Free blog design by Louise Franks {Blog} Designs. Digiscrapping elements by Louise Franks{Digiscrapping} Designs.»

**Kawan baru**

hari demi hari yg indah...

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 14 January 2013

Hanya gurauan....


selamat petang cantik manis..hari ni 3 entry..pling bnyk dlm sejarah entry...
jgn luper tgok older post ek..
DIY sngt2 mmerlukan perhatian...alhamdulillah sbb bnyk yg dah setel..kisah hari ni...bukan tentang DIY..nk tukar topik sikit tentng bnda lain...hehehhe....

Hanya gurauan...itulah yg selalu en tunang ckpkan bila mana mama en tunang bercakap atau lebih tepat yg mcm en tunang ckp tu gurauan...

cuma yg wat cik mah rase terfikir2...
adakah gurauan perlu diulang berkali-kali...???

atau ini sebenarnya satu teguran????

lama juga tnya en tunang...sbb xnk masa depan timbul masalah yg cik mah ni xphm2 atau wat2 xphm dengan teguran...

terus terang ckp...kadang-kadang tu ,gurauan tu menusuk jiwa ni...
sngt2lah terasa hati....

tp sbb xthn..bincang ngan en tunang...die ckp...itu semua hanya gurauan...

en tunang kata...die kenal sngt ngan mama die....

lama pk..bnyk kali tnya...sbb xnk masalah nnti masa dah kawin...xnk en tunang rasa serba salah...nk en tunang rasa makin hepy bila dah ade isteri...
ingin menjadi seorang isteri yg memahami...InsyaAllah....

mcm2 contoh n situasi bg dekat en tunang....then lastly en tunang ttp juga ckp mama en tunang hanya bergurau...

so...kesimpulannyer...xpyah dah la kecik hati atau terasa ke ape ke...anggap je gurauan n wat xtau je....then just inform pada en tunang tntng perkara yg diguraukan itu...
supaya masa depan xkan ade masalah....

kredit to owner..


mungkin juga salah satu sbb...perbezaan negeri & cara pergaulan yg membuatkan cik mah xphm...bg mereka di sana...itu hanya gurauan..tp bg cik mah ianya teguran...

semoga nnti rumah tangga kami akan mendapat kebahagiaan & rahmat...

Hujanilah hati ini dengan kesabaran, Banjirilah hati ini dengan keikhlasan Sinarilah hati ini dengan kasih sayang buat selamanya...

TQ

CIK MAH

16 00 sudi berkongsi cerita:

Nursaila Norman said...

kalau sy kt tmpt cik mah pun akan rasa xbest..kita xtau ianya teguran atau gurauan..tp bgs la cik mah berfikiran positif..kalau sy xtau la..huhu..mesti sedih sbb rasa xbest :(

cik mah said...

@Nursaila Norman


itulah kan,...rase mmg xbest..tp dah terus terang ngan en tunang apa yg rase...die ckp xpe..mama die mmg mcm tu...so xpelah...harap2.semua okey..amik positif je lah kan..

Cik Nina said...

tapi kan cikmah, kalau nina pun kdg2 akn berfikir banyak kali. betul ke gurauan? tp knp byk kali ckp? tp mungkin jgk sbb cikmah xmengenali cara dorang lg. mybe betul itu adalah gurauan. just hink positif kan :)

cik mah said...

@Cik Nina


itulah kan nina...kalau dah bnyk kali..rase mkin lain je....xpelahkan...kita amik positif dulu...memandangkan en tunang yg ckp mama die mmg mcm tu...so...xmo pening2..just berjaga2... :)

Amalina Ali said...

emmmm.... susahkan macam ni cik mah. kadang2 kita ni kan cepat terasa. kalau orang tu nak tegur kita, tegur la betul2. tak payah nak berkias. kalau kita buat lagi benda yang sama, kan nampak mcm tak best kat situ. mcm kita ni tak paham bahasa pulak. kan??

cik mah said...

@Amalina Ali


btul tu nana...rase mcm ape je kan...kadang2 tu mmg down sngt...tp cover je...nk tgur xkisah pun..at least kita tau kita salah kan..cuma klau dok ulang ckp 2 3 kali pelik sngt....puas pk kenapa...slalu je negatif..tp en tunang ttp kata x..x..x...erm...so positifkan je lah...

khadijah said...

sebenarnye kan cik mah perempuan ni lebih sensitif, mungkin pada diaorang memang gurauan, tapi pada kita satu teguran pulak.. kalau ade ape yang tak berpuas hati berbincangla, berbincang dengan baik merupaka satu penyelesaian yang baik.. nanti bile dah kawin pun ape2 pun memang kita kene bincang.. sebenarnye dija pun memang over sensitif, tak boleh terima teguran, lagi kalau eguran tu datang dari orang yang paling kita sayang.. :)

s h a said...

hurm...susah jgk mcm tu kn cik mah.tu la.nak kawin dgn suami kena kawin ngan satu family.sha doakan semuanya baik2 je.ape2 pon cik mah buat keputusan bijak dgn bincang ngan en tunang.better bagi mengelakkan apa2 yg x besh in future kan. :)

Fyka said...

haduhh,susah kan bila jd mcm ni..nnt bila dibiar takot kita plak makan hati...pendam lama2 kan..itu yg buat makin sakit...hurmmm,sabar yea cik mah..insyaallah mana tau,lepas majlis semuanya ok.

Shizan Syafik said...

cik mah tak cerita apa yang diguraukan kan.. sebab area besut kan bahasa dia kan dialek kelantan.. mungkin boleh sy translate.. hehehe.. tapi takpela, dengan mak mertua @ bakal mak mertua ni kita memg kena banyak mengalah, jangan mudah terasa hati eh..

cik mah said...

Dijah:itulah kan..hati perempuan cepat tersentuh....sngt2 perlukan kesabaran...itulah kan....klau teguran dari yg tersayang akan diambil positif...tp knlah tgur cara baik juga kan...

Sha;itulahkan...dengan semua ahli keluarga...apa2pun cik mah akan berbincang kalau ade masalah...tq sha....semoga kita semua akan hadapi dugaan ngan tenangkan....

Fyka:aaa..itulah..klau pendam sendiri pun susah juga...lama2 makan dlm kan....hope mcm tu lah semua kan ok bila selesai mjlis.lsemua tgh stress kot..

Shizan:cik mah phm je ape yg orng pntai timur ckp...cuma itulah kadang2 tu mcm ulang bnyak kali je...pening juga kpl ni n hati ni nk bersabar kan....


Tq semua...semoga kita terus tabah hadapi dugaan...

CIK PIA said...

risau jugak kn.. nnt mana lah tahu teguran, kita ingt gurauan pula.. hehe.. ape2 pun, yg mana kita rasa perlu diperbaiki, kita baiki.. hati emak mertua kena jaga.. kui2..

qaseh_fariza said...

qaseh dah setahun sebulan jadi isteri. tapiii masih ada yg qaseh terlalu sensitif bila membabitkan keluarga in-law. kadang2 kesian bila dalam situasi melihat suami sendiri tersepit antara isteri dan keluarga dia. qaseh masih mencuba utk tidak terlalu sensitif... ;D

cik mah said...

cik pia:itulah....xpe2..mana2 teguran yg baik kita cuba baiki kan..insyaAllah....

qaseh:yeah dah setahun dah....huhuhu...tu lah xnk nnti suami rasa bersalah...aaa kan...kita perempuan ni kena bnyk bersabar...

♥ Puan Chacha said...

itu biasa cik mah. cha pun rasa mcm tu jugak kadang2. dah kawen ni lagi la... rasa mcm ada je serba tak kena.. pada kita la, tapi tak pada dia...

Dah kawen ni, rasa mcm2 lagi tau..
pernah sekali mcm ternmpak jelingan yg pada dasarnya tak de pape, tapi cha terasa.. cuma tak bgth hubby je.. mungkin perasaan kita je kot..
entah lahhhh, kadang2 tak tau nk describe the real feeling tu dear..

cik mah said...

@♥ Puan Chacha


itulah...cik mah pun tgh n baru2 nk biasakan..mklumlahkan bru2 je nk mengenali lebih rapat lagi bakal mak mertua...hehhee...aaa..itulah...pompuan ni sensitif lebih...sikit2 terasa kan....xpe..ape2 pun kn bincangkan...hati pun jadi tenang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...