Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 20 December 2012

penilaian nilai dinilai

selamat tgh hari...kerajinan 2 entry....haaaaaa....amik haaaa..tajuk entry berbelit2..sebab utama nk share bnda yg sngt2lah pening ngan cantik mnis yg akan p shopping2 langsir terutama skali dinilai....

rentetan dari cuti selangor yg cik mah gtau tu...cik mah p nilai..teaser pun bg dah..ni yg kisah lain dinilai ek...kisahnya mencari langsir untuk rumah pakusu nnti..mjlis cik mah dirumah pakusu..iaitu kg baru...mama nk watkan langsir baru...then untuk bakal mak mertua pesan untuk mjlis rumah en tunang..mmg itu rumah baru..mmg xde langsir pun...

terus bersemngat..tp awal2 lagi ckp dah kat mama yg nk survey dulu...so....ni ceritanya..

KEDAI PERTAMA:

Harga kain ni RM8.80...die nk bg RM8....wow murahlah...ni pilih untuk bakal mak mertua....sebbnya nk 10set termasuk pintu...then tnyer2 lagi...yg xtahan tu...upah jahit sehelai RM8...cuba kira yg 2 panel tingkap guna 2 helai kan..jadinya upah je RM136...sbb pintu guna sehelai je...then belum masuk lagi bakal mak mertua nk scallop tu...itu sngatlah mahal...RM15 sekaki...tnyer2..upah jahit just boleh kurang RM6..minta RM5 xdpt...so...mlas nk pk...sbbnya ade ke harga kain sama ngan upah jahit..xmunasabah mama kata...xpe2..berlambak lagi kedai..p lah kedai kedua...ni bila total2 dlm RM1000 lebih juga...


KEDAI KEDUA...

memanglah cntik2..bila tnyer ade kain yg RM8 semeter..katanya ade...then tgok2..sama btul design ngan kedai pertama tadi..alah standart la kan..lepas tu mama pun pilih kain...jumpe yg RM8 juga..warna lain...walaupun RM8..tp still tebal...okay,...mama just nk wat 8 set termasuk pintu...mula2 pekerja kedai yg kira,...then bila cik mah kata nk wat 18 set total..terus je yg rasanya boss yg kira...semngt kira2...lepas tu..amik ha...mama punya yg 8 set je RM700....upah jahit RM8....xde kurang2 punya....yg bakal mak mertua punya pulak RM2000 ++....scallop je untuk 10 set RM750...then untuk tempat ikat tu je RM80 untuk 7 set....mmg geleng2 kepalalah....terus mama kata xpelah..nk tepon anak tnyer dulu...cewahh..pndai mama bg alasan....terus berjalan ke kedai sebelah..



KEDAI KETIGA

uncle kedai ni sngt2 peramah n pndai bg cdngn mana yg sesuai n x....mama jumpe yg berkenan...design baru n corak baru...harga kain RM8....n pling best....uncle kata xde charge RM1 pun untuk jahit..n siap dalam masa sejam....tgok2.....berbeza sngt dah ni...then untuk pngikat just RM40 je untuk 8 set..terus mama bg saiz n warna n mama just nk design simple je....kira2 semuanya hanyalah RM340....sekali gnda ngan kedai sebelah tadi...boleh beli 8 set lagi tau....dari segi hasilnya...mmg jahitan uncle tu kemas n cantik sngt...sngt2lah berpuas hati...

KEDAI KEEMPAT

teruskan pencarian untuk bakal mak mertua...alhamdulillah jumpa...kedai ni pun sngtlah bgus ye....harga boleh runding....pndai jimat kain..n pndai bg suggestion untuk rumah kita punya langsir...still amik kain yg ade kat kedai pertama n kedua tadi..RM8 juga...xde byar apa2 untuk upah ye...n scallop pun RM10 je...siap ngan manik2 lagi tau..ini adalah permintaan bakal mak mertua ye..hehhe...tapi masa agak lama sebabnya 10 set n scallop lagi kan...tp mmg puas hati n sngt cantik skali...untuk bakal mak mertua 10 set hanyalah RM900 je..siap scallop n pengikat langir skali....amik haaa...jimat RM1000+++ tau...


sesi bg saiz n pengiraan harga...


PENGAJARAN

TOLONG...TOLONGLAH survey terlebih dulu ye....harga bukan beza RM10 ke RM20...beza ratus2 tu tau..mcm2 boleh beli ngan ratus2 tu...n jgnlah beli langsir kat kedai yg pekerjanya malas nk layan kita n malas nk kira2kan bnyak kali...dengan beza ratus2 tu mcm2 boleh beli tau dinilai ni....

cik mah harap dapat membantu B2B yg akan kenilai untuk mencari langsir nnti...


then untuk tgok yg mana pilihan mama n cik mah pilih untuk bakal mak mertua...nntikan lepas kawinlah ye..tunggu dah gantung baru amik gmbar ye...


TQ

CIK MAH


10 00 sudi berkongsi cerita:

neng ana said...

Mmg jimat banget!

cik mah said...

@neng ana

itulah kan..mmg kena pndai....klau x habislah...

Cik Nina said...

wahhhhh harga yang sangat berbeza kan. sbb tu kite sbgai pembeli kne banyakkan survey, terus cik mah dapat jimat beratus2...
nasib baik nina mak jahit sendiri, mmg jimattttt la jgk. beli kain aje.. hehe untung cik mah survey dlu :)

cik fadh said...

murahnyerrrr !!! mak fadh salu bt langsir rumah teres bese tu tuk semua tgkap n sliding door cecah 3K..adoiiiii ni kes xsurvey dulu lah nih..

Amalina Ali said...

tu lah nya. kena survey dulu. jangan terus main beli je kan. rugiii..

cik mah said...

nina:aaa itulah kan...untunglah nina mak jahit sendiri ek...cik mah pun t nk belajar menjahitlah..untung sngtlah,...

cik fadh:aaaa....sngt2kan...fadh kenalah survey dulu ye....baru berbaloi2...

nana:yeah...rajin sikit terus untung ratus2....

khadijah said...

survey tu penting kan.. tapi dija ni kadang malas nak pk main nak beli je teros..hehe

cik mah said...

@khadijah

sngt penting tau dijah...la yeker...masa pun kdng2 xmengizinkan...

impian indah said...

As salam..boleh xbagi name2 kedai langsing yg ok tu..saya malas nak survey..selalu nak beli ape2 servey kat blog cik mah ni je..hehehe

mekaseh sebab banyak membantu =)

cik mah said...

@impian indah

salam...tq impian indah...sudi jalan2 di blog cik mah...ooo...kedai tu hujung skali yg kedai bumbung2 tu...yg ade marry brown tu...nama kedai..NAFISA...

sama2 dear..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...