Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, 3 November 2012

2 minit siap....

selamat pagi...lame xberborak2 tentang masakan kan...bz ngan persiapan kawin je....persiapan nk jadi isteri pndai dah ke???heheh..tnyer diri sendiri...

lame chef cik mah menyepikan...so hari ni....selalunya kita akan bersama2 didapur...cewahhh..untuk 30 mint...tp yg nk wat ni 2 minit ...mcm ne...cepat sngt siap dah..masak ape ntah tu...

xpe..cik mah tetap akan guna 30 minit untuk masak okay...


30 minit memasak bersama cik mah...

MAGGI BERKHASIAT

bahan-bahan yg wajib ada:
kuali bsar untuk muatkan segala macam...

pling pnting sperti biasa dapur gas yang ada gas tau....

senduk supaya senang kacau n pindahkan masuk bekas bila dah siap..

menu asas:
 
semestinya maggi 1 paket yg ade jual di kedai2..ade yg beli 5 percuma 1..atau 5 je...perisa sari...KARI!!!!.tiru iklan.

sayur sawi...

lobak merah

n ape2 je sayur yg suka...tp bia padanlah ngan maggi...

air

limau nipis

telur...

mulakan...:

1-knlah letakkan air dlm kuali tadi..bg panas cepat sikit..jgn letak sikit sgt tau..at least 3/4 ye...
                                            
2-sementara tunggu panas...sediakan tempat nk letak rebus maggi yg 5 atau 6 bungkus tu...

3-selepas itu...air untuk rebus maggi dah mendidih boleh la masukkan maggi tadi...wat asing2 tau nga kuah..barulah berkhasiat...

4-then bila dah mendidi air..masukkan perencah maggi kari yg dah ade...
tunggu sambil kacau2 kan ek..


5-sesudah itu masukkan telur pulak..ikut suka..dah 5 bungkus elok letak 5 lah...n lebihkan 1 pun okey juga....

6-bila telur dah okey..ala kejap je 45 saat je lepas tu...masukkan sayur pulak ek...lobak merah dulu...sebabnya nk bagi lembut cepat...


7-bila nmpak lobak dah lembut baru masukkan sayur sawi...masuk syur ikut yg mana dulu..yg keras dulu tau..sawi cepat je lembut..tu yg masuk last..

8-perah sikit limau nipis...ni mmg feveret en tunang..tau2 je klau x letak...

9-siap dah..le letak dalm mangkuk...maggi yg rebug tadi pun dah boleh angkat...then apa lagi makan...




ape????bg tunang makan maggi je???? hahahahha...

en tunang kata cik mah masak meggi sedap..iyelah tu..nk bodek mcm2 lah ek...selalunya dah xtau nk mkn ape inilah jadi menu...tp wat bia berkhasiat..mkn syur2 tu skali tau....

sape2 nk try boleh lah....p beli sayur2 yg mengikut citarasa cantik manis..mcm2 ade kan..
selamat mencuba ye....


TQ

CIK MAH



10 00 sudi berkongsi cerita:

S.U.R.I.A. said...

ala....dh terliur ni...cmner nieeeeee

cik mah said...

@S.U.R.I.A.

knlah p try masak....nyum2...

A.N.A said...

sama ngn encik kawan kita suka mkn maggi..feveret..

Shizan Syafik said...

kalau sy, sy tumis bawang putih dulu.. then yang lain sama je cam cik mah.. hehe, tapi resepi ni universal.. takde yang paling sedap, asal kena cara, semua boleh jadi sedap.. tak semestinya satu resepi yang mmg kena masukkn benda tu je.. modify ikut rasa msg2. betul kan cik mah?

cik mah said...

Btul tu shizan...modify ikut suka...hehehe...aaa...kdng2 tumis dulu juga bawang...cuma en tunang xsuka bawang..hehehhe...

Yeke ana...senngkan resipi..le pelbgaikan menu....main course maggi..ahhahahah

A.N.A said...

cume x penah try letak limau..nanti nk cuba la..hehehe

Shizan Syafik said...

hehe, ye ke? sayangnye.. saya suka bawang.. bawang merah ke putih ke dua2 suka... biasa laki tak suka makan sayur.. MBB tak suka sayur, lagila susah.. tunang cik mah suka mkn sayur?? hehehe,

cik mah said...

Oooo yeker....ana kn lah try tau..mesti sedap..


Tu lah...kadang2 die makan je juga..hehehhe....die makan sayur tp kn tgok syur lah...

TiranaAduka said...

pantasnya.leh cuba ni

cik mah said...

@TiranaAduka

boleh2..snng n cepat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...