Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 21 January 2014

D.I.Y:Barut polkadot..


selamat pagi....hepy sngt hari ni..sbbnya minggu lepas dah berjaya siapkan barut polkadot bby...wahhh...giler amik masa btullah ummi nk siapkan..hahahaha...teasernya dari sini....

so pada aunty NOORLIANA ZAMRI & aunty IMAH....t email xpun mesej kat fb..xpun whatsapp ek alamat...cik mah nk poskan hadiah seperti yg dijanjikan tu...rahmah2287@yahoo.com..0146891789

tekaan yg sngt tepat skali kat entry ni.....cik mah nk wat barut baby...

beli kain ni mmg awal dah..rasanya masa masuk 6 bulan dah beli..beli dekat nagoya aeon big wangsa maju...kain yg polkadot ni murah je...then beli dua warna..warna feveret ummi n abah...pastu cari kain fannel tu...warna pun mmg kena sngt...semua beli semeter...total 4 meter untuk 4 jenis kain barulah dlm RM12...

murah kan????

mana xnk..mmg iman ummi goyah tgok barut cantik2 jual kat online...tp bila pk2...5 helai je dah RM30...huhhh....mcm xberbaloi je..barut pkai kat dlm je pun..xde sapa nmpk..hahahha....so..ummi nekad nk wat sendiri walaupun mmg xtau jadi ke x..hahahha...

pnjng pulak ek ceritanya...so jomlah tgok cara2nya cik mah wat....


ni yg biru punya...ukuran tu cik mah agak2 je...cik mah ada beli 1 jenis barut yg lekat2 tu..cik mah ikut ukuran lebih kurang tu..slalunya mommy2 akan wat ukuran 18" x 6"..

so..belah dlm adalah yg kain fannel tu..n belah luar yg kan polkadot tu ye...


ni setelah semuanya dipotong..kain yg dibeli ni ada lebih lagi tau...boleh lagi nk wat lagi 8 kot barut...tp bnyk sngt pulak dah nnti..yg ni cik mah potong 6 biru n 6 merah..so total barut baby 12 ye..


okey...mulakan menjahit ye..pastikan yg polkadot tu di terbalikkan..sbb nk bg jahitan cantik..t kita akan terbalik pulak...jahit ngan kemas bahgian tepi..jgn terlalu dekat ngan hujung kain ye...


pastu lipat dua n watkan yg melengkung tu...untuk pusat baby mama kata...ketinggian tu pun cik mah agak2 je yg sesuai ngan perut bby...senng je..then guntingkan....n jahit ikut lengkung tu...then tingglkan ruang sikit yg xberjahit lagi untuk kita terbalikkan kain tu nnti ye...

okey..yg ni yg sudah dijahit lengkung tu....jahit keliling semua ye..g kemas..then hujung tu..ulang lagi skali jgn lupa ye tingglkan sikit ruang...



okey..nmpk x bahagian yg xberjahit tu...k...situlah tempat yg kita nk terbalikkan nnti...


okey sebelum terbalikkan tu...potong sikit mcm segitiga kat gmbar cik mah tu..ni supaya bila dah terbalikkan...xdelah timbul2 n kain jadi serabut...akan kelihatan kemas je...eh tetiba yg merah...biru lupa pulak cik mah terexcited nk snap...hehehe


bila dh terbalikkan...jahit lagi skali belah luar pulak...sebelum tu..p seterika barut ni ye..supaya t senng nk jahit kemas belah luar ni...contohnyer mcm gmbar cik mah tu...


nextnya pulak...mommy2 semua kena beli tali yg guna untuk jadi pengikat barut tu..murah je..1 gulung tu dlm RM1.80 mcm tu...untuk 12 ni cik mah pkai 2 gulung...lepas dah jhit tepi2 tu...mommy jahitkan kiri kanan menegak untuk jadi rujukan tempat nk letak tali...nmpk x yg mcm dlm gmbar tu..sorry lupa nk close up...


untuk tali ni 1 barut guna 6 ye..3 kiri n 3 kanan...pnjng tu pun cik mah agak2 je..hahahha...pastu jahitkan ..yg ni cik mah jahit tgn je...sbb kecik sngt nk letakkan kat mesin n jahit...jahit tgn lagi cepat...so...siap..snng je tu...



 tadaaaa.....kasi besar gmbar....ummi berjaya menyiapkan barut bby..alhamdulillah..dapat ummi jimatkan kos...n ummi seronok sbb dapat DIY lagi...rindu tau zaman2 menDIY dulu masa ummi nk kawin ngan abah...ni ada lagi projek ummi..tp xtau sempat x...hahaha....tgoklah mcm ne..sempat t ummi share  kan ngan aunty2 ye...

pada mommy2 yg berminat nk DIY n kalau xphm pape le r tnyer cik mah..akan usaha dibantu...

TQ

PUAN MAH

25 00 sudi berkongsi cerita:

Miss Wawai said...

huuuu, cik mah rajinnye buat sendiri barut baby!!
wawai punye, mak je buatkan. susah gak kalo xde mesin jahit..

Miss Wawai said...

huuuu, cik mah rajinnye buat sendiri barut baby!!
wawai punye, mak je buatkan. susah gak kalo xde mesin jahit..

amal salleh said...

rajinye dia :)

Rina Ellisa said...

waaa cantik! =D

rajin cik mah..

cik mah said...

wawai...hehehe...masa bnyk..tu yg rajin wat sendiri...lagi2 mama cik mah br btul mesin jahit...so gunakan sebaiknya...

amal:tq2....menghabiskan masa kan...

rina:tq2....

Cik Jelita said...

rajin sangat ummi baby ni yer men-DIY...comel sangat...lepas ni boleh bisnes barut la pulak cik mah.hehehe...

She's DHHassan said...

rajinnya, kreatif pulak tu

cik mah said...

@Cik Jelita

HEHEHE..UMMINYA BNYK MASA...PASTU RINDU NK diy KAN...WAH2....INSYAaLLAH KLAU ADA YG BERKENAN NK BELI..BOLEH JE JUAL KAN...

cik mah said...

@She's DHHassan

tq2...

Nursaila Norman said...

diy memang jimat kan? hehehe..lagi 1 kalau diy sendiri,boleh pilih warna yang kita suka :))

Syu, Syuhada said...

comeynye!! nk kena request mesin jahit kat hubby ni ;P tak pon gigih balik kg menjahit..hihi..

Petak Bunga said...

gud job.
dulu mak yg buat.. x pandai menjahit

cik mah said...

Saila:aaaa...btul tu..mmg sngt jimat n boelh pilih2 mana yg kita nk coraknya...

Syu:skrngkan ada yg kecil punya mesin jahit tu..le r request dr hubby...

Bunga:hehehhe...okeylah...mak pun kira diy juga...

meazrynn said...

Rajinnye cik mah..teringin jgk nak buat utk baby saye nnti... :)

NinaAz said...

untungnyaaa baby cikmah. umi dia wt barut sendiri lagiii... hehe. comel3 plak tu

cik mah said...

Meazrynn:tq2....insyaAllah t plan awal2...mcm cik mah ni amik masa juga nk siapkan..hahahha

Nina:hehehhe...uminya bnyk masa....lagi2 uminya suka polkadot....

noorliana zamri said...

Betul jg...nanti kita pm dkt fb ye...thanks

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. cantiknya! pandai awak menjahit. saya tengok orang jual barut baby ni memang mahal. rasanya saya nak minta mak saya buatkan barut baby. hiewhiew (",)

Amy A. said...

wahhhh..baru ingt nk cipta sendiri je barut..tgk2 ade tutorial..kih3..tenkiuuu

iedaurora said...

super cute! nanti nak beli kain pastu suruh cikmah jahitkan camnie boleh ^_^

cik mah said...

Liana...aaa..tekaan yg tepat skali...cik mah dh pos dah tasbih...

Sheila...waalaikumsalam...tq2....kan2...online mmg mhl...mungkin sbb boleh pilih2 corak kot kan...btul2....minta mak jahitkan...hehehe...xpun sheila trylah wat...ni cik mah dah bg tuto...

cik mah said...

Amy...wah yeker....boleh dah ni try wat barut bby...t nk tgok tau hasilnya....

Ieda....tq ieda...boleeh2....anytime je...

Anonymous said...

Wah! Cantik & kemas... boleh buat bisnes ni cik mah... :-)

shaz87 said...

Aslamkum.. Boley x nk order barut mcm ni ngn cik mah..

cik mah said...

Shaz..klau shaz nk le whatsapp cik mah ye..0176626152..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...