Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 2 September 2014

walker baby ..pentingkah???

selamat pagi semua..hari ni nk cantik manis yg berpengalaman atau yg tau info2 tentang baby walker ni..

cik mah sedang berfikir2..perlukah benda ni??? 
pentingkah??
 kebaikan n keburukan dari walker baby ni???



gmbr ehsan dari google ye..pilih random je..

bila google je walker baby...la bnyk giler jenis rupanya..xtau pun..tau pun yg anak buah pkai dulu..yg biasa punya n yg boleh jadi mcm jongket2 tu...

bnyk jenis lagi rupanya..yg just bby guna utk tolak je..yg baby duduk dlm je xbergerak...yg mcm2 lagi..

bila tgok seronok juga ada macam2 mainan atas tu kan...le r baby pegang2 utk perkembangan baby...

dari segi harga pulak..rata2 mmg RM100 mcm tu..pling mahal tgok hari tu RM340..tp tu mmg best sngtlah gaya,....klau beli ni mau sampai anak ke 8 guna..eh..ops...

harap sngt cantik manis dapat membantu cik mah wat pilihan..nk kena beli ke x???

atau klau kena beli nk beli yg mcm ne ye???

oh ye..start umur berapa ye sesuai pkai walker ni???

wat masa skrng ni..azwa ada rocker baby tu...so azwa makan atas tu je..sbb azwa dah boleh juga duduk sikit2..jadi rocker tu ada tali pinggang..xjatuhlah..elok je azwa duduk...

cantik manis bantu cik mah ye..

sayang cantik manis..hehe

TQ

PUAN MAH




18 00 sudi berkongsi cerita:

InaYusoff said...

perlu ye cik mah..
sebab sebelum ni pon daku malas nak beli...sebab pk kejap je guna nanti...

tapiiiiiiii......
bila anak dah lajuuuuuuu meniarap...ke ruang tamuu...ke dapurrrr....lepas tu nak memanjatttt jee kejenyee...jadi emaknye nak memasak pon payah...asek nak menjerit je...ye la kalau ke dapor..kompom la lantai dapur tak berapa nak bersih sangat......


jadi...
senang nye ada walker ni...
dia nak merayau ke mane pon takpe..
baju pon tak kotor dok asek nak mengemop lantai umah je..hihi..

beli la cik mah...

khadijah said...

perlu ke tak bergantung pada baby gak cik mah. ade baby jenis duduk je dalam tu ok la. zarif memang dari awal tak suke pun duduk dalam walker. tapi walker dija 2 in one. bile dia dah start berdiri walker gune untuk tolak. dija tak rase membazir sebab orang bagi hee

CikSiti said...

hi cik mah,,
anak2 saya takder semua benda walker ni so tak boleh suggest hihi..kalau nak jimat tak payah pon takpa..tapi kalau dah ada peruntukan utk anak tersayang apa salahnya kan..cuma kena tgk jugak safety matters lah.ada yg kata xelok dsbnya..bolehla nak study..in the end up to jugaklah nak decide hehe.

SarahSyafiq said...

bergantung pd cik mah.tapi kalau study burk baik, untuk physical development byk katakan tak bagus.kalau baby tak pandai jln lagi, kita mcm force dia berjalan.tp act tak bantu pape pun untuk dia.bahaya pun ada gak takut kalau laju sgt azwa jln. diff people diff opinion kan :)

Lynda Che Lah said...

@InaYusoff
setuju di sini..sbb klu nak biar dia meniarap merangkak sekeliling rumah..mmg tak safe lah kan..maklumlah..kang terkutip benda bagai-bagai..masuk mulut..ngan lantai kotor lagi..so..senang..masuk walker..biar lah nak jalan satu rumah pun..monitor je dia buat apa..Qhalif pakai walker abg Qoid..dah berusia 5 tahun dah walker tu tp good condition..pelaburan berbaloi

lia said...

x de pon x pe, asalkan masa kita nak wat keje umah, husband sudi nak tlong tengok2 kan anak... ;)

cik mah said...

Ina:itulah..cik mah pun pk mcm perlu..sbb rumah cik mah kecil je..dkt sngt ruang tamu n dapur...takut ngah masak azwa dtg bergolek2 n meniarap laju2 je...

Dijah:oooo yeker..kena bw azwa g testinglah mcm tu..tgok die suka ke x nnti..

Ciksiti:oooo yeker..lsbb cik mah bnyk wat tasbih...so takut azwa mengutip je masa wat..tu yg terpikir walker...yg rocker die xmo sngt dah duduk..

Sarah:aaa...setakat duduk kejap tunggu maknya masak maybe okey kan...sbb memang xnk pkasa die..nk die pndai sendiri...

Lynda:aaaa kan..mmg berbaloi2 lah klau mcm tu kan...anak seterusnya le pkai..

Lia:cik fulltime ousewife...so dr pg mmg wat keje rumah..n mmg masak hari2...husband blik. Petang dah...hehe

(●*∩_∩*●) said...

lama x komen entry cik mah..
Mula2 inagtkan xmau ajar anak dlm walker or seangkatan dengannya..tp budak laki masyaAllah kuat dan aktif sampai Bonda dgn ayah pun xlarat nak kena dukung selalu sbb Fayyadh xsuke baring..
End up, Sue belikan baby Jumperoo..2nd hand aje..tp codition tip top..mmg suke die duk dlm tu lompat2..boleh la google jumperoo kalau nak tahu pasal benda alah tu dgn lebih lanjut..:)

InaYusoff said...

@Lynda Che Lah

kan...
biar je dia dalam walker sementara kita bizi wat keje kita....

mmg kene monitor gak if pakai walker ni..sebab kang ada je benda yang tinggi dia nak capai...

InaYusoff said...

@cik mah

same la cik mah..
rumah kita ni ha...dapor n ruang tamu sekangkang kera je..lebeh2 lagi bila owner rumah dah pecahkan dinding antara ruang tamu dengan dapur....cepat je si kecit ni sampaii ke dapor nak nolong ibu dia masak.. :p

cik mah said...

Sue:aaa..lama menghilang..hehe...ooo...jumperoo tu tau..tp besar pulak kan..n stay 1 tempat je kan..bby xle gerak2 kesana sini...itulah..klau duk dukung je,,xjadilah masak...hahaha...

ina;kan2...at least mainan kat walker le wat bby leka sikit..sempat lah masak 2 jenis lauk..hehe...itulah kan...2 3 kali angkat bontot si kecil tu,.sampai dah dapur..so mmg kena ada juga ni 1...

Amal Salleh said...

bab ni rs byk pendapat .. kita kena byk baca + tnye pendapat .. pastu bru decide .. mcm org decide xpki walker .. sbb ? mcm y org bc walker akn wat lutut xberapa kuat+snang injured bila da besar .. tp ada y ckp mengarut je.. my bro pon bising xpki walker sbb dia ckp soal hygine tu .. pokok pangkal cikmah rasa camane lpas bc info2 y berkaitan ;)

isu ni sama mcm pacifier la kot ;)

Fiqah Feeona said...

Entah..Ammar tak pakai walker..Saya selalu kurung dalam playpen. Sekarang dah berpagar dah rumah..depends la keperluan..macam saya rasa tak penting sangat..

MizzTina said...

hah, kite smla.. tp ada kata xelok baby ltk dlm walker sbb gangguan tumbesaran tulang belakang dia.. tp sy ni dh la kerap berdua dgn anak.. anak lak nk mnta dukung je.. klu ada walker, blh la ltk dia kt dapur time kite msk.. crila walker yg blh buat rocker.. so baby xleh gerak..kekeke.. tp msh blh berayun mcm buai smbil duduk santai gitu..

cik mah said...

Amal:betul tu..mmg bnyk pendapat n kena study juga...kn tau baik n buruk..

.fiqah:Ooo...yeker..ada juga katil azwa..tp die nk bgn nnti...takut terhantuk...then nk meniarap golek2 siap,,.payah letak dlm katil die..

Tina:aaa...dah tgok juga ada yg le jadi rocker..snng juga kan...betul tu..bila berdua ngan ank mmg pyh nk masak..ada nnti snnglah harapnya...

Ibu Lala said...

Pada sy ianya perlu. Anak sy siap ada 2 lg. Satu kat atas satu kat bwh. Cepat sikit pandai jln klw guna ni.

Sy pun ddk kat gombak. Puan mah gombak kat mana.

cik mah said...

Kan2...wah..siap ada dua lagi..mmg perlu ni..kat gombak setia..dekat ngan plaza idaman...

Humairah Jimat said...

wah..excited tgok.he.blom ada pgalaman.baby masih dlm prut =p buat msa skrg plg excited tgok stroller!walker blom lg.myb tgu baby kluar bru decide nk bli ke x.he.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...