Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 30 September 2014

Puree: Shake & take with puree apple..

Selamat pagi cantik manis...alhamdulillah..masih diberikan kesempatan menulis lagi...kali ni nk share....nk share puree pertama ank ummi...

Puree pertama yg cik mah pilih utk azwa ialah apple...

Masa tu xsempat nk amik baby bullet kat kakak...so sbb dah sampai masa utk azwa mkn..cik mah gunakan shake & take yg kakak cik mah jual...

Percubaan pertama alhamdulillah berjaya..kalau guna shake n take ni..kena add air lebih sikitlah..sbb pisau dlm take tu xtajam sngt2...tajam juga tau..n kadar putaran motor yg biasa...so..air perlu utk bg epal lebih halus bila kita kisarkan...


N ni hasil dari shake n take with puree apple azwa..


Mula tu mestilah basuhkan bersih2 dulu apple...pastu kupaskan kulit n potong dadu...sesudah tu..cik mah kukuskan...nk rebus pun boleh juga...tp kuks lagi best bg cik mah lah...kukus smpai agak2 cucuk garfu le kat apple tu...

Cik mah guna 2 biji apple je utk permulaan..2 biji utk 4 days rules tu...biji2 dlm apple tu jgn masukkan pulak..kn buang ye mommy2...

Lepas tu..le r masukkan dlm shake n take...campur air...klau cik mah..utk azwa..cik mah guna air yassin atau air zam zam...moga2 menberi manfaat utk azwa...slalunya air yassin ummi n abah yg bacakan...moga menjadi ank yg solehah ye syg..

Then masukkan dlm freezer...2 lagi simpan dlm chiller je...chiller thn 48jam..so stok 2 hari..azwa suka campurkan ngan susu..n xsuka pekat2..suka cair2..snng nk telan agaknya..hahaha..ape2 jelah syg..jnji kamu nk makan ye...

Oh ye..shake n take ni ada 2 tumbler..so 1 lagi tu utk ummi wat air tamar cocoa blended ummi..hehe..nk order air tamar cocoa le g link ni ye..alhamdulillah juga..shake n take ni mudah nk bw kemana2...ringan n senng nk guna...klau g travel..bw ni snnglah...t lain kali cik mah share yg lain pulak yer..azwa dh tarik2 ipad ni ha...hahha...k...

TQ

PUAN MAH.

4 00 sudi berkongsi cerita:

Cik Jelita said...

azwa dah mula makan ye.bestnya...huhu...thaqif pun lagi sebulan je baru boleh makan...excited...sekarang tgk org makan/minum kaki tgn dah geram2 sgt nak ambik.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum cikmah. wahh bestnya. tak sabar tgu turn Adam punya solid food. hehehee. best ahh Azwa dah makan ~~~

~Kmar~ said...

hehe comel je muka Azwa makan puri tu

aisyah kz said...

alaa bestnye azwa da mkn..
xsabar nk tgu 2 bln lg..hihi
ibu azeem excited da beli baby bullet awal2..hii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...