Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 20 May 2016

Ajar anak tentang hormati azan..

selamat pagi..

ni cik mah dah share cerita dekat fb cik mah..share jugaklah dekat blog..kenangan bersama...

Kaklongazwa dan AZAN...
Nk share sesuatu yg bermanfaat..
Mcm kaklobgazwa ni senang paham n senang ingt ape ummi abah..maktok tokayah ajar die..
Pelajaran yg meruntun hati ummi lagi..
Ada 1 hari tu. azwa tgh main2 ipad die kat rumah maktok..then azan maghrib
Ummi kata kn tutup..kn hormat azan..
Okey die ikut..lps azan tu mmg "pegawai pemerhati xberbayar " ni akan check semua orng akan angkat tgn utk doa lps azan tu...sampai ke dapur..ke bilik..semua kena terjah..alhamdulillah..tu pelajaran sebelum2 ni kn berdoa lps azan..die xpernah lupa..
Then azan isyak pulak..die tgh main ipad gak..terus die tutup..
Lps tu hbislah ummi..abah..tokayah..pakusu..kecuali.maktok yg xde main hp kn sound dgn die..
"Tutup!!!!"
Kaklong suruh tutup ape2 gadget masa azan tu..alhamdulillah...sampai hari ni pun die ingt..
Klau astro oasis lagilah..br amik wudhuk pun dah suruh umi TUTUP hp juga. Dah bersedia cr telekung die dah..
Alhamdulillah..trylah mommy2 praktikkan..moga anak2 kita sm2 menghormati azan selalu n menghayatinya..insyaallah..
-gmbr ni bukan masa azan..ni ummi curi2 gak masa ngah zikir tu..tudung xbw umah maktok..pkai lapik meja maktok pun jadilah...nk tergelak pun ye juga tgok kaklong ni..semoga anak2 kita menjadi anak solehah..amin 


skrng ni..xmenyempat azan tu habis dah kena tadah tgn..hehehe...pastu siap masa azan tu die skali azan juga klau gmbr azan tu ada orng azan juga...tp dah pesan kat die..xle jerit2..yg azan lelaki..perempuan xde pun azan mcm tu..so lama2 die paham dah..

die tau gak kdng tu die solat ape..sbb cik mah mmg pesan n ajak die solat sama n bgtau die.ni kita nk solat zohor..ada 4 rakaat...wat mcm tu utk setiap waktu..
alhamdulillah..anak2 ni klau kita slalu ulang2 die akan ingt..insyaallah...

ada tips lagi??

meh share sama2..

TQ

PUAN MAH
😍😍

1 00 sudi berkongsi cerita:

Iera'ra Nordin said...

Moga anak2 kita jadi anak yg soleh / solehah ye cik mah ..
suka tengok gelagat kaklong azwa ..
budak2 ni cepat tangkap apa yang kita ajar ..
zarra sekali je iera ajar bila azan kena shhhh (diam)
maka tiap kali azan yg dia dgr , tiap kali tu la jgak ...
shhhh ...shhh ... sambil tgn tutup mulut ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...