Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 28 January 2014

Check up 30 weeks ++++


selamat pagi cantik manis...lama rasanya xciter pasal checkup kan....pnjng sbnarnya nk cerita...sbbnya sekarang ni 2 minggu skali g check up...then minggu ni dah start seminggu sekali..

ni yg nk cerita...cerita yg klaka rasanya...hahaha...sekarang ni cik mah pilih check up waktu petang..pukul 2...xramai orang n jauh lagi cepat...

al kisahnya yg pertama...
check up pukul 2...so mmg sblm g check up dah mkn dulu dah....tp ntah kenapalah...nk kata ni alahan mcm klaka je kan..ye lah...dah 28weeks kan...ade ke nk muntah2 mcm masa 3 bulan pertama tu...masa menunggu nombor n turn tu...boleh pulak rasa pening2 menengok ramai orang...rasa nk muntah n sesak nfas bgai...bila g je toilet...hbis semuanya yg mkn td tu kuar balik..ish23....dah kenapa pulak anak ummi ni kan...xpasal2 je jadi lemah semuanya...huhhh.,,nebes agaknya nk jumpa nurse n doktor...ni bukan sekali ni je...masa weeks 30 pun mcm ni juga...ish2...nk manja2 lah tu ek ngan ummi...sudahnya en suami jadi risau takut cik mah xlarat nk bw kereta blik rumah...lepas je dah jumpa doktor...terus je sihat walafiat...xde dah yg lemah2 td tu...hahahaha...pelik sungguhlah...

al kisah yg kedua pulak...
part pling suka checkup bila nurse akan check perut n jantung bby...wah masa ni mmg excited...nurse amik pita ukur tu..ukur ketinggian perut..katanya kena selari ngan weeks kita...alhamdulillah setakat ni semuanya baik2....masa nurse letak je doppler tu..konfirm punya bby akan excited...kat mana yg nurse letak..kat  situlah yg bby akan tendang menendang...smpai gelak2 nurse tu...mmg setiap kali tu lah bby akan excited..alhamdulillah juga jantung bby sihat...

al kisah ketiga pulak...
wahhh...sebenarnya excited...tp nurse n doktor pulak rasa pelik..hahahha....sebabnya..start je 28 weeks tu..berat cik mah xnaik2 dah..mcm gtu je...last naik 62kg..pastu jadi 61.5....pastu jadi 60kg dah...pastu mcm ni je...xmo dah naik...pelik juga sbnarnya....hahahha...tp setiap kali scan bby makin bambam je....dari 1.4...1.6..1.8...sekarang ni dah 36weeks..xtau berapa..last check..34 weeks...bby 2.4kg...wah...patutnya perut ni terasa lain je...doktor kata xpe..selagi berat bby ikut perkembangan still okey..lagipun masa kurang dari 28weeks tu...cik mah dah naik bnyk pun...sepatutnya naik 0.5kg...cik mah naik 2kg...kira dah cover lah tu kan...

al kisah yg keempat pulak...
dah start kira gerakan bby yg 9pagi ke 9 mlm tu...kena cukupkan 10 gerakan....masa mula2 kira tu mmg rasa terlebih2 bby gerak..tp masa tu nurse kata setiap jam awak pastikan bby awak gerak ye...so..kadang tu..siap kejut2 bby suh gerak..kadang tu..bertalu2 pulak bby gerak..hahaha...masa sebelum2 ni setiap sejam kira...so slalu akan tulis 7 8 mlm br bby habis membuat gerakan guling2 n berenang2 tu...tp bila dah 32 weeks...nurse kata klau dlm sejam tu bby gerak lebuh dari sekali..so dah kira 2 gerakan...so sekarang ni dlm kol 4 ptg mcm tu dah hbis dah 10 gerakan...bby aktif btul...cuma start minggu lepas mcm lewat sikit...dlm kol 6 ptg...nurse kata klau bby kurang gerak tu tnda bby nk kuar dah...eh btul ke????heheheh....so..kn kira btul2 ni...



nurse akan check n chop bila check up..nk pastikan pergerakan bby btul n umminya x leka..hahaha

sekarang ni dah dtg dah sakit2 kat bhagian bawah perut tu...bby dah start bg false alarm dah ni kat umminya...pndai ek...less then 25 days dah ni....

semoga semuanya nnti dipermudahkan...

TQ

PUAN MAH..


11 00 sudi berkongsi cerita:

She's DHHassan said...

mesti berdebar kuat kan.

Baiduri said...

Baca n3 ni rindu plak nk pegnen...hehe
Nway smoga sume slamat yek...^_^

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, bestnya! tinggal tak sampai sebulan nak bersalin ye? semoga dipermudahkan. tak sabar sheila nak start kira gerakan baby tu. hehehe (",)

Diyana said...

xlame je lg..
eksaited nak tgok baby cik mah...
haha

Sharz said...

semoga selamat melahirkan!!! :)

Syaz Rozelt said...

sampai kesudah syaz kire sejam 1 gerakan..tp sebenarnya mmg baby gerak lebih pun..hihi

cik mah said...

She's....hehehe...ni xterasa sngt debarnya..sbb sakit pun baru sikit2 kan...klau tgok tarikh due br berdebar...

Baiduri....kan2...tu lah..slalu ckp kat hubby...mesti rindu t nk rasa bby tendang2 kat dlm perut...

Sheila....waalaikumsalam....aaa...kurang sblm dah ni....tq dear....t kira btul2 tau...kena alert..

Diyana....heheheh...itulah...cik mah pun excited...nk tgok bby tembam x mcm umminya..hehehe

Sharz...tq dear....

Syaz....la yeker...aaa...mmg bby gerak lebih pun..tp lebih baik tiap2 jam kitamake sure bby gerak...br rasa puas..

misz sheyla said...

seronoknye baby gerak dlm perut..bape bulan baru kite rasa baby gerak...bace ade yg kate 7 la...ade kate 5 dah dpt rase...konfius

cik mah said...

@misz sheyla

Aaaa...lagi2 klau time kita bring...nmpk bby berombak2...cik mah dpt rasa masa 20weeks lg...

ieza ashaari said...

hahaha.. teringat time za dulu.. rindu plak..

IMaH said...

Tak lama dah kan cik mah. kejap je masa berlalu. imah kurang seminggu dari cik mah. Nervous pun ya..tp xsabar jugak nak peluk cium baby. hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...