Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 3 August 2015

2nd pregnancy: Trimester pertama adik azwa..



selamat pagi...bermulalah episod cerita cik mah tentang mengandung skali lagi...pengalaman yg berbeza dari sebelum ni..masa azwa dulu...

alhamdulillah..telah melepasi first trimester dengan selamatnya...syukur...agak berjaya dari masa azwa..hehe

ada2 je cik mah ni lah...

start tau pregnant masa tu  4 minggu xsilap...awal dari azwa dulu masa 6 minggu..

tp

SEMINGGU sebelum itu...dilanda pening & sakit kepala yg melampaui batasan selama 2 hari...ni sngt2 sama masa nk mengandungkan azwa...tp kali ni lagi hebat tau...sampai tahap nangis2 sngt2...xboleh nk tdo..huhhh...hbis ubat dah try..tp xjalan juga...

huhhhh....masa ni g berehat rumah mama...so mama ayah n en suami yg jagakan azwa...cik mah meraung2 dlm bilik menahan sakit..sambil2 panggil en suami suruh urutkan...xle nk tdo itu yg jadi lagilah sakit...


lepas dah tau pregnant...rilex je..cool lah konon.....sikit2 je sakit kepala..cuma terkawal..sakit sbb lmbt makan je..anginlah tu kan..

masuk je weeks ke 6 n 7.....



dari diari hamil...dah start isi...


jeng jeng jeng....start dah masa tu..bdn xlarat sngt2..keletihan maksimum...muntah2 ada gak..tp 2 3 hari je..xmcm dulu..pantang mkn je keluar semula..

lagi2 bulan puasa masa tu..3 hari try puasa mmg sngt2 mencabar...dgn menyusu azwa...dengan perut mcm ape je bunyi..keletihan sngt2...baring je kerjanya...kesian en suami..mmg beli dekat bazar je masa tu...


weeks ke 8 pulak...

nk makan nasi tu mmg payah...ada2 je yg boleh..huhhh...mmg mcm2 try cari mana yg kena ngan tekak ni...paling selera western...sngt2 selera..hehehe

tahap lapar tu mmg boleh kata menjadi super maximum dah tau...xkiralah baru makan nasi ke..biskut ke ape ke...tetap akan lapar juga...feveret pulak milo ais...ermmmm...sedapnyer...

dah start nk ke tandas je..rasanya minum air xsampai secawan pun..tp kejap2 nk ke toilet je..

mmg masa weeks ke 8 smpai ke weeks ke 12 ni perkembangan bby mmg sngt memberangsangkan...so...mmg mmerlukan pengorbanan seorang ibu menghadapi alahan...

mcm cik mah..melalui weeks ke 7 smpai ke 11 adelah sepanjng bulan puasa...sngtlah mencabar...

kadang2 cuba juga puasa setngah hari...tp xjadi juga...suku hari je jadi..kol 11 dah tergolek2 lagi....

dapat milo ngan biskut pun jadilah...amboi2...bby..iye je nk makan...kurang setengah jam..terus muntah semula...skrng ni bgn lewat ngan azwa,..hahaha..bisnes sedikit tergendala...takut nk amik order sbb takut xsempat siapkan...

disebabkan x makn...perut lapar...bby pun laparlah...en suamilah mangsa lagi...berusaha mencari apa yg bby n ummi nk makan...hari2 boleh kata gigihkn diri g bazar masa tu..sbb kesian kat en suami...cik mah xlarat masak..ikan tu bolehlah juga..tp ayam..no no no...uwekkkk terus..


yg masuk tekak slalunya roti boom..sama pulak ngan kak long die..hehehe..dulu masa ngandung azwa pun suka roti boom... 
 jimat tau duit abah..snng je baby minta..hehe

oh ye...yg agak pelik..xle nk terima bnda busuk2 ni..uwekkk masa tu juga...lagi2 klu azwa yak....huhuhu..mangsa abahnya tukang cuci...klau cik mah cuci masa abah die kerja..masa tu juga uwekkkk..ngan azwa skali perli ummi die uwekkk..hahaha..ewah2. kamu ni ye..

bau en suami blik kerja pun xboleh..busuk katanya..hahaha..kesian abah azwa...blik silalah mandi dulu..kalau x..pot pet je mulut umi nnti...siap kdng tu..pksa abah azwa pkai deodarant lagi walaupun dah pkai....sampai en suami kata nk spray je hidung cik mah..hahaha...tp die layankan aja mak buyong..hehehe

then jerawat mcm menjadi pulak..cuma xla besar2...tp boleh tahan lah..lepas surut 1..naik 1 pulak..perghh...sabar je lah umi ye...xsecomel masa kaklong kamulah gamaknyer..hehehe


.alhamdulillah..bby semakin berkembangan...moga membesar dgn sihat sempurna ye sayang ummi..

nnti kita sambung lagi ye..nk cerita bab2 mengidam pulak...nk p mandi sat ye...hehehe...

TQ

PUAN MAH

9 00 sudi berkongsi cerita:

Aimi Muhamad said...

congrats cik mah...azwa nak jadi kak long dah.take care yeee...doakan aimi pulak.

Farhain Azmi said...

wah..azwa nak dapat dah adik.tahniah ye cik mah. take care dear :)

zai zamree said...

tahniah...sonoknya azwa nk dpt adik

cik Anggur said...

tahniah !!!

Ija Rased said...

tahniah..singgah syawal

misz sheyla said...

congrat.... seronoknye...azwa nk jadi k.long dah....take care ye mummy

Sheila Salim said...

Assalamualaikum cikmah.. aduiii debornya baca. Tak tahu camne rasa nak hadap alahan lagi. Hehehehe take care mommy

cik mah said...

aimi:tq dear...aaa...xlama dah..die suka...insyaallah..thaqif pun akn jadi abg long juga nnti...

farhain:aaa..alhamdulillah..syukur...tq..

zai:tq2...aaa...die suka sngt...

cik anggur:tq2..

ija:tq2..tq sudi singgah...

sheyla:tq2..tq...

sheila:waalaikumsalam..tq..itulah..alahan lain2 kan..

She's DHHassan said...

alhamdulillah, tahniah Cik Mah.
Take care okeiii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...