Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 17 January 2014

Tips Breastfeeding...


selamat pagi lagi...moga2 semuanya sihat....cik mah alhamdulillah sihat....seperti yg dijanjikan...hari ni free sikit...so sempatlah nk share tips BF dari kakak cik mah..amik kat FB kakak je..pastu taip semula je..hahahha...cik mah mmg nk sngt share ngan cantik manis..sbb susu ibu adalah yg terbaik untuk bby...jgnlah terlalu mencari alasan...niat n yakin pada Allah..serta berusaha..insyaAllah...

kakak ada ckp..mula2 tu mmg susahlah nk kuar..yelah pertma kali kan...so..jom tgok tip...

CARA-CARA NK BG SUSU BANYAK..

SEMASA HAMIL:

kakak cik mah minum soya 2 liter setiap hari..
ni cik mah dah cuba..tp xberjaya...mmg sblum ni cik mah xminum pun soya..tp bila kakak suruh..cik mah minum..tp sbb cik mah ada enzema..dktr xsarankan...gatal2 jadi lagi teruk ngan kekacang seperti soya..so..cik mah gntikan ngn susu yg doktor sarankan...tp..kak sepupu cik mah berjaya menyusukan bbynya smpai hari ni ngan tips kakak...

SELEPAS MELAHIRKAN:

dua2 anak kakak cik mah ceaser...tp kakak tetap BF..BF on demand katanya...
buat stok susu 3 hari dlm pantang...
jngn dok stress2 nnti susu xmo kuar..bayangkan susu untuk bby sentiasa bnyk..insyaAllah...
minum air suam sebelum susukan bby...jgn minum 1 jag pulak ye..hehehe
Gentel puting sblm menyusukan bby..ni bg meransang susu untuk kuar...
yg pling penting...jgn control nk diet2 ye..mkn je yg berkhasiat...insyaAllah susu akan bnyk kuar...
jgn baring semasa menyusu bby 0-2month...sbb slalunya susu xmasuk sepenuhnya dlm mulut bby..bby masih kecil masa ni..xberapa pndai lagi kan...

MENGEPAM:

Beli pam yg mengikut rentak bby menyusu..kakak kata...pam..tarik..pam ...tarik...
pam kiri 2minit....kanan....kiri...kanan....
klau susu still xkuar..still pam juga...mmg susah memula..bia kuar angin dulu pun...
bila rasa dah berdenyut2 insyaAllah susu akan keluar lepas tu..terus usaha mengepam juga ye..
yg paling penting..jgn putus asa ye..kenalah rajin demi bby kita sendiri...
minum soya atau untuk yg special mcm cik mah..minum susu...


SIMPAN SUSU:
bnyk baca kat forum kata kakak...
Bolehkah susu perahan boleh campur sekali dalam 1 botol walau waktu berlainan?
.contoh pam pukul 2pm dpt 3oz simpan peti ais bawah...pam pukul 3 dapat 2oz simpan peti ais bawah-pukul 3.30pm kuarkan n campurkan dgn susu yg 2oz td tu...
SALAH YE...XBOLEH BUAT MACAM NI...
kakak dah bnyk kali tnya kat Dktr kat klinik kakak keje...jawapannya sama..tetap xboleh ye...



kakak pesan..jangan lupa ulis date ye..bila dah pam..so boleh tau maa yg baru lagi pam n yg dah lma...supaya xsilap nnti...

cantik manis ada tips lain.???.meh lah share ngan cik mah...
semoga kita dapat sama2 Fully BF bby kita ye...inysaAllah...

TQ

PUAN MAH


12 00 sudi berkongsi cerita:

NinaAz said...

kita tgh pening mcm mn nk buat stok susu. sb kita pantang kat kampung kelantan kerja kat KL. huhuhu. byk bc pasal travel susu tu. tp mcm xyakin susu xkan cair dlm masa 8-9jam driving. harap2 urusan kita nanti dpermudahkan. support bf!!! tq cikmah sharing :)

cik mah said...

@NinaAz

Dear,hr tu ada tgok yg irine travel dr perlis klau xsilap...die simpan dlm tempat kabus yg orng slalu isi ikan tu..pastu letak ais..n tukar2lah ais tu....insyaAllah boleh....trylah...

S. Faezah said...

nice tip cik mah..sesuai utk bakal2 ibu :)

cik mah said...

@S. Faezah

TQ DEAR...MMG NK SNGT SHARE NGAN BAKAL2 MOMMY...FAEZAH PUN LE JUGA START AMIK TAU DAH... :)

izfanora said...

za mmg xwat stok, tp kena makesure bby demand 3jam. alhamdulillah, susu ada sampai skrg. then cikmah, kn tau apa makanan or minuman yang boleh produce susu dgn cpt. macam za susu. minum pg n mlm sblm tdo. alhamdulillah, susu ada je..

cik mah said...

@izfanora

oo yeker...alhamdulillah kan...nk tnyer..za minum susu apa ms BF kan bby ???

Sya Mimie said...

semoga berjaya BF sepenuhnya ya cik mah.. :) tips yng sngt berguna tuk sy jgk tuk 1 hari nti.. :)

Anonymous said...

kejap sis.. kenapa ye doc kata x boleh campur susu 1 hari yg sama ye?

setakat yg sy tau, boleh cmpurkan susu dlm bekas yg sama asalkan suhu nya sama?
sy rujuk kat grup KIM, fb..

tolong bg pencerahan ye
tq

~nawa~

IMaH said...

Imah pun harap dapat full BF dekat baby. memang azam & semangat sangat ni. hope dipermudahkan.kakak imahpun direct BF anak dia sampai masuk 2 tahun. tq for tips!

cik mah said...

@Anonymous

Klau nawa boleh pastikan yg suhunya btul2 sm brulah campur...yg cik mah mksudkan..yg 1 dh sejam setengah dlm peti..yg 1 lg baru setengah jam...mesti suhunya xsama...lbh baik berhati2 dr terjadi masalah pd bby...klau btul pasti suhunya sm br boleh campur

cik mah said...

@IMaH

Kan imah kan...mmg smngtberkobar2...smoga smngt kita ni berjaya bf bby nnti kan..kan2...kkk jd inspirasi...

sri wahidah said...

Memang tk boleh dik.
Nurses. Mo dan dr pkar kt memng tk boleh..akk pun selalu campur gak.tiba2 dr nmpk.marah bwtul dia.
Akk pun baca dr laman2 web
Tnya gak dr kenapa tk boleh.
Jawapanya.
Kalau ida nk bg baby minum air kosng cmpurlah katnya.
Ida pun berithu kt dr nt tlg bwkkn kt meeting susu ibu kkm.
Akk keje di klinik keshitan.
Adik blh tnya mana2 pegaqai perubatan kerjaan jawapan sama.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...