Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 10 May 2016

Jangkitan di tapak tangan dan kaki

selamat pagi..

alhamdulillah...sihat...cuma beberapa bulan lepas dilanda gatal2 tgn n kaki yg teruk sngt..paling2 azab sbb dlm pantang n mnyusukan baby uzma..

so pengambilan ubat tu mmg terhad sngt2 kan..

kali ni mmg teruk sngt2 dari yg pernah alami sebelum2 ni..

mcm2 bnda dok pk..dok cari punca knp jadi lagi teruk..masa taip entry ni bulan mac..siap pkai sarung tgn plastik lagi..sbb dah sapu ubat...ubat krim kan racun..so xnk lekat kat sana sini..n t nk kena pegang uzma lagi...so..masa tu mmg cik mah duduk rumah mama je..lagi beberapa hari nk hbis pantang masa tu..

terima kasih pada mama yg bnyk sngt membantu cik mah uruskan anak2...

gatal tgn ni bukan gatal je..tapi sampai gelembung2 air n pedih n gatal sngt bila dah garu..bila dah garu non stop jadinya...maka..melaratlah ke seluruh tapak tgn..

tp gatalnya hanya di tapak tangan n tapak kaki je..

dah 3 kali g klinik..2 kali amik injection...

lps kali pertama inject..ok lagi..then tetiba naik lagi teruk..huarghhh...sakit wo..n gatal teramat sngt2...sampai nk tdo mlm pun xboleh jadinya tau..

paling sedih sbb ada uzma kan..kesian kat die..nk mandikan die pun xdpt lagi...sb takut air kuman berjangkit nnti kat die...





then decide g lagi klinik..klinik lain..slalu g kat situ juga..then dktr kata ni alahan dari pegang bnda yg cik mah xpernah pegang...

huhu..bila pk2..mungkinlah kot...last2 dapat puncanya..sabun tanamera yg utk hilangkan daki tu..abun tu best je tau pkai..nk tanggalkan daki2 semua tu..20 hari pertama pkai okey lagi..tp mungkin xserasi dengan kulit sensitif cik mah ni lah..sedih betul...so..tambahlah seminggu lagi duduk rumah mama sampai betul2 habis pantng tu..

alhamdulillah serasi dgn ubat yg dktr kali kedua pergi tu..ni antara ubatnya..siap dengan ubt utk rendam skali..so seminggu sebelum blik rumah sendiri tu..mmg sapu betul2 krim n rendam ngan ubat yg dktr bagi tu..nnti kt rumah sendiri payah pulak..nk pegang2 anak2 lagi...xde sape nk bantu kan..



alhamdulillah hari pertama pkai nmpk perubahan..n hari2 seterusnya semakin kering..syukur sngt2...
mmg xselesa nk buat pape kjlau tapak tgn ni gatal n pedih2..nk mkn pun bersudu bagai..

moga2 lps ni xdelah alahan lagi..

tq pada kawan2 yg bnyk gak bg idea nk hilangkan gatal2 ni..

TQ

PUAN MAH

2 00 sudi berkongsi cerita:

BIE said...

Bie pun pakai juga sabun tu dulu. Tak sangka boleh jadi alahan ye. Alhamdulilah, moga Cik mah cepat sihat. Amin

She's DHHassan said...

cik mah kita pon baru baik dari sakit mcm cik mah tu. GWS Sayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...