en suami...alhamdulillah hbs...t sheila pulak kn share tau...tq aunty....moga aunty sheila dimurahkan rezeki...

Husna...insyaallah...moga2 husna ade rezeki cepat2...bnyk2 doa ye...

B2b...amin2...moga2 azwa pun touching t bila besar bc n phm hrpn ummi n abhnya...

sYaFiNaS said...

sedihnya baca entry ni cik mah...terharu sgt2...xskit ke kena jahit??dengar pun dh seriau...hihii...

cik mah said...

@sYaFiNaS

Masa jahit tu xsakit....tp bila nk end kan jagitan t terasalah juga sakit...tp sikit je"..

(●*∩_∩*●) said...

MasyaAllah,mudahnye lahirkan azwa..semoga azwa jadi anak yang solehaha..dpt membalas jasa ummi yg melahirkan dia..amin :)

cik mah said...

@(●*∩_∩*●)

AAA..alhamdulillah...amin2...

Amirah Nuraisyah said...

singgah sini.. blog http://sunflowergo2.blogspot.com/ selalu jadi reffering site yang selalu jengak blog saya..hihi terima kasih byk2.. :D

www.akugadishijabista.blogspot.com

Ecah Ecot said...

Alhamdulillah...mudah sgt cik mah bersalin...semoga ecah nnt dpt la dipermudahkan mcm tu...

khadijah said...

Sedih dija tak dapat rasa meneran sebab czer. Doakan untuk anak ke dua dija dapat normal ye. Comel je azwa gerammmmm

Cik Jelita said...

alhamdulillah cik mah, Allah permudahkan masa bersalin tu yer...geram tengok baby azwa yang comel itu...hugs n kisses for her...

cik mah said...

Amirah...tq dear...

Ecah...syukur sngt..insyaallah nnti ecah pun akan dipermudahkan...bnyk2 zikir ye...

Dijah...sakit czer lain pulak kan...insyaallah nnti mesti diberi peluang merasakannya....lama dijah xkomen..rindu tau...

Cik jelita...syukur...take care tau mommy to be...tq2...azwa suka kena kiss...

cik hani said...

alhamdulillah..dah jadi parents kamu. tahniah. semoga dipermudahkan segala urusan menjaga dan membesarkan anak.

doakan untuk saya jugak teringin nak ada baby jugak..

cik mah said...

@cik hani

Aa...syukur...dah sebulan lebih dah..tq dear...insyaallah cik hani pun akan merasa peluang ni...cik mah slalu doakan untuk kwn2 blogger cpt2 dpt bby...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

alhamdulillah....

comelnya baby... nampak panjang mesti bila dah besar tinggi ni

=)

cik mah said...

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr

Syukur...tq dear...insyaallah...

Sya Mimie said...

alahai cikmah.. rasa nak kuar airmata baca cerita cikmah ni.. mudahnya Allah bantu cikmah lahirkan baby.. suami pun bg sokongan.. Ya Allah. moga2 nanti sy pun sama..

cik mah said...

@Sya Mimie

Meh nk lapkan airmata aunty mimie...syukur sngt dipermudahkan...insyaallah mimie pun akn di permudahkan..

myza said...

Salam ziarah..tq for sharing ur moment mnjadi ibu.seronok n terharu baca.moga nnt dipermudahkn jua ;)

cik mah said...

Wc miza ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...