Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, 28 December 2013

keputihan...

selamat pagi.....tetiba je kan semngt...smpaikan hari sabtu pun nk post entry...ewahhh...mmg smngtlah...yelah...kesian tahun 2013...entry xsbnyak tahun lepas...huhuhu....

so..kena smngtlah untuk saki baki hari yg tinggal di 2013 ni...

okey...klai ni nk cerita tentang keputihan....yg rata2nya ramai wanita n lebih specifik perempuanlah kan..xkira peringkat umur...yg dah baligh...akn pernah mengalami keputihan...

masa ank dara dulu2 tu..mmg kadang2 tu ada keputihan...tp yg biasa2 je...xla gatal n berbau n teruk..biasa2 je...then bila dah kahwin makin berkurang...xtau kenapa...hormon kot ek...

then start pregnant..mmg terhenti langsung dah keputihan ni...

HOYAH!!!!

ni mmg best gilerlah...yelah kan..rasa diri lebih bersih..xpayah nk pkai2 panty liner ke ape...hehehe..

TETAPI!!!!

masuk je weeks ke 30 hari tu kan...huhuhu...tetiba keputihan melanda ngan ganasnya....rasanya sbb cik mah pkai pad kot sehari...ntahlah..n keadaan xberapa bersih di miss v tu..sbbnya masa tu di hospital...kena warded lagi!!!

nnti tu cik mah story k...

pastu...xsemena2 gatal2 kat bahagian miss v n agak berbau sedikit...

kebetulan lepas kuar hospital..ada checkup kat klinik kesihatn gombak..

alhamdulillah check up waktu petang sngt cepat nk dibandingkan ngan pagi...pastu mcm biasa..bila jumpa nurse..nurse akan tnya2 n akan check jantung baby...alhamdulillah..jantung anak ummi sihat....n nurse ukur tinggi perut...alhamdulillah juga okey n sesuai ngan minggu ke 30...

then..tetiba nurse tanya..ada keputihan???

nasiblah nurse tnya..klau x..lupa dah sbnarnya...hehehe...

cerita2 n nurse kata kena jumpa doktor...okey..bila jumpa doktor...doktor pulak interview..hehehe...pastu doktor kata kena amik ubat masuk kat miss v..ubat tu guna sekali je n waktu mlm je...klau lepas dah guna ubat tu..still gatal2 n keputihan still ada...so doktor akan amik sampel keputihan untuk bw ke lab..sbb takut bakteria yg bahaya...

ni just kertas arahan ubat tu..kotaknya lupa nk snap gambar...

berdebar pulak dah dengar doktor ni bg penerangan...lps tu terus amik ubat kat farmasi n nurse tu ajar cara pkai...

sudahnya blik umah dok belek2 ubat tu...maklumlah xpernah tgok..pnjng mcm pensel n ada tiub kat depan letak ubat n masukkan n kuarkan bnda mcm pensel tu..cerita kat en suami...ckp mcm seram je kan nk masukkan..huhuhu...mlm tu xwat pun..sbb berdebar...then kerana esoknya mcm makin parah je keputihan ni...paksa gak diri ni berani..en suami yg bntu baca arahan2 mcm ne nk masukkan ubat tu...

okey...esok nya pepagi..rasa okey...tapi tgh hari bila nk solat tgok..mak ai.!!!!!bnyk giler putih2 ni....putih2 ni sbnarnya ubat yg masukkan smlm bercampur ngan keputihan...2 hari juga kuar semuanya mcm tu...tp xgatal2 dah n xberbau pun...

syukur sngt..lepas 2 hari pkai ubat tu...miss v jadi lebih selesa n xde dah keputihan..so excited jumpa doktor gtau..xpayah lah kan nk amik sample2...malulah saya...

so...nasihat cik mah pada yg sedang preggy..klau ada keputihan tu..kena jumpa doktor..takut jadi lebih bhy je...minta pendapat n bnykkan minum air masak...

TQ

PUAN MAH


4 00 sudi berkongsi cerita:

Ecah Ecot said...

setakat ni keputihan ecah tahap normal jek..xde gatal n bau..just bukan mcm mase belum pregnant la..dlu dekat2 nak peot baru ade..skang ni hari2 ade tp pg jek..lepas tgh hari die cm dh kurang or xde..pelik gak tp setakat ni masih selesa..hehe

NinaAz said...

nina hari tu masa 1st trimester ada keputihan. byk gak ah. tp tak gatal, doc kata normal. kalau gatal tu yg xok sikit katanya. Alhamdulillah la. sekarang xd keputihan dah. mabe awal2 ritu jea kot kan

Petak Bunga said...

ada jugak problem ni dr start preggy sampai habis preggy.

siap doktor ambil sample bagai..

xde kesan denagn kandungan. semuanya okey jer. lepas bersalin dah hilang masalah tu.

cik mah said...

Oooo yeker...itulah....rasanya normal untuk preggy mommy kan...yelah mcm2 masa preggy ni..hehehe...cuma kn jaga2 n jaga kebersihan supaya xde masalah lain kan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...