Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 14 October 2014

Puree: Brokoli & labu bakar..

Share lagi..budak baru balaja kan..excitedlah kan..hahaha...cik mah lah tu kan..excitednyalah wat puree anak..puree je pun...seronok sbb wat bnda baru..

Kali ni seperti tajuk berita utama..hehe...xla..tajuk utama..puree brokoli...ummi n abahnya pun xla selalu makan brokoli pun..kdng2 je..klau terjumpa br beli..kat kedai slalu beli slalu xde..so ni beli kat pasar malam.. 1 yg besar tu dlm RM3 kot..


Proses nk wat sm juga mcm yg sebelum2 ni...potong kecil2 n bahagian yg keras tu batang lah kiranya jgn amik ye..xsesuai bg cik mah lah..then rendam bg bersih..segala kekotoran hilang..bilas bnyk kali..kot2 celah2 tu ada kotoran degil..hehe...suhh..suhhh..

Pastu..kukuskan..jgn lama2 pulak..xsampai 10minit pun dah lembut...lepas tu..sejukkan..dah sejuk xde wap2 panas tu..le r belnd..seperti biasa..cik mah pkai baby bullet..kisaran yg memberikan kepuasan bg cik mah...tambah sedikit air nk memudahkan blend..pastu seperti biasa..2 simpan chiller..2 masuk freezer ye....

Mcm biasa juga...hari pertama n kedua cik mah bg plain je..hari ketiga cmpur susu..azwa ngan muka pelik2..kali ni ragamnya nk sendiri..nk makan sendiri..hai sayangku..mcm2...ummi layankan je lah kamu ni..masuk dlm botol tu puree....ade ke mcm ni???

Suka pulak bila masuk botol..laju je hisap botol..tp klaka sbb tersangkuk2..outlet botol kan kecil je..apelah azwa ni..nasiblah ummi ni xde keje..melayankan je lah kamu ni...


Next pulak..puree labu bakar..ni wat sbb terpengaruh ngan ibu daffa comel tu lah..tgok kat insta...daffa makan labu bakar...terus semngt pesan mak tok azwa belikan labu klau jumpa..horey2...jumpa..ape lagi..bakarlah..tudung periuk xde...so pkai je pan yg ada..belasah..asal jadi..tp lambat juga..tau sikit minyak kat pan tu masa nk bakar..okeylah puas hai walaupun tunggu lama juga..next tu seperti biasa potong halus2..eh..halus pulak..potong kecik2...ni xpaya dah kukus tau..sbb dah lembut pun labunya..

Tambah sikit air..then blend je..mudah je..selepas itu..masukkan dalam bekas kecik2 baby bullet ni..

ape yg best bekas ni???

Best sbb ada set tarikh..snng..xpyah nk tampal2 kat bekas..al maklumlah..penjagaan sama macam susu EBM..tp cik mah simpan kejap makanan azwa..untuk seminggu je.pusing2 penutup bekas tu..so setting tarikh dah...hebat kan..jakun tetiba...budak baru belajar..semua benda jakun..hehe..

Alhamdulillah..sekarang ni dah gabung2 kan juga itu ini..n dah start bubur..seronoknyer...puree xhabis cerita...dah start azwa makan bubur..cepatnya kamu besar azwa....ummi rindu....

Membesar ngan sihat ye sayang...membesar ngan solehah n riang...ummi berusaha memberikan yg terbaik buat kamu sayang...

Ada lagi x buah2 yg sesuai??.xhbis lagi ni menggoogle..tq google..tq juga super2 senior yg dah wat entry...ada yg save..xsempat baca lagi..

Tq juga hot mama gosip sbb bnyk bg tunjuk ajar...jasamu dikenang..

TQ

PUAN MAH

12 00 sudi berkongsi cerita:

suhailah hamid said...

Boleh try barli, oat, epal, pisang, prun, keledek, tomato, kacang pis,carrot..

Good job mama :)

cik mah said...

Ok..mlm ni juga nk p cari lah...

Z@i Z@mR33 said...

kami dh lps bab2 puree...tp dlm byk2 puree labu paling sedap.ritu stim labu pstu blend pstu masak lg skali.rs dia lemak bkrim di sukai Aqil...hihihi

Cik Jelita said...

rajin cik mah...kite menghitung hari nak mulakan solid food kat Thaqif.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum cikmah. lama tak nak bakor labu tu? heee sheila pun suka tengok ig ibu daffa tu. hehehhee tak sabarnya hitung hari untuk Adam ~~~

Sya Mimie said...

asslmkm cikmah.. jap je masa berlalu kan.. azwa dah boleh mkan.. :)
seronok la ummi nya dok masak mkanan dia..hihi

Mila Ahmad said...

brokoli memg bagus kan tuk anak-anak.

cik mah said...

Ooo yeker..azwa pun start bubur dah ni...azwa biasa2 je ngan labu..die pling suka carrot.

cik mah said...

Ooo yeker...rajin2 ye nnti ..mesti excited sngt..tq cik jelita

cik mah said...

Waalaikumsalam..klau mcm cik mah wat ni lama jugaklah...kan2...sm2 kita share menu2 bby pulak..seronok...

cik mah said...

Waalaikumsalam..kan2...dah 8 bulan pun..skjo je..mmg umminya excited..azwa je kdng tu payah nk makan..

cik mah said...

Aaa..betul tu...tp azwa suka mkn brokoli dlm botol..pelik pulak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...