Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, 12 July 2014

Kenapa begitu penting???.

Selamat pagi...alhamdulillah..hari ni nur azwa safrina genap 5 bulan..syukur sngt...sepanjang 5 bulan ni azwa masih sihat walafiat...kali ni cik mah nk share tentang vitamin K...cik mah baru tau..yg vit K ni penting rupanya pada bby yg baru lahir...tertarik nk share selepas cik mah slalu follow cerita bby muhammadharitsaddin...klik situ untuk linknya...

Kepentingan vitamin K
baby yg baru lahir adalah untuk meningkatkan penggumpalan dan pembekuan darah dalam tubuh. vitamin K bertindak bagi membantu pembekuan darah disamping berperanan juga dalam proses pembentukan tulang dengan seurna.Baby boleh mengalami pendarahan dalaman dari berbagai sebab..Seperti adanya penularan penyakit berjangkit atau kerana  goncangan dari orang sekeliling yg menggendong. 

Oleh itu..pemberian vitamin K pada bayi sangat diperlukan.sekiranya baby mengalami penyakit yg mengakibatkan darah banyak keluar..vit k akan diberikan bg tujuan pembekuan darah. 


Tanda-tandanya :
baby akan mengalmi muntah darah atau berak berdarah. 
Jika terjadi pada kulit, kulit akan berwana keunguan atau kecoklatan. 
Jika terjadi pada otak, bentuk otak akan membenjol, baby akan menangis tnpa henti disertai muntah-muntah.

 Jika dibiarkan boleh menyebabkan kecacatan semasa perkembangan baby dan juga boleh mengakibatkan kematian. Jika antara tanda2 tadi ada pada baby..kita haruslah segera berjumpa doktor bg mendapatkan rawatan lanjut..Jangan sampai berlarutan.

Untuk pemberian vitamin K pada baby yang baru lahir adalah dengan cara suntikan. Untuk itu vitamin K disuntik dengan dos sbnyk 10 mg/1 ml. Diberikan biasanya setelah 1 jam setelah melahirkan. Cara pemberiannya yaitu disediakan 1 injeksi suntik baru, dengan ukuran 1 ml dan masukkan dos 1 mg vitamin K1. Suntikan diberikan pada paha kiri bayi. Kemudian bayi di periksa untuk mengetahui adanya efek akibat pemberian vitamin K1 ini setelah 1 jam pemberian ubat. 

ni cik mah wat ringkasan dari artikel2 yg cik mah baca...untuk dikongsi bersama...sbb cik mah pun baru tau akan kepentingan vit k ni..


dah beberapa bulan..baru cik mah perasan..so mmg penting vit k..
ada tercatit di situ yg azwa sudah diberi vit k..

TQ

PUAN MAH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...